Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2022,
16.35

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

Po Sloveniji Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji Zanimivosti z Dirke po Franciji

Ponedeljek, 4. 7. 2022, 16.35

1 leto, 9 mesecev

Zanimivosti z Dirke po Franciji - (3.)

Zakaj je Pogačar najboljši mladi kolesar na Touru, ni pa bil na dirki Po Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Tadej Pogačar 1. etapa Dirka po Franciji | Foto A.S.O./Pauline Ballet

Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Slovenski kolesar Tadej Pogačar že od prvega dne na Dirki po Franciji vodi v skupnem seštevku mladih kolesarjev, medtem ko mu na letošnji dirki Po Sloveniji kljub izjemnim predstavam ni uspelo niti enkrat. V čem je trik?

Razlika je v pogojih za uvrstitev v kategorijo najboljših mladih kolesarjev.

Medtem ko na dirki Po Sloveniji za naziv najboljšega mladega kolesarja lahko kandidirajo kolesarji, mlajši od 23 let, je na Dirki po Franciji ta meja postavljena višje, in sicer pri 26 letih. 

Pogoji za belo majico na dirki vseh dirk so se v zgodovini sicer spreminjali - odvisni so tudi bili od obdobja, ki ga je določeni kolesar preživel med profesionalnimi kolesarji -, a od leta 1987 velja pravilo, da v razvrstitvi za najboljšega mladega kolesarja lahko kandidirajo kolesarji, ki bodo 1. januarja po Touru še vedno mlajši od 26 let.

Zmagovalec skupne razvrstitve najboljših mladih kolesarjev je tisti, ki znotraj te starostne kategorije doseže najboljši skupni čas na dirki.

Kolumbijec Nairo Quintana je v razvrstitvi najboljših mladih kolesarjev zmagal dvakrat (2013 in 2015). | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kolumbijec Nairo Quintana je v razvrstitvi najboljših mladih kolesarjev zmagal dvakrat (2013 in 2015). Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Bela majica (v francoščini Maillot blanc), ki jo kot najboljši mladi kolesar te dni nosi Tadej Pogačar, se je na Dirki po Franciji prvič pojavila leta 1968, a je takrat imela drugačen pomen. Kolesar, ki je nosil belo majico, je bil najboljši v kombinaciji razvrstitve v skupnem seštevku, v točkovanju in na gorskih ciljih.

Šele leta 1975 je bela majica začela označevati najboljšega mladega kolesarja na dirki (mlajšega od 26 let), je zapisano na uradni spletni strani francoskega Toura.

Francoz Thibaut Pinot je bil najboljši mladi kolesar na Touru leta 2014. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Francoz Thibaut Pinot je bil najboljši mladi kolesar na Touru leta 2014. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Namesto Škode Krys

Od leta 2015 je sponzor bele majice podjetje Krys, pred tem je v obdobju 2004-2014 majico sponzorirala češka Škoda. Nosilec bele majice za vsako etapo, ki jo preživi v beli majici, zasluži 300 evrov, medtem ko zmagovalec skupnega seštevka najboljših mladih kolesarjev prejme nekaj več kot 20 tisoč evrov.

V Sloveniji je ta znesek bistveno nižji. Nosilec bele majice v etapi prejme 50 evrov, zmagovalec v skupni razvrstitvi pa 250 evrov, je zapisano v biltenu najpomembnejše slovenske kolesarske dirke.

Moser prvi nosilec bele majice

Prvi nosilec bele majice najboljšega mladega kolesarja na Touru je bil italijanski kolesar Francesco Moser, ki je pozneje uresničil napovedi, ki so se v povezavi z njim pojavljale ob zmagi med mladimi kolesarji. Leta 1977 je postal svetovni prvak v cestni vožnji in leta 1984 še zmagovalec Gira. Dobil je tudi deset klasik, vključno s tremi izvedbami prestižne tlakovane dirke Pariz-Roubaix.

V zgodovini Toura je samo šest kolesarjev, ki so istega leta zmagali tako v seštevku mladih kolesarjev kot skupnem seštevku dirke. Poleg Tadeja Pogačarja še Laurent Fignon (1983), Jan Ullrich (1997), Alberto Contador (2007), Andy Schleck (2010) in Egan Bernal.

Bernal najboljši med mladimi tudi na dirki Po Sloveniji

Zanimivo je, da je Bernal v razvrstitvi mladih kolesarjev zmagal tudi na dirki Po Sloveniji, in sicer leta 2016, ko je bil star 19 let (v skupni razvrstitvi je bil takrat četrti). Na zaključku 2. etape s ciljem na Golteh mu je belo majico predal prav Primož Roglič, s katerim sta bila štiri leta pozneje tekmeca v boju za skupno zmago na Touru.

Koronski Tour je takrat dobil Pogačar, ki je na domači dirki v beli majici najboljšega mladega kolesarja končal kar trikrat (2017, 2018 in 2019).

Zmagovalci v razvrstitvi najboljših mladih kolesarjev na Dirki po Franciji pod leta 2011:

2011 - Pierre Rolland (Team Europcar)
2012 - Tejay van Garderen (BMC)
2013 - Nairo Quintana (Movistar)
2014 - Thibaut Pinot (FDJ)
2015 - Nairo Quintana (Movistar)
2016 - Adam Yates (Orica-BikeExchange)
2017 - Simon Yates (Orica-Scott)
2018 - Pierre Latour (AG2R La Mondiale)
2019 - Egan Bernal (Team Ineos)
2020 - Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)
2021 - Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)

Preberite še:

Fabio Jakobsen, TDF 22
Sportal Dve leti po srhljivki na Poljskem akterja zmagujeta na Touru
Rafal Majka
Sportal Velika poljska pomoč Tadeju Pogačarju
Peter Sagan & Wout van Aert, TDF22
Sportal Peter Sagan jezen na van Aerta: O tem bodo odločali sodniki
Dylan Groenewegen, TDF22
Sportal Veselje v ekipi Luke Mezgeca, po napetem sprintu tesna zmaga Groenewegna!
Sportal Podoba, ki je ganila danske navijače, in komentator, ki jih je razjezil #video

 

 

Ne spreglejte