Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2022,
8.30

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Dylan Groenewegen Fabio Jakobsen Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Ponedeljek, 4. 7. 2022, 8.30

1 leto, 9 mesecev

Fabio Jakobsen in Dylan Groenewegen

Dve leti po srhljivki na Poljskem akterja zmagujeta na Touru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52
Fabio Jakobsen, TDF 22 | "Spoštovanja od nesreče na Poljskem ni več," o rojaku Groenewegnu pravi Fabio Jakobsen. | Foto Reuters

"Spoštovanja od nesreče na Poljskem ni več," o rojaku Groenewegnu pravi Fabio Jakobsen.

Foto: Reuters

Zmagovalca sprintov v drugi in tretji etapi letošnje Dirke po Franciji sta Fabio Jakobsen in Dylan Groenewegen, nizozemska kolesarja, ki sta bila pred dvema letoma vpletena v pravo srhljivko na Dirki po Poljski. Na tej je Groenewegen povzročil padec, ki je Jakobsena skoraj stal življenja. "Priznam, da ga od tedaj ne spoštujem več," je po nedeljski etapi Toura povedal Fabio Jakobsen.

Dylan Groenewegen, TDF22
Sportal Veselje v ekipi Luke Mezgeca, po napetem sprintu tesna zmaga Groenewegna!

Fabio Jakobsen (Quick – Step Alpha Vinyl) je 5. avgusta leta 2020 v zaključnem sprintu prve etape Dirke po Poljski doživel grozljivo nesrečo. Njegov rojak in tekmec, takrat še član moštva Jumbo-Visma, Dylan Groenewegen ga je izrinil v zaščitno ogrado, nato pa je Jakobsen poletel čeznjo in z glavo treščil v podporni steber konstrukcije, ki označuje cilj, in skoraj izgubil življenje.

Srhljivka na Poljskem leta 2020:

Dolg proces vračanja

Njegovo življenje je viselo na nitki, v bolnišnici so ga zdravniki spravili v umetno komo, bali so se, da je utrpel hujše poškodbe možganov, potreboval je številne operacije, a se je tudi v bolniški postelji izkazal za nepopustljivega borca in nato hitro okreval. Včeraj je prišel do svoje prve etapne zmage na Dirki po Franciji, ko je v ciljnem sprintu v Nyborgu premagal Belgijca Wouta van Aerta (Jumbo-Visma) in Danca Madsa Pedersena (Trek - Segafredo).

Zaključni sprint 2. etape Toura 2022:

"To je neverjeten dan. Zame je bil to dolg proces vračanja po tistem padcu, veliko ljudi mi je na tej poti pomagalo. Zdaj jim lahko to podporo končno poplačam, da vidijo, da vse skupaj ni bilo zastonj. Vesel sem, da še lahko dirkam in zmagujem. To je poseben dan," je bil 25-letni Jakobsen vesel sobotne zmage.

Fabio Jakobsen, TDF22
Sportal Pogačar vpleten v padec, zmaga Jakobsenu

"Vrniti se je bilo predvsem psihično precej težje kot fizično po vsem, kar se je zgodilo meni in moji družini," je po nedeljski zmagi povedal Groenewegen. | Foto: Reuters "Vrniti se je bilo predvsem psihično precej težje kot fizično po vsem, kar se je zgodilo meni in moji družini," je po nedeljski zmagi povedal Groenewegen. Foto: Reuters

Tudi Groenewegen čustven

V nedeljo je lahko spremljal še zmago štiri leta starejšega rojaka, človeka, ki ga je skoraj poslal v prerani grob. Tudi kariera Dylana Groenewegna je po tisti usodni prvi etapi poljske pentlje zastala. Tudi sam si je pri padcu zlomil ključnico, nato zaradi občutka krivde zapadel v depresijo, zaradi nešportnega manevra je prestal tudi devetmesečno kazen prepovedi tekmovanja, moštvo Jumbo-Visma se mu je odreklo in lani po prestani kazni se je spet vrnil na tekmovanja kot član avstralskega moštva BikeExchange, za katerega dirka tudi slovenski as Luka Mezgec.

Zaključni sprint 3. etape Toura 2022:

Danes je prvič po letu 2019 prišel še do zmage na Touru, to je bila njegova peta na francoski pentlji. "Ne vem, kaj naj rečem. Hvaležen sem ekipi, družini in prijateljem, da so mi pomagali do vrnitve na Tour v tako dobri formi. Vrniti se je bilo predvsem psihično precej težje kot fizično po vsem, kar se je zgodilo meni in moji družini. To je za mojo ženo, ki me je v vsem tem času podpirala," je razlagal v cilju.

Spoštovanja ni več

Jakobsen se vrnitve Groenewegna razumljivo ni razveselil, usodnih dogodkov na Poljskem mu ne bo nikoli odpustil. V nedeljo so ga novinarji ob zmagi Groenewegna spet spomnili na kalvarijo iz Katovic. "Mislim, da je pokazal, da je dober sprinter in da lahko zmaguje. Priznati moram, da sem do tistega padca občudoval njegove dosežke in se nekako tudi zgledoval po njem, ampak od tedaj ga ne spoštujem več. Mislim, da je to normalno. Lepo zanj, da je zmagal, ampak name to nima vpliva," pravi Jakobsen.

Preberite še:

Sportal Podoba, ki je ganila danske navijače, in komentator, ki jih je razjezil #video
Magnus Cort
Sportal Nekaterim je všeč, drugi se posmehujejo: na odru v crocsih
Alejandro Valverde
Sportal Španskega kolesarskega asa zadel avtomobil
Ne spreglejte