Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 7. 2022,
9.43

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

1

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jonas Vingegaard Simon Geschke Dirka po Franciji

Petek, 22. 7. 2022, 9.43

1 leto, 9 mesecev

Simon Geschke kljub trudu ostal brez pikčaste majice

Vingegaard strl srce bradatemu Nemcu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

1

Simon Geschke | 36-letni nemški kolesar Simon Geschke je po devetih dneh izgubil pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. | Foto A.S.O./Charly Lopez

36-letni nemški kolesar Simon Geschke je po devetih dneh izgubil pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih.

Foto: A.S.O./Charly Lopez

Po devetih dneh v pikčasti majici najboljšega na gorskih ciljih je 36-letnik v dresu ekipe Cofidis, Simon Geschke, po zadnji gorski etape letošnje Dirke po Franciji moral priznati premoč tekmecu. Jonas Vingegaard je namreč z izjemno predstavo v 18. etapi s ciljem na Hautacam prevzel tudi vodstvo v seštevku za pikčasto majico. Bradati Nemec je bil povsem strt v cilju etape.

36-letni kolesarski veteran Simon Geschke je pikčasto majico oblekel v deveti etapi letošnje Dirke po Franciji in v njej preživel devet dni, kar je rekord med nemškimi kolesarji.

A to je bolj slaba tolažba za Nemca iz ekipe Cofidis, ki se je na vse pretege trudil, da bi ubranil vodstvo v seštevku najboljšega na gorskih ciljih. Tudi v četrtek, v zadnji pirenejski etapi, je na prvih 58 kilometrih trase, ko je bila cesta položnejša, storil vse, da bi mu uspelo pobegniti, a ker je bil pri tem neuspešen, je ostal tudi brez vseh možnosti, da bi pobral točke na gorskih ciljih na Aubisqueju, Spandellesu in na zadnjem Hautacamu.

Simon Gesche TDF 2022 | Foto: A.S.O./Pauline Ballet Foto: A.S.O./Pauline Ballet

"Takrat sem vedel, da bo majico nemogoče obdržati"

"Začetek etape je bil izredno stresen," je Geshke povedal v cilju. "Veliko energije sem potrošil, ko sem poskušal pobegniti. Ekipa je spet opravila izjemno delo, blizu pristopa na Aubisque smo bili blizu ubežniški skupini, a nam ni uspelo. Vedel sem, da moram na vrhu prelaza Aubisque osvojiti točke in ker mi to ni uspelo, sem bolj ali manj vedel, da bo majico nemogoče obdržati. Trenutno sem drugi v razvrstitvi najboljšega na gorskih ciljih, kar niti ni slabo. Pikčasta majica je namenjena najboljšemu hribolazcu na Touru in vem, da jo tisti, ki si jo najbolj zasluži, pravkar tudi nosi," je dejal Geschke.

Da mu to ne bo uspelo, je postalo jasno na predzadnjem vzponu 18. etape, še bolj pa po tem, ko je Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), vodilni v skupnem seštevku dirke, prvi pripeljal skozi cilj etape na Hautacamu, ta je bil zaradi karakteristik ocenjen kot vzpon najtežje kategorije (HC), ki prinaša največ točk (20).

Neulovljivih osem točk prednosti

Jonas Vingegaard, vodilni na Dirki po Franciji, bo zmagal tudi v seštevku najboljšega na gorskih ciljev.  | Foto: A.S.O./Pauline Ballet Jonas Vingegaard, vodilni na Dirki po Franciji, bo zmagal tudi v seštevku najboljšega na gorskih ciljev. Foto: A.S.O./Pauline Ballet Vingegaard zdaj v seštevku za pikčasto majico pred Nemcem vodi za osem točk in je glede na to, da so v zadnjih treh etapah na voljo zgolj še tri točke za razvrstitev najboljšega na gorskih ciljih, tudi brez teoretičnih možnosti, da bi mu uspelo sleči Danca, razen če temu ne bi uspelo priti do Pariza.

Kako hudo mu je ob tem, so včeraj na cilju na Hautacamu, kje je Vingegaard osvojil etapno zmago, 20 točk v boju za pikčasto majico in bržkone že zapečati letošnji Tour, jasno pričale solze, ki so polzele po njegovem obrazu.

"Skupek naporov je bil enostavno usoden, vse, kar smo lahko, smo dali od sebe, vsa ekipa," je ob tem povedal Bingen Fernández, eden od športnih direktorjev Cofidisa. "Zavedali smo se, da brez dodatnih točk na prelazu Aubisque tvegamo izgubo majice. Glede na močno konkurenco in dejstvo, da majico zdaj nosi Vingegaard, nimamo ničesar obžalovati. Drugo mesto v taki konkurenci je še vedno častno," je bil zadovoljen Fernandez.

V prejšnjih dveh izvedbah Toura je v seštevku najboljših hribolazcev zmagal Tadej Pogačar, ki je poleg pikčaste majice obakrat oblekel še rumeno in belo.

Kot kaže, se bo letos, kljub izjemni borbeni predstavi, moral zadovoljiti z nazivom najboljši mladi kolesar in drugim mestom v skupnem seštevku, kar je nov vrhunski rezultat za 23-letnega Slovenca in slovensko kolesarstvo.

Razvrstitev v seštevku za pikčasto majico (18/21)

1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 72 točk

2. Simon Geschke (Cofidis) 64

3. Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) 61

4. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) 61

5. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 59
...

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar blestel v šprintu, nora etapa se je končala z zmago Jumbo-Visme
Wout van Aert
Sportal Nikdar niso sprejeli, da je Pogačar nepremagljiv
Jonas Vingegaard
Sportal Častitljiva poteza junaka Vingegaarda, o kateri se veliko govori
Tadej Pogačar
Sportal Ob epskem boju Pogačarja in Vingegaarda se je oglasil tudi Borut Pahor
Jonas Vingegaard
Sportal Dramatičen dan na Touru: Pogačar napadal, padel, Vingegaardu slava!
Tadej Pogačar, DP
Sportal Čestital napačnemu Tadeju Pogačarju. "Dobrodošel v klub zamenjanih identitet."

 

 

Ne spreglejte