Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
22. 7. 2022,
17.08

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

6

Natisni članek

Jan Tratnik Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Mezgec Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Petek, 22. 7. 2022, 17.08

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 19. etapa (Castelnau-Magnoac–Cahors, 188,3 km)

Pogačar blestel v šprintu, nora etapa se je končala z zmago Jumbo-Visme

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

6

Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je bil v šprintu odličen peti. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je bil v šprintu odličen peti.

Foto: Reuters

Kakšen zaključek ravninske etape na Dirki po Franciji. Glavnina je v zaključku ujela zadnje tri ubežnike, ko se je v ciljnem šprintu katapultiral mimo kolesar Jumbo-Visme Christophe Laporte in se odpeljal k zmagi naproti. Slovenski kolesar Tadej Pogačar je tudi v ravninski etapi poizkusil presenetiti in za kratek čas skočil od glavnine, na koncu pa prišprintal do odličnega petega mesta. Sprva je kazalo, da je celo odščipnil pet sekund vodilnemu Jonasu Vingegaardu, nakar so spremenili odločitev in Jonasu pripisali isti čas kot slovenskemu kolesarju. Luka Mezgec je v cilj prikolesaril kot deveti.

Dirka po Franciji, 19. etapa (Castelanu-Magnoac, 188,3 km)

Ključni podatki:

- Zmagovalec etape je postal Christophe Laporte (Jumbo-Visma). Tadej Pogačar (UAE Emirates) je bil peti, Luka Mezgec (BikeExchange Jayco)
- V skupnem seštevku je vodilni Jonas Vingegaard in ima pred Tadejem Pogačarjem 3:26 prednosti. Tretji je Geraint Thomas z 8 minutnim zaostankom.
- V soboto je na sporedu 40,7 km dolg kronometer.
- Protesniki so po dobrih 30 kilometrih zaustavili karavano in vodstvo dirke je moralo za kratek čas nevtralizirati dirko. Kolesarji so nato nadaljevali z enakim zaostankom kot pred protestom.

Cilj - Neverjeten zaključek. Skoraj je že kazalo, da bo trem ubežnikom uspelo priti do konca, ko je od zadaj kot eksrepsni vlak prihajala glavnina. Ali bolje rečeno Christophe Laporte, ki je uprizoril izjemen zaključek ter se veselil etapne zmage in se tako podpisal pod velik dosežek ekipe Jumbo-Visma. Drugo mesto je osvojil Jasper Philipsen, tretje Alberto Dainese. Tadej Pogačar je prišprintal kot peti.

19 etapa | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O. 2,8 km do cilja - Napeto je. Še 8 sekund imajo trije ubežniki prednost.

6,4 km do cilja - 10 sekund imajo ubežniki še prednosti. Na koncu je nekaj tehničnih odsekov. Ekipa Jumbo-Visme je povsem v ospredju, saj ne želi, da bi se kaj zgodilo v rumeno oblečenemu Jonasu Vingegaardu. Neuničljivi Wout van Aert je tisti, ki vleče voz nizozemskega moštva.

9,4 km do cilja - Prednost ubežnikov je padla na 14 sekund.

13,6 km do cilja - Trem ubežnikom še vedno kaže odlično. Njihova prednost je 26 sekund. V glavnini se ekipe, ki imajo v svojih vrstah šprinterje, izmenjavajo pri narekovanju tempa.

22 km do cilja - Trojica ubežnikov ima še vedno 32 sekund naskoka.

30 km do cilja - Glavnini so pobegnili  Fred Wright (Bahrain), Alexis Gougeard (B&B) in Jasper Stuyven (Trek) ter imajo 32 sekund prednosti. Povprečna hitrost v današnji etapi je kar 46,6 km/h.

32 km do cilja - Tadeja Pogačarja so hitro ujeli kolesarji Jumbo-Visme, sledil pa je že nov napad drugih kolesarjev.

33 km do cilja - Tadej Pogačar tudi na ravninski etapi poizkuša. Skočil je iz glavnine in poskrbel za dvig adrenalina.

35 km do cilja - Ujet je še zadnji ubežnik. Danes bo tako prišel čas za šprint glavnine.

37 km do cilja - Ubežnik Quinn Simmons je začel z vzponom na drugi in hkrati zadnji gorski cilj Cote de Saint-Daunes (1,6 km/6,3-odstotni naklon). Njegova prednost znaša 25 sekund.

41 km do cilja - Tadej Pogačar je ujel priključek z glavnino.

43 km do cilja - Tadej Pogačar je imel težave s kolesom in lovi glavnino. Absurd je v tem, da ima ob sebi tri koleasrje UAE Emirates, ki pa kolesarijo za njegovim kolesom.

46 km do cilja - Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je izgubil stik s Simmonsom, ki je še edini ubežnik. Ostale je glavnina ujela. Medtem ima Simmons prednost 35 sekund. Zaradi hudega tempa se je glavnina razpolovila. Fabio Jakobsen ima denimo težave.

53 km do cilja Quinn Simmons (Trek-Segafredo) je skočil, Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) mu je sledil. Zdaj sta sama v ospredju.

54 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na prvi od dveh gorskih ciljev, ki sta IV. kategorije. Cote de la cite medievale de Lauzere (2 km/6,2-odstotni naklon) je vzpon, na katerega so se začeli vzpenjati ubežniki.

57 km do cilja - Le še 36 sekund prednosti za ubežnike.

65 km do cilja - Glavnina ne pusti dihati ubežnikom in jih drži na razdalji 55 sekund. Vse kaže, da bomo na koncu spremljali šprint glavnine.

85 km do cilja - 700 metrov je razlika med ubežniki in glavnino, kar pomeni 59 sekund.

97 km do cilja - Glavnina spet ne pusti ubežnikov predaleč. Njihov naskok znaša le 56 sekund. Povprečna hitrost do tega trenutka je kar 46,8 km/h.

115 km do cilja - Ubežna skupina ima 40 sekund prednosti. 

123 km do cilja - Takoj, ko je glavnina ujela ubežnika, je sledil nov skok. In spet je Matej Mohorič med ubežniki. Zanimivo je, da je praktično identična skupina, le da v njej ni Nilsa Politta. Ubežniki so tako Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Taco Van der Hoorn (Intermarche-Wanty-Gobert) in Mikkel Honore (QuickStep-AlphaVinyl).

124 km do cilja - Konec je bega. Mateja Mohoriča in četverico je glavnina posrkala.

129 km do cilja - Le še 30 sekund prednosti za skupino Mateja Mohoriča pred glavnino. Povprečna hitrost znaša 47,6 km/h.

140 km do cilja - Prednost peterice ubežnikov je 1:10. Matej Mohorič je še vedno med njimi. Lani se je v 19. etapi takoj po Pirenejih odpeljal skupini 20 ubežnikov 25 kilometrov pred ciljem. A je danes videti, da bodo imele ekipe s šprinterji svoje načrte, saj na letošnjem Touru slednji niso imeli veliko priložnosti. Zato se prednost ubežne skupine, vsaj za zdaj, ne povečuje, kot bi si kolesarji v njej želeli.

146 km do cilja - Kolesarji so se peljali skozi kraj, v katerem je živel preminuli Nicolas Portal, ki je pred dvema letoma zaradi srčnega napada umrl. Nekadanji kolesar je bil leta 2013 tudi športni direktor pri britanski ekipi Sky.

154 km do cilja Matej Mohorič je pred etapo dejal: "Pošteno povedano sem bil daleč od mojega najboljšega kolesarjenja. V gorah sem se boril in nisem mogel ujeti ubežnikov. Tudi v etapah, ki mi sicer ležijo. A sem vseeno dal vse od sebe. Ko se bomo vračali iz Pariza, bomo videli, kje smo naredili napake. Pred nami je še veliko dirk. Verjamem, da bom kmalu dobil nazaj močne noge. Hvala vsem navijačem, ki so nas prišli spodbujati. Olajšali ste trpljenje."

156 km do cilja - Etapa je bila začasno prekinjena, ker so bili na progi spet protesniki. Nadaljevala se bo s prednostjo ubežnikov skoraj 1:30.

160 km do cilja - Slovenski kolesar Matej Mohorič je lani dobil podobno etapo, potem ko je bil v begu. Tudi takrat je bila 19. v teku, ko se ekipa vodilnega Tadeja Pogačarja ni spustila v lov za ubežniki. Mohorič je na koncu v velikem slogu osvojil etapo in se še drugič veselil na lanskem Touru. Mu bo uspelo tudi danes?

166 km do cilja - Prednost ubežnikov je 1:07. Glavnina ne spusti predaleč peterico kolesarjev.

175 km do cilja - Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Taco Van der Hoorn (Intermarche-Wanty-Gobert) in Mikkel Honore (QuickStep-AlphaVinyl) so v begu in imajo 52 sekund prdnosti.

185 km do cilja - Skupina petih kolesarjev je skočila iz glavnine. Med njimi je tudi Matej Mohorič.

13.10 - Pozitiven na covid-19 je bil tudi Enric Mas (Movistar), ki posledično ni začel današnje etape.

13.05 – Z zaprto vožnjo se je začela 19. etapa na Dirki po Franciji, ki bo ravninska. A se lahko zgodi, da bi videli tudi kakšen konkretnejši pobeg. Matej Mohorič bi lahko iskal svojo zadnjo priložnost za odmevnejši rezultat na letošnjem Tour.

13.00 – Pozdravljeni, čas je za novo poglavje letošnje Dirke po Franciji. Pred kolesarji je ravninska etapa. Po spektaklih v Pirenejih si bodo lahko tisti, ki so visoko v skupnem seštevku, nekoliko spočili. V rumeni majici tudi danes kolesari Jonas Vingegaard, ki je prestal vse napade Tadeja Pogačarja in je na dobri poti, da osvoji Tour de France. Njegova prednost pred članom UAE Emirates znaša 3:26.

Pred etapo

Po dveh etapah na Danskem povsem na začetku Toura so šprinterji dobili svoj kos pogače nato le še v 15. etapi, v kateri je bil najhitrejši Jasper Philipsen. Sicer pa so šprinterji trpeli. Nekateri so se celo morali zelo boriti, da so v gorskih etapah prišli pred metlo, časovno zaporo. V sredo smo tako videli Fabia Jakobsena, kako se je boril z zaključnim klancem na Peyragudes, da je le pravočasno prečkal ciljno črto.

Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Tour je bolj ali manj končan. Je bil Pogačar v prvem tednu preveč agresiven?

Prav Jakobsen je bil tisti, ki je dobil prvo šprintersko etapo v Nyborgu na Danskem, danes pa bo prav tako spadal v ožji krog favoritov za etapni uspeh, v katerega spadajo še Dylan Groenewegen, Peter Sagan, Mads Pedersen, Jasper Philipsen, Danny van Poppel in tudi utrujeni Wout van Aert, ki vedno najde nekaj dodatne energije. 

Wout van Aert
Sportal Nikdar niso sprejeli, da je Pogačar nepremagljiv

Kolesarji se bodo danes ob 13.05 na pot odpravili iz kraja Castelanu-Magnoac, na 188,3 kilometra dolgi trasi pa jih čakata le dva gorska cilja IV. kategorije. Prvi bo Cote de la cite medievale de Lauzere (2km/6,2-odstotni naklon), drugi kmalu zatem Cote de Saint-Daunes (1,6 km/6,3-odstotni naklon).

Jonas Vingegaard
Sportal Častitljiva poteza junaka Vingegaarda, o kateri se veliko govori

Medtem pa so zadnje gorske etape v Pirenejih dale nekaj novih odgovorov v boju za majice. Za rumeno vodilnega je Jonas Vingegaard sprva odbil vse napade Tadeja Pogačarja in ob koncu četrtkove na Hautacam skočil in ima zdaj v skupnem seštevku navidezno neulovljivo prednost 3:26 pred slovenskim šampionom, ki bo skušal čarovnijo prikazati v sobotnem 40,7 kilometra dolgem kronometru, v katerem pa je težko pričakovati, da bi mu uspel takšen preobrat kot pred dvema letoma, ko je izničil prednost 57 sekund Primoža Rogliča in na koncu z 59 sekundami prikolesaril do rumene majice in sanjskega uspeha.

Zelena majica po točkah je trdno v rokah neverjetnega Wouta van Aerta, pikčasta za najboljšega na gorskih ciljih je prav tako rezervirana za Vingegaarda, bela pa za našega Pogačarja.

Jonas Vingegaard Sepp Kuss
Sportal "Ribič", ki zapira pot našemu Tadeju Pogačarju
Jonas Vingegaard
Sportal Dramatičen dan na Touru: Pogačar napadal, padel, Vingegaardu slava!

Skupni seštevek pred 19. etapo:

 1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)         67:53:54
 2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)        + 3:26
 3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)          8:00
 4. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                11:05
 5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)             13:35
 6. Louis Meintjes (Jar/Intermarche-Wanty-Gobert) 13:43
 7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)         14:10
 8. Romain Bardet (Fra/Team DSM)                  16:11
 9. Aleksej Lucenko (Kaz/ Astana Quazahstan)      20:09
 10. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)             20:17
 ...
 78. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious)        3:30:59
 85. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)      3:42:06
106. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)        4:09:27

Ne spreglejte