Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 4. 2023,
16.16

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

2

Natisni članek

Urška Žigart Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Tratnik Remco Evenepoel Tadej Pogačar Tadej Pogačar Liege-Bastogne-Liege

Sobota, 22. 4. 2023, 16.16

1 leto

Pred dirko Liege–Bastogne–Liege

V pričakovanju velikega spopada Pogačar – Evenepoel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

2

Tadej POgačar | Tadej Pogačar na dirki Liege–Bastogne–Liege končuje spomladanski del sezone. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar na dirki Liege–Bastogne–Liege končuje spomladanski del sezone.

Foto: Guliverimage

"Verjamem, da bo to zabaven boj," pred nedeljskim obračunom s čudežnim dečkom belgijskega kolesarstva Remcom Evenepoelom na klasiki Liege–Bastogne–Liege pravi najboljši kolesar sveta Tadej Pogačar. Slovenski as po zmagah na dirkah Amstel Gold in Valonska puščica napada ardenski trojček. V zgodovini je le trem uspelo v enem letu zmagati na vseh treh ardenskih klasikah, tudi v ženski konkurenci imeniten podvig lovi izjemna Nizozemka Demi Vollering.

Tadej Pogačar, Valonska puščica 2023
Sportal Se je Pogačar že naveličal zmagovati? "Nikoli!"

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar bo jutri v Belgiji zaključil zanj fenomenalno uspešen spomladanski del sezone. V tem je nabral že 12 zmag, dobil šest od osmih dirk, na katerih je nastopil, zmagal na dveh večetapnih preizkušnjah, na Dirki po Andaluziji in Dirki Pariz–Nica, svoj razkošni talent pa razkazoval tudi na enodnevnih dirkah.

Na že 109. belgijsko klasiko Liege–Bastogne–Liege, ki je tudi najstarejša od petih kolesarskih spomenikov, zato ji rečejo tudi stara dama, prihaja s popotnico treh veličastnih zmag. 2. aprila je 24-letnik iz Klanca pri Komendi osvojil Dirko po Flandriji, dva tedna kasneje še Amstel Gold in nazadnje, 19. aprila, Valonsko puščico. Flandrija je bila njegov tretji osvojeni spomenik, zadnji dve dirki pa sta del t. i. ardenskega trojčka klasik.

Pogačar in Volleringova za zgodovino

Če bi Pogačar jutri še drugič v karieri osvojil LBL – to mu je sicer uspelo že leta 2021 –, bi postal šele tretji kolesar v zgodovini, ki bi ardenski trojček osvojil v eni sezoni. To je do zdaj uspelo le Italijanu Davidu Rebellinu (2004) in Belgijcu Philippu Gilbertu (2011). Je pa ta imeniten podvig uspel tudi že nizozemski kolesarki Anni van der Breggen leta 2017 in tudi ta lahko letos dobi naslednico. To je njena rojakinja Demi Vollering, ki je letos že dobila ženski Amstel Gold in Valonsko puščico. V nedeljo se lahko torej v belgijski regiji Liege piše zgodovina.

Luka Mezgec
Sportal Ko se etape sprevržejo v etape Tadeja Pogačarja

Spopad Pogačar – Evenepoel

A Volleringova in Pogačar zagotovo ne bosta imela lahkega dela. Pogačarja čaka spopad z mladim domačim asom Remcom Evenepoelom, aktualnim svetovnim prvakom in lanskim zmagovalcem Liega. "Prav veliko nisva dirkala drug proti drugemu, ga pa zelo spoštujem in pričakujem zabaven boj," je o spopadu z leto dni mlajšim tekmecem povedal Pogačar. "Vesel sem, da je tu, vse skupaj bo tako še toliko bolj zanimivo za gledalce. Je odličen kolesar s številnimi dobrimi značilnostmi. Sam bi si želel imeti njegovo aerodinamiko, neverjetno hiter je na ravnini," je še našteval Pogačar, ob tem pa opozoril, da Evenepoel, čeprav je "največji favorit", ne bo edini, ki bo ogrožal njegov napad na ardenski trojček.

Takole je bilo lani:

"Zagotovo ne bom pazil le nanj"

"Prav veliko nisva dirkala drug proti drugemu, ga pa zelo spoštujem in pričakujem zabaven boj," o spopadu z Evenepoelom pravi Pogačar. | Foto: AP / Guliverimage "Prav veliko nisva dirkala drug proti drugemu, ga pa zelo spoštujem in pričakujem zabaven boj," o spopadu z Evenepoelom pravi Pogačar. Foto: AP / Guliverimage "Bodo pa še drugi močni dirkači in na tako dolgi dirki s tako veliko vzponi se lahko zgodi marsikaj. Zagotovo ne bom pazil le nanj," pravi dvakratni zmagovalec Toura, na katerega se bo začel pripravljati takoj po koncu spomladanskega dela sezone. Svoje načrte na četrtem spomeniku sezone imajo tudi Američan Neilson Powless (EF Education – EasyPost), pa Francoz Romain Bardet (DSM), Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Španec Enric Mas (Movistar) in tudi Mikel Landa, ki mu bo pri Bahrain Victoriousu v pomoč Matej Mohorič. Tudi Podbličan v spomladanskem delu sezone še lovi odmevnejši rezultat. Tretji Slovenec na dirki bo Jan Tratnik, ki bo pri Jumbo-Vismi pomočnik Belgijcu Tiesju Benootu.

Pogačar na "eno najlepših dirk v koledarju", kot je ocenil LBL, prihaja motiviran in dobro razpoložen. Pravi, da bi bilo zanj boljše, če bi lahko napadel bolj zgodaj, kot je to naredil na Amstlu in na Flandriji in ne bi čakal na zaključni sprint, kot se je zgodilo na Valonski puščici. A tudi v sprintu je Gorenjec lahko izjemno močan, kar je nenazadnje dokazal že leta 2021, ko je v zaključku LBL za svojo prvo zmago na spomenikih ugnal Juliana Alaphilippa, Davida Gauduja, Alejandra Valverdeja in Michaela Woodsa.

Domen Novak
Sportal Novak ne skriva želja: želi si zmage na dirki Po Sloveniji in priložnosti na Touru #video

Vrača se Alaphilippe

Pogačar bo imel v UAE Emirates na dirki znova zanesljive in preizkušene pomočnike, Nizozemca Sjoerda Baxa, Avstrijca Felixa Grossschartnerja, Švicarja Marca Hirschija, Norvežana Vegarda Stakeja Laengena ter Novozelandca Georga Bennetta in Michaela Vinka.

V Evenepoelovi ekipi Soudal – QuickStep pa so poleg Remca še trije Belgijci, Pieter Serry, Louis Vervaeke in Ilan Van Wilder, pa Italijan Andrea Bagioli, Švicar Mauro Schmid ter povratnik po padcu na Dirki po Flandriji Francoz Julian Alaphilippe.       

Roglič prvi Slovenec z zmago na spomeniku

Leto pred tem pa je Alaphilippa, ko je ta z rokami v zraku že praznoval zmago, presenetil Primož Roglič in postal prvi Slovenec z zmago na kakšnem od kolesarskih spomenikov. Tedaj je Francoz v zaključnem sprintu tudi oviral Pogačarja, zato so ga kaznovali z degradacijo na peto mesto, Rogličev uspeh pa sta s tretjim in četrtim mestom dopolnila Pogačar in Mohorič. Povsem slovenski oder za zmagovalce je preprečil Švicar Marc Hirschi, danes Pogačarjev moštveni kolega.

Zaključek dirke leta 2020:

Finale dirke letos še zahtevnejši

"Ne bojim se morebitnega sprinta s Tadejem," pa je samozavesten Remco Evenepoel. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Ne bojim se morebitnega sprinta s Tadejem," pa je samozavesten Remco Evenepoel. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Prireditelji dirke Liege–Batogne–Liege so letos nekoliko otežili zaključek in tradicionalnemu ter mnogokrat odločilnemu klancu Le Redoute dodali še vzpona na Cornemont in Des Forges. "Ta kombinacija vzponov bo odločala o zmagovalcu," pravi Pogačar, Evenepoela pa je sprememba navdušila. "Videti je odlično. Všeč mi je. Je precej zahtevnejši finale, kot je bil lani, za dirko bo treba zastaviti povsem drugačno taktiko," je ocenil 23-letni Belgijec. "Menim, da bo finale dolg in naporen, če pa bo tudi vreme takšno, kot ga napovedujejo, z vetrom v hrbet, bo zelo zahteven ves drugi del dirke, od Bastogna," je še povedal.

Tadej Pogačar, Valonska puščica 2023
Sportal Še ena neverjetna zmaga Tadeja Pogačarja!

"Ne bojim se morebitnega sprinta s Tadejem"

Lani se s Pogačarjem na stari dami ni spopadel, Slovenec jo je izpustil zaradi smrti v družini zaročenke, Urške Žigart, letos pa se na obračun z njim tudi ni posebej pripravil, pravi: "Nikogar drugega ne gledamo, osredotočeni smo le nase. Imamo svoje načrte in prepričani smo, da lahko zmagamo. Bo pa seveda veliko tekmecev v odlični formi, logično pa je, da je Tadej glavni favorit. Je impresiven, dolgo je že na vrhu, odlično formo pa vzdržuje tudi, ko ima na teden po dve dirki, kar je za kogarkoli drugega domala nemogoče."

Evenepoel se je letos že pomeril z Rogličem, s Pogačarjem pa še ne. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Evenepoel se je letos že pomeril z Rogličem, s Pogačarjem pa še ne. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tudi Evenepoel bi se raje izognil zaključnemu sprintu, tega pa se ne boji. "Seveda bi bilo najbolje, če bi v cilj prišel sam, ampak se ne bojim morebitnega sprinta s Tadejem. Roglič ga je v sprintu že premagal, jaz pa sem že premagal Rogliča," je povedal v smehu. Evenepoel in Roglič sta se dobro bodla na letošnji Dirki po Kataloniji, kjer je na koncu skupno zmago slavil Zasavec. V štirih etapah sta obračunala "mož na moža", izid pa je bil neodločen 2:2.

Kolesarje čaka več kot štiri tisoč višinskih metrov

109. dirka Lige–Bastogen–Liege bo dolga 258,1 kilometra, kolesarje čaka več kot štiri tisoč višinskih metrov, začela se bo ob 10.35, končala pa enkrat med 16.35 in 17.12. Vremenoslovci napovedujejo veliko možnost dežja. 

Liege - Bastogne - Liege, trasa 2023 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Sedma ženska izvedba klasike od Bastogna do Liega (142,8 km) se bo začela že ob 8.40, končala pa že okoli 12.30. Velika favoritinja za zmago je Nizozemka Demi Vollering, ki ji bodo podvig poskušale preprečiti rojakinja Annemiek Van Vleuten, Italijanki Elisa Longo Borghini in Silvia Persico, pa Nemka Liane Lippert, Avstralka Grace Brown, Španka Mavi Garcia … Slovenske barve bo branila le Urška Žigart (Jayco AlUla).

Preberite še:

Tadej Pogačar, Amstel Gold 2023
Sportal Neverjetni Pogačar še enkrat pometel s konkurenco!
Tadej Pogačar
Sportal "Pogačar počne obratno, kar mu narekujejo računalniki"
Tadej Pogačar
Sportal Epska predstava Slovenca, Tadej Pogačar je zmagovalec Flandrije!
Ne spreglejte