Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2023,
16.22

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,01

7

Natisni članek

Bahrain Victorious Matej Mohorič Matej Mohorič UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Valonska puščica

Sreda, 19. 4. 2023, 16.22

1 leto

87. Valonska puščica

Še ena neverjetna zmaga Tadeja Pogačarja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,01

7

Tadej Pogačar, Valonska puščica 2023 | Tadej Pogaačr je zmagovalec Valonske puščice! | Foto Guliverimage

Tadej Pogaačr je zmagovalec Valonske puščice!

Foto: Guliverimage

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je zmagovalec 87. dirke Valonska puščica, 194,3 kilometra dolge klasike od Herveja do Huyja. Na zloglasnem sklepnem vzponu Mur de Huy je pokazal, da mu trenutno nihče na svetu ni kos, in prišel še do 12. zmage v sezoni in 57. v karieri. V nedeljo bo favorit tudi na spomeniku Liege–Bastogne–Liege, z zmago pa bi postal šele tretji kolesar v zgodovini, ki bi mu uspelo v enem letu osvojiti znameniti ardenski trojček.

"Vse sem pustil na zadnjem klancu, zelo težak je bil. Spektakularen zaključek je, ni kaj. Moja ekipa je naredila izjemno delo, v zaključku je bilo hektično, v nekem trenutku sem skoraj padel, a se je izšlo srečno," je v cilju prirediteljem dirke povedal slovenski šampion, ki tako z drugo zmago na ardenskih klasikah ostaja v igri za prestižni trojček. Do tega mu manjka le še zmaga na nedeljski dirki Liege–Bastogne–Liege. Ta spomenik je sicer že osvojil leta 2021.

Pogačar lahko v nedeljo postane šele tretji kolesar v zgodovini, ki bi mu v eni sezoni uspelo osvojiti prestižni ardenski trojček. To je do zdaj uspelo le Italijanu Davidu Rebellinu leta 2004 in Belgijcu Philippu Gilbertu leta 2011, med ženskami pa je ta podvig uspel še Nizozemki Anni van der Breggen (2017).

Že zdaj pa je 24-letni Gorenjec postal del elitnega kluba zmagovalcev vseh treh ardenskih klasik. V nedeljo je osvojil Amstel Gold Race in danes še Valonsko puščico ter lovoriki dodal Liegu iz leta 2021. Na vseh treh so do zdaj poleg Pogačarja, Rebellina in Gilberta slavili še Eddy Merckx, Bernard Hinault, Michele Bartoli in Danilo Di Luca.

Končni vrstni red:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 4;27:53
2. Mattias Skjelmose (Dan/Trek - Segafredo)
3. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious) isti čas
4. Michael Woods (Kan/Israel - Premier Tech) + 0:03
5. Giulio Ciccone (Ita/Trek - Segafredo)
6. Victor Lafay (Fra/Cofidis)
7. Tiesj Benoot (Bel(Jumbo-Visma)
8. Maxim Van Gils (Bel/Lotto Dstny)
9. Romain Bardet (Fra/DSM)
10. Warren Barguil (Fra/Arkea Samsic) vsi isti čas

23. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) + 0:15

Valonska puščica, potek dirke:

Cilj Tadej Pogačar je sprožil napad v zadnjih 150 metrih dirke in spet povsem deklasiral konkurenco!

Pogačar je v sklepnem sprintu v klanec za nekaj metrov ugnal Danca Mattiasa Skjelmoseja (Trek – Segafredo), tretji je bil Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious). Temu je v zaključku pomagal tudi Matej Mohorič, ki je zasedel končno 23. mesto.

Zadnji kilometer Glavnina je ujela še zadnjega ubežnika, favoriti so v akciji!

3 km do cilja – Pogačarja vodita Diego Ullisi in Marc Hirschi, Vervaeke se na vse kriplje trudi zadržati vodstvo, za zdaj mu uspeva, vozi 19 sekund pred glavnino.

5 km do cilja – Bliža se sklepni obračun na ciljnem vzponu Mur de Huy, Pogačar in njegovi kolegi so na čelu glavnine, pred njo pa vztraja le še Belgijec Vervaeke.

6,6 km do cilja – V glavnini je močno pospešil Tadej Pogačar, prednost vodilnih naglo kopni.

10 km do cilja – V ospredje glavnine so se zdaj prebili tudi Mohorič in njegovi kolegi iz Bahrain Victoriousa, vodilna trojica pa ima še vedno 37 sekund prednosti.

15 km do cilja – Vervaeke, Battistella in Kragh Andersen so se otresli Zimmermanna in prednost pred glavnino povišali na 38 sekund, Pogačarjevi pa so prevzeli vajeti na čelu glavnine. A razlika ostaja.

20 km do cilja – Četverica vodilnih dobro sodeluje in je prednost pred glavnino povečala na 27 sekund, v glavnini pa je prišlo do padca, v katerega se je ujel tudi Američan Neilson Powless (EF Education - EasyPost), eden od večjih favoritov za današnjo zmago. Na tleh sta pristala tudi Danec Andreas Kron (Lotty Dstny) in Francoz Victor Lafay (Cofidis).

31 km do cilja – V vodstvu so zdaj Zimmermann, Kragh Andersen, Battistela in Vervaeke, imajo pa le še 17 sekund prednosti pred glavnino, v kateri postaja vse bolj živahno.

32 km do cilja – Zimmermann in Kragh Andersen vozita 22 sekund pred Battistello in Belgijcem Louisom Vervaekejem (Soudal – QuickStep), ki se je pridružil Italijanu, ta dvojica pa ima zdaj že 25 sekund prednosti pred glavnino.

37 km do cilja – Na predzadnjem prečkanju znamenitega zidu (Mur de Huy) med favoriti ni bilo nobene akcije, Pogačar za zdaj ostaja povsem miren, ne vozi se povsem v ospredju glavnine. Nekaj prednosti si je prikolesaril Italijan Samuele Battistella (Astana), ki se je vodilnima Zimmermannu in Kragh Andersenu približal na 50 sekund.

38 km do cilja – Kolesarji se še drugič vzpenjajo na Mur de Huy, vodilna Zimmermann in Kragh Andersen še 1:16 pred glavnino. Na čelu glavnine so Pogačar in njegovi kolegi iz UAE Emirates.

45 km do cilja – Zimmermann in Kragh Andersen sta se otresla še Hindsgaula, pred glavnino s favoriti imata zdaj 1:40 prednosti. Glavnina sicer drugega za drugim požira obnemogle člane prvotne ubežne skupine.

55 km do cilja – V vodstvu zdaj vztrajajo le še Zimmermann, Hindsgaul in Kragh Andersen, preostali člani izvorne ubežne skupine vozijo med čelom dirke in glavnino, ki pa vzdržuje razliko dobre minute (1:15 v tem trenutku). Na čelu glavnine sicer tempo najpogosteje diktirajo Pogačarjevi kolegi iz UAE Emirates. Mohoričev hrvaški kolega pri Bahrainu Fran Miholjević ima težave slediti glavnini.

74 km do cilja – Danec Jacob Hindsgaul je prvi prečkal Mur de Huy, iz vodilne skupine je na strupenem klancu (maksimalni naklon 19 %) odpadel Belgijec Naesen, glavnina, v ospredju katere so tudi vsi favoriti s Pogačarjem, je še vedno dobro minuto za čelom dirke.

78 km do cilja – Prednost ubežnikov še naprej pada, zdaj znaša le še dobro minuto. Vsak čas se bodo prvič danes soočili z vzponom Mur de Huy.

87 km do cilja – Prednost osmerice ubežnikov je skopnela na le še dve minuti. Kolesarji se bodo kmalu prvič začeli vzpenjati na Mur de Huy (1,3 km/9,6-odstotni naklon), na katerem bo tudi cilj današnjega dne – ko bodo nanj prikolesarili tretjič.

126 km do ciljaTadej Pogačar je počakal na ekipni avto, vendar ga je moštveni kolega Stake Vegar Laengen že pripeljal nazaj v glavnino. Razlog, zakaj se je odločil za ta manever, ni znan. Morda mu ni všeč tempo, ki ga ima glavnina. Le-ta za ubežniki zaostaja 3:40.

133 km do cilja –Osem ubežnikov ima zdaj 3:30 prednosti – Jacob Hindsgaul (Uno-X), Daryl Impey (Israel-PremierTech), Oliver Naesen (Ag2r-Citröen), Georg Zimmermann (Intermarche-Circus-Wanty), Raul Garcia Pierna (Equipo Kern Pharma), Soren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Johan Meens (Bingoal WB), Jetse Bol (Burgos-BH). 

Tadej Pogačar je najboljši rezultat na Valonski puščici dosegel leta 2020, ko je bil deveti.

Impey je stari znanec dirke Po Sloveniji. Leta 2012 je zmagal v drugi etapi s ciljem v Metliki.

160 km do cilja – Glavnina drži stik z ubežniki. Njihov zaostanek še vedno znaša 2:30, na čelu pelotona pa je ekipa UAE Emirates, ki ima v svojih vrstah slovenskega kolesarskega zvezdnika Tadeja Pogačarja. In kaj je povedal na današnjem štartu? "Bomo videli, kako bo. Vse je odvisno od dogajanja na trasi in prvih dveh vzponov na Mur de Huy. Jasno, zaključek je šprint na Mur," je o tem, ali kani tudi danes napasti zgodaj, dejal Pogi, ki verjame, da ima možnosti za zmago, čeprav se zaveda, da mu ta ne bo kar podarjena: "Če bom prišel v zaključku v dober položaj, je mogoče priti do dobrega rezultata."

173 km do cilja – Osem kolesarjev je zdaj v begu in imajo 2:30 prednosti pred glavnino na čelu s Tadejem Pogačarjem. Kot zadnji se je ubežnikom priključil Jetse Bol (Burgos-BH).

12.18 – Na ženski izvedbi Valonske puščice je danes zmago slavila Nizozemka Demi Vollering (Team SD Worx).

Volleringova je za pet sekund ugnala Nemko Liane Lippert (Movistar) in za sedem Italijanko Gaio Realini (Trek – Segafredo). Na 127,3 kilometra dolgi dirki sta nastopili tudi dve Slovenki, Urška Žigart (Jayco AlUla) je bila 43. (+ 1:37), Špela Kern (Cofidis) pa 90. (+ 9:52).

180 km do cilja – Jacob Hindsgaul (Uno-X Pro Cycling Team) se je odločil za pobeg, sledi mu šesterica kolesarjev. Daryl Impey (Israel - Premier Tech), Lawrence Naesen (AG2R Citroën Team), Georg Zimmermann (Intermarché - Circus - Wanty), Raul Garcia Pierna (Equipo Kern Pharma), Johan Meens (Bingoal WB) in Soren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck). Prednost pred glavnino znaša 1:14.

11.50 – začela se je 87. Valonska puščica. Pred kolesarji je 194,3 kilometra dolga vožnja. Med favorite za zmago spada Tadej Pogačar, ki je pred dnevi osvojil nizozemsko klasiko Amstel Gold. Primož Roglič, ki danes ne dirka, je bil leta 2021 na debiju drugi, kar je najboljši dosežek slovenskega kolesarja. Prehitel ga je le Julian Alaphilippe.

Zadnjih 10 zmagovalcev Valonske puščice

Leto Zmagovalec Danes nastopa
2022  TEUNS Dylan -
2021  ALAPHILIPPE Julian -
2020  HIRSCHI Marc Da
2019  ALAPHILIPPE Julian -
2018  ALAPHILIPPE Julian -
2017  VALVERDE Alejandro -
2016  VALVERDE Alejandro -
2015  VALVERDE Alejandro -
2014  VALVERDE Alejandro -
2013  MORENO Daniel -

Napoved pred dirko

"175-članska glavnina bo začela 87. izvedbo La Flèche Wallonne, med njimi pa izstopa en kolesar: dvakratni zmagovalec Toura Tadej Pogačar, ki je že na enodnevnih dirkah dokazal, kako dober je. Njegov cilj je zmagati na vseh treh klasičnih dirkah v Ardenih in svoj pohod je začel tako, kot ga je moral, z zmago na Amstel Gold Race," so v sporočilu za javnost zapisali prireditelji Valonske puščice.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačarju puščica ne ustreza: Zame je to težka dirka

Kdo bo ustavil Pogačarjev pohod?

Pogačar ne skriva ambicij, v napovedih pa je bil vendarle nekoliko previden. Valonska puščica je dirka, na kateri še ni posegel po vsaj zanj zadovoljivi uvrstitvi. Danes se je bo udeležil četrtič v karieri, najboljši je bil leta 2020, ko je bil deveti, lani, ko je v Belgijo prav tako prišel kot nesporni favorit, pa jo je končala na 12. mestu. To pomeni, da ima s preizkušnjo neporavnane račune, a mu bo tudi danes na poti do 58. zmage v karieri in 12. v sezoni stala močna konkurenca.

Tudi Matej Mohorič je vsekakor kolesar, ki lahko v tej sezoni še marsikaj pokaže, v njegovi ekipi Bahrain Victorious pa so se razveselili tudi vrnitve kapetana, Španca Mikela Lande, ki je pred kratkim prebolel gripo. Sam zato nekoliko miri pričakovanja: "Nisem prepričan o svoji formi. Po preteklem tednu bom poskušal predvsem uživati na dirki, svojo formo pa oceniti po njej."

Poleg Mohoriča in Lande bosta orožji Bahraina še Bask Pello Bilbao in Švicar Gino Mäder, ekipo pa dopolnjujejo Poljak Filip Maciejuk, Hrvat Fran Miholjević in Nizozemec Wout Poels.

Ponovno snidenje

Pogačarja bosta poskušala ustaviti tudi Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) in Irec Ben Healy (EF Education – EasyPost), ki sta se slovenskemu asu najbolj približala že v nedeljo na Nizozemskem. Tam je Healy navdušil z drugim mestom in za Pogačarjem zaostal le 38 sekund, Pidcock pa se konec marca v Flandriji vrnil po padcu v sedmi etapi Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, v katerem je utrpel pretres možganov. Na Amstlu je bil svetovni prvak v ciklokrosu že v odlični formi in v njegovi ekipi pričakujejo, da jo bo iz dirke v dirko le še dvigoval.

EF Education ima močni orožji še z Američanom Neilsonom Powlessom in Kolumbijcem Estebanom Chavesom, Ineos ima še Poljaka Michala Kwiatkowskega, enega od le štirih kolesarjev na startni listi, ki so na tej dirki v preteklosti že stali na stopničkah. Poleg Poljaka so to še Italijan Diego Ulissi (3. mesto leta 2019), Francoz Benoit Cosnefroy (2. mesto, 2020) in Kanadčan Michael Woods (3. mesto, 2020). Ob odsotnosti lanskega zmagovalca Dylana Teunsa in predlanskega Juliana Alaphilippa bo edini nekdanji zmagovalec na dirki Švicar Marc Hirschi, ki je puščico dobil leta 2020. Tako Ulissi kot Hirschi sta danes del Pogačarjeve ekipe.

"Tadej je nepredvidljiv in igriv"

Pogačar prihaja sproščen, je povedal športni direktor njegove ekipe Tomas Gil. Včasih z napadi ne preseneti samo tekmecev, temveč tudi svoje direktorje, je še priznal. "Na Amstel Gold Race je napad začel prej, kot je bilo pričakovano. Ampak to je v redu. Tadej je nepredvidljiv in igriv. Če napade, pomeni, da se počuti dobro. Tudi sem smo prišli dobre volje in vemo, da smo glavni favoriti."

Da bo Pogačar absolutni prvi favorit na dirki, meni tudi eden od funkcionarjev puščice, nekdanji francoski profesionalec Jean-Michel Monin: "Je v odlični formi, je samozavesten in ima pomembno psihološko prednost pred tekmeci. Priti mora le v dober položaj za Mur de Huy, nato pa prepustiti svojim nogam, da govorijo. Njegovi konkurenti bodo morali dobro razmisliti, kako izčrpati najboljšega kolesarja na svetu. Morda ga bodo poskusili izolirati, vendar se je izkazalo, da ga je težko premagati tudi v teh okoliščinah. Kakorkoli že, imeli bodo še manjše možnosti za zmago, če bodo čakali na Mur de Huy."

A tudi zgodnejši napad, pred zaključnimi vzponi na zloglasni zid Mur de Huy (1,3 km pri 9,6-odstotnem povprečnem naklonu), bi bil lahko nevaren, meni eden od francoskih favoritov, Victor Lafey iz Cofidisa: "Nekatere ekipe ga bodo morda poskušale ujeti nepripravljenega, toda jaz bom raje počakal in se osredotočil na končni vzpon, da bi ujel uvrstitev med top 10, morda celo top 5. Vsi sanjamo o zmagi, a se nočem izčrpati s tem, da mu sledim, če bo napadel 40 kilometrov pred ciljem."

Dirka se bo začela ob 11.50, končala pa enkrat med 16.15 in 16.41.

Preberite še:

Dylan Teuns odpovedal nastop.
Sportal Tekmec manj za Pogačarja na Valonski puščici
Tadej Pogačar Po Slovenijin 2022 Celjski grad
Sportal Pogačar ostaja kralj
Luka Mezgec
Sportal Ko se etape sprevržejo v etape Tadeja Pogačarja
 
Ne spreglejte