Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 4. 2023,
16.54

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,16

6

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Amstel Gold Race

Nedelja, 16. 4. 2023, 16.54

1 leto

57. dirka Amstel Gold Race

Neverjetni Pogačar še enkrat pometel s konkurenco!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,16

6

Tadej Pogačar, Amstel Gold 2023 | Tadej Pogačar je na nizozemski klasiki upravičil vlogo velikega favorita. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je na nizozemski klasiki upravičil vlogo velikega favorita.

Foto: Guliverimage

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v svojo zbirko zmag dodal še nizozemsko klasiko Amstel Gold. Na 253,6 kilometra dolgi 57. izvedbi razgibane dirke, na kateri so morali kolesarji premagati več kot tri tisoč "višincev", je za 38 sekund ugnal Irca Bena Healyja (EF Education EasyPost). Na dirki sta nastopila še dva Slovenca, kolega iz moštva Bahrain Victorious, Matej Mohorič in Domen Novak.

Tadej Pogačar se je znašel v močni ubežni skupini kakšnih sto kilometrov pred ciljem današnje dirke. Nato 38 kilometrov pred ciljem menjal kolo, deset kilometrov kasneje pa sam sprožil odločilni napad, s katerim se je otresel še zadnjih resnih tekmecev, Britanca Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers) in Irca Bena Healyja (EF Education – EasyPost). Healy je bil danes drugi, v cilj je prišel 38 sekund ta Pogačarjem, Pidcock pa je v sprintu ubranil tretje mesto pred Andreasom Kronom (Lotto Dstny) in Kazahstancem Aleksejem Lucenkom (Astana). Trojica je za Pogačarjem zaostala dve minuti in 14 sekund.   

Upošteval je nasvet Mathieua van der Poela

"Prav neverjetno je bilo danes, nisem pričakoval, da bomo šli v beg tako zgodaj, potem sem imel še predrto pnevmatiko in sem že podvomil, da mi bo samemu uspelo priti do cilja. Ampak naredil sem vse, kar sem lahko, in uspelo je. Frustrirajoče je bilo, ker tako dolgo nisem mogel priti do spremljevalnega vozila, a sem dobil novo kolo ravno še pravi čas, tik pred sklepnimi vzponi. Danes nismo imeli takšnega načrta, le držal sem se v ospredju, ko je skočilo nekaj zelo močnih kolesarjev. Skočil sem v ospredje, moji kolegi zadaj so me videli in so lahko nadzorovali glavnino," je prirediteljem dirke v cilju povedal Pogačar.

Odločilni napad je sprožil na klancu Keutenberg in v cilju razkril zanimiv podatek. "Mathieu van der Poel mi je pred dnevi svetoval, naj tam napadem, in sem ga poslušal. Ob tej priložnosti se mu zahvaljujem za nasvet," je povedal 24-letnik s Klanca pri Komendi.

"Pogačar je trenutno na neki drugi ravni. Še kolo je menjal, pa ga ni nič kaj prizadelo. Lahko smo le veseli, da ne zmaguje čisto povsod." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Pogačar je trenutno na neki drugi ravni. Še kolo je menjal, pa ga ni nič kaj prizadelo. Lahko smo le veseli, da ne zmaguje čisto povsod." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Pogačar je trenutno na neki drugi ravni"

Četrti na dirki, Andreas Kron, je dan povzel takole: "To je bila res težka dirka, rad bi bil v skupini s Pogačarjem, pa mi ni uspelo. Z Lucenkom sva se sicer zelo približala Pidcocku, ampak zdaj sem malo razočaran. To ni bila moja najboljša dirka, ampak Pogačar je trenutno na neki drugi ravni. Še kolo je menjal, pa ga ni nič kaj prizadelo. Lahko smo le veseli, da ne zmaguje čisto povsod."

Za Pogačarja je bila to 57. zmaga v karieri in že enajsta letos. Obenem je postal šele četrti kolesar v zgodovini, ki je v istem letu dobil tako Dirko po Flandriji kot preizkušnjo Amstel Gold. Pod ta dosežek so se podpisali še Belgijec Eddy Merckx (1975), Nizozemec Jan Raas (1979) in nazadnje Belgijec Philippe Gilbert (2017).

Pogačar je na dušek popil tudi kozarec piva, ki ga je najboljšim dostavil glavni sponzor dirke. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pogačar je na dušek popil tudi kozarec piva, ki ga je najboljšim dostavil glavni sponzor dirke. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pred tem je najvišjo slovensko uvrstitev na Amstel Goldu sicer zabeležil Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je bil leta 2021 deveti. Danes je bil 33., njegov moštveni kolega Matevž Govekar pa je odstopil.

Naslednja dirka svetovne serije bo v sredo, ko bo na vrsti Valonska puščica. Na njej bo od Slovencev znova nastopil Pogačar, družbo pa mu bosta predvidoma delala še Mohorič in Govekar.

Demi Vollering zmagovalka ženske dirke

Pred moško dirko so se na 155,8 kilometra dolgi preizkušnji pomerile kolesarke, zmage pa se je veselila domačinka Demi Vollering. Ta je v cilj v Valkenburgu prišla osem sekund pred klubsko kolegico pri SD Worx, Belgijko Lotte Kopecky. Tretja je bila še ena Nizozemka, Shirin Van Anrooij (Trek – Segafredo).

Nastopili sta tudi dve Slovenki, Špela Kern (Cofidis) je bila 70., Pogačarjeva zaročenka Urška Žigart (Jayco AlUla) pa 81. Obe sta v cilj prišli v večji skupini, 7:47 za zmagovalko.

Izidi dirke Amstel Gold, Maastricht - Berg en Terblijt (253,6 km):

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)             6;02:02
2. Ben Healy (Irs/EF Education-EasyPost)              + 0:37
3. Thomas Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)                2:14
4. Andreas Kron (Dan/Lotto Dstny)                   isti čas
5. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana Qazaqstan)
6. Andrea Bagioli (Ita/Soudal-Quick Step)               3:14
7. Maxim Van Gils (Bel/Lotto Dstny)                 isti čas
8. Mattias Skjelmose (Dan//Trek-Segafredo)
9. Alexander Kamp (Dan/Tudor Pro)
10. Axel Zingle (Fra/Cofidis)
...
33. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)               4:06
...

Odstop: Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)

Potek dirke

Cilj: Tadej Pogačar je zmagovalec 57. Dirke Amstel Gold!

5 km do cilja: Tadej Pogačar drvi novi veličastni zmagi naproti, zdaj ima že več kot 40 sekund prednosti pred Healyjem!

7 km do cilja: Pogačar je spet nekoliko pospešil, Healyju pa pojenjajo moči, razlika med kolesarjema je spet 30 sekund.

10 km do cilja: Ben Healy se je Pogačarju približal na 20 sekund.

13 km do cilja: Irec Ben Healy se je odpeljal Pidcocku in zdaj sam lovi Pogačarja.

17 km do cilja: Pogačar je v zadnji krog dirke zapeljal 30 sekund pred najbližjima zasledovalcema.

20 km do cilja: Pogačarjeva prednost pred Pidcockom in Healeyjem znaša že 22 sekund, Mohorič je več kot dve minuti za vodilnim rojakom.

24 km do cilja: Tadej Pogačar je razred zase, vztraja 14 sekund pred Pidcockom in Healeyjem, Mohorič zaostaja že minuti in 44 sekund.

28 km do cilja: Pogačar se je na klancu Keutenberg odlepil Pidcocku in Healeyju!

30 km do cilja: Pogčar, Pidcock in Healy so Lucenku in Kronu ušli na 13 sekund, minuto za čelom dirke je skupina z Benootom in Hindleyjem, Mohorič in Eenkhoorn pa vozita 1:20 za vodilno trojico.

35 km do cilja: Pogačar, Tom Pidcock in Ben Healy so zdaj sami v vodstvu, pet sekund pred Lucenkom in Kronom, deset pred Sheffieldom, Vermeerschem, Van Trichtom, Genietsom in Zinglejem. 14 sekund za vodilno trojico so Benoot, Hindley, Bagioli, Skjelmose, Van Gils in Kamp, Mohhorič in Eenkhoorn vozita slabe pol minute za čelom dirke.

38 km do cilja: Pogačar je v ospredju menjal kolo in se hitro spet priključil vodilnim, iz zasledovalne skupine je skočil Nizozemec Ide Schelling (Bora – Hansgrohe), za njim pa se je podal še Pogačarjev moštveni kolega Matteo Trentin. Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious) sta nekoliko zaostala. Vodilna deseterica (Van der Berg je kot kaže obupal) ima 13 sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci in 30 sekund pred Mohoričem.  

42 km do cilja: Mohorič je spet pospešil. Podbličan je med najbolj aktivnimi lovci. 

43 km do cilja: Vodilna deseterica – Van der Berg je še ni ujel – ima zdaj le še 22 sekund prednosti pred zaradi padca močno razredčeno glavnino, v kateri pa vztraja Matej Mohorič.

52 km do cilja: Vodilna enajsterica je prednost spet dvignila prek 30 sekund, v glavnini pa je na vlažni in spolzki cesti prišlo do množičnega padca. Na tleh so se znašli tudi Dorian Godon (AG2R Citroen), Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck) in Neilson Powless (EF Education EasyPost). Američan vozi zelo počasi, očitno se je pri padcu poškodoval. Mohorič in Domen Novak sta se k sreči izognila težavam. Stik z vodilnimi pa je začasno izgubil Lars van den Berg, ki zdaj spet lovi priključek.

58 km do cilja: Mohoričev Bahrain je prevzel lov za ubežniki in zaostanek zmanjšal na 25 sekund.

67 km do cilja: Matej Mohorič je na čelu glavnine, Jumbovci so se malce umaknili, s skupnimi močmi pa so do zdaj zaostanek za Pogačarjevo skupino le zmanjšali na 34 sekund. Tadej Pogačar je sicer očitno ostal brez vode, dvakrat je poskušal vzeti bidon od pomočnikov ob cesti in mu ni uspelo, spremljevalnega vozila UAE Emirates pa tudi ni v bližini, saj je razlika med ubežniki in glavnino premajhna.

71 km do cilja: Moštvi Jumbo-Visma in Bahrain Victorious z Matejem Mohoričem sta se postavili na čelo glavnine, vodilna enajsterica pa je povečala prednost na 45 sekund.

79 km do cilja: Vodilna skupina se je razredčila, zdaj vodi le še enajsterica: Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates), Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers), Magnus Sheffield (ZDA/Ineos Grenadiers), Gianni Vermeersch (Bel/Alpecin - Deceuninck), Ben Healy (Irs/EF Education – Easy Post), Stan van Tricht (Bel/Soudal – Quick Step), Lars van der Berg (Niz/Groupama FDJ), Kevin Geniets (Luks/Groupama FDJ), Axel Zingle (Fra/Cofidis), Aleksej Lucenko (Kaz/Astana) in Andreas Kron (Dan/Lotto Dstny).

Vodilni imajo 30 sekund prednosti pred glavnino.

87 km do cilja: V močni ubežni skupini je tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates), prednost vodilnih pa raste.

Bežijo: Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates), Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers), Magnus Sheffield (ZDA/Ineos Grenadiers), Tosch van der Sande (Bel/Jumbo-Visma), Gianni Vermeersch (Bel/Alpecin - Deceuninck), Ben Healy (Irs/EF Education – Easy Post), Stan van Tricht (Bel/Soudal – Quick Step), Lars van der Berg (Niz/Groupama FDJ), Kevin Geniets (Luks/Groupama FDJ), Quentin Pacher (Fra/Groupama FDJ), Axel Zingle (Fra/Cofidis), Aleksej Lucenko (Kaz/Astana), Christopher Juul-Jensen (Dan/Jayco AlUla), Matteo Sobrero (Ita/Jayco AlUla), Arjen Livyns (Bel/Lotto Dstny)  in Andreas Kron (Dan/Lotto Dstny).

93 km do cilja: Zdaj je glavnini pobegnila kakšna dvanajsterica kolesarjev, ima pa majhno prednost. Pogačarjeva ekipa UAE Emirates je sicer pred tem domala ves čas nadzorovala dogajanje na čelu glavnine.

107 km do cilja: Ubežniki so ujeti, v glavnini pa je prišlo do padca, Na tleh sta se znašla Južnoafričan Daryl Impey (Israel – Premier Terch) in Slovak Martin Svrček (Soudal – QuickStep). Z dirke je odstopil tudi Francoz Valentin Retailleau (AG2R Citroën), ni pa jasno, zakaj.

Volleringova zmagovalka ženske dirke

Medtem se je končala ženska dirka, nizozemske ljubitelje kolesarstva pa je z zmago razveselila njihova junakinja Demi Vollering (SD Worx). V cilj je prišla osem sekund pred ekipno kolegico, Belgijko Lotte Kopecky. Tretja je bila še ena Nizozemka, Shrin Van Anrooij (Trek - Segafredo).

120 km do cilja: Ubežniki imajo le še 40 sekund prednosti pred glavnino.

130 km do cilja: Še naprej so v begu Mathias Vacek (Trek-Segafredo), Leon Heinschke (DSM), Mattéo Vercher (TotalEnergies), Ward Vanhoof (Flanders-Baloise), Tobias Ludvigsson, Alessandro Fedeli (Q36.5) in Martin Urianstad. Njihova prednost dobrih 130 kilometrov pred ciljem pa pred glavnino znaša slabi dve minuti.

140 km do cilja: V begu vztraja sedmerica, prednost pred glavnino s Pogačarjem je po "klancu" številka 10 (od 33) na Camerig – najdaljšem danes – okoli dve minuti in pol.

160 km do cilja: Glavnina, v kateri glavno vlogo igrajo Pogačarjevi in AG2R Citroen, je dvignila tempo in prednost ubežnikov po osmem vzponu na Loorberg znižala na dve minuti.

175 km do cilja: Prednost sedmerice ubežnikov – Mathias Vacek, Leon Heinschke, Mattéo Vercher, Ward Vanhoof, Tobias Ludvigsson, Alessandro Fedeli in Martin Urianstad – se je stopila na tri minute. Kolesarje spremlja rahel dež.

200 km do cilja: Ubežniki, ki so se hitro po štartu odločili za beg, vztrajajo s prednostjo okoli štirih minut pred glavnino, v kateri je tudi glavni favorit za zmago Pogačar. 

210 km do cilja: Ekipa UAE Team Emirates nadzira potek v glavnini, medtem se je prednost ubežne sedmerice povečala na pet minut. Dan je še dolg, pred kolesarji pa še okoli 30 vzponov.

220 km do cilja: Sedmerica, ki je že opravila z drugim vzponom (Adsteeg), ima pred glavnino, v kateri je tudi Pogačar, dobre štiri minute prednost.

Amstel Gold Race 2023 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

230 km do cilja: Sedmerica Mathias Vacek, Leon Heinschke, Mattéo Vercher, Ward Vanhoof, Tobias Ludvigsson, Alessandro Fedeli in Martin Urianstad vztraja v begu. Pred glavnino, v kateri je tudi glavni kandidat za zmago Pogačar, ima dve minuti in 20 sekund prednosti.

240 km do cilja: Mathias Vacek (Trek-Segafredo), Leon Heinschke (DSM), Matteo Vercher (TotalEnergies), Ward Vanhoof (Flanders-Baloise), Tobias Ludvigsson, Alessandro Fedeli (Q36.5) in Martin Urianstad (Uno-X) imajo po prvem od 33. vzponov minuto in pol prednosti pred glavnino.

Glavni favorit za zmago je slovenski as Tadej Pogačar, ki se je na tej dirki preizkusil leta 2019 in zabeležil enega od svojih redkih odstopov. Od Slovencev nastopata tudi Matej Mohorič in Matevž Govekar.

10.45 Kolesarji so začeli z 253,6 kilometra dolgo dirko od Maastrichta do Berg en Terblijta

Pred dirko

"Na ardenskih klasikah si želimo doseči dobre rezultate, začenši z dirko Amstel Gold," pravi Tadej Pogačar, ki bo ob odsotnosti Mathieuja van der Poela in Wouta van Aerta velik favorit za zmago na 253,6 kilometra dolgi dirki od Maastrichta do Berg en Terblijta.

Na tej dirki se je že preizkusil leta 2019 in zabeležil enega od svojih redkih odstopov. "Tu sem dirkal le enkrat, vendar vem, da je dirka dolga in naporna, s številnimi vzponi, zato moramo biti pripravljeni na zahtevno preizkušnjo," je še povedal 24-letnik s Klanca pri Komendi.

Amstel Gold race 2023, trasa | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Amstel Gold je dirka po Pogačarjevem okusu: dolga, naporna, tehnična in s številnimi vzponi. Kolesarje čaka več kot tri tisoč "višincev", po Flandriji pa je jasno, da bo slovenskemu zvezdniku le malokdo kos, če se bo odločil napasti. Van Aerta in van der Poela, kot že rečeno, na dirki ni, Pogačarjevi najresnejši konkurenti pa bodo dvakratni zmagovalec in branilec zmage, Poljak Michal Kwiatkowski, pa tudi njegov moštveni kolega pri Ineos Grenadiers, Britanec Tom Pidcock, kot tudi Francoza Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën) in David Gaudu (Groupama-FDJ) ter Američana Neilson Powless (EF Education-EasyPost) in Quinn Simmons (Trek-Segafredo).

V bitko še dva Slovenca

Svoje načrte imajo zagotovo tudi v Bahrain Victoriousu z Matejem Mohoričem, ki mu izjemno pomemben spomladanski del sezone ne poteka po željah. Mohoriču bo do dobrega rezultata v nedeljo pomagal še klubski kolesar Matevž Govekar. Na dirki bodo torej nastopili trije Slovenci.

Le šesterici uspelo dobiti trojček

Dirka Amstel Gold je prva od treh ardenskih klasik, poleg nje slavni trojec tvorita še Valonska puščica in Liege−Bastogne−Liege. Če bo Pogačarju uspelo zmagati, mu bo do popolnega kompleta manjkala le še Valonska puščica.

V zgodovini je sicer le šesterici kolesarjev uspelo dobiti vse tri ardenske klasike, dvema celo v enem letu. To sta pokojni Italijan Davide Rebellin (trojček je osvojil leta 2004) in belgijski šampion Philippe Gilbert (2011). Še četverica je dobila vse tri dirke, a ne v eni sezoni. To so Danilo Di Luca, Michele Bartoli, Eddy Merckx in Bernard Hinault.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar ima neporavnane račune
Tadej Pogačar Jan Tratnik Jonas Vingegaard Pariz-Nica 2023
Sportal Pogačarjevega glavnega tekmeca s Toura do junija ne bomo več videli na dirkah
Domen Novak
Sportal Novak ne skriva želja: želi si zmage na dirki Po Sloveniji in priložnosti na Touru #video
Luka Mezgec Domen Novak Dirka po Sloveniji novinarska konferenca 2023
Sportal Zahtevna kraljevska etapa, udeležba Pogačarja še vedno pod vprašajem #video
Ne spreglejte