Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2023,
13.34

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Po Sloveniji

Sreda, 12. 4. 2023, 13.34

4 tedne, 1 dan

29. dirka po sloveniji (14. do 18. junij 2023)

Zahtevna kraljevska etapa, udeležba Pogačarja še vedno pod vprašajem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

1

Luka Mezgec Domen Novak Dirka po Sloveniji novinarska konferenca 2023 | Luka Mezgec in Domen Novak sta že potrdila udeležbo na dirki Po Sloveniji.  | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Luka Mezgec in Domen Novak sta že potrdila udeležbo na dirki Po Sloveniji.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Organizatorji dirke Po Sloveniji so danes razkrili podrobnosti 29. izvedbe najpomembnejše domače kolesarske dirke, ki bo potekala od 14. do 18. junija. Dirka, ki je dolga 833,3 kilometra in ima 9.134 višinskih metrov, se bo začela v Celju, ki je bilo lani izbrano za naj gostitelja dirke, in končala v Novem mestu, kot je to že tradicija. Sobotna, kraljevska etapa, bo kolesarje dvakrat peljala čez Kolovrat v Posočju in bo bržkone že odločala o zmagovalcu dirke. Na startni listi bo 19 ekip, od tega štiri iz najvišjega razreda (UAE Emirates, Bahrain-Victorious, BORA-hansgrohe in Jayco Alula), med njimi bosta zagotovo Luka Mezgec in Domen Novak, na imena preostalih kolesarjev, tudi na Tadeja Pogačarja, pa bo treba še počakati. Dirko, do katere nas loči le še 63 dni, bo tudi letos prenašal Eurosport. 

Glede trase 29. dirke Po Sloveniji ni več nobenih neznank. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Glede trase 29. dirke Po Sloveniji ni več nobenih neznank. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

​29. izvedba dirke Po Sloveniji, ki bo eden najpomembnejših športnih dogodkov na slovenskih tleh v letošnjem letu, bo potekala med 14. in 18. junijem 2023. Dirka, ki je dolga 833,3 kilometra in ima 9.134 višinskih metrov, se bo začela v Celju, ki je bilo lani izbrano za naj gostitelja dirke, in končala v Novem mestu, kot je to že tradicija. 

Podrobnejši prerez etap si lahko ogledate na spodnji povezavi:

4. etapa dirke Po Sloveniji
Sportal Etape na dirki Po Sloveniji 2023

Čeprav direktor dirke Bogdan Fink rad poudari, da bodo vse etape kraljevske, saj potekajo po Sloveniji, pa si bo pridevnik kraljevska letos prislužila 4. etapa, ki bo kolesarje dvakrat peljala čez Kolovrat v Posočju, in sicer v obratni smeri kot v 19. etapi na lanskem Giru. Lani se je ob trasi kraljevske etape s ciljem na Veliki planini zbralo okoli 80 tisoč navijačev, tudi letos jih bomo ob cestah nedvomno preštevali v deset tisočih.

Kraljevska etapa dirke Po Sloveniji bo kolesarjedvakrat vodila čez Kolovrat, a v obratni smeri kot na lanski Dirki po Italiji. | Foto: Ana Kovač Kraljevska etapa dirke Po Sloveniji bo kolesarjedvakrat vodila čez Kolovrat, a v obratni smeri kot na lanski Dirki po Italiji. Foto: Ana Kovač


Etape 29. dirke Po Sloveniji:

1. etapa: Celje – Rogaška Slatina, 188,6 km
2. etapa: Žalec – Ormož, 163,1 k
3. etapa: Grosuplje – Postojna, 173,4 km
4. etapa: Ljubljana – Kobarid, 165,6 km
5. etapa: Vrhnika – Novo mesto, 142,6 km


Luka Mezgec in Domen Novak o kraljevski etapi dirke Po Sloveniji:

Boj za zeleno majico in skupnega zmagovalca dirke se bo po oceni Finka začel že prvi dan na razgibani etapi od Celja do Rogaške Slatine, kjer kolesarje čaka 188,6 kilometrov in več kot dva tisoč višinskih metrov, vključno z vzponom na Žičko kartuzijo.

Drugi dan bo na sporedu sprinterska etapa od Žalca do Ormoža (163,1 km), dan pozneje pa etape od Grosuplja do Postojne (173,4km), ki jo bo dodatno začinil vzpon čez Rakitno.

Četrta etapa prinaša štiri kategorizirane vzpone, vključno z obema prve kategorije na Kolovrat, in bo po oceni Domna Novaka, moštvenega kolega Pogačarja v ekipi UAE Emirates, odločila o dobitniku zelene majice.

"Etapa je kraljevska. Na profilu je videti kot ležeč položaj, a vemo, kaj pomenita zadnja dva vzpona na Kolovrat. Solo zmagovalec bo. Vemo kdo, če pride Tadej Pogačar. Vemo, da bo etapa zelo zanimiva. Slikovita pokrajina bo, zato bodo helikopterski posnetki super," je četrti dan dirke pokomentiral Mezgec, Novak pa dodal: "Zelo težka etapa bo. Klanec Kolovrat poznam. Naredil sem ga na Giru. Po dolgem času bo spet prava kraljevska etapa na dirki Po Sloveniji. Tu se bo odločila zelena majica"

Dirka se bo peti dan zaključila z etapo od Vrhnike do Novega mesta (142,6km), ki tudi letos prinaša vzpon na Trško goro.

Profil 4. etape dirke Po Sloveniji:

Na dirki Po Sloveniji je bil zadnji dve leti nepremagljiv prvi kolesar sveta Tadej Pogačar. Njegova udeležba na dirki je še vedno pod vprašajem, a kot pravi Fink, je Pogačar svoj prihod vedno potrdil šele v začetku maja.

Na dirki bo tudi letos močna mednarodna udeležba. Prijavljenih je 19 ekip, od tega štiri ekipe najvišjega razreda (UAE Emirates, Bahrain-Victorious, BORA-hansgrohe in Jayco Alula). Tudi Slovenija bo imela štiri ekipe: Adrio Mobil, Ljubljano Gusto Santic, KK Kranj in nacionalno ekipo, v kateri bodo večinoma kolesarji ekipe Meblo JOGI. 

Svojo udeležbo na dirki sta že potrdila Novak in Luka Mezgec (ta je napovedal tudi udeležbo nizozemskega sprinterja Dylna Groenewegna), na imena preostalih kolesarjev pa bo treba počakati vsaj do začetka maja.

Luka Mezgec in Domen Novak sta že napovedala svojo udeležbo na dirki.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Luka Mezgec in Domen Novak sta že napovedala svojo udeležbo na dirki. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kot je namignila predsednica organizacijskega odbora Mojca Novak, bo na startni listi več kot polovica slovenskih kolesarjev iz ekip WorldToura, kar pomeni najmanj pet.

Dirko Po Sloveniji, ki jo že šesto leto zapored podpira Slovenska turistična organizacija, bo tudi letos mogoče spremljati na Eurosportu in nacionalni televiziji. Po besedah direktorice STO Maje Pak si je dirko na Eurosportu v zadnjih petih letih ogledalo kar 46 milijonov gledalcev.

Za varnost na dirki, ki je ključnega pomena za izvedbo prireditve, bo skrbelo sto policistov, 28 policistov na motorjih in od 700 do 800 rediteljev, je povedal Matjaž Leskovar, predstavnik slovenske policije v organizacijskem odboru dirke Po Sloveniji.

Bogdan Fink pravi, da Tadej Pogačar svojo udeležbo na domači dirki vedno potrdi po prvem maju. Tako naj bi bilo tudi letos.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bogdan Fink pravi, da Tadej Pogačar svojo udeležbo na domači dirki vedno potrdi po prvem maju. Tako naj bi bilo tudi letos. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Profil trase 29. dirke Po Sloveniji (833,3 km in 9.134 višinskih metrov):

1. etapa:


2. etapa:


3. etapa:


4. etapa:


5. etapa:
 

Trase 29. dirke Po Sloveniji

1. etapa, 14. junij: Celje–Rogaška Slatina
2. etapa, 15. junij: Žalec–Ormož
3. etapa, 16. junij: Grosuplje–Postojna
4. etapa, 17. junij: Ljubljana–Kobarid
5. etapa, 18. junij: Vrhnika–Novo mesto

Preberite še:

Planet 18
Planet TV Tadeja Pogačarja uvrstili med legende #video
Ne spreglejte