Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2020,
17.56

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31

6

Natisni članek

UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sreda, 23. 9. 2020, 17.56

3 leta, 7 mesecev

Trener razkril skrivnosti Pogačarjevih priprav na Tour #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31

6

Tadej Pogačar | Neverjetna predstava Tadeja Pogačarja na edinem kronometru letošnje Dirke po Franciji ni rezultat spleta okoliščin, ampak plod natančno načrtovanega in trdo prigaranega scenarija. | Foto Reuters

Neverjetna predstava Tadeja Pogačarja na edinem kronometru letošnje Dirke po Franciji ni rezultat spleta okoliščin, ampak plod natančno načrtovanega in trdo prigaranega scenarija.

Foto: Reuters

Velika sposobnost regeneracije, samodisciplina in možnost treningov tudi v času karantene. To so po mnenju vodje trenerskega štaba pri ekipi UAE Emirates Iñiga San Millana glavni dejavniki, ki so pripomogli k fenomenalni predstavi in epskem kronometru Tadeja Pogačarja na letošnji Dirki po Franciji. Ta je delno spominjal na čudež, ki se je leta 2012 zgodil na Dirki po Italiji. Oba sta se zgodila pod taktirko avstralskega strokovnjaka Allana Peiperja. 

Tadej Pogačar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Športna javnost se še vedno sprašuje, kako je mogoče, da je mladenič iz Slovenije pri še ne dopolnjenih 22 letih zmagal na Dirki po Franciji. Brez močne ekipe, na kakršno se je lahko oprl Primož Roglič, in z nerealnim kronometrom, na katerem je rojaka premagal za skoraj dve minuti.

"Maja je bil tako pripravljen, da sem mu mogel svetovati, naj teden dni preživi brez kolesa," je v pogovoru za Eurosport med drugim povedal fiziolog Iñigo San Millan, predavatelj na School of Medicine na univerzi v Koloradu, ki je v preteklosti pomagal tudi kolesarjem iz ekipe Garmin.

Pogačarja, ki je šele dan po koncu Toura dopolnil 22 let, odlikujejo tudi izredna zrelost in jekleni živci, je dodal vodja trenerskega štaba pri ekipi Emiratov.

Treniraj kot Tadej Pogačar

Fant z impresivnimi fiziološkimi parametri

Iñigo San Millan, vodja trenerskega štaba pri ekipi UAE Emirates, je navdušen nad Pogačarjevimi naravnimi predispozicijami. | Foto: UAE Emirates Iñigo San Millan, vodja trenerskega štaba pri ekipi UAE Emirates, je navdušen nad Pogačarjevimi naravnimi predispozicijami. Foto: UAE Emirates Pogačarja je spoznal konec leta 2018, ko se je tudi sam pridružil ekipi Emiratov, Slovenec pa je takrat podpisoval svojo prvo pogodbo z ekipo svetovne serije.

"Takoj sem ugotovil, da je natanko tak, kot ga vidite na televiziji – fant z impresivnimi fiziološkimi parametri, združenimi z mentalnimi sposobnostmi Induraina (petkratnega zmagovalca Toura, op. p.)."

Razkril je, da je skrivnost Pogačarjeve izjemne regeneracije v njegovi krvi in da ga njegova telesna izraba ogljikovih hidratov, maščob in proteinov v kombinaciji z regeneracijo, v primerjavi z ostalimi elitnimi kolesarji postavlja na povsem drugo raven.

To je tudi razlog, da so se ga v ekipi odločili že v njegovi prvi sezoni na najvišji ravni, brez bojazni, da bi se fant izčrpal, vzeti na Dirko po Španiji. Tam naj bi zgolj okušal zahtevnost tritedenskih dirk, nato pa je šokiral in s tremi etapnimi zmagami pristal celo na zmagovalnem odru Vuelte.

Pritisk? Bojazen je bila odveč.

Edina stvar, ki je San Millana skrbela, je bila njegova sposobnost spoprijemanja s pritiskom. Tudi tu se je skromni fant s Klanca pri Komendi odlično izkazal, saj se je po zaostanku v 18. etapi Vuelte, v kateri je zdrsnil z zmagovalnega odra in izgubil belo majico najboljšega mladega kolesarja, s fenomenalnim napadom in begom dva dni pozneje v predzadnji etapi s ciljem na Plataformo de Gredos znova zavihtel na zmagovalni oder.

Pogačar je že v predzadnji etapi lanske Vuelte pripravil presenečenje, ki ga je vrnilo nazaj na zmagovalni oder. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Pogačar je že v predzadnji etapi lanske Vuelte pripravil presenečenje, ki ga je vrnilo nazaj na zmagovalni oder. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Jekleni živci in neverjetna mirnost

Jeklene živce in neverjetno mirnost je znova potrdil v predzadnji etapi letošnjega Toura s ciljem na Planche des Belles Filles, ki je ocenjen kot vzpon prve kategorije. Deklasiral je konkurenco in Primožu Rogliču slekel rumeno majico.

"Lahko ste ga videli pred kronometrom. Bil je povsem sproščen, nikoli ne izgubi živcev," je dejal San Millan.

Razkril je še, da Pogačar na drugem delu kronometra, ki ga je odpeljal s cestnim kolesom, ni bil opremljen z merilcem moči, ampak se je zanašal izključno na svoj občutek in informacije iz spremljevalnega avtomobila, od koder ga je spodbujal glavni športni direktor pri ekipi UAE Emirates Allan Peiper.

Na kronometer so se pripravljali kar dva meseca in pol

Ni skrivnost, da so se pri ekipi Emiratov na edini kronometer na letošnjem Touru zelo temeljito pripravljali. Vseskozi so se zavedali, da je to lahko točka preobrata, in niso se motili.

Tadej Pogačar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Traso edinega kronometra na letošnji Dirki po Franciji sta si glavni športni direktor Peiper in Pogačar v preteklih mesecih ogledala dvakrat. Peiper sam v juniju in julija še s Tadejem ter trikratnim svetovnim prvakom v kronometru v kategoriji do 23 let Mikkelom Bergom.

Medtem ko je Slovenec traso tipal na kolesu, ga je glavni športni direktor, ki je tudi s kolesom prevozil celotno traso, kar je pomagalo pri pripravi taktike in nastavitev kolesa, spodbujal iz avtomobila ter ga obveščal o časovnici. 

Po besedah Joxeana Fernándeza, športnega direktorja pri Emiratih, so se na predzadnjo etapo Toura pripravljali kar dva meseca in pol. "V projekt so bili vključeni vsi, od mehanikov, trenerjev, tehnikov, športnih direktorjev, res vseh," je povedal za Velonews.

Sportal Pogačarjev šef ganjen do solz: To je vrhunec mojega življenja

V ekipi so se tudi zavedali, da je lahko odločilni moment menjava kolesa, ki so jo pilili že na slovenskem državnem prvenstvu, kjer je Pogačar Rogliča premagal za pičlih devet sekund.

Menjavo kronometrskega kolesa za lažje cestno kolo je opravil mehanik Vasile Morari in delo opravil brezhibno.



Ponovitev scenarija iz Gira 2012

Tako kot je Pogačar na letošnjem Touru šokiral konkurenco, jo je Kanadčan Ryder Hesjedal na Giru leta 2012.  Oboje se je zgodilo pod taktirko avstralskega strokovnjaka Allana Peiperja.  | Foto: Reuters Tako kot je Pogačar na letošnjem Touru šokiral konkurenco, jo je Kanadčan Ryder Hesjedal na Giru leta 2012. Oboje se je zgodilo pod taktirko avstralskega strokovnjaka Allana Peiperja. Foto: Reuters Peiper je s to potezo sledil scenariju iz Dirke po Italiji leta 2012. Takrat je Kanadčan Ryder Hesjedal, kapetan moštva Garmin Barracuda, kjer je takrat deloval Peiper, v kronometru zaključne etape v Milanu uspel nadoknaditi 31 sekund zaostanka za takrat vodilnim Joaqimom Rodriguezom iz ekipe Katjuša in s 16 sekundami prednosti zmagati na Giru in obleži rožnato majico.

"Ekipi sem to zgodbo predstavil na drugi prosti dan na letošnjem Touru. Povedal sem jim, da smo na Giro takrat odšli s skromno ekipo, z dvema močnima hribolazcema in petimi debelimi 'ritmi', a smo se držali načrta. Nismo šprintali, nismo se vključevali v pobege, in nismo naredili ničesar več, kot je bilo potrebno. Čakali smo in čakali in nato se je nekako zgodil čudež in uspelo nam je. Na zadnji dan v Milanu," je ozadje kronometrske zgodbe eden najbolj srečnih ljudi po letošnjem Touru pojasnil za kolesarski portal Cyclingnews.

"Rekel sem jim, ne pravim, da niste dobri kolesarji, a enostavno nimamo zadostne moči. Še enkrat sem jim položil na srce, da se morajo držati načrta, da se morajo držati skupaj in na koncu, če se bo vse izšlo tako kot se mora, se bodo v kronometru stvari postavile na svoje mesto."

Treniral je lahko tudi med karanteno

Pomemben dejavnik Pogačarjeve priprave na Tour je bilo tudi to, da je (enako velja za Rogliča) v času karantene v Sloveniji lahko treniral na prostem, medtem ko so bili kolumbijski, španski, francoski in italijanski kolesarji pri tem precej bolj omejeni. Pri tem je sicer treba poudariti, da je Pogačar letos moral preživeti kar tri karantene. Najprej po dirki v Združenih arabskih emiratih v tamkajšnjem razkošnem hotelu, potem v Monaku in nazadnje še v Sloveniji.

Trener mu je moral zaukazati: Teden dni brez kolesa!

Kot je povedal San Millan, je bil Pogačar že maja povsem pripravljen za Tour. "Bil je celo tako pripravljen, da so bili nekateri podatki o vatih na kilogram, ki jih je vlekel na vzpone, podobne tistim na Touru, tako dobri, da sem mu moral reči, naj se teden dni kolesa niti ne dotakne. Poslušal me je," je dodal.

Preberite še:

Nairo Quintana
Sportal Dopinški škandal brez dopinga?
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič je še vedno najboljši kolesar na svetu
Tadej Pogačar in Primož Roglič
Sportal Zgodovinsko veselje s kančkom grenkobe #video
Tadej Pogačar Primož Roglič 19. etapa Tour
Sportal Slovenija na SP tudi z največjima junakoma Toura #video
Sportal Sinovo zmago na Touru sprejela z mešanimi občutki #video
Tadej Pogačar Urška Žigart 2020
Sportal Tadejeva Urška ostala brez besed
Tadej Pogačar
Sportal Zmagovalec Toura napovedal, kaj ga čaka v prihodnjh dneh
pogačar1
Sportal V Franciji častno mesto za Pogačarja, na Balkanu bolj mirno
Eddy Merckx
Sportal Legenda kolesarstva ostro: Jumbo-Visma je sama kriva za Rogličev poraz
Primož Roglič
Sportal "Dvigniti glave in pokazati, da imamo še vedno jajca"
Ne spreglejte