Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 9. 2021,
17.00

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

SP v cestnem kolesarstvu 2021

Nedelja, 26. 9. 2021, 17.00

2 leti, 6 mesecev

SP, cestna dirka (moški)

Nova veličastna zmaga Alaphilippa, Mohoriču zmanjkalo bencina, polom Belgijcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Julian Alaphilippe | Neverjetni Julian Alaphilippe je ubranil naslov svetovnega prvaka.  | Foto Guliverimage

Neverjetni Julian Alaphilippe je ubranil naslov svetovnega prvaka.

Foto: Guliverimage

29-letni Francoz Julian Alaphilippe je novi/stari svetovni prvak v cestnem kolesarstvu! Svoj drugi zaporedni naslov je osvojil po samostojnem pobegu 17 kilometrov pred ciljem v belgijskem Leuvenu. Srebro si je v ciljnem šprintu priboril Nizozemec Dylan Van Baarle, bron pa Danec Michael Valgren. Med Slovenci je bil najvišje uvrščen Matej Mohorič, ki je dirko končal na 14. mestu, domačini Belgijci pa so se morali zadovoljiti s 4. mestom Jasperja Stuyvena. Prvi favorit Belgijec Wout Van Aert je končal na skromnem 11. mestu, evropski prvak Sonny Colbrelli je zasedel mesto pred njim. 

Julian Alaphilippe | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

POTEK DIRKE (268,3 km):

CILJ: Julian Alaphilippe je novi/stari svetovni prvak! Tudi tokrat se je do zmage pripeljal po samostojnem pobegu. Naslov svetovnega podprvaka je osvojil Nizozemec Dylan van Baarle, tretje mesto pa Danec Michael Valgren.

Zmagovalna trojka: svetovni prvak Alaphilippe, podprvak Nizozemec Dylan van Baarle in tretjeuvrščeni Danec Michael Valgren. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmagovalna trojka: svetovni prvak Alaphilippe, podprvak Nizozemec Dylan van Baarle in tretjeuvrščeni Danec Michael Valgren. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Med Slovenci je bil najvišje uvrščen Matej Mohorič, ki je dolgo vozil v vodilni skupini, a v predzadnjem krogu v okolici Leuvna ni mogel več slediti ritmu najboljših. Na koncu je z natanko štirimi minutami zaostanka zasedel še vedno solidno 14. mesto (+4.00), a je danes imel precej višje ambicije.

Kot je povedal v cilju, mu je enostavno zmanjkalo bencina. Pohvalil je složno in predano delo slovenske ekipe in si zaželel, da bi generacija, ki ji pripada, enkrat vendarle posegla po medalji. Od brona Andreja Hauptmana na cestni dirki letos mineva že 20 let. 

Izidi SP v kolesarstvu (Antwerpen - Leuven (268,3 km)):

 1. Julian Alaphilippe (Francija)                     5:56:34

 2. Dylan van Baarle (Nizozemska)                      + 0:32

 3. Michael Valgren (Danska)                         isti čas

 4. Jasper Stuyven (Belgija)

 5. Neilson Powless (ZDA)

 6. Tom Pidcock (Velika Britanija)                       0:49

 7. Zdenek Štybar (Češka)                                1:06

 8. Mathieu van der Poel (Nizozemska)                    1:18

 9. Florian Senechal (Francija)                      isti čas

10. Sonny Colbrelli (Italija)

...

14. Matej Mohorič (Slovenija)                            4:00

18. Jan Polanc (Slovenija)                               5:25

30. Luka Mezgec (Slovenija)                              6:27

37. Tadej Pogačar (Slovenija)                        isti čas

48. Primož Roglič (Slovenija)                            6:31

- odstop: Jan Tratnik, David Per, Domen Novak (vsi Slovenija)

10 km do cilja: Silovit napad evropskega prvaka Sonnyja Colbrellija, ki pa ni kos nezemeljskemu tempu Francoza. Ta ima pred zasledovalci že pol minute prednosti.

22 km do cilja: Matej Mohorič, glavni adut slovenske reprezentance, izgublja stik s favoriti, a se ne predaja. Nepopustljiv je tudi branilec naslova Alaphilippe, ki silovito in neprestano napada konkurente.

Francoz Julian Alaphilippe drvi proti novemu naslovu svetovnega prvaka.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Francoz Julian Alaphilippe drvi proti novemu naslovu svetovnega prvaka. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

26 km do cilja: Evenepoel, ki je danes opravil ogromno dela v begu in narekovanju tempa, se je iztrošil in povsem popustil. V vodilni skupini je še 16 kolesarjev, tudi Britanec Tom Pidcock, ki danes ni brez možnosti za vidnejši rezultat. Odstop Danca Kasperja Asgreena.

30 km do cilja: Vodilna skupina 17 kolesarjev ima že debelo minuto prednosti pred glavnino. V osredju vozijo Mohorič, Alaphilippe, Madouas, Sénéchal, Evenepoel, Stuyven, Van Aert, Colbrelli, Bagioli, Nizzolo, Pidcock, Van Baarle, Van der Poel, Hoelgaard, Powless, Stybar in Valgren.

44 km do cilja: Svetovnemu in evropskemu prvaku se ni izšlo. Močna zasledovalna skupina 17 kolesarjev, v kateri je tudi Mohorič, ju je ujela. V skupini so še trije Belgijci, trije Francozi in trije Italijani. Je med njimi tudi nov svetovni prvak? Aktualni (Julian Alaphilippe) vsekakor je. Pred kolesarji sta še dva kroga in pol po ciljnem mestu Leuvnu.

15.35 (49 km do cilja): Nov močan napad branilca naslova Alaphilippa! Tempu svetovnega prvaka lahko sledi le evropski prvak Sonny Colbrelli. 

15.25 (56 km do cilja): Odločilni trenutki dirke? Branilec naslova Julian Alaphilippe z ostrim tempom lovi ubežnike. Pridružil se mu je tudi prvi favorit za prevzem mavrične majice Belgijec Wout Van Aert. Selekcijo je preživel tudi prvi adut Slovenije Matej Mohorič. V prvi skupini je zdaj 15 kolesarjev. Trije Francozi, trije Belgijci (Stuyven, Van Aert in Evenepoel) in trije Italijani. Pogačar prevzema vajeti prve zasledovalne skupine, v kateri sta tudi Polanc, Mezgec in Roglič.

15.15 (66 km do cilja):
Kolesarji so opravili z najtežjim vzponom na trasi. V ospredju le še peterica (Belgijec Evenepoel, Nizozemec Van Baarle, Italijan Bagioli, Američan Powless in Francoz Madouas), Tratnik je popustil in se priključil glavnini, v kateri sta tudi Mohorič in Pogačar. Novak in Per sta medtem že odstopila. Tempo glavnine narekujejo Belgijci. 

15.10 (74 km do cilja): Ubežna skupina s Tratnikom in Evenepoelom ima že več kot pol minute prednosti pred glavnino. 

14.40 (95 km do cilja): Napad Nemca Nilsa Politta! Za njim se je še 11 kolesarjev odlepilo od glavnine. Med njimi sta tudi Tratnik in Evenepoel. 

SP v cestnem kolesarstvu Flandrija | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
14.40: Še 100 kilometrov do cilja! 

14.20 (104 km do cilja): Tudi slovenski državni prvak Matej Mohorič, ki mu današnja trasa zelo in ki je že pred prvenstvom odkrito priznal, da danes cilja na najvišja mesta, se je prebil v ospredje in vozi skupaj z belgijskimi kolesarji. 

114 km do cilja: V ospredju je približno 40 kolesarjev, med njimi tudi pet Slovencev. Največ dela opravlja Jan Tratnik, ki večino časa vozi v ospredju. Domen Novak je medtem odstopil, poslovila sta se tudi Ballerini in Trentin, ki je po narekovanju tempa v glavnini povsem izmučen. Medtem na čelu glavnine vajeti v svoje roke spet prevzema belgijski traktor Eclercq. 

115 km do cilja: Grd padec Nemca Johna Degenkolba, v padec vpleten tudi Mikkel Frølich Honoré. 

Jan Tratnik je spet zelo dejaven. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jan Tratnik je spet zelo dejaven. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
13.45 (133 km do cilja): Glavnina je po zaslugi izjemnega tempa Italijanov, ki ga je narekoval povsem izmučen Trentin, ujela večjo zasledovalno skupino in nekaj minut pozneje še sedmerico v begu. Zdaj so spet vsi skupaj, dirka se začenja znova. V osredje prihajata tudi Pogačar in Mohorič. Tempo se je nekoliko umiril. 

13.30 (144 km do cilja): Ubežna sedmerica je na 12. vzponu dneva Sint-Antoniusbergu. Šele na dvanajstem! Vsega skupaj jih je namreč kar 42. Italijanski tempo se obrestuje. Glavnina se približuje ubežnikom.

13.15 (155 km do cilja): Italijanom, ki narekujejo tempo glavnine, ki lovi močno skupino v ospredju, danes res ne gre po načrtih. Po padcu in tudi, kot kaže, poškodbi Ballerinija, zdaj še defekt za Giannija Moscona. 

13.05 (164 km do cilja): Nov padec! Tokrat je na tleh večja skupina, a kot kaže k sreči brez večjih posledic. Večina jih je sedla nazaj na kolo. Spet jo je skupil Pedersen, svetovni prvak iz leta 2019.


12.55 (170 km do cilja): Zasledovalni skupini, v kateri je zdaj že 15 močnih kolesarjev, sta se priključila tudi Jan Tratnik, idrijska "mašina," ki je na cestni dirki olimpijskih iger v Tokiu opravil ogromno dela za slovensko reprezentanco, in Primož Roglič, eden najbolj superiornih kolesarjev na svetu.

Tudi Kasper Asgreen je del močne skupine zasledovalcev, v kateri sta tudi Primož Roglič in Jan Tratnik. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tudi Kasper Asgreen je del močne skupine zasledovalcev, v kateri sta tudi Primož Roglič in Jan Tratnik. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V skupini sta po dva kolesarja Slovenije, Danske (poleg Corta še Kasper Asgreen), ki v spomin na pokojnega kolesarja in strokovnega komentatorja kolesarstva Chrisa Ankerja Sørensena vozi z žalnimi trakovi, Belgije (poleg Evenepoela še Tim Declercq) in Francije (poleg Cosnefroya še Arnaud Demare). Prednost ubežne skupine je skopnela na dve minuti.

Primož Roglič je napovedal, da bo skušal maksimalno prispevati k slovenskemu uspehu na današnji dirki.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Primož Roglič je napovedal, da bo skušal maksimalno prispevati k slovenskemu uspehu na današnji dirki. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

12.44 (178 km do cilja): Napad Francoza Benoîta Cosnefroya, ki mu kot senca sledi Belgijec Remco Evenepoel. V prvi zasledovalni skupini je tudi danski kolesar Cort Magnus, kar nakazuje, da gre za enega bolj odločilnih trenutkov na dirki. Ubežni skupini medtem pričakovano pojemajo moči. Burano je že odpadel ...  Karavana je spet na ravninskem delu, kjer so bolj izpostavljeni vetru. 

12.30 (187 km do cilja): Prvi padec na današnji dirki. Skupila sta jo Italijan Davide Ballerini in nekdanji svetovni prvak Danec Mads Pedersen, a nadaljujeta z dirko. V padec se je zapletel tudi Pogačarjev moštveni kolega, Italijan Matteo Trentin, a nadaljuje z dirko. 

12.15 (197 km do cilja): Slovenci in Francozi prevzemajo pobudo v glavnini. Prednost ubežne skupine kopni. 

12.10 (211 km do cilja): Ubežna skupina je zagrizla v prvega od 42 (!) vzponov na današnji trasi. Vzdušje je neverjetno!

Ob trasi dirke se je zbralo skoraj milijon navijačev.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ob trasi dirke se je zbralo skoraj milijon navijačev. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

12.00 (217 km do cilja): Pobudo prevzemajo tudi Danci, ki danes kolesarijo z žalnimi trakovi v spomin na nekdanjega kolesarja 37-letnega Chrisa Ankera Sørensena, ki se je pred tednom dni smrtno ponesrečil med vožnjo s kolesom. Dogajanje na prvenstvu bi moral spremljati kot strokovni komentator za dansko televizijo TV Sport 2.

Ubežni oktet ima že skoraj šest minut prednosti. Začenjajo se boji za pozicije. V ospredje se prebija tudi slovenska reprezentanca.

Glavnino nadzoruje belgijska reprezentanca, na njenem čelu pričakovano "traktor" Tim Declercq. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Glavnino nadzoruje belgijska reprezentanca, na njenem čelu pričakovano "traktor" Tim Declercq. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

11.20 (246 km do cilja): Skupina osmih kolesarjev, ki pa vsaj na papirju nimajo večjih možnosti za uspeh, si je pred glavnino ustvarila že več kot štiri minute prednosti. V ubežni skupini so Jose Tito Hernandez (Kolumbija), Joel Levi Burbano (Ekvador), Pavel Kochetkov (Rusija), Patrick Gamper (Avstrijec), Rory Townsend (Irska), Oskar Nisu (Estonija), Kim Magnusson (Švedska) in Jambaljamts Sainbayar (Mongolija). Glavnino nadzoruje belgijska reprezentanca, na njenem čelu pričakovano "traktor" Tim Declercq.


10.40 (268 km do cilja): Štart cestne dirke v kategoriji Elite, najbolj pričakovane preizkušnje na letošnjem svetovnem prvenstvu. Ob trasi med Antwerpnom in Leuvnom naj bi se zbralo več kot 800 tisoč navijačev, večina oči bo usmerjenih v domačo reprezentanco s prvim favoritom za zmago Woutom Van Aertom. 


Prvih 60 kilometrov bo ravninskih. Po besedah direktorja slovenskih reprezentanc Martina Hvastije je mogoče, da bo že v tem delu veter dodatno otežil dogajanje.

Naslov svetovnega prvaka brani Francoz Julian Allaphilippe:

Andrej Hauptman
Sportal Zgodovinski uspeh slovenskega kolesarstva

Belgijci so pripravili izjemno navijaško kuliso. Ob trasi naj bi se zbralo skoraj milijon navijačev. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Belgijci so pripravili izjemno navijaško kuliso. Ob trasi naj bi se zbralo skoraj milijon navijačev. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sanjska ekipa Slovenije

Slovenska reprezentanca tako močne ekipe, kot jo ima na svetovnem prvenstvu v Belgiji, še ni imela.

Poleg Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, zmagovalcev letošnje Vuelte in Toura, ter Mateja Mohoriča, dvakratnega etapnega zmagovalca letošnjega francoskega kroga, bodo v dresu s slovenskim grbom na štartu še Luka Mezgec, Jan Tratnik, Jan Polanc, Domen Novak in David Per.

268,3-kilometrska trasa z več kot 2.500 višinskimi metri sicer favorizira Mohoriča, ki si je lov na mavrično majico svetovnega prvaka zadal za enega od glavnih ciljev sezone, a je kolesarstvo zelo nepredvidljiv šport, kjer se stvari lahko v hipu postavijo na glavo.

Matej Mohorič si je lov na mavrično majico zadal za enega od glavnih ciljev sezone. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Matej Mohorič si je lov na mavrično majico zadal za enega od glavnih ciljev sezone. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ključna bo pravilna razdelitev vlog

Gorazd Štangelj, del začasnega selektorskega trojčka (poleg Marka Polanca in Andreja Cipriča), poudarja, da bosta na cestni preizkušnji ključna popoln fokus in jasna razdelitev vlog. Tako kot na olimpijskih igrah in evropskem prvenstvu si tudi na svetovnem prvenstvu kolesarji ne bodo mogli pomagati z radijskimi povezavami.

"Če bodo imeli jasno sliko pred seboj in verjeli v strategijo, potem smo blizu uspeha," poudarja Štangelj.

"Vemo, da je na papirju na takšni progi Matej tisti, ki se najbolje znajde, a je staviti na samo enega tekmovalca lahko usodno. Lahko se mu kaj zgodi, a zdaj ne razmišljamo v tej smeri. Razmišljamo o tem, da približamo ciljnemu boju dva ali tri tekmovalce, potem pa se na koncu odločimo, koga bomo žrtvovali. Predvsem je pomembno, da tri ali štiri fante pripeljemo do zadnjih 50 kilometrov, potem bodo skrbi, komu prepustiti vodstvo, sladke. Poudarjam, fantje morajo imeti jasne naloge in morajo verjeti v strategijo," opozarja Štangelj.

Vse oči domače javnosti bodo uprte v Belgijca Wouta Van Aerta, moštvenega kolega Primoža Rogliča pri ekipi Jumbo-Visma.  | Foto: Reuters Vse oči domače javnosti bodo uprte v Belgijca Wouta Van Aerta, moštvenega kolega Primoža Rogliča pri ekipi Jumbo-Visma. Foto: Reuters

Bo favorit številka 1 zdržal pritisk?

Prvi in nesporni favorit za zmago je Belgijec Wout Van Aert, ki na svojih ramenih nosi gromozanska pričakovanja s kolesarstvom obsedene nacije. 

Na stavnicah poleg slovenskih adutov Pogačarja, Rogliča in Mohoriča visoko kotirajo še evropski prvak Italijan Sonny Colbrelli, branilec naslova Francoz Julian Alaphilippe, Danca Kasper Asgreen in Magnus Cort Nielsen, Nizozemec Mathieu van der Poel, ki te ceste pozna kot lasten žep, saj že vse življenje živi v Belgiji, a še vedno čuti posledice padca na olimpijski preizkušnji z gorskim kolesom.

Vedno lahko preseneti tudi Slovak Peter Sagan, trikratni zaporedni svetovni prvak, Avstralec Caleb Ewan, Portugalec Joao Almeida ali Belgijec Jasper Stuyven, če Van Aert slučajno popusti.

Preberite še:

Zoe Bäckstedt, Kaia Schmid, Linda Riedmann
Sportal Pri mladinkah zlato v Veliko Britanijo, Slovenki daleč od vrha
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič pred dnevom D razkril svoj glavni cilj
Filippo Baroncini
Sportal Zgodovinski trenutek na dirki med člani do 23 let #video
Remco Evenepoel
Sportal Sloviti kolesar spet kritiziral belgijskega zvezdnika
Matej Mohorič
Sportal Slovenski državni prvak v nedeljo ne bi rad česa obžaloval #video
Tony martin
Sportal Sanjski zaključek kariere za Tonyja Martina
Marlen Reusser, Ellen Van Dijk, Dutch Annemiek
Sportal Nizozemka zlata v vožnji na čas, Bujakova 19.
Johan Price-Pejtersen
Sportal Zlato do 23 let spet roma na Dansko, Čemažar do 35. mesta

 

Ne spreglejte