Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

Giulio Ciccone Joao Almeida Dirka po Kataloniji Soudal-Quick Step Jumbo-Visma Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič

Četrtek, 23. 3. 2023, 4.00

1 leto

Primož Roglič vs. Remco Evenepoel

"Roglič in Evenepoel sta bila na drugi ravni, nismo mogli slediti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Remco Evenepoel & Primož Roglič, Katalonija | "Roglič in Evenepoel sta bila na drugi ravni." | Foto Guliverimage

"Roglič in Evenepoel sta bila na drugi ravni."

Foto: Guliverimage

Kolesarska zvezdnika Primož Roglič in Remco Evenepoel nam na Dirki po Kataloniji dajeta krasen predogled letošnje Dirke po Italiji, na kateri bosta največja favorita za zmago. Čeprav se Roglič šele vrača po operaciji rame in daljši odsotnosti, je deset let mlajšemu belgijskemu tekmecu več kot kos na vseh resnejših katalonskih klancih. Evenepoel ga je včeraj prvič uspel premagati.

Remco Evenepoel, Katalonija
Sportal Remco Evenepoel zapretil Primožu Rogliču: Pričakujem oster boj za zmago

Primož Roglič in Remco Evenepoel sta po včerajšnji tretji etapi Dirke po Kataloniji zdaj povsem izenačena v skupnem seštevku, kar obeta imeniten zaključek te sedemdnevne dirke, ki se bo v nedeljo končala v Barceloni. Danes bo za osrednja favorita na sporedu sicer nekoliko mirnejša hribovita etapa, ki se ne bo končala s ciljnim vzponom, a bo zato v petek bržčas odločilnih 177 kilometrov, z zaključkom na klanec ekstra kategorije Lo Port.

Triindvajsetletni Evenepoel je včeraj pokazal svojo moč in na zaključnem vzponu na La Molino za dve sekundi ugnal Rogliča. To je bil Belgijčev dan, njegova ekipa Soudal-QuickStep je povsem nadzorovala dogajanje v drugi polovici etape, z izjemnim tempom na čelu glavnine tudi polovila vse ubežnike, med njimi tudi Ekvadorca Richarda Carapaza, ki je dolgo upal, da se bo lahko potegoval za etapno zmago, odločilni napad pa je dobre štiri kilometre pred ciljem sprožil kar Evenepoel.

Skrbelo ga je, da se gre Roglič mentalne igrice 

Sledil mu je lahko le Roglič, medtem ko so preostali favoriti, ki jih ni zmanjkalo do zaključnih kilometrov, med temi Portugalec Joao Almeida in Italijan Giulio Ciccone, pa Avstralec Jai Hindley, Španec Mikel Landa, lahko le opazovali, kako sta se jim zvezdnika oddaljila. Evenepoel je Rogliča celo pozival, naj sodeluje pri begu. "Greva, ajde, imava nekaj prednosti," je bodril Zasavca, ki pa je ostal popolnoma hladen in samo sledil. Marc Soler (UAE Emirates) je še nakazal, da bi se utegnil pridružiti vodilnima, a je tudi ta kmalu popustil.

"Upal sem, da bo bolj pomagal," se je 23-letnik pritoževal v cilju in priznal, da se je bal, kaj ima Roglič za bregom. "Malce me je skrbelo, da se gre mentalne igrice, da bo morda sprožil protinapad, ko prideva na lažno ravnino pred zaključnim sprintom," je priznal, a je bil njegov strah odveč. Roglič ni reagiral, ker preprosto ni imel najboljšega dneva. "Danes nisem imel najboljših nog, sem pa vesel, da sem mu lahko vseeno sledil," je Kisovčan povedal po etapi, v kateri je zadržal majico vodilnega.     

Evenepoel se je bal, da bo Roglič sprožil protinapad. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Evenepoel se je bal, da bo Roglič sprožil protinapad. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zakaj jima niso poskušali slediti tudi ostali?

Sicer pa sodelovanje v begu niti ni bil Rogličev interes, kot branilec vodstva na dirki je moral le paziti na Evenepoela in to mu je delno tudi uspelo. Preostali najresnejši tekmeci niti niso bili njegova skrb, pa tudi če bi bili, bi bilo razdajanje moči v klanec odveč. "Zakaj se nismo organizirali in ju poskušali ujeti? Ker jima nihče ni več mogel slediti," je bil po etapi iskren portugalski kolesar moštva UAE Emirates Almeida. 

"Tempo je bil izjemno visok že pet minut pred Remcovim napadom. Torej, veste, vsi smo bili povsem pri limitu. Zato smo samo poskušali priti do cilja v svojem tempu," je dejal Italijan Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), tretji v skupnem seštevku in bržčas edini, ki bi se še lahko vmešal v boj za skupno zmago. "Bila sta na drugi ravni, mi smo lahko le zadovoljni s tretjim mestom," je še priznal 28-letni Italijan.    

Napovedujeta izjemen Giru

Roglič včeraj ni bil v svoji najbolj ubijalski formi. "Remco je bil supermočan in si je zaslužil zmago," je pošteno povedal 33-letnik, a v petek sledi nov spopad kolesarskih asov, ki z odličnim dirkanjem v Kataloniji napovedujeta epski Giro. Ta se bo začel 6. maja s posamičnim kronometrom v Fossacesii in končal 28. maja v Rimu.   

Preberite še:

Dirka Po Sloveniji 2021
Sportal Znana okvirna trasa dirke po Sloveniji, pri Tadeju Pogačarju še vprašaj
Primož Roglič
Sportal Ciccone v ciljnem šprintu ugnal Rogliča, ki ostaja vodilni
dirka po Kataloniji Primož Roglič
Sportal Roglič dobil ciljni šprint, grd padec sedmih kolesarjev
Ne spreglejte