Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2023,
17.06

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33

Natisni članek

Remco Evenepoel Dirka po Kataloniji Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 21. 3. 2023, 17.06

1 leto, 1 mesec

Dirka po Kataloniji, 2. etapa

Ciccone v ciljnem šprintu ugnal Rogliča, ki ostaja vodilni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,33
Primož Roglič | Primož Roglič je je v ciljnem šprintu priznal premoč Giuliu Cicconeju. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je je v ciljnem šprintu priznal premoč Giuliu Cicconeju.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec 2. etape na Dirki po Kataloniji, ki se je končala z vožnjo v klanec na 2.135 metrov visok Vallter, je Italijan Giulio Ciccone (Treck Segafredo), ki je v ciljnem šprintu ugnal vodilnega na dirki Primoža Rogliča, tretji je bil največji tekmec Slovenca za skupno zmago Remco Evenepoel. Roglič ostaja v zeleni majici vodilnega, pred Cicconejem in Evenepoelom ima šest sekund prednosti.

dirka po Kataloniji Primož Roglič
Sportal Roglič dobil ciljni šprint, grd padec sedmih kolesarjev

Kolesarje je čakal zaključni petnajstkilometrski vzpon na Vallter na 2135 m nadmorske višine, ki je tudi določil končni razplet. Evenepoel je sprožil serijo napadov in najprej znižal zaostanek za kolumbijskim prvakom Estebanom Chavesom (Education-EasyPost), nato pa se je za zmago udarila trojica. Belgijec je v zadnjih 500 m ostal sam z Rogličem in Cicconejem, a ni imel dovolj moči in je za las ostal tretji.

Ciccone je slavil drugo etapno zmago v sezoni, Roglič pa je ostal v skupnem vodstvu. Landa je v cilj prišel četrti z 11 sekundami zaostanka, v skupini sta bila še Britanec Adam Yates, zmagovalec dirke pred dvema letoma, in Portugalec Joao Almeida (oba UAE Emirates). Sledila je četverica kolesarjev 15 sekundami zaostanka na čelu s Chavesom. Etapo je zaznamoval tudi hud padec Francoza Kennyja Elissonda.

Zmago posvetil Cataldu

"Neverjeten dan zame. Včeraj smo ostali brez Daria Catalda, zato sem zjutraj rekel, da bi rad zmagal in zmago posvetil njemu. To je zanj in celotno ekipo. Zelo sem srečen. To je ena najboljših zmag v moji karieri," je v mikrofon Eurosporta v prvi izjavi dejal presenetljivi zmagovalec etape Ciccone Zmago je posvetil Dariu Cataldu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmago je posvetil Dariu Cataldu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Cataldo je bil v prvi etapi udeležen v nesrečo, v kateri je utrpel številne poškodbe. Med drugim zlom stegna, kosti v kolku, rebra in ključnico. 

Triintridesetletni Roglič je sicer uvod v sezono in vrnitev po operaciji ramena načrtoval prav na tej dirki po Kataloniji, a je prvič nastopil že pred tednom dni in zmagal na zahtevni dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

Dobil je tudi uvodno etapo po Kataloniji v okolici kraja Sant Feliu de Guixols in prevzel vodstvo, ki ga je tokrat zadržal.

Roglič ostaja v zeleni majici vodilnega. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Roglič ostaja v zeleni majici vodilnega. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V sredo kraljevska etapa

V sredo bo na vrsti tretja, kraljevska etapa, ki je podobno zahtevna kot druga gorska s tremi zahtevnimi vzponi v zadnjih 100 km. Kolesarje sicer čaka sedem etap, dirka se bo v nedeljo končala v okolici Barcelone.

Roglič ima sedaj šest sekund prednosti v skupnem seštevku pred drugim Evenepoelom, Ciccone je tretji z enakim zaostankom. Četrti je Španec Mikel Landa (Bahrain Victorious), ki pa ima že 27 sekund zaostanka.

Dirka po Kataloniji, 2. etapa

Roglič ostaja v zeleni majici vodilnega, pred današnjim zmagovalcem in Evenepoelom ima šest sekund prednosti, Mikel Landa in Joao Almeida na četrtem mestu zaostajata 27 sekund.

Cilj: Po ciljnem šprintu zmaga Cicconeju, drugi Roglič, tretji Evenepoel.

500 metrov o cilja - Kolumbijec ujet, Roglič, Ciccone in Evenepoel se bodo udarili z zmago

900 metrov do cilja - Chaves ima še devet sekund prednosti

1,5 km do cilja - Chaves ima še 13 sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci (Landa, Roglič, Evenepoel in Giulio Ciccone).

2,1 km do cilja - Mikel Landa je skočil iz glavnine, za njim pa Roglič, Evenepoel in Giulio Ciccone. 

3,7 km do cilja - Chaves je nabral 35 sekund prednost, Kuus je znova v glavnini

5km do cilja - Chaves ima 10 sekund prednosti pred Kussom, glavnina zaostaja 25 sekund.

6,3 km do cilja - Z napadom poskuša Esteban Chaves, sledi mu Rogličev moštveni kolega Sepp Kuss.

6,7 km do cilja - Glavnina, v kateri so tempo narekovali člani Bahrain Victorius, je ujela Carra. Do konca etape še 7 kilometrov vzpona na Vallter, ki ima predznak ekstra kategorije. 

9km do cilja - Zdaj z napadom poskuša le še Carr, Pertilli zaostaja 22 sekund, glavnina 47 sekund.

12 km do cilja - Ubežna skupina je razpadla, zdaj beži kvartet Simon Carr, Simone Pertilli, Francisco Galvan in Christopher Juul-Jensen, ki je že začel z zaključnim vzponom. Glavnina zaostaja manj kot minuto.

19,5 km do cilja - Glavnina je prednost ubežnikov znižala na dve minuti. Kolesarji se bližajo zaključnemu vzponu na Vallter, ki ima predznak ekstra kategorije. Dolg bo 11,4 kilometra, povprečni naklon bo 7,6-odstotni.

26,5 km do cilja - Osmerica ohranja 3:30 prednosti.

41 km do cilja - Pred ubežniki je še 41 kilometrov, pred glavnino imajo 3:30 prednosti.

48 km do cilja - Osmerica je že na vrhu Coll de Coubet, prvi je gorski cilj prečkal Simone Petilli, glavnina zaostaja 3:47.

49 km do cilja - Ubežniki so povsem blizu gorskemu cilju, glavnina, v kateri tempo narekuje Jumbo-Visma, zaostaja 3:50.

51 km do cilja - Osmerica kolesarjev se bliža prvemu gorskemu cilju I. kategorije na Coll de Coubet, do vrha ima še tri kilometre. Glavnina z Rogličem zaostaja dobre štiri minute.

70 km do cilja - Prednost vodilne osmerice (Simon Carr, Simone Petilli, Francisco Galvan, Xabier Mikel Azparren, Julen Amezqueta, Ewan Costiou, Christopher Juul-Jensen, Vadim Pronskiy) pred skupino, v kateri sta tudi vodilni Primož Roglič in Remco Evenepoel, je že več kot štiri minute. Kolesarji se počasi bližajo prvemu gorskemu cilju I. kategorije na Coll de Coubet v dolžini 9,2 kilometra in s povprečnim 5,5-odstotnim naklonom.

79km do cillja - Osmerica ostaja v begu, prednost je narasla na 3:12.

122 km - V begu je osmerica kolesarjev, ki ima 2:50 prednosti.

12.50 - začela se je 2. etapa na Dirki po Kataloniji.

Primož Roglič je prvi dan pokazal močne noge in v ciljnem šprintu premagal velikega tekmeca Remca Evenepoela, s katerim bosta bila posebno bitko na prvi tritedenski dirki Giru.

Ne spreglejte