SiolNET. Sportal Kolesarstvo
7,56

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Primož Roglič potrdil željo za prihodnje leto #video

7,56

termometer

Primož Roglič | Primož Roglič je uspešno odpeljal drugi Zlati krog, ki ima dobrodelno noto. Celoten izkupiček od prijavnih donacij bo namenjen dobrodelnosti. Vsa sredstva bodo šla Fundaciji Primoža Rogliča. | Foto: Reuters
Primož Roglič je uspešno odpeljal drugi Zlati krog, ki ima dobrodelno noto. Celoten izkupiček od prijavnih donacij bo namenjen dobrodelnosti. Vsa sredstva bodo šla Fundaciji Primoža Rogliča. Foto: Reuters

Najbolj pereče vprašanje v kolesarski javnosti v zadnjem obdobju, v kateri ekipi bo prihodnjo sezono kolesaril slovenski šampion Primož Roglič, še vedno ostaja zavito v tančico skrivnosti. Jasno pa je, da si želi v letu 2024 nastopiti na Dirki po Franciji in odpeljati nov francoski krog tako uspešno, kot je izpeljal drugi dobrodelni Zlati krog v okolici Maribora.

Dež in veter v kolesarskem svetu nista ovira. Najboljši kolesarji so navajeni tekmovati v takšnih razmerah, zato pa rekreativni kolesarji včasih raje izpustijo kakšno vožnjo v tako slabih razmerah, kot so bile na severovzhodu Slovenije v nedeljo dopoldne. A se jih je navkljub vsemu kar 290 udeležilo drugega Zlatega kroga Primoža Rogliča, ki ima dobrodelno noto. Celoten izkupiček od prijavnih donacij bo šel v dobrodelne namene, na koncu pa so denimo na licitaciji za 3.750 evrov prodali rožnati dres, s katerim je osvojil letošnji Giro.

Italijanska dirka je bila vrhunec za slovenskega kolesarja, zato je bilo ob začetku koledarskega leta jasno, da ga ne bomo videli na delu na Dirki po Franciji. Zadovoljstvo ob velikem uspehu na italijanskih tleh je bilo ogromno, zlasti če ob tem dodamo, da je pred tem moral opraviti z rehabilitacijo rame, ki je bila posledica operacije.

Boštjan Kavčnik Sportal Nepogrešljiva slovenska pomoč za Tadeja Pogačarja

Tour de France 2024? "Ni skrivnost."

Prvič v karieri je osvojil tritedensko italijansko pentljo in v Italijo privabil številne slovenske navijače, ki so se z njim veselili velikega uspeha na Svetih Višarjah, kjer je na gorskem kronometru pometel s konkurenco in oblekel rožnato majico vodilnega. Glede na to, da je po duši zmagovalec, ima v sebi zagotovo željo nastopiti na najprestižnejši dirki na svetu. In kaj na to pravi Primož? "Ni skrivnost. Stvari, ki manjkajo, razumljivo želiš osvojiti. Če ne zmagati, iztisniti iz sebe najboljše. Tudi to je tisto, kar lahko vedno narediš. Zagotovo si drugo leto želim štartati Tour," je na Sportalovo vprašanje odgovoril član Jumbo-Visme.

Naslednje leto želi nastopiti na Touru. | Foto: Unipublic/Charly Lopez Naslednje leto želi nastopiti na Touru. Foto: Unipublic/Charly Lopez

A ni vse samoumevno, saj je v nizozemskem moštvu prva violina za Tour de France Jonas Vingegaard, ki je v zadnjih dveh letih do osvojitve rumene majice premagal drugega slovenskega šampiona Tadeja Pogačarja. Že v času Vuelte je moral odgovarjati o svoji prihodnosti, saj ni malo takšnih, ki ga vidijo v drugi ekipi v letu 2024, in to navkljub pogodbi, ki jo ima z Nizozemci še za dve leti. Določeni strokovnjaki so namreč mnenja, da bi lahko imel več manevrskega prostora glede Dirke po Franciji in da mu bo znotraj takšne konkurence, ki je pri Jumbo-Vismi, težko: "Tako bom povedal. Kar lahko naredim, je to, da komentiram sebe. Dokler bom užival v kolesarstvu, bom to počel. Zdaj kaže, da tudi v naslednjih letih, ki pridejo."

Primož Roglič Sportal Športni direktor Jumbo-Visme o morebitnem Rogličevem odhodu

"Zagotovo se bo slej ko prej izvedelo"

Slovenska kakor tudi svetovna kolesarska javnost se sprašuje, kako bo videti pot Primoža Rogliča v prihodnje. Na vprašanje, koliko ponudb ima na mizi, je Primož sprva v šaljivem tonu dejal: "Doma na mizi imam predvsem pet, šest plenic in se odločam, kako bom kaj naredil, kje bom iskal nogavice. V tem trenutku je bolj pestro družinsko življenje."

Primož Roglič Vuelta 2023 | Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency

Na dodatno podvprašanje, ali se kaj dogaja na tem področju, je dodal: "Zagotovo se bo slej ko prej izvedelo, slej ko prej bi se stvari, če bi se dogajale, razvedele. Pustimo času čas. Ni odgovorno od nekoga, da špekulira. Govorice so vedno tam. Dokler so, so to sladke skrbi, če me kdo želi. Težava bi bila, če me ne bi nihče hotel. Mislim, da delamo dobro."

Primož Roglič Vuelta 2023 Sportal Slovenskega šampiona vidi v drugi ekipi

"Nisem sam v ekipi"

Če damo govorice o morebitnem prestopu v drugo ekipo na stran, so pri Jumbo-Vismi na letošnji Vuelti pokazali, kako močni so z več kapetani. Kot ekipi bi se zagotovo v bodoče bolj izplačalo na Tour de France pripeljati več sposobnih posameznikov za osvojitev dirke vseh dirk, a je jasno, da ima vsak kolesar, ki ga zanima skupna zmaga, svoje ambicije, ne glede na dejstvo, da gre za ekipni šport. In Kuss verjetno na Dirki po Franciji ne bi dobil takšnega darila, kot ga je od Jonasa in Primoža na Vuelti, saj gre vendarle za sveti gral in največjo dirko na svetu. "Če mene vprašate, lahko spet komentiram samo zase, želim si, da sem le jaz tisti. A jaz nisem sam v ekipi. Imamo 27 kolesarjev, veliko športnih direktorjev, vodij, interesov kot celotna ekipa. Vse skupaj se nato oblikuje v strategijo, taktiko dirkanja," pravi Primož.

Jonas Vingegaard bo najverjetneje želel imeti glavno vlogo na Touru, ki ga je osvojil dvakrat zapored. | Foto: A.S.O./Charly Lopez Jonas Vingegaard bo najverjetneje želel imeti glavno vlogo na Touru, ki ga je osvojil dvakrat zapored. Foto: A.S.O./Charly Lopez

Na Vuelti se je do zaključne odločitve nekako čutilo, da pri Jumbo-Vismi deluje malce neusklajeno med tremi kolesarji, ki so bili v igri za zmago. Kako je slovenski kolesar to doživljal, je dal vedeti: "Težko se uskladiš, če imaš tako močne tekmovalce in že na začetku Vuelte rečeš, kdo bo prvi, drugi, tretji. Ne vemo. V nekem trenutku se mora zgoditi, sprejeti odločitev, če želimo narediti najboljše za celotno ekipo in ne tvegati drugačnih sprememb."

Tadej Pogačar Primož Roglič 19. etapa Tour Sportal Pred koncem sezone se bosta Pogačar in Roglič srečala kar trikrat

Še vedno želi govoriti tisto, za kar misli, da je zanj najbolje

Nekoč je bila Primoževa beseda glavna v ekipi, saj je bil edini pravi kapetan pri Jumbo-Vismi. Zdaj se je to spremenilo, potem ko je Vingegaard osvojil dve Dirki po Franciji, na stranska vrata pa lahko potrkajo še drugi. "Bomo videli. Še vedno želim govoriti tisto, za kar mislim, da je zame najbolje. Nisem le jaz. Še veliko ostalih, ki so odlični kolesarji, je ob meni. Poleg tega so tu še športni direktorji, trenerji, menedžerji, ki skupaj oblikujejo, kaj in kako za naslednjo sezono," izpostavlja Zasavec.

V kateri ekipi bi najraje videli kolesariti Primoža Rogliča v letu 2024?

 • Jumbo-Visma 712 glasov
  11,50%
 • Ineos Grenadiers 4130 glasov
  66,72%
 • Lidl-Trek 505 glasov
  8,16%
 • Movistar 180 glasov
  2,91%
 • UAE Emirates 160 glasov
  2,58%
 • Bahrain-Victorious 427 glasov
  6,90%
 • Kakšni drugi 76 glasov
  1,23%
Oddanih 6190 glasov

Ko smo ga v Mariboru pobarali, da mu verjetno vseeno ni bilo lahko na Vuelti, ker je moral na koncu osvojiti tretje mesto, sam pa se je prvič resneje pripravljal na Vuelto več mesecev in jo želel zmagati, je poudaril: "Kot ste dejali … Na dirko grem zmagat, to tudi želim. To ni nobena skrivnost. Vsi pa vemo, da je kolesarstvo ekipni šport. Šport, v katerem ni nujno, da najboljši zmaga. Zlasti na različnih dirkah. Zagotovo pa si je Sepp zaslužil zmago in mu lahko še enkrat le čestitam. Super oseba je. Ko je zmagal Grand Tour, je še bolj dokazal, da je dober kolesar. Zlasti v vožnji v klanec. Izjemno vesel sem, da se je tudi on ob meni kaj naučil in to vnovčil na Vuelti."

Primož Roglič Sportal Zanimanje za Rogliča obstaja

Izjemna sezona: Neverjetno, da se je kaj takega zgodilo

Trojna zmaga Jumbo-Visme je bila zgodovinska na Vuelti, kar ni uspelo do zdaj še nobenemu moštvu: "Nekaj, kar se prej res še ni zgodilo. Ekipa je morala zelo uživati. Jaz kot tretji bi lahko še kaj bolj užival, če bi bil kakšno stopničko višje. Ne glede na to je lepo biti del zgodbe, ustvarjati kolesarja tudi z mojo pomočjo."

Primož Roglič Jonas Vingegaard | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za Primožem je izjemna sezona. Pohvali se lahko s kar 14 zmagami, vse skupaj pa jih je v karieri vknjižil že 79. A te še ni konec. Na koledarju ima zdaj še tri preizkušnje, od katerih je dve leta 2019 že osvojil – Giro dell'Emilia in Tre Valli Varesine –, za konec pa ga 7. oktobra čaka nastop na Dirki po Lombardiji: "Neverjetno, da se je kaj takega zgodilo v tej sezoni. Pred začetkom sezone si lahko kaj takega le zamisliš."

Za konec še tri italijanske klasike, tudi z Remcom in Pogačarjem: S Tadejem morava še doreči vrstni red za vse dirke

Ljubitelji kolesarstva si že zdaj manejo roke, ko jih čaka spremljanje jesenskih italijanskih klasik. Na prvih dveh bomo videli tudi slovenski dvoboj med Rogličem in Pogačarjem, v Lombardiji pa bomo ob njima videli tudi vselej zmag željnega Remca Evenepoela. "S Tadejem sva se že srečala in se še morava, da dokončno dorečeva vrstni red za vse dirke," se je Roglič pošalil in nasmejal prisotne slovenske novinarje ter dodal še, kaj pričakuje: "Bomo videli, koliko se jih veselim. Ne morem se optimalno pripraviti. Od Vuelte je še ostalo nekaj v nogah. Dejstvo je, da bom prvič letos nastopil na kakšni od enodnevnih dirk. Potreboval bom nekaj ritma, da pridem tja, kamor želim."

Slovenija bo na jesenskih italijanskih klasikah navijala za slovenska šampiona Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja. Slednji bo tretjič zapored želel osvojiti Dirko po Lombardiji. | Foto: Reuters Slovenija bo na jesenskih italijanskih klasikah navijala za slovenska šampiona Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja. Slednji bo tretjič zapored želel osvojiti Dirko po Lombardiji. Foto: Reuters

Zatem bo v celoti prišlo na vrsto načrtovanje leta 2024, v katerem pa bomo težko videli Rogliča na Giru, če bo imel prižgano zeleno luč za napad na rumeno majico na Touru: "Bomo videli. Vedno si želiš, tudi za nas Slovence je najbližja dirka, ampak če želim načrtovati poznano, preverjeno optimalno pripravo za Tour de France, bi težko rekel, da bi prej nastopil na Giru."

Wout Van Aert, Christophe Laporte Sportal Še ena trojna zmaga Jumbo-Visme. Tokrat na evropskem prvenstvu. Nathan Van Hooydonck Sportal Zelo slabe novice za nesrečnega Rogličevega kolega
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin