Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 9. 2023,
17.42

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

Natisni članek

Mihael Štajnar Aljaž Jarc Kristijan Koren Anže Skok Tilen Finkšt Jaka Primožič Olav Kooij Wout Van Aert Christophe Laporte Jumbo-Visma evropsko prvenstvo

Nedelja, 24. 9. 2023, 17.42

7 mesecev, 1 teden

Evropsko prvenstvo, cestna dirka, člani

Še ena trojna zmaga Jumbo-Visme. Tokrat na evropskem prvenstvu.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37
Wout Van Aert, Christophe Laporte | Moštvena kolega iz Jumbo-Visme Wout Van Aert in Christophe Laporte sta se tokrat pomerila kot tekmeca, uspešnejši je bil Francoz. | Foto Guliverimage

Moštvena kolega iz Jumbo-Visme Wout Van Aert in Christophe Laporte sta se tokrat pomerila kot tekmeca, uspešnejši je bil Francoz.

Foto: Guliverimage

Na evropskem kolesarskem prvenstvu v Assnu na Nizozemskem so danes s cestno dirko opravili še člani. Prva tri mesta so tako kot na nedavni Dirki po Španiji zasedli kolesarji ekipe Jumbo-Visma, le da so tokrat ti kolesarili v dresih nacionalnih reprezentanc. Naslov prvaka je osvojil Francoz Christophe Laporte, ki je v napetem finalu premagal moštvenega kolega, tokrat pa tekmeca, Belgijca Wouta Van Aerta. Bron je osvojil Nizozemec Olav Kooij. Najboljši Slovenec je bil Jaka Primožič na 50. mestu.

Mischa Bredewold
Sportal Nizozemke potrdile status velesile. Kaj pa Slovenke?

Današnjo 199,8 kilometra dolgo cestno dirko članov na evropskem prvenstvu na Nizozemskem sta zaznamovala dva množična padca, ki sta iz boja za zmago izločila nekaj favoritov, predvsem italijanskega asa Filippa Ganno. Tega je ustavil že prvi množični padec kakšnih 110 kilometrov pred ciljem, ki je presekal glavnino na dva dela. A Italijanu, kot še najmanj dvema osmoljencema, Ethanu Vernonu in Baukeju Mollemi, je tedaj še uspelo ujeti prvi del glavnine in pomagati v lovu za peščico ubežnikov, med katerimi so bili tudi evropski prvak v vožnji na čas Britanec Joshua Tarling, pa Irec Rory Townsend, Švicar Stefan Bisseger, Čeh Matias Vaček in Estonec Norman Vathra.

Dirka se je lomila na edinem omembe vrednem vzponu na trasi, Col du Vam, le 400 metrov dolgem klancu s povprečno naklonino deset odstotkov. Tega so kolesarji v zaključnih krogih prevozili večkrat. Štirideset kilometrov pred ciljem sta tam pred glavnino vztrajala le še Bisseger in Vaček, deset kilometrov zatem pa je bilo tudi njunega bega konec.

Anže Ravbar, Žak Eržen
Sportal Anže Ravbar je evropski prvak, Žak Eržen do brona!

Na Vamu je Filippo Ganna sprožil prvi napad, ki sta mu lahko sledila tudi Belgijec Wout Van Aert in Danec Mads Pedersen. Poskus Italijana je bil neuspešen, v predzadnjem krogu pa je imel Ganna še enkrat nesrečo, ko je v glavnini prišlo do drugega množičnega padca. Tudi ta je razpolovil glavnino, na pravi strani pa so se znašli tudi Van Aert, Pedersen, Belgijec Arnaud De Lie, Francoz Christophe Laporte in Nizozemec Olav Kooij.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WielerFlits (@wielerflits)

Dvanajst kilometrov pred ciljem je v vodstvo skočil Christophe Laporte, reakcije za njim pa ni bilo. Francoz je imel še tri kilometre pred ciljem deset sekund prednosti pred zasledovalci, med temi pa sta se lova resneje lotila Belgijca Van Aert in De Lie. Slednji je Van Aerta spravil v imeniten položaj za ciljni sprint, v katerem je obračunal s takrat že ujetim Laportom. Sprva je kazalo, da utegne Van Aertu celo uspeti priti do zmage, pa se njegov moštveni kolega iz Jumbo-Visme ni dal in osvojil naslov evropskega prvaka. Tretje mesto je pripadlo Nizozemcu Kooiju.

Zmago posvetil Van Hooydoncku

"Enostavno nisem mogel računati, da bi lahko v sprintu ugnal tako hitre kolesarje, ki so bili z mano v ospredju. Z Van Aertom in De Liejem nisem mogel računati na zmago, moral sem napasti, nisem imel ničesar za izgubiti. Presrečen sem, da mi je uspelo, zato pa se moram zahvaliti svojim francoskim ekipnim kolegom, bili so mi v fantastično pomoč. Zmago pa posvečam moštvenemu kolegu Nathanu Van Hooydoncku, ki je moral zaradi težav s srcem končati kariero. Mislim, da je danes lahko ponosen name in tudi na druge fante iz ekipe," je bil zadovoljen zmagovalec. STA

Na startu je bilo šest Slovencev, najboljši med njimi je bil Jaka Primožič na 50. mestu (+ 6:12), Tilen Finkš in Anže Skok sta z 8:31 zaostanka za zmagovalcem zasedla 81. in 82. mesto, Aljaž Jarc, Kristijan Koren, Mihael Štajnar pa dirke niso končali.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Gal Glivar, Orlen Nations Grand Prix
Sportal Mlajši člani brez odmevnejšega rezultata
Stefan Küng
Sportal Grozljiv padec Švicarja na EP #video
Boštjan Kavčnik
Sportal Nepogrešljiva slovenska pomoč za Tadeja Pogačarja
Ne spreglejte