Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2023,
4.00

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Jumbo-Visma

Petek, 23. 6. 2023, 4.00

10 mesecev, 2 tedna

Primož Roglič pod arabsko okrilje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86
Primož Roglič sprejem | Bo nizozemska ekipa Jumbo-Visma, katere član je Primož Roglič, v prihodnjem letu že v rokah podjetja iz Savdske Arabije? | Foto Daniel Novakovič/STA

Bo nizozemska ekipa Jumbo-Visma, katere član je Primož Roglič, v prihodnjem letu že v rokah podjetja iz Savdske Arabije?

Foto: Daniel Novakovič/STA

Podjetje, ki ima pod okriljem največji arhitekturni projekt na svetu, NEOM City v Savdski Arabiji, naj bi po poročanju WielerFlits raziskovalo možnost prevzema položaja glavnega sponzorja kolesarske ekipe Jumbo-Visma, katere član je Primož Roglič.

Vir je portalu WielerFlits namignil, da podjetje NEOM zelo resno razmišlja o vstopu v kolesarstvo in da vidi sponzorstvo ene najboljših kolesarskih ekip kot edinstveno priložnost.

Kaj je NEOM City? Območje bo vključevalo številna mesta, letovišča ... Načrtovana površina območja je 26.500 kvadratnih kilometrov, kar je več od Slovenije, katere površina meri dobrih 20 tisoč kvadratnih kilometrov. NEOM se bo raztezal 460 kilometrov ob obali Rdečega morja. Projekt večinoma financira državni investicijski sklad. Savdska razvojna družba, ustanovljena za gradnjo projekta NEOM, trdi, da bo sklad prispeval 500 milijard dolarjev.

Jumbo trgovina
Sportal Nova luknja v proračunu Rogličeve Jumbo-Visme, odhaja še en sponzor

Po ambiciozni časovnici predvidevajo, da bo večji del projekta zgrajen že do leta 2030. Prvi del, ki bo dokončan, je luksuzni otok Sindalah. Razvijalec projekta NEOM si prizadeva, da bi prve goste sprejel v začetku leta 2024. To bi bil tudi idealen čas za začetek sponzorstva zdajšnje ekipe Jumbo-Visma. Nizozemska veriga supermarketov Jumbo se namreč umika iz športa do konca leta 2024, kar bodo občutili moška in ženska kolesarska ekipa, ekipa v hitrostnem drsanju in nizozemski dirkač formule 1 Max Verstappen.

Podjetje v zadnjem obdobju doživlja turbulentne čase, saj so nizozemske oblasti sprožile preiskavo o pranju denarja, zaradi katere je nekdanji izvršni direktor Frits van Eerd odstopil s položaja. Decembra lani je v starosti 84 let umrl predsednik Jumba Karel van Eerd. Veriga se je pripravljena umakniti tudi že po letošnjem letu, če bo prišel nov investitor.

Mojca Novak Primož Roglič
Sportal Dama, ki ji je Roglič pred leti odstrigel čop, zdaj pa v znak zahvale podaril rožnato majico
Primož Roglič, Jonas Vingegaard
Sportal Na Touru ga bo pogrešal: "Roglič je moj mentor, brez njega ne bo enako"

Šef Jumbo-Visme čaka

Richard Plugge in Primož Roglič | Foto: Reuters Richard Plugge in Primož Roglič Foto: Reuters "Zanimivo," pravi šef Richard Plugge o novici z Bližnjega vzhoda. Izvršni direktor ekipe Jumbo-Visma trdi, da ni imel nobenega stika z odgovornimi pri projektu NEOM: "Njihovo zanimanje za sponzorstvo naše ekipe je zame nekaj novega. Mogoče je, da je eden od naših stikov ali agencij, ki smo jih angažirali za iskanje novega sponzorja, v stiku s to stranko. Od njih dobivamo občasne informacije. Trenutno se resno pogovarjamo z več mednarodnimi strankami, vendar ni še nič konkretnega."

NEOM je v celoti zavezan trajnosti. Namera je, da bo mesto zgrajeno brez ogljičnega odtisa, brez avtomobilov ali cest. Oskrba z energijo naj bi temeljila izključno na vetru in sončni energiji, zato kolesarstvo sovpada z njihovo podobo.

NEOM se predstavlja kot "prihodnost športa". "NEOM si prizadeva postati globalno središče športa. Namera je postati vrhunsko središče za pomembne športne dogodke, sodelovati s svetovnimi športnimi blagovnimi znamkami, spodbujati odlično kakovost življenja prebivalcev in prispevati k inovativnemu gospodarstvu NEOM," piše na njihovi spletni strani.

Nizozemski davčni ekonomist Stijn Janssen že vrsto let živi na Bližnjem vzhodu in je vpleten v večje posle na področju športa.

"Seveda NEOM vidi priložnosti, ki jih ponuja glavno sponzorstvo ekipe Jumbo-Visma. Popolnoma se ujema z željo projekta NEOM, da - po UAE Emirates in Bahrain Victorious - postane velesila v svetu kolesarstva. Savdska Arabija išče predvsem dolgoročne dogovore. To se ujema tudi z vizijo Jumbo-Visme, ki išče partnerja do konca leta 2030 in si prizadeva ostati med glavnimi akterji v svetu kolesarstva," je za WielerFlits dejal Janssen.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar ostaja najboljši na svetu, Roglič napredoval na lestvici
Primož Roglič, Vuelta 22, 21
Sportal Španci presrečni, javna zahvala Primožu Rogliču
Primož Roglič sprejem
Sportal Roglič razkril načrte za prihodnost #video
Uroš Murn
Sportal "Načeloma naj bi vsi"
Ne spreglejte