Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 6. 2023,
18.00

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,41

Natisni članek

sprejem Dirka po Italiji Primož Roglič Primož Roglič

Ponedeljek, 19. 6. 2023, 18.00

10 mesecev, 2 tedna

Sprejem za zmagovalca Dirke po Italiji

Roglič razkril načrte za prihodnost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,41
Primož Roglič sprejem | Junak Dirke po Italiji je bil deležen toplega sprejema navijačev. | Foto Sportida

Junak Dirke po Italiji je bil deležen toplega sprejema navijačev.

Foto: Sportida

Tri tedne po veličastni zmagi na Dirki po Italiji so slovenski ljubitelji kolesarstva pozdravili Primoža Rogliča na Kongresnem trgu v Ljubljani, pred tem pa je v pogovoru s slovenskimi mediji razkril svoje načrte za prihodnost. Kot je povedal, ga ne bomo videli na delu na letošnji Dirki po Franciji, niti na državnem prvenstvu, ki bo ta teden. Zato pa je v njegovih načrtih Dirka po Španiji, medtem ko bo prav tako izpustil svetovno prvenstvo v Glasgowu.

Uroš Murn
Sportal "Načeloma naj bi vsi"
Primož Roglič Giro Rim
Sportal Roglič po veličastni zmagi na Giru d'Italia: Očitno je konec tokrat zame bolj srečen

Kolesarski as Primož Roglič je pred tremi tedni na Dirki po Italiji postavil nov mejnik slovenskega kolesarstva in kot prvi Slovenec postal zmagovalec rožnate pentlje. "V tem času sem res užival in se poveselil. Z zmago pridejo tudi te sladke obveznosti, poskušam uživati v vseh teh trenutkih in vrniti nekaj ljudem, ki navijajo. Takšni sprejemi so mi v čast, da lahko proslavimo z vsemi, ki so del te zgodbe. Sploh tiste, ki se je zgodila na Svetih Višarjah. Verjamem, da se bomo tega vsi spominjali še vse življenje. Tudi moji ekipni kolegi so dejali, da je bilo to nekaj nepozabnega," je na novinarski konferenci povedal Roglič.

Primož Roglič Bogdan Fink
Sportal Z Rogličem se pogovarjajo že dlje časa

Sprejem Primoža Rogliča, foto: Sportida:

Fotogalerija
1 / 42

Kljukica pri Vuelti

Tri tedne pozneje so mu v Ljubljani priredili sprejem. Kisovčana je najprej čakalo nekaj medijskih obveznosti v mestni hiši, med katerimi je razkril načrte za nadaljevanje sezone. Po koncu Gira je zdaj prvič resneje spregovoril tudi o dirki Tour de France, ki je bila zadnji mesec velika uganka v koledarju slovenskega kolesarja. Kot je povedal, ga na Dirki po Franciji letos ne bo. "Tu sem zato, da se poveselimo za zmago na Giru, iščem nove motive. Najverjetneje ne grem na Tour. Dirke po Franciji v tej sezoni sploh nisem načrtoval, nisem si ogledoval trase. Po končanem Giru sem imel neko željo ali pomisleke, da bi bilo dobro iti tudi v Francijo, a zaradi vsega dogajanja nismo mogli priti skupaj z ekipo in bo najverjetneje moja naslednja dirka Dirka po Španiji. Tako da smo program priprav prilagodili temu," je povedal Roglič, ki je na Vuelti do zdaj slavil trikrat.

Rogliča je v Ljubljani pričakala množica navijačev. | Foto: Daniel Novakovič/STA Rogliča je v Ljubljani pričakala množica navijačev. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ali obstaja kakšna možnost, da bi vskočil kot morebitna zamenjava? "Odkrito bom povedal, da nisem načrtoval Toura. Konec koncev tudi Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja nisem načrtoval in sem vskočil. Imel sem željo in pomisleke. Rekel bi, da bo moja naslednja dirka po Španiji."

Roglič o statusu med Slovenci, med katerimi je zelo priljubljen

"Jaz jih imam tudi rad. Vedno pravim, da imam morda to srečo, da se izražam skozi kolesarstvo. Konec koncev ni pomembno, kdo dela na kakšnem področju, kdo je kje. Pozitivne stvari je treba sporočati. Da ljudje verjamejo, da se borijo čez vse prepreke, ki so na poti. Da ostanejo pozitivni. Vsaka stvar je za nekaj dobra. Edini vpliv imaš na svoje razmišljanje, dane razmere," je dejal Roglič in na vprašanje, kaj mu pomenijo sprejemi, odgovoril: "Sprejemi so mi v užitek, čast, da lahko se poveselimo skupaj z vsemi, ki so del zgodbe. Kot je bilo na Višarjah. Letošnji razplet je bil nekaj posebnega. Teh občutkov se bomo spominjali vse življenje."

Giro in Tour? Mogoče se.

Nekateri strokovnjaki so bili že pred tem mnenja, da je prenaporno odpeljati dve tako veliki dirki v tako kratkem času in se potegovati za najvišja mesta. "Če bi šel na Tour, bi bolj vedel, kako huda je utrujenost. Mogoče je. Tudi sam se ne želim omejevati s komentarji, da nekaj ni mogoče, ker sem že večkrat dokazal nasprotno. Izjemno vesel bi bil, če se bo ponudila še kakšna priložnost. Tudi na državnem prvenstvu me ne bo, ker tudi tega prej nismo načrtovali. Kolesarstvo ni šport, v katerem si lahko načrte izmišljaš sproti, saj je v ozadju vložene ogromno energije in priprav," je bil jasen Roglič, ki je prečrtal tudi svetovno prvenstvo v Glasgowu med 5. in 13. avgustom.

Roglič je med drugim spregovoril tudi o željah za prihodnost.  | Foto: Sportida Roglič je med drugim spregovoril tudi o željah za prihodnost. Foto: Sportida

Roglič je med drugim spregovoril tudi o željah za prihodnost. Številni so pred časom opozarjali, da bo moral, če bo želel kdaj računati na zmago na Dirki po Franciji, zamenjati ekipo. "Seveda ni več toliko tritedenskih dirk, ki bi me tako zanimale, pa mogoče bi bile zanimive tudi kakšne kombinacije dirk Grand Tour. Omeniti je treba še Dirko po Švici. Med mojimi cilji so zagotovo dirke, na katerih še nisem zmagal, v tej ekipi sem do zdaj vedno dobival podporo. Če pa bo prišel trenutek, ko to ne bo več mogoče, pa bom razmišljal morda tudi o kakšni menjavi," je bil jasen 33-letni kolesar.

Športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman: Ponosni nanj

V Ljubljani je bil tudi športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman, ki je na sprejemu na odru povedal nekaj stavkov na Primožev račun: "Na Nizozemskem bi si želi takšnega kolesarja, kot je Primož. Legenda je. Zelo ponosni smo nanj kot človeka in kot kolesarja. Ko je prišel leta 2013, smo po svetu videli vse več te zastave. Najboljši navijači na svetu ste."

Mojca Novak Primož Roglič
Sportal Dama, ki ji je Roglič pred leti odstrigel čop, zdaj pa v znak zahvale podaril rožnato majico

Spregovoril je prav tako o dogajanju na preteklem Giru. "Želel bi si morda, da bi bilo vreme nekoliko lepše, pa tudi posledice drugega padca so bile kar hude in če ne bi bilo tega, bi bilo verjetno še bolj preprosto. Sem pa zdaj zatem občutil posledice vsega dogajanja," je v smehu pojasnil Roglič.

Padec mu je dodobra ponagajal, a je vztrajal

V 11. etapi Gira je vsem zastal dih, ko se je na spolzkem terenu znašel na tleh tudi slovenski šampion. Zdaj je konkretneje spregovoril, kakšne bolečine je čutil: "Lahko povem o svojih občutkih. Na dresu se je lahko videl košček mesa. Koža ni bila največja težava, predvsem udarec na bok. Do zadnjih treh dni sem čutil bolečino. Tudi od štarta naslednjih etap prvo uro še ne, potem pa od utrujenosti. Ni bilo pa tako hudo, da na koncu ne bi mogel zmagati. Iz tega vidika je bilo pametno čakati in si vzeti čas, ker je bilo vsak dan boljše in boljše. Na koncu je bilo dovolj."

Dogajanje se je po novinarski konferenci preselilo na Kongresni trg, kjer se je zbralo veliko občinstva, v ritmih glasbene skupine Big Foot Mama, ki si jo je zažel prav Roglič, so se zabavali skupaj s slovenskim šampionom.

Nemogoče je mogoče

Na odru pa smo lahko videli tudi njegovega nekdanjega skakalnega prijatelja Mitjo Mežnarja, s katerim sta skupaj leta 2007 osvojila zlato ekipno medaljo na mladinskem skakalnem prvenstvu v Trbižu, skakalna tekma je bila v Planici. Prav Mitja je bil tisti, ki je ob težavi z verigo pri vzponu na Svete Višarje potisnil Roglo proti vrhu. S Primožem sta se po veliki zmagi le slišala, danes pa sta se prvič videla še v živo.

Na sprejemu se je Roglič srečal tudi z Mitjo Mežnarjem, ki mu je nesebično priskočil na pomoč na odločilnem kronometru na Svete Višarje na Giru. | Foto: Sportida Na sprejemu se je Roglič srečal tudi z Mitjo Mežnarjem, ki mu je nesebično priskočil na pomoč na odločilnem kronometru na Svete Višarje na Giru. Foto: Sportida

Na prejšnjem Giru je Roglič zaradi potiska navijača izgubil 20 sekund, a ga tokrat ni skrbelo, da bi se zgodilo kaj podobnega: "Ne, nisem se bal. Mitja mi je rekel, da ne bo tiščal, a me je avtomatsko porinil. Najprej ga sploh opazil nisem. Zvečer so mi povedali, ko smo prišli v drug hotel, da je bil on. Kar pa zadeva težave z verigo, pa lahko rečem: nemogoče je mogoče. Nihče ni pomislil na to. Več kot očitno, če pogledam posnetek, je bila slaba cesta. Zadnje kolo je preskočilo. Ne vem, ali sem prestavil ali ne. Veriga je padla za zadnji verižnik. Na srečo je bilo tako strmo, da nisem mogel nič narediti, in sem se ustavil."

Z današnjim dnem pa sprejemov za člana Jumbo-Visme še ni konec. Naslednjega ima v petek, 23. junija, ko ga bodo pozdravili še na mestni ploščadi v domačem Zagorju.

Dirka Po Sloveniji, 5. etapa
Sportal Mohorič po zgodovinski zmagi pogledal proti nebu #video

 

Ne spreglejte