Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
8. 10. 2023,
4.00

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,66

Natisni članek

Dirka po Lombardiji Bogdan Fink Jumbo-Visma Frans Maassen Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 8. 10. 2023, 4.00

6 mesecev, 3 tedne

Pogovor s športnim direktorjem Fransem Maassnom o Primožu Rogliču

Velika hvala Rogliču: On ima velike zasluge

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,66
Primož Roglič Vuelta 2023 | Foto Unipublic/Sprint Cycling Agency

Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency

V taboru Jumbo-Visme je bilo po končani Dirki po Lombardiji čustveno. Primož Roglič je odpeljal zadnjo dirko za nizozemsko moštvo, ki ga je vse od leta 2016 dvigoval na višjo raven. Športni direktor Frans Maassen je vezni člen, da je Roglič leta 2016 sploh prišel v Jumbo-Vismo. Dobro se spominja takratnega obdobja, hkrati pa je jasno poudaril, kaj je slovenski kolesar storil za moštvo.

Od našega poročevalca | Foto:

Dirka po Lombardiji 2023 Primož Roglič
Sportal Roglič pojasnil, da odločitev ni bila težka #video
Tadej Pogačar
Sportal Junak Pogačar poudaril, da je do slavnostnega dviga rok pretrpel veliko

Pred leti smo se na Sportalu pogovarjali z direktorjem Kolesarskega kluba Adria Mobila Bogdanom Finkom, ki je povedal, kako se je sploh zgodil prestop Primoža Rogliča v zdajšnjo Jumbo-Vismo, in omenil prav športnega direktorja Fransa Maassena, s katerim smo kramljali na štartu Dirke po Lombardiji.

Športni direktor Frans Maassen je bil tisti, ki je pomagal pripeljati Primoža Rogliča v Jumbo-Vismo. | Foto: Jaka Lopatič Športni direktor Frans Maassen je bil tisti, ki je pomagal pripeljati Primoža Rogliča v Jumbo-Vismo. Foto: Jaka Lopatič A najprej se spomnimo, kaj je leta 2020 dejal Fink: "Na podlagi poznanstev smo se dogovorili. Poznam namreč Fransa Maassena. On je imel prej pri Rabobanku (predhodnik zdajšnje Jumbo-Visme, op. a.) mlade kolesarje, jaz sem selektor slovenske mladinske reprezentance. Videvala sva se na dirkah. Leta 2000 in 2001. Še zdaj sva v stikih. Če sem iskren, je bil takrat velik boj za Rogliča. Da bi ga sploh vzeli. Zakaj? Ker je bil star 24 let, prišel je iz smučarskih skokov. Vsi so imeli pomisleke. Ko je bil Team Sky (zdajšnji Ineos Grenadiers, op. a.) na dirki Po Sloveniji in smo jim rekli, da je dober in naj podpišejo z njim, so se smejali. Ko so prišli leto pozneje na našo dirko in je medtem Roglič zmagal na kronometru na Giru, smo jim rekli: 'Kaj je, fantje, zdaj pa ni smešno?' Njihov nasmeh je bil takrat kisel."

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar s solo pobegom tretjič zapored zmagovalec Dirke po Lombardiji, Roglič tretji #video
Primož Roglič
Sportal Uradno: Roglič novi član ekipe BORA - hansgrohe

Danes je za vas čustveno. Primož Roglič je bil z vami vse od leta 2016. Kako sami doživljate vse skupaj?

Primož se je odločil, da nas zapusti. Njegovo odločitev moramo spoštovati. Škoda je, da se je to zgodilo po vseh letih. Neverjeten  kolesar je. Vseskozi ga je zanimalo zmagovanje. Zelo ga bomo pogrešali. Zasluži si, da sledi svojim željam.

Bogdan Fink je pomagal Primožu Rogliču pri iskanju profesionalne ekipe, ko je bil še del Adrie Mobila. | Foto: Vid Ponikvar Bogdan Fink je pomagal Primožu Rogliču pri iskanju profesionalne ekipe, ko je bil še del Adrie Mobila. Foto: Vid Ponikvar Kakšen je bil vaš prvi odziv, ko ste slišali, da zapušča vaše vrste?

Sranje … (smeh, op. a.). Ni lepo, da gre v drugo ekipo. Eden izmed nas je. Vedno bo tako. Tudi naslednje leto mu želimo vse najboljše. Včeraj sem mu rekel, da se bo po dveh letih vrnil k nam in da se vidimo.

In je rekel ja?

Ni rekel ja. Bomo videli.

Jai Hundley
Sportal Ko je prinesel rožnato majico, ga niso prepoznali, Rogličevo je podarila ekipa

Direktor Adrie Mobila Bogdan Fink je pred leti v pogovoru za Sportal dejal, da ste ga prav vi leta 2016 pomagali pripeljati v zdajšnjo Jumbo-Vismo. Kako se spomnite tistega obdobja?

Bogdan me je poklical, da ima super fanta. Da je nekdanji smučarski skakalec iz Slovenije. Prvi odziv je bil razumljivo dvomljiv. Da bi imeli smučarskega skakalca v ekipi. Po tistem sem ga spremljal. Ob koncu leta nismo imeli denarja. Pogovorili smo se, prišel je v ekipo in bila je bila najboljša odločitev doslej.

"Pri obeh smo imeli srečo," poudarja Maassen. | Foto: Reuters "Pri obeh smo imeli srečo," poudarja Maassen. Foto: Reuters

Kako ste prepričali šefe, naj podpišejo z nekdanjim smučarskim skakalcem. Verjetno so dvomili.

Tisto leto je imel nekaj dobrih rezultatov. Povabili smo ga na Nizozemsko, naredili teste in videli, kako močan je. Za tem se je z njim spisala posebna zgodba. Pripeljal nas je na raven, na kateri smo zdaj. Veliko zaslugo ima za to, da smo zdaj tako močna ekipa.

Ste bili presenečeni, da se je kot nekdanji skakalec tako povzpel v kolesarstvu in postal eden od najboljših?

Včasih imaš srečo. Tudi pri Jonasu Vingegaardu smo jo imeli. Tvegali smo. Pri obeh smo imeli dvakrat srečo.

Kaj je prinesel Primož v ekipo? Kot ste tudi sami omenili, jo je dvignil na višjo raven.

Veliko je zahteval od kolesarjev, ekipe. Neverjetno močan je v glavi. Veliko padcev in poškodb je imel, a je vedno prišel nazaj močan. Nikoli ne moreš premagati Primoža.

Ne spreglejte