Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
2. 7. 2022,
9.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

Natisni članek

kronometer Grischa Niermann Geraint Thomas UAE Emirates Matxin Joxean Fernandez Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sobota, 2. 7. 2022, 9.00

1 leto, 9 mesecev

Pogačarjev šef opozarja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85
Tadej Pogačar, TDF22 | Tadej Pogačar je prvi dan že pokazal, da ima resen namen naskakovati tretji zaporedni naslov najboljšega na Dirki po Franciji. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je prvi dan že pokazal, da ima resen namen naskakovati tretji zaporedni naslov najboljšega na Dirki po Franciji.

Foto: Guliverimage

Za Tadeja Pogačarja se je uvodni dan Dirke po Franciji razpletel po željah. Noge je imel močne, kar je bilo dovolj za tretji čas dneva, ključno zanj pa je, da si je pred osrednjimi tekmeci za skupno zmago prikolesaril prednost. "Odlično je opravil s kronometrom, vendar je pred nami še 20 dni," je bil vodja ekipe UAE Team Emirates Matxin Joxean Fernandez po koncu prvega dne vesel zaradi vožnje Pogija, nad katerim so navdušeni številni v kolesarski karavani.

Od našega poročevalca (sportal) | Foto:

Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Kaotičen dan, Pogačarju se je smejalo, Belgijec jokal

Velik aplavz moštvenih kolegov, mehanikov in ostalega osebja je doživel Tadej Pogačar po opravljeni nalogi na uvodnem kronometru na dirki Tour de France. Športni direktor Andrej Hauptman ga je v zasledovalnem avtu dobro vodil skozi vse pasti trase glavnega mesta Danske Köbenhavna in ob dobrih nogah dvakratnega zmagovalca največje kolesarske dirke rezultat ni mogel izostati.

Pogi je osvojil tretje mesto na 13,2 kilometra ravnem in tehničnem kronometru. In to v težkih deževnih razmerah. Zaostal je le za presenetljivim zmagovalcem Yvesom Lampaertom, od katerega je bil počasnejši za sedem sekund, in Woutom van Aertom, ki je bil od našega kolesarja hitrejši za dve sekundi. Zato pa je denimo prehitel svetovnega prvaka Filippa Ganno in preostale, predvsem osrednje tekmece v boju za skupno zmago.

Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Pogačar in Roglič sta ga malo presenetila: Vsa čast jima, še posebej Pogačarju!

"Osredotoči se le nase"

Jonas Vingegaard in Primož Roglič (oba Jumbo-Visma) sta zaostala za Pogijem osem oziroma devet sekund, medtem ko imajo preostali konkurenti za rumeno majico že po prvem dnevu velik pribitek.

"Moje mnenje je, da je bila odlična predstava. Dobra predstava za generalno razvrstitev, vendar je pred nami še 20 dni," je za Sportal dejal vodja ekipe pri UAE Emirates Matxin Joxean Fernandez in opozoril, da je do Pariza še dolga pot.

Matxin Joxean Fernandez je bil vidno navdušen nad vožnjo Tadeja Pogačarja. | Foto: Reuters Matxin Joxean Fernandez je bil vidno navdušen nad vožnjo Tadeja Pogačarja. Foto: Reuters

Kakšno navodilo so dali slovenskemu šampionu pred odhodom na spolzko traso? "Ne tvegaj, osredotoči se le nase. Ne razmišljaj o drugih. Kronometer je posamična vožnja," je odgovoril Fernandez, ki je bil skupaj v avtu s Hauptmanom, ko je Pogačar vrtel pedala po ulicah Köbenhavna.

Pri Jumbo-Vismi so bili prepričani kakor tudi praktično celotna kolesarska srenja, da bodo oni imeli rumeno majico v svojih vrstah po koncu petkovega dne, potem ko je Wout van Aert kolesaril hitreje od vseh. Dokler ni prikolesaril njegov rojak Lampaert in ga prehitel za kar pet sekund.

Tadej Pogačar, TDF22
Sportal "Pogi je zver." "Superheroj, sam proti zlikovcem." "Kako je mogoče, da premaga svetovnega prvaka?"

"Fenomen je, unikaten. Vse lahko naredi"

"Primož in Jonas sta dobro odpeljala. Najbolj pomembno je bilo, da sta se dobro peljala in nista ležala na tleh. Edina stvar je, da sta izgubila čas proti Pogačarju. S tem lahko živimo. Zadovoljni smo z uvrstitvami naših kolesarjev," je po koncu petkovega uvodnega dne dejal športni direktor Jumbo-Visme Grischa Niermann.

Geraint Thomas zelo ceni Tadeja Pogačarja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Geraint Thomas zelo ceni Tadeja Pogačarja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pogačar si v petek ni prikolesaril le časovne prednosti pred največjimi konkurenti, ampak tudi psihološko, saj je že takoj za uvod dal vsem vedeti, da ima v mislih le, kako tretjič zapored pripeljati v Pariz v rumeni majici vodilnega.

"Fenomen je, unikaten. Vse lahko naredi," pa je številko ena svetovnega kolesarstva z izbranimi besedami pohvalil zmagovalec Dirke po Franciji leta 2018 Geraint Thomas, ki je v primerjavi s Pogačarjem izgubil 18 sekund.

Vrstni red prve etape:

1. Yves Lampaert (Bel/QuickStep - Alpha Vinyl) 15:17
2. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma) + 0:05
3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) + 0:07
4. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers) 0:10
5. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin - Deceuninck) 0:13
6. Mads Pedersen (Dan/Trek - Segafredo) + 0:15
7. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 0:15
8. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 0:16
9. Bauke Mollema (Niz/Trek - Segafredo) 0:17
10. Dylan Teuns (Bel/Bahrain Victorious) 0:20
...
16. Jan Tratnik (Slo/Bahrain - Victorious) 0:25

31. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 0:43
...
143. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange - Jayco) 1:34
...

Fabio Jakobsen, TDF22
Sportal Pogačar vpleten v padec, zmaga Jakobsenu
Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Fenomenalen začetek Toura za Tadeja Pogačarja, zaostal je le za belgijskima specialistoma
Ne spreglejte