Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2022,
6.43

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Natisni članek

tourkomentar Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Tratnik Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Valter Bonča Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 2. 7. 2022, 6.43

1 leto, 9 mesecev

Valter Bonča po prvi etapi 109. Dirke po Franciji

Pogačar in Roglič sta ga malo presenetila: Vsa čast jima, še posebej Pogačarju!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Tadej Pogačar, TDF22 | "Pričakoval sem, da bo Pogačar spredaj, samo glede na vreme in mokro cesto, sem vseeno mislil, da bo šel bolj previdno," nam je o izjemnem uvodnem kronometru Dirke po Franciji, v katerem je Tadej Pogačar zasedel tretje mesto, povedal nekdanji odlični kolesar Valter Bonča. | Foto Guliverimage

"Pričakoval sem, da bo Pogačar spredaj, samo glede na vreme in mokro cesto, sem vseeno mislil, da bo šel bolj previdno," nam je o izjemnem uvodnem kronometru Dirke po Franciji, v katerem je Tadej Pogačar zasedel tretje mesto, povedal nekdanji odlični kolesar Valter Bonča.

Foto: Guliverimage

V Köbenhavnu na Danskem se je z zanimivim posamičnim kronometrom začela 109. Dirka po Franciji in če smo tudi zaradi nevarnih razmer na mokrih in spolzkih ulicah danske prestolnice pričakovali, da se bodo favoriti za skupno zmago na dirki držali malce nazaj, sta se slovenska aduta Tadej Pogačar in Primož Roglič izkazala s tretjim in osmim mestom. "Oba, tako Pogačar kot Roglič, sta me kar presenetila s takšnim kronometrom. Vsa čast jima, še posebej Pogačarju," nam je o prvem dnevu povedal nekdanji kolesar Valter Bonča.

Lunos. Tourkomentar. | Foto:

Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Kaotičen dan, Pogačarju se je smejalo, Belgijec jokal

"Pričakoval sem, da bo Pogačar spredaj, samo glede na vreme in mokro cesto, sem vseeno mislil, da bo šel bolj previdno. Pa saj je šel previdno," nam je o dosežku Tadeja Pogačarja, ki je svoj tretji Tour začel s tretjim mestom v vožnji na čas, takoj po včerajšnji etapi povedal naš nekdanji kolesarski as Valter Bonča. "Pričakoval pa sem, da bo šlo mogoče Filippu Gani boljše. Saj ni šel slabo, ampak to je le njegova specialnost in sem mislil, da bo šel na polno. Ampak očitno tudi on ni bil prepričan v tiste ceste," nam je še povedal danes 54-letni Idrijčan.

Valter Bonča: Pogačar in Roglič sta šla zelo hitro in prepričan sem, da so se pri njima poznale tudi izkušnje s slovenskih cest. Naše ceste namreč v dežju postanejo zelo spolzke in slovenski kolesarji se znajo na splošno dobro voziti v dežju. S tem nimamo težav, niti pri spustih niti na spolzkih cestah.  | Foto: Sportida Valter Bonča: Pogačar in Roglič sta šla zelo hitro in prepričan sem, da so se pri njima poznale tudi izkušnje s slovenskih cest. Naše ceste namreč v dežju postanejo zelo spolzke in slovenski kolesarji se znajo na splošno dobro voziti v dežju. S tem nimamo težav, niti pri spustih niti na spolzkih cestah. Foto: Sportida

Roglič? "Nekateri potrebujejo dan, dva, da zaženejo 'mašino'"

"Kar se Rogliča tiče, se mi zdi … Dobro, po teh 13 kilometrih je težko oceniti, pa v prvi etapi so morda nekateri še preveč spočiti in potrebujejo dan, dva, da zaženejo 'mašino', potem pa bo to druga zgodba. Že naslednjo krono, ki bo, bo povsem druga zgodba," še pričakuje četrti slovenski profesionalni kolesar po Polončiču, Čerinu in Pavliču. Sicer je edini slovenski kolesar, ki je mlado samostojno državo leta 1992 zastopal na olimpijskih igrah v Barceloni.

Tadej Pogačar, TDF22
Sportal "Pogi je zver." "Superheroj, sam proti zlikovcem." "Kako je mogoče, da premaga svetovnega prvaka?"

"Slovenski kolesarji se znajo na splošno dobro voziti v dežju"

Ravninski kronometer ni ravno najmočnejša disciplina ne za Pogačarja ne za Rogliča. Oba imata veliko raje zahtevnejše preizkušnje. Tudi zato, sta njuna petkova izida iz Köbenhavna še toliko bolj osupljiva, se strinja Bonča: "Ta njuna izida sta seveda odlična. Šla sta zelo hitro in prepričan sem, da so se pri njima poznale tudi izkušnje s slovenskih cest. Naše ceste namreč v dežju postanejo zelo spolzke in slovenski kolesarji se znajo na splošno dobro voziti v dežju. S tem nimamo težav, niti pri spustih niti na spolzkih cestah. Nenazadnje tudi Jan Tratnik in Matej Mohorič nista vozila slabo. Tudi njuna rezultata nista slaba."

Roglič je bil v petek osmi, za Pogačarjem je zaostal le devet sekund. Oba slovenska aduta na Touru sta očitno odlično pripravljena. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Roglič je bil v petek osmi, za Pogačarjem je zaostal le devet sekund. Oba slovenska aduta na Touru sta očitno odlično pripravljena. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Lunos. Tourkomentar. | Foto: "Vsa čast jima, še posebej Pogačarju"

Od favoritov za skupno zmago na dirki je pričakoval bolj zadržano vožnjo. "Na takšnih etapah vsi, ki dirkajo za skupni seštevek, vozijo malce z rezervo. Morajo se paziti, če že na prologu padeš in si zlomiš roko … Kaj si s tem naredil? Torej, v takšnih etapah na vrhu pričakuješ specialiste, zato še enkrat poudarjam, da sta me oba, tako Pogačar kot Roglič kar presenetila s takšnim kronometrom. Vsa čast jima, še posebej Pogačarju."

Tadej Pogačar, TDF22
Sportal Fenomenalen začetek Toura za Tadeja Pogačarja, zaostal je le za belgijskima specialistoma

"Samo čudijo se in nihče ne dvomi v njegovo zmago"

In kakšno sporočilo je Pogačar s tako suvereno predstavo poslal preostalim kandidatom za skupno zmago? "Mislim, da ni poslal nobenega posebnega sporočila, saj so že pred tem vsi dobro vedeli, kako je. Tudi tukaj na dirki (na Portugalskem se s slovensko mladinsko reprezentanco mudi na evropskem prvenstvu v vožnji na čas, op. p.) sem se malo pogovarjal s švicarsko reprezentanco, kaj mislijo, kdo bo zmagal, pa so kar vsi prepričani, da bo Pogačar. Samo čudijo se in nihče ne dvomi v njegovo zmago. Čeprav tu so še nevarnosti, padci, korona je spet aktualna, tako da se do zadnjega dneva ne bo točno vedelo, kaj bo."

"Vsi so prepričani, da bo Pogačar zmagal. Samo čudijo se in nihče ne dvomi v njegovo zmago." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Vsi so prepričani, da bo Pogačar zmagal. Samo čudijo se in nihče ne dvomi v njegovo zmago." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pasti druge etape? "Oba imata dobri ekipi, ki bosta zanju dobro poskrbeli."

Če je v petek kolesarje v Köbenhavnu ogrožal dež, jim jo lahko v sobotni drugi etapi zagode veter. Kakšne so pasti za Pogačarja, Rogliča in preostale slovenske borce na francoski pentlji v drugi etapi letošnjega Toura? "Mislim, da se Pogačar in Roglič s tem ne obremenjujeta, oba imata dobri ekipi, ki bosta zanju dobro poskrbeli. Ne pričakujem nobenih težav. Noben ne bo ostal zadaj, ekipe vedo, da je nevarno, znajo voziti, naredili bodo svoje skupine in vozili svojo dirko," je prepričan nekdanji državni prvak v cestnih dirkah in kronometru ter zmagovalec dirke Po Sloveniji leta 1995.

Valter Bonča
Sportal "Ko si je izmislil, da me je pičila kača, so me spraševali samo še o tem"

Lunos. Tourkomentar. | Foto: Pravi Tour se bo začel šele z resnimi klanci

A pravi Tour se bo za favorite vendarle začel šele v Franciji, v prvih resnejših gorskih etapah. V sedmi za ogrevanje s ciljnim vzponom na La Super Planche des Belles Filles, nato z napornimi alpskimi preizkušnjami v 10., 11. in 12. etapi. "Tam se bo začelo zares, za kolesarji bo že deset dni dirkanja, tekmovalci bodo že utrujeni in tam se bodo pokazale prve večje razlike. Tisti, ki je res dobro pripravljen, bo zadržal formo, a tisti, ki ga bo že načenjala utrujenost, bo že popuščal, imel slabe dni in odločalo se bo o dirki."  

Preberite še:

Matej Mohorič
Sportal Za Mateja Mohoriča je 1. julij poseben dan, pa ne samo zaradi Dirke po Franciji
Luka Mezgec
Sportal Ne prizanašajo mu: imel bo polne roke dela, a je vesel
Urška Žigart
Sportal Zaročenka Tadeja Pogačarja po veliki izgubi: Mami je bila moja največja navijačica
Ne spreglejte