SiolNET. Sportal Kolesarstvo
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Izšla je Mohopedija, biografija kolesarja Mateja Mohoriča

Za Mateja Mohoriča je 1. julij poseben dan, pa ne samo zaradi Dirke po Franciji

0,22

termometer

Matej Mohorič | Pri založbi Aktivni mediji je izšla biografija Mateja Mohoriča z naslovom Mohopedija.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Pri založbi Aktivni mediji je izšla biografija Mateja Mohoriča z naslovom Mohopedija. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prvega julija je na knjižne police prišla biografija vrhunskega kolesarja Mateja Mohoriča, ki bralca popelje po njegovi življenjski poti vse do rezultatskega vrhunca, zmage na prvem kolesarskem spomeniku sezone, dirki Milano–Sanremo. Mohoričevo zgodbo na več kot 300 straneh je zapisal Uroš Buh, knjiga pa je izšla na dan začetka 109. izvedbe Toura. 

Matej Mohorič je biografijo predstavil dan po letošnji izvedbi dirke Po Sloveniji in 11 dni pred začetkom Dirke po Franciji, na knjižne police pa je prišla prav danes, na uvodni dan kolesarske evforije, ki ljubitelje kolesarstva že tradicionalno objame meseca julija.

Obsežno knjigo s 300 stranmi, ki nosi pomenljiv naslov Mohopedija, je napisal Uroš Buh, izšla pa je pri založbi Aktivni mediji.

Mohorič v družbi avtorja knjige Uroša Buha in Tadeja Goloba, izkušenega pisca biografij, ki je knjigo slogovno uredil. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mohorič v družbi avtorja knjige Uroša Buha in Tadeja Goloba, izkušenega pisca biografij, ki je knjigo slogovno uredil. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Knjiga je bolj kot meni namenjena ljudem, da me bodo še pobližje spoznali in da bodo videli, da vse mogoče ni tako preprosto, kot je videti, če samo na hitro pogledaš poročila. Knjiga se mi zdi zelo prijetno branje, mogoče v njej najdete navdih, ki ga lahko prenesete v svoje življenje. To je bil tudi razlog za to, da sem knjigo napisal. Z njo ne bom ravno obogatel, se mi pa zdi to darilo tistim, ki bi me radi še pobližje spoznali."

S temi besedami je Matej Mohorič, kolesarski mojster z močno izoblikovano analitično žilico in knjižni molj, ki največ knjig prebere prav v času kolesarskih dirk, poslal med bralce svojo biografijo z naslovom Mohopedija.

Biografijo so predstavili v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Biografijo so predstavili v Kongresnem centru Brdo pri Kranju. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

O svojem odnosu do knjig je pred kratkim spregovoril tudi v obsežnem intervjuju za Sportal:

Matej Mohorič Sportal Skromni zvezdnik, ki ve, kako je, ko se prav vse zvezde poravnajo #video

Ideja o snovanju biografije se je porodila Urošu Buhu, avtorju revije Bicikel, potem ko je z Mohoričem po lanskem Touru opravil intervju, ta pa ga je s svojimi zgodbami in anekdotami tako navdušil, da si je Buh zaželel, da bi vse to strnili v knjigo.

Zdaj to ni samo neka knjižica, ampak zajetna knjiga z več kot 300 stranmi, ki se, kot zagotavlja njen glavni junak, bere tako tekoče, da jo bodo bralci "pojedli" v pičlih treh urah.

Vsebina knjige se je začela mediti oktobra lani, pogovori med avtorjem in portretirancem so potekali v živo in na daljavo, glede na natrpan urnik Mateja Mohoriča sta lovila vse mogoče načine, da bi našla čas za pogovor.

Matej Mohorič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

27-letni Mohorič v Mohopediji bralca popelje skozi svojo mladost in odraščanje na kmetiji, se razgovori o tem, zakaj se je od plavanja preusmeril v kolesarstvo ("Želel sem pobegniti od grabelj in kmečkega gnoja," je kolesarski profesor namignil na predstavitvi knjige), piše o svoji šolski poti, ki ga je pripeljala vse do naziva zlati maturant, pa o vzponih in padcih na svoji športni poti. Zaključi pri spektakularni zmagi na dirki Milano–Sanremo, ki ima tako od letos tudi slovenskega zmagovalca.

Matej Mohorič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Glede na to, da Mohoričeva kariera niti pod razno še ni pri koncu, gre za t. i. nezaključeno biografsko škrbino o njegovem kolesarskem življenju in uspehih, ki bo morda v prihodnjih letih dobila nadaljevanje.

Biografsko knjigo Mohopedija je napisal Uroš Buh, slogovno uredil Tadej Golob, jezikovni pregled je opravil Rok Divjak. Urednik knjige je Boštjan Svete, avtor naslovne fotografije in ostalih na ovitku pa Tit Košir.
Knjiga je izšla pri založbi Aktivni mediji. 

Preberite še:

Tadej Pogačar, TDF22 Sportal Fenomenalen začetek Toura za Tadeja Pogačarja, zaostal je le za belgijskima specialistoma Matej Mohorič Sportal Mohorič ima posebne sanje Matej Mohorič Sportal Plemenita gesta slovenskega kolesarja pred dirko Po Sloveniji #video Matej Mohorič Sportal "Ne glede na to, kakšno pogodbo imaš in kakšno plačo dobiš konec meseca, lahko pomagaš"

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin