SiolNET. Sportal Kolesarstvo
4,70

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Dirka po Franciji, 1. etapa (vožnja na čas, Köbenhavn–Köbenhavn, 13,2 km)

Fenomenalen začetek Toura za Tadeja Pogačarja, zaostal je le za belgijskima specialistoma

4,70

termometer

Tadej Pogačar, TDF22 | Tadej Pogačar je odlično začel svoj tretji Tour de France! | Foto: Reuters
Tadej Pogačar je odlično začel svoj tretji Tour de France! Foto: Reuters

V Köbenhavnu na Danskem se je s 13,2 kilometra dolgo vožnjo na čas začela 109. Dirka po Franciji, zmage se je veselil belgijski specialist za kronometre Yves Lampaert (QuickStep - Alpha Vinyl). Jutri bo nosil rumeno majico vodilnega. Te si je močno želel njegov rojak Wout van Aert (Jumbo-Visma), ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Na tretjem je ravninski kronometer končal prvi favorit za končno zmago, zmagovalec zadnjih dveh Tourov Tadej Pogačar (UAE Emirates). Drugi slovenski adut Primož Roglič (Jumbo-Visma) je bil osmi, Jan Tratnik (Bahrain Victorious) pa 16. 

Dirka po Franciji, 1. etapa (Köbenhavn, 13,2 km, posamični kronometer):

Konec: Spektakularni uvodni kronometer 109. Dirke po Franciji je končan, zmagovalec je Belgijec Yves Lampaert (QuckStep - Alpha Vinyl), ki je bil pet sekund hitrejši od rojaka Wouta van Aerta (Jumbo-Visma), odlično tretje mesto je zasedel prvi favorit za zmago na letošnjem Touru, zmagovalec francoske pentlje v zadnjih dveh letih Tadej Pogačar (UAE Emirates).

Drugi slovenski adut na dirki Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zasedel končno osmo mesto (+ 0:16), slovenski državni prvak v vožnji na čas Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je bil 16., njegov moštveni kolega Matej Mohorič 31. (+ 0:43) peti slovenski tekmovalec na startu, Luka Mezgec (BikeExchange - Jayco) pa 143. (+ 1:34).

"Možgane mi bo razneslo, zadovoljen bi bil z uvrstitvijo med deseterico, zdaj pa kar tole," je s solzami sreče v očeh in cmokom v grlu v cilju razlagal 31-letni Belgijec Lampaert. "Vedel sem, da sem dobro pripravljen, šel sem na vso moč, ampak premagati Ganno, van der Poela in Van Aerta se mi zdi preprosto neverjetno. Nimam besed," je še razlagal čustveni zmagovalec, ki bo jutri prvi nosilec rumene majice na letošnji francoski pentlji.

Vrstni red prve etape:
1. Yves Lampaert (Bel/QuickStep - Alpha Vinyl) 15:17
2. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma) + 0:05
3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) + 0:07
4. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers) 0:10
5. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin – Deceuninck) 0:13
6. Mads Pedersen (Dan/Trek – Segafredo) + 0:15
7. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 0:15
8. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 0:16
9. Bauke Mollema (Niz/Trek – Segafredo) 0:17
10. Dylan Teuns (Bel/Bahrain Victorious) 0:20
...
16. Jan Tratnik (Slo/Bahrain - Victorious) 0:25

31. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious) 0:43
...
143. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange – Jayco) 1:34
...

Vsi izidi prve etape Dirke po Franciji


18:55 - Startal je še zadnji kolesar, Pogačarjev moštveni kolega pri UAE Emirates Španec Marc Soler. Čez dobrih 15 minut bo prva etapa letošnjega Toura končana. 

18:15 - Luka Mezgec (BikeExchange - Jayco) je v cilj pripeljal z minuto in 34 sekundami zaostanka za vodilnim Lampaertsom.

18:00 - Neverjetno! Belgijec Yves Lampaert (QuickStep - Alpha Vinyl) je prevzel vodstvo! Pogačar je zdrsnil na tretje mesto.

17.58 – V cilju je tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), za vodilnim Belgijcem je zaostal 38 sekund in je trenutno 25.

Matej Mohorič Sportal Za Mateja Mohoriča je 1. julij poseben dan, pa ne samo zaradi Dirke po Franciji

17.51 - Startal je še zadnji Slovenec, Luka Mezgec (BikeExchange – Jayco), Mohorič je medtem na merjenju vmesnega časa zabeležil 47. izid, za Laportejem je zaostal 25 sekund. Laporte je po padcu v cilj prišel 31 sekund za vodilnim moštvenim kolegom Van Aertom.

17.41 - Na progo se je podal še Matej Mohorič (Bahrain Victorious)!

"Tadej je dobro odpeljal, varno, ni tvegal, saj je današnja etapa zaradi dežja nevarna. Z drugim mestom smo zadovoljni, pravzaprav se je izšlo perfektno," je povedal vodja moštva UAE Emirates José Antonio Fernández Matxin.

17.36 - Francoz Cristophe Laporte (Jumbo-Visma) je prevzel vodstvo na merjenju vmesnega časa (7:29), kmalu zatem ga je na enem od ovinkov spodneslo in je padel. Hitro se je pobral, a je najbrž izpadel iz boja za zmago.

Tadej Pogačar, TDF22 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

17.20 - V cilju so tudi Pogačar, Van Aert in Ganna. Vodstvo je prevzel Van Aert, Pogačar je tik za njim!

17.12 - Pogačar ima na vmesnem času šest sekund zaostanka za Mollemo, kar je 10. izid, Van Aert je bil hitrejši, dosegel je isti izid kot Roglič (+ 0:01). Dež je medtem ponehal.

17.05 - Startal je tudi branilec skupne zmage Tadej Pogačar (UAE Emirates)!

Ganna ima na vmesnem času peti izid, za Mollemu je zaostal dve sekundi.

17.04 - S startne rampe se je pognal še Belgijec Wout van Aert (Jumbo-Visma).

17.03 – Na progi je tudi svetovni prvak v vožnji na čas, Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). V Köbenhavnu še vedno močno dežuje.

16.57 - Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je v cilj pripeljal hitreje od Rogliča.

16.55 - Vodja ekipe EF Education – EasyPost Jonathan Vaughters je za Eurosport povedal, da je z Bisseggerjem, ki je na progi dvakrat padel, vse v redu, k sreči na spolzkem cestišču ni staknil hujših poškodb, le nekaj odrgnin ima. Američan je še povedal, da se je švicarski kolesar sam odločil za napadalno vožnjo: "Vedel je, da mora tvegati, če hoče zmagati in tokrat se mu pač to tveganje ni obrestovalo." Bissegger je za vodilnim v cilju zaostal skoraj minuto.

16.35 - Primož Roglič je v cilju z drugim najboljšim časom, za van der Poelom je zaostal slabe tri sekunde. V Köbenhavnu spet močneje dežuje. 

Primož Roglič, TDF22 | Foto: Reuters Foto: Reuters

16.30 - Jan Tratnik je v cilju na trenutnem tretjem mestu.

Jan Tratnik, TDF22 | Foto: Reuters Foto: Reuters

16.27 - Van der Poel je prevzel vodstvo v cilju, Roglič je na vmesnem času zabeležil tretji izid, za Mollemo je zaostal le sekundo, Tratnik pa devet za šesti izid.

16.20 - Startal je Primož Roglič (Jumbo-Visma)!

Bauke Mollema (Trek-Segafredo) je trenutno vodilni v cilju s časom 15:34.

16.13 - Na progi je tudi prvi Slovenec, Jan Tratnik (Bahrain Victorious)!

Stefan Bissegger je še drugič padel. Rahlo opraskan in močno razočaran nadaljuje z dirko.

Roglič se odpravlja na start:

Na prvem merjenju vmesnega časa vodi Nizozemec Bauke Mollema (Trek – Segafredo) s časom 7:31,33 (52,644 km/h).

16.11 - Startal je tudi Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin - Deceuninck). Mokre ceste so že terjale prvo žrtev, v enem od ovinkov je zdrsnil  prav Stefan Bissegger. To je opozorilo kolesarjem na startu.

16.07 - Na progo se je podal prvi iz širšega kroga favoritov, Švicar Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost).

Start: 109. Dirka po Franciji se je začela ob 16. uri, ko se je na traso podal Francoz Jeremy Leclorq (B&B Hotels - KTM). Pred startom je v Köbenhavnu deževalo, ulice danske prestolnice so mokre in spolzke, kolesarje pa na trasi čaka 22 ovinkov. 

Startni časi slovenskih kolesarjev:
16:13, Jan Tratnik (Bahrain Victorious)
16:20, Primož Roglič (Jumbo-Visma)
17:05, Tadej Pogačar (UAE Emirates)
17:41, Matej Mohorič (Bahrain Victorious)
17:51, Luka Mezgec (BikeExchange – Jayco)

Takole se za kronometer ogreva Primož Roglič:

V posebnih majicah bodo danes kolesarili svetovni prvak v vožnji na čas Filippo Ganna, evropski prvak Stefan Küng ter državni prvaki Jan Tratnik (Slovenija), Felix Grossschartner (Avstria), Dani Martinez (Kolumbija), Lennard Kämna (Nemčija), Bauke Mollema (Nizozemska), Toms Skujins (Latvija), Bob Jungels (Luksemburg) in Maciej Bodnar (Poljska). Primož Roglič kot aktualni olimpijski prvak ne bo imel posebnega dresa.

Trasa današnjega uvodnega kronometra dirke:

Glavni favorit za današnjo zmago je Italijan Filippo Ganna (Ineos Genadiers), aktualni svetovni prvak v vožnji na čas. A edini svetovni prvak v kronometru, ki mu je uspelo zmagati tudi na uvodnem kronometru Toura, je Švicar Fabian Cancellara (leta 2010 na prologu v Rotterdamu). Gana se bo danes na progo podal 17:03, takoj za njim bo startal še Belgijec Wout van Aert (Jumbo-Visma), tudi eden od favoritov za današnjo zmago.

Takole je včeraj v prekrasnem vremenu na kolesu za kronometer treniral Roglič:

TDF22, Köbenhavn, Primož Roglič | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na startu v Köbenhavnu je dobro uro pred začetkom dirke začelo močno deževati. Že tako tehnični kronometer bo tako na mokri cesti posebej zahteven za 176 tekmovalcev.

Takole se je na ogled proge danes popoldne podal tudi Tadej Pogačar:

Pred prvo etapo Toura 2022

Prvi se bo s startne rampe v danski prestolnici pognal Francoz Jeremy Leclorq (B&B Hotels - KTM) ob 16. uri, zadnji, ki ne bo branilec naslova Pogačar, temveč njegov španski moštveni kolega Marc Soler, pa ob 18.55. Etapo bomo, kot vse do konca letošnjega Toura, na Sportalu pospremili v živo.

Urška Žigart Sportal Zaročenka Tadeja Pogačarja po veliki izgubi: Mami je bila moja največja navijačica

Zaradi vremenske napovedi, ki je omenjala možnost dežja v večernih urah, so ekipe svoje favorite za etapno in skupno zmago postavile v prvi del preizkušnje. Že prvi dan tako pričakujemo ogromno napetosti, vse ekipe pa bodo pogledovale tudi proti nebu, saj veter danes piha, kar je sicer značilno za ta del Evrope, povrhu vsega pa lahko ponagaja tudi kakšna ploha. Če je še včeraj vremenska napoved kazala poslabšanje vremena po 18. uri, je zdaj že ob 16. uri možno, da kaplje namočijo cestišče, kar bi dodatno otežilo delo kolesarjem.

Prvi od Slovencev se bo na traso podal slovenski državni prvak v kronometru Jan Tratnik ob 16.13, Primož Roglič bo štartal ob 16.20, Tadej Pogačar ob 17.05, Matej Mohorič in Luka Mezgec pa ob 17.41 in 17.51.

TDF22 - trasa 1. etape | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Na povsem ravninskem kronometru Pogačar in Roglič ne spadata med favorite. "Ne mislim, da lahko zmagam. Dal bom vse od sebe. Zapleten je. Lahko sem zelo dober, vendar bomo morali počakati. Vsak kronometer je drugačna zgodba, drugačen pristop. Nova izkušnja bo. Vremenska napoved je takšna, kot je. Na začetku je videti dobro, nato je mogočega nekaj dežja. Odločili smo se, da štartam v tretji skupini. Zame je to najudobnejša rešitev," pred prvo etapo pravi Pogačar.

"Videti je precej tehničen kronometer. Štartamo, vsak je zase. Komaj čakam na začetek," pa se veseli Roglič.

Glede na kakovost v vožnji na čas utegneta visoko poseči tudi slovenski državni prvak v kronometru Tratnik in prejšnji četrtek drugouvrščeni na Karteljevem Mohorič.

Kdo bo osvojil Tour de France?

 • Tadej Pogačar 1398 glasov
  30,78%
 • Primož Roglič 2995 glasov
  65,94%
 • Jonas Vingegaard 55 glasov
  1,21%
 • Aleksandr Vlasov 9 glasov
  0,20%
 • Daniel Martinez 9 glasov
  0,20%
 • Geraint Thomas 13 glasov
  0,29%
 • Nekdo drug 63 glasov
  1,39%
Oddanih 4542 glasov

Kdo so favoriti?

Favoriti za današnjo zmago pa so svetovni prvak Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma), Švicarja Stefan Küng (Groupama-FDJ) in Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost), Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) ter domačin Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl).

V soboto kolesarje čaka druga etapa na Danskem, ravninska, 202,2 kilometra dolga trasa od Roskildeja do Nyborga, do konca Toura, 24. junija v Parizu, pa bodo prevozili skoraj 3.350 kilometrov, premagali 61 kategoriziranih vzponov, čakajo jih številni nevarni tlakovani odseki v peti etapi, pa vroče temperature v Alpah in Pirenejih …

Primož Roglič Sportal Ne prizanašajo mu: imel bo polne roke dela, a je vesel

Startni časi slovenskih kolesarjev:

16:13, Jan Tratnik (Bahrain Victorious)

16:20, Primož Roglič (Jumbo-Visma)

17:05, Tadej Pogačar (UAE Emirates)

17:41, Matej Mohorič (Bahrain Victorious)

17:51, Luka Mezgec (BikeExchange – Jayco)

Preberite še:

Tadej Pogačar Sportal Pogačar izpostavil: Nikoli ji ne rečeš ne Luka Mezgec Sportal Dan z Luko Mezgecem: odprl nam je vrata in nas povabil v svoj svet #video Matej Mohorič Sportal Mohorič ima posebne sanje Tadej Pogačar Primož Roglič Sportal Presenečenje pred začetkom Toura Julija Pogačar Sportal Tadej Pogačar prosi za pomoč: Moja mala sestrična je pogrešana pogačar tamb Sportal Uganete, kdo je majhen fantič z velikimi sanjami? Bahrain-Victorious Sportal Danska policija zjutraj ob 5.30 preiskovala hotel ekipe Bahrain-Victorious Primož Roglič Tadej Pogačar Sportal Stres v Rogličevem taboru  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin