Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
30. 6. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

Natisni članek

UAE Emirates Jumbo-Visma Grischa Niermann Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Četrtek, 30. 6. 2022, 4.00

1 leto, 9 mesecev

Stres v Rogličevem taboru

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06
Primož Roglič & Jonas Vingegaard | Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta glavna favorita iz vrst Jumbo-Visme za zmago na Dirki po Franciji. | Foto Guliverimage

Primož Roglič in Jonas Vingegaard sta glavna favorita iz vrst Jumbo-Visme za zmago na Dirki po Franciji.

Foto: Guliverimage

"Imamo visoke cilje, osvojiti želimo tako rumeno kot zeleno majico. Za to potrebujemo veliko taktičnih načrtov, sprotnega prilagajanja, veliko pogovorov s kolesarji. V Primožu, Jonasu in Woutu imamo močne kandidate. Nihče ne meni, da bo lahko, ampak napadli bomo obe majici," je pred začetkom Dirke po Franciji optimističen športni direktor Jumbo-Visme Grischa Niermann. A se tudi pri glavnih izzivalcih UAE Emirates, kjer imajo osrednjega aduta za zmago Tadeja Pogačarja, zavedajo, kaj (ne)prinaša morebitna okuženost s koronavirusom, ki je spet postal dodatna ovira pri pohodu na vrh.

Od našega poročevalca (sportal) | Foto:

Ko je še nedolgo kazalo, da na letošnji Dirki po Franciji ne bo omejitev in bodo kolesarji ter vsi v pelotonu običajno dostopni, so se spet pojavile morebitne okužbe s koronavirusom. Nekaterim ekipam je bolezen covid-19 dodobra ponagajala v preteklih tednih, da so morali prestrukturirati vrste za Tour de France.

Matteo Trentin
Sportal Nov preplah pri Pogačarjevih, izgubili so pomembnega člana

Tik pred zdajci jim je zagodel UAE Emirates. Matteo Trentin je bil namreč pozitiven na covid-19, zaradi česar ga je ekipa poslala domov, namesto njega pa je prišel Marc Hirschi. V takšni meri je strah pred morebitnimi novimi okužbami vplival, da so medijske obveznosti pred Tourom prestavili na splet prek videokonferenc. Kolesarji so tako dostopni le v mešani coni, kjer prav veliko časa in manevrskega prostora za pogovore ni.

Kaj se zgodi, če je nekdo pozitiven na covid-19

Ob pozitivnem hitrem antigenskem testu bo moral kolesar opraviti še test PCR, a tudi to ne bo nujno pomenilo, da dirke ne bo smel nadaljevati. Po novem bosta primer pregledala pristojni zdravnik za covid-19 ter glavni zdravnik Ucija, ki bosta odločila, ali je kolesar še prenašalec virusa.

"Položaj s covid-19 je stresen"

Bojazen pred morebitno okuženostjo obstaja. Vendarle je veliko na tnalu, kar se pri Jumbo-Vismi in UAE Emirates, ki imajo v svojih vrstah kandidate za osvojitev rumene majice (Primož Roglič in Jonas Vingegaard na eni in Tadej Pogačar na drugi strani), dobro zavedajo.

Roglič bo moral močne noge pokazati že prvi dan na kronometru. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Roglič bo moral močne noge pokazati že prvi dan na kronometru. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Seveda je situacija s covid-19 stresna. Nikoli namreč ne veš, kaj se bo zgodilo. Za zdaj smo vsi negativni. Zagotovo bo to dejavnik na dirki. Spomnimo se samo, kaj se je zgodilo na Dirki po Švici (nekatere ekipe, vključno z Jumbo-Vismo, so zapustile dirko). Je pa to nekaj, na kar nimamo vpliva. S tem se moramo preprosto soočati. Delamo vse, da bi se virusu izognili. Ves čas se testiramo, izogibamo se ljudem, žal se bomo morali tudi navijačem in novinarjem. To bo pač takšen Tour," je nazorno opisal športni direktor pri Jumbo-Vismi Grischa Niermann.

Primož Roglič
Sportal Jasna Rogličeva napoved

Njegova ekipa ima visoke cilje. Roglič in Vingegaard sta kandidata za skupno zmago, Wout van Aert za osvojitev zelene majice za najboljšega po točkah. Kako bodo ta dva cilja združili v eno, bomo videli kmalu. A je jasno, da je to velik zalogaj.

Rogliča pusti pri miru, ne teži mu vsak dan

Špoprtni direktor Jumbo-Visme Grischa Niermann verjame, da lahko v Pariz pripeljejo z rumeno in zeleno majico. | Foto: Jumbo-Visma Špoprtni direktor Jumbo-Visme Grischa Niermann verjame, da lahko v Pariz pripeljejo z rumeno in zeleno majico. Foto: Jumbo-Visma "Imamo visoke cilje, osvojiti želimo tako rumeno kot zeleno majico. Za to potrebujemo veliko taktičnih načrtov, sprotnega prilagajanja, veliko pogovorov s kolesarji. V Primožu, Jonasu in Woutu imamo močne kandidate. Nihče ne meni, da bo lahko, ampak napadli bomo obe majici," je optimističen.

"Jonas je seveda zelo samozavesten. Lani je prišel na Tour kot pozna izbira, nato pa nas je zelo presenetil kot zadnji izzivalec Pogačarja. Jasno je, da je letos veliko bolj samozavesten, dobro se privaja tudi na vlogo vodje," je o Dancu, ki bo še posebej motiviran na začetku dirke, saj bo prve tri dni potekala po njegovi domovini.

Že prvi dan bo napeto na 13,2 kilometra dolgem kronometru po Köbenhavnu, od katerega si veliko obeta tudi Roglič. "Z njim sodelujem od leta 2017 in imava odličen odnos. Letos smo bili skupaj na pripravah v Sierri Nevadi, na Kriteriju po Dofineji, pa nazadnje v Tignesu, A nisem ves čas v stiku s kolesarji. Ne težim jim vsak dan, tudi Primoža pustim pri miru. Ne kličem ga na dnevni bazi. Dovolj je star in izkušen, da ve, kaj je treba postoriti."

Nima rad izraza preživetje

Tako kot Roglič tudi Niermann verjame, da bi letos le lahko zlomili Pogačarja, ki je rak rana nizozemskega moštva v zadnjih dveh letih, v katerih so se konkretneje lotili projekta Tour de France in rumena majica.

Jonas Vingegaard Wout van Aert
Sportal Dobre novice iz tabora Primoža Rogliča

"V najboljšem scenariju bosta oba boljša od Pogačarja, je pa seveda možnost, da se to ne bo zgodilo. UAE Emirates ima močno ekipo. Da pritisneš nanjo, moraš imeti tudi sam močno ekipo. Vsi moramo biti na absolutno najvišji ravni, s strategijo več vodij pa bomo poskušali preprečiti Pogačarju zmago. Že prvi dan bodo razlike med kolesarji za GC, to je pomemben dan za Primoža in Jonasa," razlaga Niermann, ki se zaveda, da je pri slovenskemu šampionu zelo pomembno, da bo vseskozi ostal na kolesu: "Nimam rad izraza preživetje, ne bojimo se prvega tedna, a treba bo seveda ostati na kolesu, se izogibati težavam. Izraz preživeti pa je morda malo prehud. Sliši se kot, da zaradi skrbi izgubljamo spanec. A ga ne." 

Florian Senechal
Sportal Zaradi koronavirusa sprememba pri QuickStepu, Cavendish vseeno ostaja brez Toura
Dirka po Franciji 2022 Danska
Sportal Na Touru omilili ukrepe v zvezi s koronavirusom
Ne spreglejte