Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
29. 6. 2022,
10.29

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 29. 6. 2022, 10.29

1 leto, 9 mesecev

Primož Roglič pred začetkom Dirke po Franciji

Jasna Rogličeva napoved

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

Primož Roglič | Primož Roglič se tretjič zapored podaja v lov za skupno zmago na Dirki po Franciji. Mu bo tokrat uspelo? | Foto Guliverimage

Primož Roglič se tretjič zapored podaja v lov za skupno zmago na Dirki po Franciji. Mu bo tokrat uspelo?

Foto: Guliverimage

Gre v tretje res rado? Pri slovenskem kolesarju Primožu Rogliču bomo videli, ali bo na Dirki po Franciji tako. Tretjič zapored se namreč podaja na dirko vseh dirk z željo po skupni zmagi. Verjame, da ima ekipa Jumbo-Visme dovolj kakovosti, da premaga prvega favorita Tadeja Pogačarja, in komaj čaka na petkov začetek v Köbenhavnu, kjer pa so ekipe zaradi bojazni pred okužbami s koronavirusom novinarske konference prestavile kar na splet, s čimer omejujejo stike.

Od našega poročevalca (sportal) | Foto:

Jonas Vingegaard Wout van Aert
Sportal Dobre novice iz tabora Primoža Rogliča

Ko je pred desetimi leti zapustil svoj primarni šport, smučarske skoke, se kot zvedavi mladenič podal v kolesarstvo in čez dobro leto podpisal prvo profesionalno pogodbo z Adrio Mobil, tudi sam ni pričakoval, da se bo v naslednjih letih zgodilo kaj takšnega. Tista oguljena fraza, da bi se podpisal pod vse dosežke, če bi vedel, da se bo to uresničilo, bi bila pri njem zagotovo primerna. Sanjal je o nastopu v ekipi World Toura, kaj šele o tem, da bo krojil razplet na največjih dirkah.

Sanjalo se mu ni, da bo v nekaj letih kolesarjenja prišel med najboljše tekmovalce na svetu. Da bo trikrat zapored osvojil Vuelto, bil drugi in četrti skupno na Dirki po Franciji, tretji na Giru, postal olimpijski prvak v kronometru in bil srebrn v tej disciplini tudi na svetovnem prvenstvu. In še bi lahko naštevali. Ti dosežki, o katerih lahko večina v pelotonu le sanjari, so zavidanja vredni.

Roglič Pogačar
Sportal Nista le Pogačar in Roglič, a sta z razlogom nad vsemi

Po naravi je zmagovalec, ljudje ga imajo radi zaradi tega in tudi zato, ker se po številnih kolobocijah na svoji poti vedno pobere in poskuša spisati novo uspešno poglavje.

Letos prekinil prekletstvo

In ker ga zanima vrh, je razumljivo, da ga zanima tudi zmaga na Dirki po Franciji. Dvakrat se je resno lotil tega izziva in bil dvakrat poklapan. Leta 2020 je bilo vse kot v pravljici. Vse od devete etape se je rumena majica bohotila na njegovih plečih, nato pa je predzadnji dan sledil kronometer na La Planche des Belles Filles, na katerem mu jo je slekel Tadej Pogačar in se kot prvi Slovenec zapisal med nesmrtne.

Wout van Aert bo na Dirki po Franciji napadal zeleno, Primož Roglič pa rumeno majico. Bo nizozemskemu moštvu uspelo? | Foto: Jerome Wassenaar Wout van Aert bo na Dirki po Franciji napadal zeleno, Primož Roglič pa rumeno majico. Bo nizozemskemu moštvu uspelo? Foto: Jerome Wassenaar

Nov resen poskus je izvedel lani, vendar se je kmalu vse skupaj izjalovilo, saj je hudo padel in ni mogel nadaljevati dirke. Pravijo, da gre v tretje rado. Če kdo ve, da Tour de France prinaša ogromno pasti, je to prav on. Na svoji koži je to okusil že večkrat. Tudi že pred Tourom, ko je na generalki padel, kar je na koncu odločilno vplivalo na njegovo uvrstitev na francoski kolesarski pentlji.

Letos se je spoprijel z dvema prekletstvoma in obe dirki osvojil v velikem slogu. Tako dirko Pariz-Nica kakor tudi generalko Kriterij po Dofineji, ki sta v zadnjih letih pustili večji rani. Na Dansko je tako prišel dobro pripravljen, vsi v ekipi Jumbo-Visme. "Predvsem sem se poskušal po zadnji dirki malce spočiti in pripraviti zadnje podrobnosti za Tour. Ob štartu dirke in malo kasneje bomo videli, kako nam je to uspelo. Navdušen sem, ker je štart vse bližje. V zadnjih dveh dneh morajo še kar nekaj postoriti. Ko bomo v petek štartali, bomo šli kolesarji zelo hitro," pravi Roglič, ki ima jasen cilj na Touru. Zmagati. V bogati zbirki lovorik mu namreč med drugim manjka ta z največje francoske kolesarske pentlje.

"Super izziv za prvi dan"

Morda je videti, da je največja skrb v celotni karavani covid-19. Novinarske konference iz preventivnih razlogov in zaradi pazljivosti potekajo prek spleta in novinarji nimamo stika s kolesarji. A Roglič si ne beli glave s koronavirusom: "Kot vemo, je covid-19 okoli nas, zato smo zelo pazljivi. K sreči sem negativen. Upam, da bodo ostali vsi. Vedno je vse mogoče. Dokler upoštevamo pravila in ravnamo preventivno, nimamo razloga za to, da bi si belili glave. Preostalo ni v naših rokah. Glavno je, da se počutim zdravega. Zaradi preostalega se ne smemo obremenjevati."

Primož Roglič | Foto: Jerome Wassenaar Foto: Jerome Wassenaar

Že prvi dan Toura bo Roglič na veliki preizkušnji, saj ga v Köbenhavnu čaka 13,2 kilometra dolg kronometer. V primerjavi z največjimi tekmeci bo dobil prvi odgovor glede moči nog: "Precej ovinkov je, kronometer je tehničen, a zelo hiter. Super izziv bo za prvi dan."

Jasno je, da ga bo po koncu prevožene razdalje zanimalo predvsem to, kako je sam vrtel pedala, nato pa bo z zanimanjem čakal, da na cilj pride prvi favorit dirke Pogačar. Pogled bo usmerjen tudi proti preostalim favoritom za skupno zmago, medtem ko je za etapni uspeh na ravninskem kronometru osrednji favorit Filippo Ganna.

Tour 2021 Bahrain Victorious
Sportal Hišne preiskave pri Bahrain-Victorious tik pred Dirko po Franciji

"Pogačarja lahko premagamo"

V nasprotju z zadnjima dvema Touroma tokrat v ekipi Jumbo-Visme vse ne bo podrejeno njemu, saj ima svoje ambicije po zeleni majici za najboljšega po točkah Wout van Aert, v skupni razvrstitvi pa bo adut nizozemskega moštva še Jonas Vingegaard, ki je bil lani drugi, letos pa prav tako kaže močne noge. In kako gleda na to, da je Woutov cilj osvojitev zelene majice? "Wout je kolesar, ki je 100-odstotno predan ekipi. Drug drugemu pomagamo. Vemo, zakaj smo tu, kaj so naši cilji. Ko bo imel proste roke, bo velik izziv, da gre po zeleno majic," je odgovoril Rogla, ki se zaveda, da Tour de France niso le gorske etape in dva kronometra, ki sta na sporedu prvi in predzadnji dan.

Pri Jumbo-Vismi se zavedajo, da pot do rumene majice vodi prek Tadeja Pogačarja. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pri Jumbo-Vismi se zavedajo, da pot do rumene majice vodi prek Tadeja Pogačarja. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kolesarji morajo biti vsak dan na preži. Zanimiva bo tudi peta etapa po legendarnih kockah, ki so del trase klasike Pariz-Roubaix: "Z mojega zornega kota moraš prestati vse etape. Ni le peta etapa, 21 etap je. Najboljša različica sebe moraš biti."

Vse v svetu kolesarstva pred štartom zanima, ali imajo pri Jumbo-Vismi odgovor na vprašanje, kako premagati Pogačarja. Roglič je pred štartom optimističen: "Vsi delamo najbolje, kar lahko. Smo močna ekipa. Imamo veliko individualne kakovosti. Dokler bomo delovali kot ekipa, najbolje, kar lahko, verjamem, da ga lahko premagamo."

Največji uspehi Primoža Rogliča

Rezultati na tritedenskih dirkah

Tour de France:

2. mesto (2020)
4. mesto (2018)

Vuelta

1. mesto (2019, 2020, 2021)

Giro d'Italia

3. mesto (2019)

Zmage na večtedenskih dirkah

1. mesto Kriterij po Dofineji (2022)
1. mesto Dirka Pariz-Nica (2022)
1. mesto Dirka po Baskiji (2018, 2021)
1. mesto Dirka po Romandiji (2018, 2019)
1. mesto dirke Po Sloveniji (2015, 2018)

Zmage na enodnevnih dirkah

1. mesto Liege-Bastogne-Liege (2020)

Olimpijske igre in svetovna prvenstva

Zlata medalja v kronometru v Tokiu (2021)
Srebrna medalja v kronometru v Bergnu (2017)

Florian Senechal
Sportal Zaradi koronavirusa sprememba pri QuickStepu, Cavendish vseeno ostaja brez Toura
Jonas Vingegaard Tadej Pogačar
Sportal Pogačar in Roglič se za te zneske ne zmenita
Tadej Pogačar Po Slovenijin 2022 Celjski grad
Sportal Pri Pogačarjevih ni več skrivnosti, razkrili so imena
 
Ne spreglejte