SiolNET. Sportal Kolesarstvo
2,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger
"Poskus namenoma škoditi ugledu ekipi Bahrain Victorious"

Hišne preiskave pri Bahrain-Victorious tik pred Dirko po Franciji

2,28

termometer

Tour 2021 Bahrain Victorious | Bahrain Victorious so preiskovali že med lanskim Tourom. | Foto: Reuters
Bahrain Victorious so preiskovali že med lanskim Tourom. Foto: Reuters

Kolesarska ekipa Bahrain Victorious je v izjavi za javnost sporočila, da so organi pregona v Evropi pod vodstvom evropskega policijskega urada Europol preiskali domove nekaterih članov ekipe zaradi suma dopinških nepravilnosti. Po informacijah kolesarskega portala Velonews so v Sloveniji preiskali tudi domovanje šefa ekipe Milana Eržena.

Matej Mohorič Luka Mezgec DP 2021 Sportal Potrjeni še trije Slovenci s pomembno nalogo na Touru

Preiskave so po poročanju Velonewsa potekale v več državah, vključno s Slovenijo, Poljsko in Španijo, pri čemer je koordinirano akcijo vodil Europol. Ekipa Bahraina je navedla, da so bile racije neposredno povezane s preiskavo hotelskih sob med lanskim Tourom, ko je v prostore ekipe 15. julija vdrlo 50 policistov.

"Nekaterim kolesarjem in osebju ekipe so pred odhodom na dirko po Franciji preiskali domove," se  glasi začetek izjave za javnost ekipe, ki bo na Touru nastopila z dvema Slovencema, Matejem Mohoričem in Janom Tratnikom, katerih domov po poročanju VeloNews niso preiskovali. "Ekipa je vedno delovala na podlagi najvišjih standardov profesionalnosti v kolesarstvu, vključno z integriteto vseh profesionalnih članov in tekmovalcev. Ekipa konstruktivno sodeluje pri vseh postopkih in z vsemi pristojnimi institucijami."

"Poskus namenoma škoditi ugledu ekipi Bahrain Victorious"

Sobe v Pauju, v katerih so bivali člani ekipe, je lani 15. julija preiskal urad OCLAESP, pristojen za javno zdravje s sedežem v Marseillu, a kasneje rezultatov preiskav ni sporočil oziroma delil z javnostjo. Pri Bahrainu so izpostavili, da se tudi pred letošnjo izdajo največje dirke "nadaljuje poskus namenoma škoditi ugledu posameznikov in ekipi Bahrain Vcitourious".

"Bahrain Victorious je bila edina ekipa na lanski dirki po Franciji, ki je bila podvržena tovrstnim preiskavam. Ekipe doslej niso obvestili o napredku, rezultatih ali kakršnihkoli drugih povratnih informacij tožilstva v Marseillu," so še poudarili. Ekipa je tudi zahtevala dostop do izsledkov lanskih hišnih preiskav, a pri tem ni bila uspešna.

Bahrain Victorious je mednarodna ekipa, v kateri pa delajo številni Slovenci. Zanjo dirkajo tudi štirje slovenski kolesarji. | Foto: Reuters Bahrain Victorious je mednarodna ekipa, v kateri pa delajo številni Slovenci. Zanjo dirkajo tudi štirje slovenski kolesarji. Foto: Reuters Lani so po mnenju Bahrain Victoriousa preiskovalci kmalu po opravljeni preiskavi nezakonito posredovali podatke o zaseženih predmetih, na podlagi katerih je bil kasneje objavljen članek v strokovni medicinski reviji.

"Revija je navedla, da ekipa ni posedovala prepovedanih substanc. Kljub temu takšno vedenje preiskovalcev vzbuja dvom o verodostojnosti preiskave, saj informacije o preiskavi francoskih oblasti prihajajo v medije. Nasprotno pa ekipa ne prejme nobenih povratnih informacij," so bili kritični v ekipi svetovne serije. Zanjo sicer tekmujeta tudi Domen Novak ter Matevž Govekar, ki se ji je pridružil prvega junija letos.

Pri Bahrainu so prepričani, da preiskava tik pred začetkom dirke po Franciji, ta se bo v Koebenhavnu na Danskem začela v petek, poraja dvom o smiselnosti početja policije. Dodali so še, da bodo s pristojnimi organi še naprej transparentno sodelovali, upajo pa, da bodo vse ekipe obravnavane enakopravno, so še zapisali v izjavi za javnost.

Tadej Pogačar Primož Roglič Sportal Pogačar in Roglič se za te zneske ne zmenita

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin