Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
28. 6. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

2

Natisni članek

Ben O'Connor Aleksandr Vlasov Daniel Martinez Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Torek, 28. 6. 2022, 4.00

1 leto, 9 mesecev

Favoriti pred Dirko po Franciji

Nista le Pogačar in Roglič, a sta z razlogom nad vsemi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

2

Roglič Pogačar | Primož Roglič in Tadej Pogačar sta osrednja favorita za zmago na dirki Tour de France. Preostali kolesarji se zavedajo, da ju lahko prekosijo, če se bo zgodilo kaj nepričakovanega, saj imata sicer močnejše noge. | Foto Guliverimage

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta osrednja favorita za zmago na dirki Tour de France. Preostali kolesarji se zavedajo, da ju lahko prekosijo, če se bo zgodilo kaj nepričakovanega, saj imata sicer močnejše noge.

Foto: Guliverimage

Napetost pred Dirko po Franciji narašča iz dneva v dan. Favoriti za končno zmago so v fazi priprav postorili, kar so lahko. Največ pogledov bosta vse od prihoda na Dansko, kjer bo 1. julija začetek letošnje izvedbe, deležna slovenska matadorja Tadej Pogačar, ki bo iskal pot do tretjega zaporednega naslova najboljšega, in Primož Roglič, ki je v zadnjih dveh izvedbah ostal brez glavne nagrade. Vendarle sta najbolj kompletna kolesarja v karavani. A nista Tour de France le slovenska kolesarja, ki sta prevozila praktično identično število kilometrov na letošnjih preizkušnjah, povrhu vsega pa je dirka vseh dirk vselej nepredvidljiva in se lahko zgodi marsikaj nepričakovanega. In preostali izzivalci se dobro zavedajo, da lahko le nepričakovano prikolesarijo z rumeno majico do Pariza.

Jonas Vingegaard Tadej Pogačar
Sportal Pogačar in Roglič se za te zneske ne zmenita

Pred dvema letoma je bil Primož Roglič osrednji slovenski adut za to, da bi se z rumeno majico pripeljal na cilj na Elizejske poljane v Pariz. Tadeja Pogačarja, roko na srce, prav resno v boju za skupno zmago pred začetkom kolesarskega spektakla v ožji krog favoritov za uspeh niso postavljali.

Vendarle je bil zanj to prvi Tour de France in druga tritedenska dirka po španski Vuelti, na kateri je leta 2019 z odličnim tretjim mestom presenetil prav vse, vključno z odgovornimi pri UAE Emirates.

Širša publika od njega ni pričakovala skoka povsem na vrh, tudi sam ne. Podatek, da je imel denimo 6. septembra 2020 na svojem Instagram profilu "šele" 67 tisoč sledilcev, pove veliko. Še več pa, da jih ima zdaj 582 tisoč. Z izvrstnim dirkanjem, med drugim z dvema zmagama na Dirki po Franciji, postaja vse večji ljubljenec kolesarskega občinstva.

Rafal Majka in Tadej Pogačar sta na dirki Po Sloveniji deklasirala tekmece. | Foto: Vid Ponikvar Rafal Majka in Tadej Pogačar sta na dirki Po Sloveniji deklasirala tekmece. Foto: Vid Ponikvar

Roglič na tem družbenem mediju rahlo zaostaja, saj ima 544 tisoč sledilcev, pred dvema letoma pa je bil pri številki 225 tisoč.

Tudi letos ima mlajši od slovenskega šampionskega dvojčka nekoliko več zmag od izkušenejšega Rogliča, ki je imel nekaj težav z mišico za kolenom in moral po Dirki po Baskiji za nekaj časa trenirati po prilagojenem programu, hkrati pa je opravljal rehabilitacije.

Tour 2021 Bahrain Victorious
Sportal Hišne preiskave pri Bahrain-Victorious tik pred Dirko po Franciji

Zanimiv podatek glede Rogliča in Pogačarja o njunih kilometrih ter tekmovalnih dni

Pogačar ima štiri zmage, od tega tri na večdnevnih dirkah. Kot generalko za Tour si je izbral kar domačo preizkušnjo, dirko Po Sloveniji, in skupaj z Rafalom Majko zavladal. Ob tem sta bili še njegovi Dirka po Združenih arabskih emiratih in Dirka od Tirenskega do Jadranskega morja. Prav poseben uspeh je bila zmaga na italijanski klasiki Strade Bianche, kjer je tekmecem odčital novo lekcijo.

Rezultati Tadeja Pogačarja (UAE Emirates) v letu 2022

  • Zmaga na Dirki po Združenih arabskih emiratih
  • Zmagovalec Strade Bianche
  • Zmagovalec Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja
  • Zmagovalec Dirke Po Sloveniji
  • Četrti na Dirki po Flandriji
  • Peti na Milano–San Remo …

Pri Rogliču sta odmevali zmagi na Dirki Pariz–Nica in Kriteriju po Dofineji. Dirki, ki sta mu v preteklosti prinesli veliko gorja. Zlasti zaradi padcev. Kriterij je bil tudi zadnja njegova preizkušnja pred Dirko po Franciji. Skupaj z moštvenim kolegom pri Jumbo-Vismi Jonasom Vingegaardom sta deklasirala tekmece in dala vedeti, da ima nizozemsko moštvo dva aduta za končno zmago, medtem ko bo pri Pogačarjevih vse razumljivo osredotočeno na slovenskega šampiona in pohod do morebitne tretje zaporedne zmage.

Zanimiv je podatek, koliko tekmovalnih dni sta bila slovenska šampiona aktivna v letošnjem letu in koliko kilometrov sta prevozila. Zelo izenačena sta. Roglič je dirkal 26 dni in prekolesaril 4127 kilometrov, Pogačar pa 24 dni in 4121 kilometrov. 

Tadej Pogačar Po Slovenijin 2022 Celjski grad
Sportal Pri Pogačarjevih ni več skrivnosti, razkrili so imena

Rezultati Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) v letu 2022

  • Zmagovalec Dirke Pariz–Nica
  • Zmagovalec Kriterija po Dofineji
  • Osmi na Dirki po Baskiji ...

Vingegaard je dobil prvič pravo priložnost na tritedenski dirki lani, ko je moral Roglič zaradi padcev odstopiti. Mladi Danec je priložnost zgrabil z obema rokama in bil na koncu najbližje Pogačarju. Napredoval je tudi v letošnji sezoni. In ker se Tour de France začne v njegovi rodni domovini Danski, lahko že prvi dan na kronometru od njega pričakujemo, da bo dal vse od sebe. Jonas Vingegaard je adut Jumbo Visme za generalno razvrstitev, Wout van Aert za zeleno majico za najboljšega po točkah. | Foto: Jerome Wassenaar Jonas Vingegaard je adut Jumbo Visme za generalno razvrstitev, Wout van Aert za zeleno majico za najboljšega po točkah. Foto: Jerome Wassenaar

Zanimivo bo videti, s kakšno taktiko se bodo Jumbovci lotili Pogačarja, saj imajo po drugi strani z Woutom van Aertom še željo naskakovati zeleno majico za najboljšega po točkah. Če ne drugega, bo v nizozemskem moštvu pestro.

Rezultati Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma) v letu 2022

  • Zmagovalec klasike Drome
  • Drugi na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja
  • Drugi na Kriteriju po Dofineji
  • Šesti na Dirki po Baskiji ...

Najbogatejše kolesarsko moštvo na svetu Ineos Grendadiers je imelo pred začetkom Toura kar nekaj težav z okužbami s koronavirusom (Adam Yates) in poškodbami. Kot kaže, je Daniel Martinez njihov osrednji adut, pa čeprav je Geraint Thomas osvojil Dirko po Švici. In čeprav je bil junak dirke vseh dirk leta 2018. A se je gledano v celoti v letu 2022 najbolj izkazal Kolumbijec Martinez. Na Dirki Pariz–Nica je bil soliden v 13,4 kilometra dolgem kronometru in za Rogličem denimo zaostal 26 sekund.

Daniel Martinez prvi adut Ineos Grenadiers? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Daniel Martinez prvi adut Ineos Grenadiers? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sprva so Britanci računali na Egana Bernala, ki je imel prometno nesrečo in je za dalj časa izgubljen, zdaj pa upajo, da bi lahko kaj več naredil na Touru prav Martinez. A je jasno, da bo svojo priložnost moral iskati v gorskih etapah, saj je na kronometru dodobra slabši od Pogačarja in Rogliča.

Zato pa bo zanimivo videti, kaj lahko naredi 36-letni Thomas, ki je v kronometru še vedno zelo dober. Vprašanje pa je, ali lahko v klanec sledi najboljšim.

Rezultati Daniela Martineza (Ineos Grenadiers) v letu 2022

  • Zmagovalec kolumbijskega državnega prvenstva v posamični vožnji na čas
  • Tretji na Dirki Pariz–Nica
  • Tretji na Dirki Algarve
  • Četrti na Liege–Bastogne–Liege
  • Peti na Valonski puščici
  • Osmi na Dirki po Švici ...

Rezultati Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers) v letu 2022

  • Zmaga na Dirki po Švici ...

 Med tistimi, ki bi lahko presenetili, je Ben O'Connor, vendar je Avstralec v kronometru preslab in bo že na Danskem, pa čeprav je trasa posamične vožnje dolga le 13,2 km, veliko izgubil v primerjavi z osrednjimi favoriti. Kronometer je na sporedu še predzadnji dan, takrat pa bo v dolžini kar 40,7 kilometra in zaostanek se bo pri njem povečal še izdatneje. Lani je Tour končal na četrtem mestu, verjetno pa je njegov domet na letošnji izvedbi na približno podobni ravni.

Rezultati Bena O'Connorja (AG2R Citroën Team) v letu 2022

  • Zmagovalec Dirke de Jura
  • Tretji na Kriteriju po Dofineji
  • Peti na Dirki po Romandiji ...

Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe) je naslednji v vrsti, ki bi lahko presenetil. Glede na predstave bi bil višje rangiran, če ne bi imel na Dirki po Švici težave s koronavirusom, kjer je bil na testu pozitiven. Koliko muči je izgubil, bo kmalu vidno.

Aleksandr Vlasov bo adut ekipe Bora-Hansgrohe. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Aleksandr Vlasov bo adut ekipe Bora-Hansgrohe. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V tej sezoni je sicer nekajkrat že nakazal močne noge. Osvojil je Dirko po Romandiji, bil tretji na Valonski puščici, zmagal Dirko po Valencii …

V letu 2022 je imel odlično primerjavo s Pogačarjem in Rogličem. S prvim je dirkal na Dirki po Združenih arabskih emiratih in na kronometru denimo zaostal le za sedem sekund. Primerjavo z Rogličem v posamični vožnji na čas je imel na Dirki Pariz–Nica in za slovenskim šampionom na 13,4 kilometra dolgi preizkušnji zaostal 29 sekund. Na Dirki po Baskiji je imel v isti disciplini zaostanek za nekdanjim skakalcem 18 sekund. Zato pa je bil najhitrejši v tej disciplini na Dirki po Romandiji, ki jo je tudi osvojil.

Rezultati Aleksandra Vlasova (Bora-Hansgrohe) v letu 2022

  • Zmagovalec Dirke po Romandiji
  • Zmagovalec Dirke po Valencii
  • Drugi na VN Miguela Induriana
  • Tretji na Dirki po Baskiji
  • Tretji na Valonski puščici
  • Četrti na Dirki po Združenih arabskih emiratih ...

Prav vsi v karavani se zavedajo, da lahko naša kolesarja premagajo le v primeru, če se bo zgodilo kaj nepričakovanega v nepredvidljivi dirki, kot je Tour de France. Sicer sta glede na prikazano in moč, ki jo izkazujeta, z naskokom največja favorita, da se v Pariz pripeljeta v rumeni majici. Kakorkoli, od 1. do 24. julija se obeta nov kolesarski spektakel, ki bi ga lahko s kakšno od etapnih zmag začinil še Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki je nedavno izdal knjigo, lani pa denimo v Franciji dvakrat visoko dvignil roki v zrak.

Matej Mohorič je nedavno izdal knjigo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Matej Mohorič je nedavno izdal knjigo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ob njem bo še za isto ekipo, ki je spet podvržena preiskavam, kolesaril Jan Tratnik, od Slovencev pa bo na delu še Luka Mezgec (BikeExchange Jayco), čigar osrednja naloga bo pomagati šprinterju Dylanu Groenewegnu do morebitni etapnih zmag v šprintih.

Mark Cavendish
Sportal Cavendish ne bo dobil priložnosti za rekord na dirki po Franciji
Greg LeMond, Laurent Fignon, Tour 1989
Sportal Neuničljivi Američan poskrbel za epski Tour
 
Ne spreglejte