Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 7. 2023,
19.35

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Mark Cavendish Simon Yates Dylan Groenewegen Jayco AlUla Luka Mezgec Bahrain Victorious Matej Mohorič Matej Mohorič Mads Pedersen UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 8. 7. 2023, 19.35

9 mesecev, 3 tedne

Po osmi etapi 110. Dirke po Franciji

Pogačar preživel še en dramatičen dan: Jutri bo spet pokalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je brez težav preživel še en peklenski dan na Touru.  | Foto Reuters

Tadej Pogačar je brez težav preživel še en peklenski dan na Touru.

Foto: Reuters

Za zmago so se v osmi etapi letošnjega Toura pomerili sprinterji, Danec Mads Pedersen (Lidl-Trek) pa je bil močnejši od Belgijcev Jasperja Philipsena (Alpecin – Deceuninck) in Wouta Van Aerta (Jumbo-Visma). V zaključku druge najdaljše etape dirke je bil v dobrem položaju za sprint tudi slovenski as Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki pa na koncu le ni preveč tvegal in etapo končal na desetem mestu. "Nisem imel nog za sprint," je v cilju povedal 24-letnik iz Klanca pri Komendi, ki je zadržal drugo mesto v skupnem seštevku in belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki. Jutri bo spet bolj zanimiv dan za Pogačarja.

Mads Pedersen
Sportal Prvi sprinterski poraz za Philipsena, šokanten odstop Cavendisha

"V prvem planu je bilo varno priti v zadnje tri kilometre. Etapa je bila zelo težka, želel sem si sprintati za zmago, a so bile na koncu noge preutrujene. Matteo Trentin me je pripeljal v idealen položaj, a preprosto nisem imel nog za sprint. Ta finiš tudi ni bil ravno idealen zame, bil pa je za Pedersena, ki je tudi zmagal," je po etapi dejal Tadej Pogačar.

Smola za legendarnega sprinterja

Danes je v cilj prišel na desetem mestu v času zmagovalca, v skupnem seštevku pa še naprej za 25 sekund zaostaja za nosilcem rumene majice, Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma). Danes so morali favoriti za skupno zmago le paziti, da se jim ni pripetilo kaj takšnega, kot se je britanskemu zvezdniku Marku Cavendishu (Astana Qazaqstan), ki je padel 61 kilometrov pred ciljem etape, se pri tem poškodoval in odstopil z dirke, na kateri je v bogati karieri vknjižil 34 zmag.

"Vsi smo si ga želeli videti osvojiti še eno etapo, še posebej, ker je naznanil konec kariere po tej sezoni. Velika škoda je, da si je zlomil ključnico, sploh po tem, ko je bil včeraj tako blizu zmagi," je novico dneva komentiral Pogačar.

Mark Cavendish
Sportal Klavrn konec Toura za sprintersko legendo, konec lova na rekord

Kaj pravi zmagovalec?

"Nismo vedeli, ali bo šlo za pobeg ali sprint, toda hitro nam je bilo jasno, da sprinterske ekipe ne želijo prepustiti etape ubežnikom. Ostali smo mirni, fantje pa so opravili sijajen posel v zaključku. Čeprav je bil dolg sprint, sem imel dovolj moči, da sem dokončal njihovo delo," je po zmagi, svoji drugi na Touru, organizatorjem povedal 27-letni Danec Mads Pedersen, svetovni prvak iz leta 2019.

Mads Pedersen je dosegel še svojo drugo etapno zmago na Touru. | Foto: Reuters Mads Pedersen je dosegel še svojo drugo etapno zmago na Touru. Foto: Reuters

Obžaloval je odstop velikega tekmeca Cavendisha. "Zame je velika čast dirkati z Markom. Vedno sem imel dober odnos z njim. Zelo žalostno je, da mora legenda našega športa končati Tour na takšen način. Še vedno mi je dolžan svojo majico. Želim mu vse najboljše in upam, da bom na njegovi čisto zadnji dirki kariere prav tako na startni listi in se mu bom s tem še dodatno poklonil."

Mezgec delal za Groenewegna, skrbelo pa ga je za Yatesa

Od najboljših iz skupnega seštevka je imel nekaj smole le Simon Yates, moštveni kolega Luke Mezgeca pri Jayco AlUli. Britanec je padel šest kilometrov pred ciljem in proti največjim tekmecem izgubil 47 sekund ter v skupnem seštevku zdrsnil na šesto mesto. Jutri bo tudi s pomočjo Mezgeca najbrž poskušal kakšno sekundo dobiti nazaj, a tokrat je Kranjčan pripravil izhodišče za sprint Dylanu Groenewegnu.

"Precej težko je bilo že čez zadnja kategorizirana klanca, potem pa boj za položaje. Vedeli smo, da bo Dylan glede na naklon zaključne ravnine na meji, mislim pa, da je naredil dober sprint in dosegel četrto mesto. Pomagal sem mu do zadnjih 800 metrov," je za TV Slovenija povedal Mezgec, ki še upa, da se bo Jaycu AlUli na letošnjem Touru le posrečilo osvojiti sprintersko zmago.

Mezgečev moštveni kolega Simon Yates je zaradi padca izgubil 47 sekund. | Foto: Reuters Mezgečev moštveni kolega Simon Yates je zaradi padca izgubil 47 sekund. Foto: Reuters

Mohorič: Počutim se vrhunsko in čakam na svojo priložnost

Matej Mohorič je danes v zaključku etape pripravljal teren za moštvenega kolega pri Bahrain – Victoriousu Phila Bauhausa, a se Nemec ni vmešal v boj za zmago. "Moja naloga je bila, da danes pomagam Philu, ker je bilo tako kaotično, pa sploh ne vem, ali je zdržal zadnji klanec, v zadnjem kilometru pa mi ni niti sledil in je ostal v ozadju," je za slovensko nacionalno televizijo povedal 28-letnik iz Podblice in dodal: "Počutim se vrhunsko in čakam na svojo priložnost."

Kot etapo, v kateri bo napadel zmago, je že pred začetkom Toura izpostavil 12.

V nedeljo bo "spet pokalo"

A do te je še nekaj dni, že jutri pa kolesarje čaka novo trpljenje v gorah. V dobrih 182 kilometrov dolgi deveti etapi bodo morali najprej premagati tri manj zahtevne klance, dva četrte in enega tretje kategorije, za zaključek pa se bodo povzpeli na Puy de Dome, dobrih 13 kilometrov dolg klanec ekstra kategorije s 7,7-odstotnim povprečnim naklonom.

Na ciljnem klancu lahko spet pričakujemo spopad favoritov, predvsem Pogačarja in Vingegaarda. "Jutri bo zelo težka etapa, že prej ves dan gor in dol ter nato še tisti zaključni vzpon na Puy de Dome, ki je zelo zahteven. Mislim, da bo spet pokalo," napoveduje Pogačar.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Jasper Philipsen
Sportal Pogačar vesel mirnega dne, čeprav je bilo v zaključku "kaotično in napeto"
Jasper Philipsen
Sportal Jasper Philipsen preprečil rekordni podvig Marka Cavendisha
Tadej Pogačar, TDF23
Sportal "Pogačar je zdaj pokazal, da z njim ni šale"
Jonas Vingegaard
Sportal V taboru Jumbo-Visme presenečeni, niso mogli verjeti svojim očem
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar mislil, da bo moral že spakirati kovčke, nato uprizoril junaško vožnjo
Ne spreglejte