Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2023,
19.30

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,24

Natisni članek

Wilco Kelderman Sepp Kuss Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Četrtek, 6. 7. 2023, 19.30

9 mesecev, 3 tedne

V taboru Jumbo-Visme presenečeni, niso mogli verjeti svojim očem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,24
Jonas Vingegaard | Jonas Vingegaard ni mogel odbiti napada Tadeja Pogačarja v zaključku šeste etape. | Foto Reuters

Jonas Vingegaard ni mogel odbiti napada Tadeja Pogačarja v zaključku šeste etape.

Foto: Reuters

Po velikem zmagoslavju v peti etapi Dirke po Franciji, ko se je Jonas Vingegaard otresel največjega konkurenta Tadeja Pogačarja, so pri Jumbo-Vismi pričakovali, da bo Danec odščipnil nove sekunde slovenskemu kolesarju tudi drugi dan v Pirenejih. A sta sledila preobrat in epska predstava Pogačarja, ki ju niso pričakovali. V rumeno majico oblečeni Jonas je po koncu dneva pošteno poudaril, da je bil slovenski šampion tokrat enostavno boljši, in mu tudi čestital za takšno predstavo.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar mislil, da bo moral že spakirati kovčke, nato uprizoril junaško vožnjo

"Včeraj je bil Jonas (Vingegaard, op. a.) močan, ampak ja … Naj povem, da smo še vedno v dobrem položaju," je sprva po koncu četrtkovega dne za NOS povedal član Jumbo-Visme Wilco Kelderman.

Kdo bo zmagovalec 110. Dirke po Franciji?

  • Tadej Pogačar
    70,41 %
    3583 glasov
  • Jonas Vingegaard
    25,07 %
    1276 glasov
  • Mathias Skjelmose
    0,31 %
    16 glasov
  • Jay Hindley
    1,87 %
    95 glasov
  • Giulio Ciccone
    0,33 %
    17 glasov
  • Carlos Rodriguez
    0,28 %
    14 glasov
  • David Gaudu
    0,41 %
    21 glasov
  • Kdo drug
    1,32 %
    67 glasov
Oddanih 5089 glasov

Pri Jumbo-Vismi so bili po sredinem izplenu optimistični pred četrtkovo novo gorsko etapo. Na predzadnji gorski cilj Col du Tourmalet so dodobra navili tempo in se otresli praktično vseh konkurentov, le Tadej Pogačar se je držal Seppa Kussa in Jonasa Vingegaarda.

Vingegaard pošteno povedal: Tadej si je zaslužil zmago

"Vedno je lepo biti nazaj v rumeni majici. Seveda sem upal, da bi tudi zmagal etapo, vendar je bil Tadej na koncu zelo močan. Zaslužil si je zmago," je Vingegaard pošteno dal vedeti, da tokrat ni bil najmočnejši.

Tadej Pogačar Jonas Vingegaard | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nato se je navezal na taktične zamisli, ki so jih imeli: "Želeli smo ga vnovič testirati in videti, kako se bo počutil. Očitno se je bolje kot včeraj."

Zaveda se, da je izgubil 25 sekund, a prav tako, da bo vso pot do Elizejskih poljan "ena velika bitka. Dober boj bo. Veselim se ga. Ali bom v isti formi kot lani? To je težko povedati. Sem, kjer želim biti. Tour de France je dolg in marsikaj se lahko zgodi. Moram pa pohvaliti ekipo, ki je bila tudi danes izjemna. Opravila je odlično delo. Zahvale gredo vsem. Neverjetno je, kar so naredili."

"Tudi sam nisem tega pričakoval"

Na zaključnem vzponu je nato povsem prerojeni Pogačar naredil veliko potezo in skočil ter za seboj pustil Vingegaarda in mu z bonifikacijskimi sekundami odščipnil 28 sekund, kar pomeni, da po šesti etapi v skupnem seštevku za Dancem zaostaja le še 25 sekund.

Sepp Kuss je na Col du Tourmalet navijal tampo in zlomil vse, razen Tadeja Pogačarja. | Foto: Reuters Sepp Kuss je na Col du Tourmalet navijal tampo in zlomil vse, razen Tadeja Pogačarja. Foto: Reuters

Ali jih je Pogačar presenetil? "Tudi sam nisem tega pričakoval. Ne, nisem. Ampak ja, kaj naj sploh povem?" se je spraševal Kelderman.

Tadej Pogačar
Sportal Neverjeten preobrat Pogačarja, ki se je otresel Vingegaarda

Mislili smo, da je danes nova priložnost

Zato pa je pohvalil Slovenca Američan Kuss, ki ima slovenske korenine: "Zadovoljni moramo biti, kar smo naredili. Večinoma je šlo dobro. Pogačar je pokazal, da je borec. Dvignil se je. Njegova vožnja je bila impresivna. Veseli smo lahko, kako smo dirkali. Skušali smo diktirati hud tempo na Tourmalet. Jonas je skušal priti na vrh sam, vendar mu je Pogačar sledil. Nikoli ne želimo izgubiti sekund, vendar moramo biti veseli, kako intenzivno smo dirkali. Venomer se lahko razplete drugače. Ni šlo tako, kot smo si zamislili."

Tadej Pogačar je prikolesaril do desete zmage na Dirki po Franciji. In na oder za zmagovalce je prišel z dresom v slovenskih barvah, ki ga ima zaradi naslova državnega prvaka v cestni vožnji. | Foto: Reuters Tadej Pogačar je prikolesaril do desete zmage na Dirki po Franciji. In na oder za zmagovalce je prišel z dresom v slovenskih barvah, ki ga ima zaradi naslova državnega prvaka v cestni vožnji. Foto: Reuters

Pri Jumbo-Vismi so imeli zamisel, kako iztrošiti Pogačarja. Imeli so jasen načrt, je izpostavil Keldmerman: "Jonas je zelo dober na dolgih klancih in včeraj Pogačar ni bil najboljši, zato smo mislili, da je danes nova priložnost. Woutu van Aertu smo dali nekaj več prostora, da ga bo lahko kot ubežnik počakal. Na Tourmalet smo navili tempo. V bistvu je šlo vse do zaključka vse dobro. V rumenem smo po koncu dneva. Dajmo, poglejmo s pozitivnega vidika. Veliko etap je še pred nami in Jonas je zelo močan. Veliko etap mu na tem Touru še ustreza."

Rezultati po 6. etapi

Results powered by FirstCycling.com

Ne spreglejte