Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2023,
17.20

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,71

Natisni članek

Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Četrtek, 6. 7. 2023, 17.20

9 mesecev, 3 tedne

Dirka po Franciji, 6. etapa (Tarbes−Cauterets-Cambasque, 144,9 km)

Neverjeten preobrat Pogačarja, ki se je otresel Vingegaarda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,71
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je v velikem slogu osvojil šesto etapo. Predvsem veseli dejstvo, da se je pobral po slabšem sredinem dnevu. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je v velikem slogu osvojil šesto etapo. Predvsem veseli dejstvo, da se je pobral po slabšem sredinem dnevu.

Foto: Reuters

Nov dramatičen dan na Dirki po Franciji. Včeraj je Tadej Pogačar veliko izgubil, danes v šesti etapi pa kot prerojen na zaključnem vzponu skočil in se odpeljal največjemu tekmecu Jonasu Vingegaardu ter se veselil desete etapne zmage na dirki vseh dirk. Danec je po koncu dneva oblekel rumeno majico vodilnega, Tadej Pogačar pa se je povzpel na drugo mesto in za Vingegaardom v skupnem seštevku zaostaja le še 25 sekund.

V živo:

Cilj - Velika zmaga Tadeja Pogačarja! Na zaključnem vzponu se je otresel osrednjega konkurenta Jonasa Vingegaarda in mu odščipnil 24 sekund ter še dodatne štiri bonifikacijske sekunde. Vingegaard je v skupnem seštevku prevzel vodstvo, Pogačar pa se je Dancu približal le na 25 sekund zaostanka.

Vrstni red po 6. etapi

Results powered by FirstCycling.com

1,9 km do cilja - Prednost Pogačarja je sedem sekund.

2,6 km do cilja - Tadej Pogačar je skočil in pustil Jonasa Vingegaarda za seboj.

3,7 km do cilja - Tadej Pogačar je videti povsem drugačen kot včeraj. Jonas Vingegaard ima drugačno obrazno mimiko. Medtem je Michał Kwiatkowski odpadel.

6. etapa Dirke po Franciji | Foto: 4,2 km do cilja - Tempo Jonasa Vingegaarda ni tako hud, saj se je njemu in Tadeju Pogačarju priključil Michał Kwiatkowski.

4,5 km do cilja - Jonas Vingegaard je skočil, Tadej Pogačar je šel za njim. Wout van Aert je povsem izmučen, potem ko je bil ves dan v begu.

5,2 km do cilja - Od vodilne osmerice je odpadel Neilson Powless (EF Education-EasyPost).

8 km do cilja - Še nekaj kilometrov in vodilni kolesarji bodo na najbolj strmem delu zaključnega vzpona. Kaj pripravljata Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard?

Cauterets | Foto: 10 km do cilja - Vodilna osmerica se približuje strmejšemu delu vzpona, najhuje pa bo približno štiri kilometre pred ciljem. Glavnina zaostaja dve minuti in 35 sekund.

13,8 km do cilja - V vodilni osmerici se še nič ne dogaja, a Wout van Aert še naprej diktira tempo, da glavnina z rumeno majico zaostaja že dve minuti in 50 sekund.

Wout van Aert narekuje tempo vodilni osmerici. | Foto: Reuters Wout van Aert narekuje tempo vodilni osmerici. Foto: Reuters

16 km do cilja - Začel se je zaključni vzpon na Cauterets-Cambasque, ki je dolg 16 km in ima 5,4-odstotni povprečni naklon. Vodilna osmerica ima pred rumeno majico dve minuti in 39 sekund prednosti. Jonas Vingegaard je virtualno v rumeni majici, Tadej Pogačar, ki sledi njemu in Woutu van Aertu, pa je drugi. Za zdaj je ob tej trojici še pet kolesarjev.

27 km do cilja - Wout van Aert je priključil zasledovalno skupino s Tadejem Pogačarjem in Jonasom Vingegaardom do ubežnikov. Rumena majica Jai Hindley zaostaja minuto in 54 sekund.

31,5 km do cilja - Kolesarji se približujejo zadnjemu vzponu dneva, ki se imenuje Cauterets-Cambasque, in meri v dolžino 16 km ter ima 5,4-odstotni povprečni naklon.

36 km do cilja - Trojica Wout van Aert, Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar se kot ekspresni vlak približujejo preostalim ubežnikom. Le še deset sekund jih loči do priključka. Medtem rumeni Jai Hindley, ki bo le en dan nosil rumeno majico vodilnega, zaostaja dve minuti in sekund za skupino s Pogačarjem.

42 km do cilja - Wout van Aert je počakal Jonasa Vingegaarda, za katerega je prilepljen Tadej Pogačar, ki je nekoliko otresel z zapestjem, kar je znak, da še čuti posledice padca na Liege−Bastogne−Liege.

43 km do cilja - Kolesarji se spuščajo s Col du Tourmaleta. Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard za ubežniki zaostajata 35 sekund, medtem ko imata pred skupino z rumenim Jaiem Hindleyjem prednost dveh minut.

47 km do cilja - Na vrhu Col du Tourmaleta je bil najhitrejši Tobias Halland Johhanessen (Uno-X). Wout van Aert čaka na Jonasa Vingegaarda in Tadeja Pogačarja.

47,5 km do cilja - Tadej Pogačar zanesljivo kolesari za Jonasom Vingegaardom, s katerim se nezadržno približujeta preostalim ubežnikom, med katerimi ima Danec velikega pomočnika v Woutu van Aertu. Le še 46 sekund zaostajata. Jonas je virtualno rumen, Pogačar pa je prav tako že pred Hindleyjem.

48 km do cilja - Jonas Vingegaard je skočil, Tadej Pogačar zanesljivo šel za njim. Vingegaard je virtualno rumen, saj Jai Hindley že veliko zaostaja.

49 km do cilja - V glavnini je Sepp Kuss pospešil in naredil selekcijo, da je odpadel rumeni Jai Hindley. Za njim je Jonas Vingegaard, nato pa še slovenski junak Tadej Pogačar. Do vodilni ubežnikov zaostajajo dve minuti in 11sekund.

51 km do cilja - Pet kolesarjev Jumbo-Visme za Jonasa Vingegaarda navija tempo v glavnini, ki je zmanjšala zaostanek za ubežniki na tri minute in 32 sekund. Tadej Pogačar se s svojimi moštvenimi kolegi vozi za njimi. V tej družbi je tudi rumeni Jai Hindley. Le 20 dobrih kolesarjev je v tej zasledovalni ekipi, kar pomeni, da je tempo nizozemskega moštva res neizprosen.

53 km do cilja - V glavnini tempo na Col du Tourmalet narekuje ekipa Jumbo-Visma, ki ima očitno spet načrte v težki gorski etapi. Morebiten napad Jonasa Vingegaarda lahko pričakujemo na ciljnem vzponu na Cauterets-Cambasque.

55 km do cilja - Skupina ubežnikov razpada. Med tistimi, ki ne morejo več slediti, je tudi Mathieu van der Poel. Glavnina, ki prav tako razpada − Rigoberto Uran in Dani Martinez sta med drugimi odpadla − zaostaja štiri minute in 13 sekund. Do vrha imajo še osem kilometrov. 

57 km do cilja - Ubežniki ujeli Alaphilippa in Powlessa.

Bora hansgrohe | Foto: Reuters Foto: Reuters

58 km do cilja - V ubežni skupini je skočil Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), sledi mu Neilson Powless (EF Education-EasyPost), s katerim se pogovarjata o sodelovanju. Powless mu namreč le sledi. Francoz v skupnem seštevku za rumeno majico zaostaja sedem minut in deset sekund. Njuna prednost pred glavnino je štiri minute in 57 sekund, preostali ubežniki zaostajajo deset sekund.

59 km do cilja - Tudi glavnina je na kultnem vzponu Col du Tourmalet. Na čelu je ekipa Bora-hansgrohe, ki ima v svojih vrstah vodilnega Jaia Hindleyja. Zaostanek za ubežniki znaša štiri minute in 54 sekund.

65 km do cilja - Ubežniki bodo kmalu začeli s spektakularnim vzponom na Col du Tourmalet, ki se bo končal na nadmorski višini 2.115 metrov. Dolg bo kar 17,1 kilometra, povprečna naklonina pa bo znašala 7,3 odstotka. Pri spustu s Col d'Aspina so bili ubežniki bolj drzni in imajo štiri minute in 29 sekund prednosti. 

Tourmalet | Foto:

76 km do cilja - Na vrhu gorskega cilja Col d'Aspin je bil prav tako prvi Neilson Powless (EF Education-EasyPost) in virtualno prevzel pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih, ki jo je na letošnjem Touru že nosil.

Virtualna razvrstitev za gorske cilje:
1. Neilson Powless (EF Education-EasyPost), 30
2. Felix Gall (Ag2r-Citröen), 28
3. Giulio Ciccone (Lidl-Trek), 19
4. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), 18
5. Daniel Martínez (Ineos Grenadiers), 15

78 km do cilja - Očitno želijo pri Jumbo-Vismi z Jonasom Vingegaardom na čelu otežiti delo rumenemu Jaiu Hindleyju in Tadeju Pogačarju. Na Col d'Aspin navijajo tempo. Zaostanek za ubežniki so zmanjšali na tri minute in pet sekund.

79 km do cilja - Ubežniki kolesarijo složno, nekoliko zaostaja le Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën). Njihova prednost znaša tri minute in deset sekund. Medtem so na čelo glavnine prišli kolesarji Jumbo-Visme, ki so začeli navijati tempo. Na čelu ubežnikov je Wout van Aert.

85 km do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na drugi gorski cilj današnjega dne. Col d'Aspin ima predznak I. kategorije (12 km/6,5-odstotni naklon). Prednost ubežnikov znaša tri minute in 15 sekund.

100 km do cilja - Razdalja med ubežniki in glavnino ostaja približno enako velika. Časovno je to tri minute. Naslednji gorski cilj bo Col d'Aspin, ki ima predznak I. kategorije (12 km/6,5-odstotni naklon)

115 km do ciljaNeilson Powless (EF Education-EasyPost) je kot prvi prečkal gorski cilj Côte de Capvern-les-Bains in prejel dve točki. Za pikčastim Felixom Gallom zdaj zaostaja osem točk. Prednost ubežnikov je tri minute in štiri sekunde.

118 km do cilja - Ubežniki so se začeli vzpenjati na Côte de Capvern-les-Bains (III. kat.). Vzpon je dolg je 5,7 kilometra, povprečna naklonina znaša 4,7 odstotka. Zaostanek glavnine je dve minuti in 50 sekund.

Wout van Aert in druščina sta v begu. | Foto: Reuters Wout van Aert in druščina sta v begu. Foto: Reuters

120 km do cilja - Glavnina za 20 ubežniki zaostaja dve minuti in 47 sekund.

124 km do cilja - Peterica kolesarjev Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step), Oliver Naesen (Ag2r-Citröen), Anthony Perez (Cofidis), Ruben Guerreiro (Movistar) je ujela priključek z ubežniki, kar pomeni, da beži 20 kolesarjev. Powless očitno želi nazaj pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih. V njej danes kolesari Avstrijec Felix Gall (AG2R Citroën Team).

130 km do cilja - Tako kot včeraj imamo tudi danes veliko ubežno skupino. Prednost petnajsterice pred glavnino znaša dve minuti in devet sekund. V skupnem seštevku je med njimi najbližje rumeni majici Julian Alaphilipe, ki za vodilnim Jaiem Hindleyjem zaostaja sedem minut in deset sekund. V ozadju skuša ujeti priključek peterica kolesarjev, ki ima 46 sekund zaostanka. Na čelu glavnine je ekipa Bora-hansgrohe, ki ima v svojih vrstah rumenega Jaia Hindleyja. V prvih 14 kilometrih je bila povprečna hitrost 53 km/h.

139 km do cilja - V ubežni skupini je deset kolesarjev, glavnina skuša ujeti priključek. Prednost je vsega osem sekund. Poleg Wouta van Aerta je tudi Mathieu van der Poel.

144,9 km do cilja - Nemudoma, ko so kolesarji prišli do kilometra nič, je skočil Wout van Aert (Jumbo-Visma). Očitno bodo tudi danes pri Jumbo-Vismi vršili pritisk na Tadeja Pogačarja.

13.26 - "Do konca Toura je še dolgo, vendar je situacija jasna. To je realnost in raven kolesarjenja je zelo visoka. Tadej je bolj spočit in upamo na napredek. Ali se lahko takoj maščuje? Za to potrebuje dobre noge, vendar je Tadej miren," je dejal vodja UAE Emirates Mauro Gianetti.

13.19 - V zaprti vožnji je prišlo do neljubega trenutka. V bolečinah je Američan Quinn Simmons (Lidl-Trek), ki je včeraj grdo padel. Ali bo lahko nadaljeval?

13.10 – Dober dan. Na Dirki po Franciji se je začela šesta etapa, ki predstavlja novi pravi test za tiste, ki jih zanima skupna zmaga. V sredo se je veliko dogajalo v Pirenejih, ko je Jai Hindley z veliko zmago prevzel skupno vodstvo in oblekel rumeno majico vodilnega, Jonas Vingegaard pa se je otresel našega Tadeja Pogačarja. Hindley ima pred današnjo etapo 47 sekund prednosti pred lanskoletnim zmagovalcem Vingegaardom, šesti Pogačar pa zaostaja minuto in 40 sekund.

Jai Hindley je od včeraj oblečen v rumeno, Tadej Pogačar pa za njim zaostaja minuto in 40 sekund. | Foto: Reuters Jai Hindley je od včeraj oblečen v rumeno, Tadej Pogačar pa za njim zaostaja minuto in 40 sekund. Foto: Reuters

Napoved pred etapo

Kolesarje na Dirki po Franciji čaka še ena gorska etapa, še težja kot včerajšnja, ki je močno premešala razmerja med favoriti. V rumeni majici vodilnega bo prvič v karieri vozil 27-letni Avstralec Jai Hindley (BORA-hansgrohe), ki je po pobegu in samostojni vožnji zmagal v peti etapi in prevzel skupno vodstvo na dirki. 

Profil 6. etape Dirke po Franciji: 

Karavano na 145 kilometrih trase čakajo štirje kategorizirani vzponi, vključno s ciljnim na Cauterets-Cambasque, kjer je leta 2015 zmagal moštveni kolega Tadeja Pogačarja Rafal Majka, potem ko se je 50 kilometrov pred ciljem, na vzponu na Tourmalet, otresel kompanjonov v begu.  

Prvi klanec ne bo tako težak. Vzpon na prelaz Côte de Capvern-les-Bains na 29. kilometru trase (3. kat.) bo dolg 5,7 kilometra in bo imel 4,7-odstotni povprečni naklon. Precej težje bo v nadaljevanju, kjer si bodo po vrsti sledili prelazi Aspin (12 km/6,5-%), Tourmalet (17,1 km/7,3-%) in zaključni do Cambasqua (16 km/5,4-%).

Tadej Pogačar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pogačar kljub velikemu zaostanku ostaja optimističen

Tadej Pogačar, ki včeraj na zadnjem vzponu, na prelazu Col de Marie Blanque, kjer so prvi trije osvojili odbitne sekunde, ni mogel slediti raketnemu pospešku Jonasa Vingegaarda, je proti glavnim konkurentom izgubil veliko dragocenega časa. Za novim vodilnim, Avstralcem Hindleyjem, zaostaja minuto in 40 sekund, za Vingegaardom pa 53 sekund.

Sam je po etapi dejal, da je bolj kot zaradi zaostanka žalosten zaradi novice, da je njegova zaročenka, vrhunska kolesarka Urška Žigart, padla na Dirki po Italiji in odstopila, in napovedal boj do konca. "Mislim, da bo vse v redu, do konca Toura je še dolga pot. Počutim se dobro in to je najbolj pomembno," ostaja optimističen Pogačar, ki je vodilni v posebni razvrstitvi najboljših mladih kolesarjev.

Pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih bo po novem nosil Avstrijec Felix Gall (AG2R Citroën Team), v zeleni majici najboljšega po točkah pa ostaja belgijski sprinter Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). Rdečo številko najbolj borbenega kolesarja v etapi bo danes nosil moštveni kolega Vingegaarda Wout van Aert.

Felix Gall bo danes nosil pikčasto majico.  | Foto: A.S.O./Pauline Ballet Felix Gall bo danes nosil pikčasto majico. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.10, zares pa bo šlo od 13.25 naprej. Kolesarje v cilju pričakujemo nekaj po 17. uri.

Izidi, 5. etapa (PauLaruns, 162,7 km):

  1. Jai Hindley (Avs/Bora-hansgrohe)              3:57:07

  2. Giulio Ciccone (Ita/Lidl-Trek)                 + 0:32

  3. Felix Gall (Avs/AG2R Citroen)                isti čas

  4. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-hansgrohe)

  5. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)               0:34

  6. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                1:38

  7. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)       isti čas

  8. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)

  9. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)

 10. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)

...

152. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                   29:06

155. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)       isti čas

...

 

- skupno (5/21):

  1. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe)             22:15:12

  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)             + 0:47

  3. Giulio Ciccone (Ita/Lidl-Trek)                   1:03

  4. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-hansgrohe)            1:11

  5. Adam Yates (VBr/UAE Team Emirates)               1:34

  6. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)            1:40

  7. Simon Yates (VBr/Jayco-AlUla)                isti čas

  8. Mattias Skjelmose (Dan/Lidl-Trek)                1:56

  9. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers)      isti čas

 10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)

...

 88. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)          41:01

137. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla)                   57:15

...

Ne spreglejte