Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 7. 2023,
16.58

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

Natisni članek

Mathieu Van der Poel Jumbo-Visma Wout van Aert Jayco AlUla Bahrain Victorious UAE Emirates Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 8. 7. 2023, 16.58

9 mesecev, 3 tedne

Dirka po Franciji, 8. etapa (Libourne–Limoges, 200,7 km)

Prvi sprinterski poraz za Philipsena, šokanten odstop Cavendisha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92
Mads Pedersen | Mads Pedersen je zmagovalec osme etape 110. Toura. | Foto Reuters

Mads Pedersen je zmagovalec osme etape 110. Toura.

Foto: Reuters

Danec Mads Pedersen (Lidl - Trek) je zmagovalec osme etape letošnje Dirke po Franciji. V zaključku 200,7 kilometra dolge preizkušnje od Libourna do Limogesa so se pomerili sprinterji, Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck) pa je doživel prvi poraz na letošnjem Touru. Belgijec se je moral tokrat zadovoljiti z drugim mestom, tretji je bil njegov rojak Wout Van Aert (Jumbo-Visma). Na vrhu skupnega seštevka ni bilo sprememb, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je zadržal prednost pred Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates), etapo pa je zaznamoval tudi padec in odstop britanskega zvezdnika Marka Cavendisha (Astana Qazaqstan).

Tadej Pogačar je danes zasedel deseto mesto, v skupnem seštevku pa ostaja 25 sekund za nosilcem rumene majice Vingegaardom.

Matej Mohorič (Bahrain – Victorious), ki je danes spet delal za Phila Bauhausa, je bil 51., v cilj je pripeljal 33 sekund za zmagovalcem, Luka Mezgec pa je moštvenemu kolegu iz Jayco AlUle Dylanu Groenewegnu pomagal do končnega četrtega mesta, sam je v cilj pripeljal 36 sekund za najboljšimi na 54. mestu.

Smolo pa je imel Mezgečev kolega Simon Yates, ki je po padcu šest kilometrov pred ciljem izgubil 47 sekund in v skupnem seštevku zdrsnil na šesto mesto. Še veliko slabše jo je odnesel Yatesov rojak Mark Cavendish (Astana), ki se je pri padcu kakšnih 61 kilometrov pred ciljem poškodoval in odstopil z dirke. 

Mark Cavendish
Sportal Klavrn konec Toura za sprintersko legendo, konec lova na rekord

Mohorič je v skupnem seštevku 94. (+ 1;13:43), Mezgec pa 127. (+ 1:29:10).

Juti kolesarje čaka veliko zahtevnejša deveta etapa od Saint-Leonard-de-Noblata do Puy de Doma (182,4 km). Ključna točka razgibane etape bo zaključni vzpon na Puy de Dome (13,3 km/7,7 %). V ponedeljek bo prvi prost dan.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Franciji, potek 8. etape:

Cilj: Danec Mads Pedersen (Lidl-Trek) je zadal prvi sprinterski poraz Jasperju Philipsenu (Alpecin - Deceuuninck) na letošnjem Touru!

3 km do cilja - Odlikujejo se sprinterski vlaki, tudi Mohoričev Bahrain je v igri. 

6 km do cilja - Množični padec, na tleh sta se znašla tudi Simon Yates (Jayco AlUla) in Mikel Landa (Bahrain - Vicrotious), večina kolesarjev nadaljuje dirko, a so izgubili stik z vodilno skupino. Odstopil je Belgijec Steff Cras (TotalEnergies).

7,5 km do cilja - Victor Campenaerts (Lotto - Dstny) je z napadom razredčil skupino favoritov. Tadej Pogačar je ostal z najboljšimi, Vingegaard je za trenutek izgubil stik, pa se kmalu spet pripeljal ob Slovenca.

8 km do cilja - Tudi Turgis je zdaj v glavnini, na čelo glavnine so se pripeljala tudi sprinterska moštva.

9 km do cilja - Turgis je osvojil še Cote de Condat-sur-Vienne, Declercq je omagal, glavnina je le še nekaj sekund za vodilnim Francozom. Pogačar se drži vlaka Jumbo-Visme.

12 km do cilja - Jumbo-Visma navija tempo na čelu glavnine, Tadej Pogačar se ves čas vozi nedaleč od Jonasa Vingegaarda, vodilni Turgis ima zdaj še dobre pol minute prednosti pred glavnino, nekaj sekund pred Declercqom, Delaplacea pa so ujeli.

16 km do cilja - Anthony Turgis (TotalEnergies) je osvojil edino gorsko točko na Cote de Masmont, Declercq in Delaplace sta malo zaostala za njim, na čelu glavnine se izmenjujejo številne ekipe in močno pritiskajo, naredila se je že precejšnja selekcija, nekaj specialistov za sprinte je že izgubilo stik z glavnino.

20 km do cilja - Tim Declercq v času, ko je glavnini ušel njegov moštveni kolega Asgreen, v vodilni skupini ni več sodeloval pri diktiranju tempa, zdaj je spet bolj aktiven, vseeno pa je prednost ubežnikov padla pod minuto.

22 km do cilja - Na čelu glavnine tempo spet navija Dylan van Baarle (Jumbo-Visma), Asgreenu so pošle moči in je spet v glavnini, ubežna trojica pa ima zdaj le še 1:12 prednosti.

28 km do cilja - Na čelo glavnine se je postavila Jayco-AlUla z Dylanom Groenewegnom, Luko Mezgecem in Simonom Yatesom. Asgreen zdaj vozi 1:20 za vodilno trojico in 20 sekund pred glavnino.

33 km do cilja - Asgreena ima glavnina ves čas na očeh, prednost vodilne trojice pa prav tako še naprej pada in je zdaj le še minuto in 40 sekund. Nekatere ekipe se trudijo otežiti etapo, številnih klasičnih sprinterjev pa se jim še ni uspelo otresti. Naglo se bliža zaključek s še dvema kategoriziranima vzponoma, obema četrte kategorije, Cote de Masmont in Cote de Condat-sur-Vienne.   

37 km do cilja - Iz glavnine se je izstrelil Danec Kasper Asgreen (Soudal – QuickStep) in si hitro privozil deset sekund prednosti.

41 km do cilja - Na čelu glavnine se izmenjujejo kolesarji moštev Cofidis, Lotto - Dstny in še nekaterih, dirka se po šoku ob padcu Cavendisha nadaljuje brez padca tempa, prednost vodilne trojice je padla na dobri dve minuti. Bliža se zanimiv zaključek etape.

61 km do cilja - V glavnini je padel britanski veteran Mark Cavendish (Astana), v bolečinah je obležal na cesti, drži se za desno ramo. Kmalu je prišla potrditev, da je 38-letni sprinter končal letošnji Tour, morda celo zadnjega v svoji karieri. Sumi se na zlom ključnice.

68 km do cilja - Kolesarji so opravili s prvim vzponom dneva, Cote de Champs-Romain (III. kategorija, 2,8 km, 5,2 %) je prvi prečkal Anthony Turgis, eno točko je pobral Tim Declercq. Glavnina se je vodilni trojici približala na dve minuti in 55 sekund. Na čelu glavnine so zdaj kolesarji moštva Lidl-Trek, ki danes delajo za Madsa Pedersena. V ospredje se prebija tudi Pogačarjev UAE Emirates. 

98 km do cilja - Mathieu van der Poel (Alpecin - Deceuninck) je tako kot včeraj spet menjal kolo. Kaže, da ne zaradi kakšne mehanske okvare. Jumbo-Visma na čelu glavnine zdaj vzdržuje štiri minute zaostanka za ubežno trojico.

100 km do cilja - Etapa gre zdaj v drugo polovico, Jumbo-Visma je zaostanek glavnine za ubežno trojico spustila pod štiri minute.

110 km do cilja - Zdaj so na čelu glavnine kolesarji Jumbo-Visme, ki danes delajo za Wouta van Aerta. Prednost vodilne trojice je malce padla.

115 km do cilja – Skupinica z nosilcem zelene majice Philipsenom je malce ušla glavnini, kolesarji Jumbo-Visme so jo kmalu ujeli.

121 km do ciljaAnthony Delaplace (Arkea Samsic) je na letečem cilju pobral 20 točk, pet minut za ubežniki je sprint za 13 točk dobil Jasper Philipsen.

Izidi letečega cilja, Tocane-Saint-Apre:
1. Deplace 20 točk
2. Turgis 17
3. Declercq 15
4. Philipsen 13
5. Meeus 11
6. Van Poppel 10
7. Cavendish 9
8. Coquard 8
9. Strong 7
10. Girmay 6
11. Abrahamsen 5
12. Rickaert 4
13. Bol 3
14. Van der Poel 2
15. Lucenko 1

129 km do cilja - Prednost ubežne trojice je še malo poskočila, za zdaj pa ostaja pod petimi minutami.

140 km do cilja – Kolesarji se približujejo edinemu letečemu cilju dneva, ta jih čaka v kraju Tocane-Saint-Apre (121,7 km do cilja). Vodilna trojica ima zdaj 4.20 prednosti pred glavnino, prvo uro etape pa so kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo 51,2 km/h. Ubežniki so povsem nenevarni za skupni seštevek, v tem je še najvišje uvrščen Delaplace, ki pa za vodilnim Vingegaardom zaostaja že 59 minut in 49 sekund. Na čelu glavnine sta kolesarja Intermarcheja in Soudal - QuickStepa, za njima so zvrščeni člani Ineosa.

155 km do cilja - Razlika se je ustalila malo nad štirimi minutami.

159 km do cilja - Razlika med vodilno trojico in glavnino je narasla na štiri minute.

163 km do cilja - Prednost ubežne trojice se bliža trem minutam. Tudi Traen je že v glavnini. 

167 km do cilja - Dogajanje se je malo umirilo, ubežna trojica povečuje prednost, ta zdaj znaša že minuto in pol.

170 km do ciljaTim Declercq (Bel/Soudal – QuickStep), Anthony Delaplace (Fra/Arkea Samsic) in Anthony Turgis (Fra/TotalEnergies) so si privozili že več kot 20 sekund prednosti, v glavnini še ni povsem mirno, a videti je, da se je večina že sprijaznila s pobegom.

178 km do cilja – Majhno prednost pred glavnino ima zdaj trojica, Tim Declercq, Anthony Delaplace in Anthony Turgis.

179 km do cilja - Norvežan se je ustavil ob zdravniškem avtomobilu, kjer so mu na hitro oskrbeli rane, glavnina mu je pobegnila, saj se na čelu te še vedno vrstijo napadi. 

181 km do cilja - Na enem od krožišč je nekaj kolesarjev padlo, najhuje jo je skupil Norvežan Torstein Traen (Uno - X), ki pa je sedel nazaj na kolo in potolčen nadaljuje dirko.

185 km do cilja - Prvih 15 kilometrov etape so kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo 54 km/h. Napadi se nadaljujejo.

190 km do cilja - Bega še vedno ni, boj se nadaljuje, hitrost glavnine je okoli 60 km/h.

192 km do cilja - Tudi poskus Boassona Hagna je propadel.

194 km do cilja - Majhno prednosti si je privozil Norvežan Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), ki pa ne želi bežati sam, kot je včeraj Simon Guglielmi (Arkea Samsic).

195 km do cilja - Vse od uradnega starta etape se na čelu glavnine vrstijo skoki, za zdaj še ni uspešnega pobega.

12.43 (200,7 km do cilja) - Direktor dirke Christian Prudhomme je dal znak za začetek etape! Takoj so se začeli napadi, danes je velik interes za mesto v ubežni skupini.

Start: Ob 12.32 so se kolesarji v Libournu podali na zaprto vožnjo, ob 12.45 naj bi dosegli "kilometer nič" in dirka se bo začela tudi zares.  

Obeta se vroč dan, že zdaj je več kot 30 stopinj Celzija.

Nosilci majic so tudi danes Jonas Vingegaard (rumena), Tadej Pogačar (bela), Jasper Philipsen (zelena) in Neilson Powless (pikčasta).

Pred etapo

Pred nami je še ena tranzicijska etapa, ki pa bo le nekoliko bolj zahtevna, kot je bila petkova. Današnja preizkušnja od Libourna do Limogesa je z 200,7 kilometra druga najdaljša na letošnjem Touru, prvih 120 kilometrov bo bolj ali manj ravninskih, nato pa bo teren do cilja bolj razgiban.

V zadnjih 73 kilometrih tekmovalce čakajo trije kategorizirani klanci, ki bodo najbrž dobro razburkali dogajanje. Cote de Champs-Romain (III. kategorija, 2,8 km s 5,2-odstotnim povprečnim naklonom) bo prvi in najtežji klanec dneva, ki bi na 130. kilometru etape, sploh če bodo najboljša moštva navijala tempo, že lahko poskrbel za selekcijo med specialisti za sprinte.

Ti bodo najbrž težko sledili tudi v nadaljevanju, ko se bodo morali tekmovalci ob kopici nekategoriziranih klancev, povsem ob koncu etape povzpeti še na Cote de Masmont (IV. kategorija, 1,3 km, 5,-%) in Cote de Condat-sur-Vienne (1,2 km, 5,4-%). Razgiban finale etape daje več možnosti specialistom za klasike, kot so Wout van Aert (Jumbo-Visma), Mathieu van der Poel (Alpecin – Deceuninck), pa tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious). V takšnih razmerah se sicer odlično znajde tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates), a bo najbrž varčeval z močmi za nedeljsko etapo s ciljem na Puy de Dome.

Osma etapa se bo z nevtralno vožnjo začela ob 12.30, ob 12.45 bo šlo zares, v cilju pa kolesarje pričakujejo med 17.00 in 17.30.  

Jasper Philipsen
Sportal Jasper Philipsen preprečil rekordni podvig Marka Cavendisha

Vrstni red po sedmi etapi:

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Tadej Pogačar, TDF23
Sportal "Pogačar je zdaj pokazal, da z njim ni šale"
Jonas Vingegaard
Sportal V taboru Jumbo-Visme presenečeni, niso mogli verjeti svojim očem
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar mislil, da bo moral že spakirati kovčke, nato uprizoril junaško vožnjo
Ne spreglejte