Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
28. 9. 2018,
11.40

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

Natisni članek

Andrej Hauptman Primož Roglič Primož Roglič Simon Špilak Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Polanc Innsbruck svetovno prvenstvo

Petek, 28. 9. 2018, 11.40

5 let, 7 mesecev

Oblegani Roglič, ki si je z reprezentančnimi kolegi prislužil privilegij

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13
Primož Roglič | Primož Roglič je prvo ime slovenske reprezentance in je deležen veliko pozornosti tujih medijev. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Primož Roglič je prvo ime slovenske reprezentance in je deležen veliko pozornosti tujih medijev.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V slovenski kolesarski reprezentanci imamo dva, ki sta osvojila medaljo na svetovnem prvenstvu. Primož Roglič je bil srebrn lani v kronometru, njegov selektor Andrej Hauptman pa bronast pred 17 leti na cestni preizkušnji. Prvi mož stroke verjame, da lahko z letošnjo ekipo v nedeljo v Innsbrucku spiše nekaj posebnega. Slovenska ekipa bo prvič nastopila z osmerico kolesarjev.

Osrednji slovenski adut za nedeljsko preizkušnjo je Primož Roglič, a še zdaleč ni edino slovensko orožje, ki bi lahko poseglo po najvišjih uvrstitvah, zlasti medaljah. Glede na profil bo nedeljska članska cestna dirka z 258,5 kilometra (nabrali bodo kar 4.670 višinskih metrov) izjemno zahtevna, Simon Špilak, Matej Mohorič in Jan Polanc pa so v preteklosti že pokazali, da so sposobni tudi sami krojiti razplet zahtevnih tras. "Na 180 kilometrov lahko dirkajo vsi. Na 220 kilometrov približno 50, na 250 kilometrov in več pa ostanejo tisti klasični kolesarji, ki so na tako dolgih dirkah v ospredju. In teh je ponavadi približno dvajset," je o naravni selekciji, ki jo naredi proga, dejal slovenski selektor Andrej Hauptman.

Slovenska ekipa s privilegijem, kot ga imajo največje nacije

Svojo priložnost bosta iskala tudi Matej Mohorič in Jan Polanc. | Foto: Vid Ponikvar Svojo priložnost bosta iskala tudi Matej Mohorič in Jan Polanc. Foto: Vid Ponikvar Četverici bodo pomagali še Grega Bole, Domen Novak, Luka Pibernik in Jan Tratnik. "Prvič v zgodovini bomo imeli lahko osem kolesarjev (nižje rangirane nacije lahko nastopijo s šestimi, op. a.). Le deset najboljših nacij ima ta privilegij. To smo si želeli. Kar nekaj časa smo čakali, da smo tako visoko rangirani. Po drugi strani je to odgovornost, pritisk, a smo vsi profesionalci. Na prvenstvo smo se maksimalno pripravili. Svetovno prvenstvo je enodnevna dirka, vse se lahko zgodi. Pripravljeni smo, pričakujemo najboljše," poudarja prvi mož stroke.

Da ima slovenska reprezentanca velik ugled, smo se lahko prepričali na novinarski konferenci, ki so jo obiskali številni tuji mediji. Zlasti v obleganem Rogliču vidijo moža, ki bi lahko krojil razplet nedeljske preizkušnje.

Remeco Evenepoel
Sportal Neverjetna zgodba mladeniča: svet pozdravlja novega Primoža Rogliča

"Na enodnevnih preizkušnjah se lahko vse zgodi"

Selektor Andrej Hauptman ima s Primožem Rogličem velikega aduta za medaljo. | Foto: Urban Meglič/Sportida Selektor Andrej Hauptman ima s Primožem Rogličem velikega aduta za medaljo. Foto: Urban Meglič/Sportida Brez kakršnegakoli zadržka lahko rečemo, da tako dobre ekipe slovenska reprezentanca na svetovnih prvenstvih še ni imela, zato so apetiti razumljivo visoki. In kaj bo letos drugače, da se ne bo ponovil scenarij iz zadnjih let, ko slovenskim kolesarjem na cestnih dirkah ni uspevalo tako, kot so si želeli ter pričakovali? "Na enodnevnih cestnih preizkušnjah se lahko hitro kaj zgodi. Ena majhna napaka in gre vse narobe. Tudi preostalim, večjim nacijam se je dogajalo, da dolga leta niso dobile medalje. Vsako leto je le ena cestna dirka na svetovnem prvenstvu, medalje tri, kandidatov za odličje pa tudi 50 ali več. Vsako leto smo se potrudili po najboljših močeh. Samo trem uspe narediti tako, kot so vse leto načrtovali," odgovarja Hauptman.

Sam dobro ve, kako je osvojiti medaljo, saj je bil prvi Slovenec, ki si je na svetovnem prvenstvu okoli vratu nadel bronasto odličje. Lizbona bo zanj poseben kraj, kjer mu je leta 2001 uspel veliki met.

Primož Roglič
Sportal Rogličevi udarci najbolj odmevajo #video

"Fantje držijo skupaj in se bodo v vsakem položaju nesebično odzvali"

Kam bo pot popeljala slovenske kolesarje? Do cilja zagotovo, vprašanje je le, kako visoko na lestvici se bodo povzpeli. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kam bo pot popeljala slovenske kolesarje? Do cilja zagotovo, vprašanje je le, kako visoko na lestvici se bodo povzpeli. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Skupaj s fanti si je nedeljsko traso večkrat ogledal in jo do potankosti preučil. "Trikrat sem bil po nekaj dni tukaj. Kolesarji jo dodobra poznajo. Trasa je težka, zelo zahtevna. Na to dirko smo se posebej pripravili. Pozorni bomo morali biti na vse. Vsaka večja nacija ima svoje karte in bo želela presenetiti najboljše. Na enodnevni dirki si ne smeš dovoliti niti ene napake. Osredotočen moraš biti. Dosegli smo, da fantje držijo skupaj, in v vsakem položaju se bodo nesebično odzvali," pravi Hauptman.

Vloge so že razdeljene, vendar podrobnosti ni hotel razkriti, saj je konkurenca vseskozi na preži, zlasti zato, kjer ima Slovenija kar nekaj adutov. Največji je Roglič, ki je letos krojil razplet na sloviti Dirki po Franciji: "Ne bi šel tako globoko. Vse imamo razdelano, kdo bo kaj počel. Od tega, kako bo dirka potekala, je odvisno, kakšna bo taktika drugih ekip. Prilagodili se bomo. Zdaj smo prav tako v položaju, ko bomo sami naredili kakšno potezo naprej."

Jan Tratnik
Sportal "Ko daš nekaj takega skozi, kot sem dal jaz, bolj ceniš"
kolesarstvo
Sportal Znana gostitelja kolesarskega SP 2020 in 2021
Ne spreglejte