Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

1

Natisni članek

Innsbruck svetovno prvenstvo Jan Tratnik

Sreda, 26. 9. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

"Ko daš nekaj takega skozi, kot sem dal jaz, bolj ceniš"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

1

Jan Tratnik | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Pred letom je slovensko javnost navdušila vožnja Primoža Rogliča na svetovnem prvenstvu na Norveškem, kjer je v kronometru osvojil srebrno medaljo. Letos bo to disciplino izpustil, slovenske barve pa bo branil le vzpenjajoči se Jan Tratnik, ki upa na dobro vožnjo in izboljšanje lanskoletnega rezultata, ko je bil deseti.

Svetovno prvenstvo v kolesarstvu, posamična vožnja na čas

Jan Tratnik bo svoj nastop začel, ko bo ura odbila 15, 17 minut in 30 sekund, nato ga bo čakala 52,5 kilometra dolga pot od Wattensa do Innsbrucka.

Če gledamo traso letošnjega razgibanega kronometra, bi lahko kot osrednjega favorita za zlato medaljo izstrelili Toma Dumoulina. Nizozemec bo v sredo v Innsbrucku branil naslov prvaka, potem ko je lani v tej disciplini deklasiral tekmece.

V Bergnu na Norveškem je Slovenijo z izvrstno vožnjo razveselil Primož Roglič, ki si je okoli vratu nadel srebrno medaljo, tretji je bil veliki Chris Froome. Kot drugi favorit je letos Avstralec Rohan Dennis, ki ima prav tako velike načrte.

Roglič zaradi pomanjkanja treninga in težav s kamenčkom, ki ga je imel v roki, ni optimalno pripravljen za nastop na kronometru. In ker ga zanimajo le najvišje uvrstitve, se je odločil, da vse sile usmeri v cestno dirko, ki bo zadnji dan tekmovanja.

Jan Tratnik
Sportal Ekipna vožnja Belgijcem, CCC z Janom Tratnikom deveti

Letos med najbolj prodornimi Slovenci, sledi prestop v Bahrain

Po grenki izkušnji pri Quickstepu je naredil korak nazaj, nato pa dva naprej v Avstriji. | Foto: Grega Valančič/Sportida Po grenki izkušnji pri Quickstepu je naredil korak nazaj, nato pa dva naprej v Avstriji. Foto: Grega Valančič/Sportida Dobro uvrstitev pa bo naskakoval Jan Tratnik, ki bo danes edini Slovenec, ki se bo spopadel z 52,5 kilometra dolgo progo, na kateri se bo povzpel za 654 metrov.

V tej sezoni je ob Rogliču in Mateju Mohoriču najbolj prodoren slovenski kolesar, zato so nanj lovke vrgli pri Bahrain-Meridi, za katero bo kolesaril prihodnje leto. Osvojil je državno prvenstvo v kronometru, zmagal na klasiki Volta Limburg, zmagal v 4. etapi na Coppi e Bartali, bil drugi na dirki po Luksemburgu in Okolo Slovenska ...

Prvič je prestopil slovenske meje že leta 2011, ko je bil član Quickstepa, vendar se je njegova izkušnja končala grenko. Moral se je vrniti in stopiti korak nazaj. Iz svetovne serije se je preselil k Rogu in leto pozneje osvojil naslov evropskega prvaka na cestni dirki med mlajšimi člani. Sledila je selitev v Avstrijo, kjer je bil član ekip Tirol Cycling Team in Amplatz-BMC.

Izidor Penko
Sportal Razočarani mladi slovenski kolesar napovedal konec kariere

Čustva so ga preplavila, ko je zadnjič kolesaril za poljsko moštvo

"Imel sem ponudbe več ekip svetovne serije. Nisem gledal na finance. Nekaj sem dal skozi v Quickstepu. Če nisi vesel, pogodba ne bo pomagala." | Foto: Sportida "Imel sem ponudbe več ekip svetovne serije. Nisem gledal na finance. Nekaj sem dal skozi v Quickstepu. Če nisi vesel, pogodba ne bo pomagala." Foto: Sportida Njegovo dobro kolesarjenje so opazili pri poljski ekipi CCC, ki spada v rang protikontinentalnih ekip. Zadnjič je v dresu moštva nastopil na ekipnem kronometru na svetovnem prvenstvu, po koncu pa so ga preplavila čustva: "So edini, ki so razumeli moj položaj. Lahko bi mi rekli ne. Poskusili smo. Malo mi je bilo težko ob slovesu. Sploh zdaj, ko bodo v svetovni seriji ... Vse se je zgodilo prepozno, jaz sem bil že dogovorjen z Bahrain-Merido. Pomembno mi je, da smo ostali v dobrih odnosih. Radi me imajo, prijatelj sem z vsemi. Vsak gre svojo pot, vsi gremo stopnico višje, verjamem, da se bomo v prihodnosti še videli.

Ambiciozni Poljaki bodo prihodnje leto prestopili meje in se podali v svet najboljših ekip, vendar je Tratnik obljubil zvestobo ekipi iz Bahraina, v kateri je ogromno slovenskih kolesarjev in ljudi, ki pomagajo na drugačen način.

"Pri Bahrainu bom imel družbo veliko Slovencev. Govori se, da bo Borut Božič športni direktor, on je moj oče kolesarstva. Z njihove strani je bil zame interes. Imel sem ponudbe več ekip svetovne serije. Nisem gledal na finance. Nekaj sem dal skozi v Quickstepu. Če nisi vesel, pogodba ne bo pomagala. V CCC sem užival, ni bilo stresa, poslušali so me, omogočili vse. Rad bi se jim zahvalil. Ko daš nekaj takega skozi, kot sem dal jaz, bolj ceniš, kaj so mi omogočili," je dejal slovenski reprezentant.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar zmagovalec generalke pred SP

"Naredil sem toliko napak, pa sem jih v teh letih odpravil"

Danes bi rad izboljšal lanskoletni rezultat, ko je bil na svetovnem prvenstvu deseti. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Danes bi rad izboljšal lanskoletni rezultat, ko je bil na svetovnem prvenstvu deseti. Foto: Urban Urbanc/Sportida Nato se je ozrl na obdobje pri Quickstepu, kjer se mu je čas zaustavil, iz vsega pa izluščil pozitivno plat: "Lahko bi bil bolj razvit. V tistem letu sem se zelo veliko naučil. Naredil sem toliko napak, ki sem jih v teh letih odpravil. Nič me ne vrže iz tira. Vse to me je naredilo močnejšega. Na to gledam s pozitivnega vidika. Sem, kjer sem. Ni vse v zmagovanju. Pomembno je, da si na koncu srečen. Nima veze, v kateri ekipi si. Če nisi srečen, ti nič ne pomaga."

Tratnik je lani na posamičnem kronometru na svetovnem prvenstvu prikolesaril do desetega mesta. Sicer je bil njegov uspeh v senci Rogličevega srebra, a je prav tako dobil prostor za pozornost.

Tudi letos bi bil s podobnim rezultatom zadovoljen, svoje delo pa bo na prvenstvu končal v nedeljo, ko bo na cestni dirki pomagal prav Rogliču do nove vrhunske uvrstitve.

"Danes si želim popraviti lanski uspeh, ko sem bil deseti. Z nekaj kronometri sem letos dobro opravil. Na dirki Po Sloveniji so bili na startu svetovni kronometristi, bil je raven kronometer in sem jih prehitel. Tu bo težek kronometer, je dolg, s pet kilometrov dolgim klancem, težjim kot lani. Izziv bo. Pripravil sem se maksimalno, bil sem na višinskih pripravah, pogledal sem si traso, na Slovaškem sem dvignil formo. Bomo videli. Komaj čakam. Grem uživat in poskusit popravit rezultat," je optimističen Tratnik.

Uroš Murn (sredina)
Sportal Murn 40. v vožnji na čas, Evenepoel pokazal svoj talent

 

Ne spreglejte