Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2023,
18.48

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

Natisni članek

Ineos Grenadiers Geraint Thomas Primož Roglič Primož Roglič Tao Geoghegan Hart Jumbo-Visma Koen Bouwman Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia

Sreda, 17. 5. 2023, 18.48

11 mesecev, 1 teden

Po dramatični enajsti etapi Gira

Nesrečni Hart na Giru utrpel hudo poškodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58
Tao Geoghegan Hart | Nesrečni tao Geoghegan Hart je odstopil v 11. etapi Gira, potem ko je padel in si ob tem huje poškodoval levi kolk. | Foto Ana Kovač

Nesrečni tao Geoghegan Hart je odstopil v 11. etapi Gira, potem ko je padel in si ob tem huje poškodoval levi kolk.

Foto: Ana Kovač

Četrtkovo 11. etapo Dirke po Italiji je zaznamoval padec favoritov 70 kilometrov pred ciljem, v katerem se je poškodoval Britanec Tao Geoghegan Hart. Mladega člana moštva Ineos Grenadiers, ki je v skupnem seštevku zasedal tretje mesto, so z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico, od blizu pa je njegove muke lahko spremljal Nizozemec Koen Bouwman, ki je svoje kolo predal moštvenemu kolegu Primožu Rogliču. Zasavec in vodilni Geraint Thomas sta imela tokrat srečo. Iz britanske ekipe so sporočili, da je Hart utrpel zlom levega kolka in bo potrebna operacija. Prek družbenih omrežij se je oglasil tudi nesrečni Britanec.

Primož Roglič, Giro 2023
Sportal Na Giru ne gre brez drame, zjutraj covid-19, popoldne padci, odstopil še en favorit

"Povedal mi je, da si je najbrž zlomil nogo," je v cilju še ene dramatične etape Gira o stanju nesrečnega Tea Geoghegana Harta poročal nizozemski kolesar Jumbo-Visme Koen Bouwman. Sam je tedaj svoje kolo predal kapetanu nizozemske ekipe Primožu Rogliču, ki se je prav tako znašel na tleh. "Tam sem stal, ker sem kolo predal Primožu, da je lahko nadaljeval dirko. Taa sem vprašal, ali mu lahko kakorkoli pomagam, pa mi je povedal samo, da je zanj dirka končana," je še povedal Bouwman.

Na enem od ovinkov na spolzki cesti je najprej zdrsnilo Italijanu Alessandru Coviju iz moštva UAE Emirates, ta je nato spodnesel nosilca rožnate majice Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers), sledila je verižna reakcija, popadali so še Geoghegan Hart, Roglič, pa tudi Pavel Sivakov, še tretji član Ineosa. Le Geogehan Hart ni mogel nadaljevati, preostali so imeli srečo.

Remco Evenepoel
Sportal Evenepoelov oče besen: Kolesarji so kot lutke

Hart si je zlomil kolk. Hvaležen je za podporo, ki je je deležen.

"Ne vem natančno, kaj se je zgodilo, kolesar UAE je padel pred mano in k sreči sem pristal na njem," je dogodek opisal vodilni Valižan Thomas. "Tao se je poškodoval, Sivakov je tudi grdo padel in dolgo ni prišel k sebi, pa seveda Roglič. Upam, da je z vsemi v redu. To je Giro, vse mogoče se dogaja," je še povedal v cilju, kljub težavam pa obdržal skupno vodstvo na dirki.

V sredo zvečer so nato iz njegove ekipe Ineos Grenadiers sporočili, da si je Tao ob padcu zlomil levi kolk in bo potreboval operacijo.

Na Twitterju se je oglasil tudi nesrečni Hart: "Uničen sem, tako se je moj Giro končal. Hvala vsem za vaša sporočila in podporo. Bil sem tako navdušen nad preostankom te dirke in vsako minuto sem užival. Arrivederci."

Tudi Roglič je z Bouwmanovim kolesom tako kot Thomas hitro ujel glavnino in danes ni izgubljal časa, v skupnem seštevku še vedno za dve sekundi zaostaja za Thomasom, ta pa priznava, da bo brez Geoghegana Harta zdaj taktika Ineosa drugačna: "Odstop Taa je za nas hud udarec, ampak moramo se zbrati. To seveda tudi spremeni našo taktiko v nadaljevanju dirke, a s tem se bomo ukvarjali kasneje."

Oglasil se je tudi Pavel Sivakov

Tudi Pavel Sivakov se je po padcu stežka privlekel do cilja, a pravi, da ga za nadaljevanje Gira motivira dejstvo, da je ekipa Ineos Grenadiers zadržala rožnato majico vodilnega.  

Patrick Lefevere
Sportal Evenepoelov šef jezen na Hvastijo: Slovenski trener je zmešan, to je kleveta

"Pričakovali smo dolg in naporen dan, a obenem povsem nenevaren, čeprav je bilo slabo vreme. Izšlo pa se je izjemno slabo za nas," je potarnal športni direktor Ineos Matteo Tosatto. "Izgubili smo Geoghegana Harta, Sivakov je grdo padel, tudi Thomas je pristal na tleh. Še posebej mi je žal Taa, ki je bil v izjemni formi. Giro se lahko konča v sekundi, res ni enostavno," je povedal Italijan.

Tudi Tosattu je bilo takoj jasno, da jo je Geoghegan Hart skupil huje. "Bil je v hudih bolečinah, njegove noge se nisem smel dotakniti. Jutri bomo nadaljevali, so pa to težki trenutki za fante," je še sporočil nekdanji profesionalni kolesar. Pred dnevi je Ineos ostal že brez močnega Filippa Ganne, ki se je okužil s covid-19.

Rodriguez s poškodovano ledvico

Kmalu po padcu favoritov je s ceste zletel še Španec Oscar Rodriguez. Kolesar moštva Movistar je treščil v prometni znak in nato v hišo ob cesti in se poškodoval ter končal Giro. Tudi Rodrigueza so odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da je utrpel kontuzijo ledvice.

Za nameček se je nato tik pred ciljnim sprintom na tleh znašel še njihov kolumbijski sprinter Fernando Gaviria. Ta se je močno udaril v levo roko in po etapi je potreboval zdravniško pomoč.

Tako je Giro izgubil še nekaj čara, že v nedeljo se je z dirke poslovil eden največjih favoritov za skupno zmago, Belgijec Remco Evenepoel (Sudal - QuickStep), ki je tako kot Ganna zbolel (covid-19). Dirko so predčasno končali tudi Aleksandr Vlasov (Bora - Hangrohe), Stefan Küng (Groupama - FDJ), Rigoberto Uran (EF Education - EasyPost), Domenico Pozzovivo (Israel - PremierTech) ...

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Koen Bouwman
Sportal Zaradi Rogliča so se mu izpolnile sanje
Primož Roglič
Sportal Roglič po hektičnem dnevu nasmejan
Ne spreglejte