Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2019,
19.33

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

2

Natisni članek

kazen Jumbo-Visma Ineos Tony Martin Luke Rowe Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Sreda, 24. 7. 2019, 19.33

1 leto, 9 mesecev

Komisarji neusmiljeni: Martin in Rowe izključena s Toura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

2

Komisarji, ki bdijo nad Dirko po Franciji, so po 17. etapi izključili kolesarja Ineosa in Jumbo-Visme, Britanca Luka Rowa in Nemca Tonyja Martina. Ostro so kaznovali njuno prerivanje.

Sodeč po videoposnetku je Nemec zavil pred Britanca in ga izrinil s ceste. Nekaj trenutkov kasneje je Rowe dvignil roko proti Martinovem obrazu, tretjič pa so ju kamere ujele, ko sta se dotikala z rameni.

"Žal mi je, da sem na cedilu pustil svoje sotekmovalce," je odločitev komisarjev komentiral Valižan Rowe, njegov vodja v moštvu Ineos, Dave Brailsford, pa je kazen označil za "zelo ostro".

Kaj natančno se je zgodilo?

Rowe: Vsi ste lahko videli in vsi si lahko ustvarite svoje mnenje. Jaz lahko le dvignem roko in priznam, da sem naredil napako. S to moram zdaj živeti, narejena pa je bila v trenutku napetosti. Bilo je vroče, borili smo se za položaje, oba sva naredila napako. Video je zunaj, poglejte in si ustvarite mnenje.

Martin: Menim podobno kot Luke, borili smo se, vozli smo pet ur v 35 stopinjah, vsi smo bili na robu zmogljivosti. Žal mi je za tisto, kar se je zgodilo, žal mi je bilo že takoj po dogodku. Včasih se pač zgodi, opravičujem se Luku in moštvu Ineos.

Po etapi sta si segla v roke …

Rowe: To se je zgodilo 14 kilometrov pred ciljem, po tem sva nadaljevala z dirko, se o dogodku pogovorila in stvar tudi rešila. Oba sva sprejela svoj del odgovornosti, si segla v roke in dejala, da lahko na vse skupaj pozabiva. Je pa to eden največjih športnih dogodkov na svetu, ima izjemno gledanost in opravičilo dolgujem veliko ljudem. Tonyju, Jumbo-Vismo, pa navijačem Ineosa, mojim kolegom, katerim v zadnjih dneh bitke ne bom mogel pomagati …

Je izključitev velik šok?

Martin: Je, še vedno se počutim izjemno slabo, moštvo sem pustil na cedilu v ključnem trenutku, bojujemo se namreč za stopničke, a odločitev sodnikov moram sprejeti. Občutek je grozen.

Odločitev sodnikov spoštujeta, priznavata, da sta storila napako, je pa izključitev po njunem mnenju veliko preostra. "Zaradi tega si nisva zaslužila izključitve. Take stvari se v kolesarstvi dogajajo ves čas, najina izključitev je bila pretirana," pravi Rowe, Martin se strinja: "Žal nama je, opravičujeva se vsem, a v takih situacijah bi morala biti opozorjena, dobiti bi morala še eno priložnost."

Z morebitno pritožbo na odločitev sodnikov se bosta ukvarjali vodstvi obeh ekip, še pravita izključena kolesarja.

"Drug drugemu sva bila v napoto. To je kolesarstvo."

Na vzponu na Col de la Sentinelle so televizijske kamere ujele prerivanje Rowa in Martina, ki pa je bilo po mnenju branilca lanske zmage in Rowejevega kapetana pri Ineosu ter drugouvrščenega v skupnem seštevku Gerainta Thomasa "nekaj povsem običajnega". Svoje videnje je pojasnil tudi Rowe: "Nič ni bilo. Zapeljal sem do njega, vse je v redu, segla sva si v roke. Oba sva v isti službi. Drug drugemu sva bila v napoto. To je kolesarstvo."

Alaphilippe: Nekaj kolesarjev je bilo preveč vznemirjenih, prerivali so se

Etapa je bila napeta, nekaj kolesarjev je v boju za pozicije pretiravalo, pa je pojasnil vodilni na Touru, Francoz Julian Alaphilippe. "Veliko napetosti je bilo, vsi so hoteli zasesti najboljše položaje in videl sem stvari, ki mi niso všeč. Nekaj kolesarjev je bilo preveč vznemirjenih, prerivali so se. Pomislil sem, da se bojijo mene, zato sem jih poskušal pomiriti in jim dejal, da danes ne bom napadal, saj mi kolesarji v begu ne predstavljajo nobene grožnje," je razlagal novinarjem v Gapu.

"Mislim, da Ineosu ni bilo všeč, da smo na čelu glavnine"

Nizozemski Jumbo-Visma bo Tour nadaljeval brez štirikratnega svetovnega prvaka Martina. Kapetan ekipe Steven Kruijswijk, tretji v skupnem seštevku, je o incidentu povedal tole: "Mislim, da Ineosu ni bilo všeč, da smo na čelu glavnine. Onadva (Martin in Roew) sta se borila za pozicijo in nihče od njiju ni popustil. Oba sta takšna, da tekmecu ne prepustita niti centimetra."

Zmagovalec 17. etape je bil Italijan Matteo Trentin (Michelton-Scott), rumeno majico vodilnega na dirki in prednost pred najbližjimi zasledovalci pa je zadržal Francoz Julian Alaphilippe. Rowe je imel v skupnem seštevku več kot dve uri in 20 minut zaostanka za Alaphilippom, Martin več kot tri ure.

Preberite še:

Matteo Trentin TDF19
Sportal Na Touru zatišje pred viharjem, sladka etapna zmaga pa Italijanu Trentinu #video
Caleb Ewan
Sportal V hudem boju špritnerjev najboljši Avstralec #video
Richard Carapaz
Sportal Movistar razpada: odhajata zmagovalec Gira in Quintana, morda tudi Landa!
Julian Alaphilippe
Sportal Vsi se sprašujejo, ali bo zdržal pritisk
Sportal Sagan dal avtogram kar med vožnjo na Tourmalet #video
Ne spreglejte