Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 3. 2023,
16.42

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

2

Natisni članek

Jan Tratnik Domen Novak Tadej Pogačar Tadej Pogačar Matej Mohorič Matej Mohorič Milano-Sanremo

Sobota, 18. 3. 2023, 16.42

1 leto, 1 mesec

114. izvedba kolesarske dirke Milano–Sanremo (294 km)

Van der Poel v zadnjih petih kilometrih strl Pogačarja in Mohoriča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

2

Milano Sanremo Mathieu van der Poel | Mathieu van der Poel je zmagovalec najdalj[e kolesarske klasike. | Foto Guliver Image

Mathieu van der Poel je zmagovalec najdalj[e kolesarske klasike.

Foto: Guliver Image

Najdaljšo enodnevno kolesarsko klasiko, 294 kilometrov dolgo dirko Milano–Sanremo, kjer je zmago branil Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), je prvič dobil Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck). Za 15 sekund je premagal Filippa Ganno (INEOS), Wouta van Aerta (Jumbo-Visma) in četrtega Tadeja Pogačarja (UAE Emirates). Mohorič je s 26 sekundami zaostanka osvojil osmo mesto.

Milano Sanremo Tadej Pogačar | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Glavnina kolesarjev je pred predzadnjim klancem na Cipresso ujela ubežnike. Čeprav je imel ta klanec v prvih 3,8 kilometra povprečni petodstotni naklon, pa se selekcija ni naredila. Se je pa tik pod vrhom, 25 kilometrov pred ciljem, v ospredje pomaknil Tadej Pogačar. Nekaj kilometrov pred vzponom na Cipresso je prišlo do padca petih kolesarjev v glavnini, med njimi je bil tudi Jan Tratnik. Moral je zamenjati kolo. Po spustu s Cipresse, 17 kilometrov pred ciljem, je napadel Nemec Nils Politt. A so ga po treh kilometrih že ujeli.

Zadnji klanec Poggio velja za položnejšega, dolg je 3,7 kilometra s povprečnim naklonom 3,7 odstotka. V običajnih etapah ali na klasikah takšni klanci sicer niso odločilni, na Milano–Sanremu pa se ta začne po 285 kilometrih kolesarjenja, zato so noge takrat v precej drugačnem stanju kot sicer. Takoj so ritem dvignili kolesarji ekipe Bahrain-Victorius z branilcem zmage Matejem Mohoričem. Sredi klanca, 7,7 kilometra pred ciljem, je prvič napadel Pogačar. Sledil mu je Mathieu van der Poel. Glavnina se je takoj razpotegnila, večina ritma ni več mogla držati.

Milano Sanremo Tadej Pogačar | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Po prečkanju vrha je bilo do konca le še 5,4 kilometra, od tega dobre tri kilometre spusta in dva kilometra po ravnini do trga Via Roma in cilja. Na spustu je pospešil van der Poel in si priboril 50 metrov prednosti. Tri kilometre pred ciljem je imel šest sekund prednosti pred Pogačarjem, Woutom van Aertom in Filippom Ganno, še šest sekund več je zaostajal Mohorič.

Mathieu van der Poel | Foto: AP / Guliverimage Mathieu van der Poel Foto: AP / Guliverimage Nizozemec Van der Poel je bil v zadnjih kilometrih preprosto premočan. Niso ga več ujeli. In prvič je osvojil klasiko Milano–Sanremo. Zadnji Nizozemec z zmago na Sanremu je bil Hennie Kuiper pred dolgimi 38 leti. Pogačar je skozi cilj prišel na četrtem mestu, z Ganno in van Aertom so zaostali 15 sekund. Mohorič je bil na koncu osmi, zaostal pa je 26 sekund.

"Vedno sem si želel dobiti to dirko, to je bila ena večjih želja za letošnjo sezono. Zato sem moral tvegati, samostojen napad bi se lahko izkazal kot 'samomor', a po zaslugi mojega odličnega razpoloženja se ni. Ko sem po napadu pogledal nazaj, sem videl, da sem si priboril nekaj prednosti. To mi je vlilo še dodatnih moči, da sem lahko zdržal do konca," je povedal zmagovalec.

Hauptman: Mathieu je bil nepremagljiv

"Mislim, da smo naredili, kar smo lahko. Svoje zamisli smo izpolnili, toda danes smo naleteli na močnejšega, Mathieu je bil nepremagljiv," nad razpletom ni bil razočaran Andrej Hauptman, športni direktor ekipe UAE Emirates, enako pa velja tudi za Mohoriča. "Ni bilo dosti drugače kot lani, le da tokrat malenkosti niso bile na moji strani. Pričakovali smo napad Pogačarja, žal nisem imel pravih nog, da bi lahko sledil četverici," je na cilju povedal Gorenjec.

 "Ni obžalovanja. Ekipa je opravila popolno delo, pripeljala me je v zadnji napad, a nisem imel dovolj moči za samostojen napad. Van der Poel je bil premočan, nisem mu mogel slediti. Hitro je naredil razliko, tudi na spustu je bil boljši, sprintal je, mi trije zasledovalci pa nismo mogli narediti česa podobnega. Najboljši mož je danes zmagal. Vedel sem, da bo težko, imam pa visoka pričakovanja na tej dirki v prihodnjih letih," je po dirki povedal Pogačar.

Tadej Pogačar je doživel padec pred štartom, a jo je odnesel brez posledic:

Profil trase dirke MilanoSanremo:

Profil Milano-Sanremo 2023 | Foto:

Vzpona na Cipresso in Poggio sta odločila dirko:

Cipressa Poggio | Foto:

Favoriti pred štartom dirke:

Po treh zmagah na spomenikih (dvakrat na Lombardiji in enkrat na dirki Liege–Bastogne–Liege) Tadej Pogačar pogleduje proti četrti zmagi.  | Foto: LaPresse Po treh zmagah na spomenikih (dvakrat na Lombardiji in enkrat na dirki Liege–Bastogne–Liege) Tadej Pogačar pogleduje proti četrti zmagi. Foto: LaPresse

Na štartni listi je kar osem nekdanjih zmagovalcev dirke Milano–Sanremo, med njimi tudi Wout van Aert. | Foto: LaPresse Na štartni listi je kar osem nekdanjih zmagovalcev dirke Milano–Sanremo, med njimi tudi Wout van Aert. Foto: LaPresse

Julian Alaphilippe je na dirki Milano–Sanremo zmagal leta 2019. | Foto: LaPresse Julian Alaphilippe je na dirki Milano–Sanremo zmagal leta 2019. Foto: LaPresse

Mathieu Van der Poel je bil na lanski izvedbi dirke Milano–Sanremo tretji. | Foto: LaPresse Mathieu Van der Poel je bil na lanski izvedbi dirke Milano–Sanremo tretji. Foto: LaPresse Peter Sagan je zadnjič nastopil na dirki Milano–Sanremo, saj se po koncu te sezone poslavlja. Zmage na tej dirki še nima, je bil pa dvakrat drugi in štirikrat četrti. | Foto: LaPresse Peter Sagan je zadnjič nastopil na dirki Milano–Sanremo, saj se po koncu te sezone poslavlja. Zmage na tej dirki še nima, je bil pa dvakrat drugi in štirikrat četrti. Foto: LaPresse

Uroš Murn
Sportal Trasa SP po meri slovenskih kolesarjev, le Rogliču morda ne ustreza najbolj
Primož Roglič
Sportal Roglič ga je presenetil: "Videti je bolj suh kot lansko leto"
Matej Mohorič
Sportal "Tadeju se bomo prilepili za kolo in mu poskušali slediti do vrha, nato pa ..."
Tom Pidcock
Sportal Britanski zvezdnik zaradi pretresa možganov izpušča spomenik
Martin Hvastija
Sportal "Videli smo, da sta Pogačar in Roglič še vedno najboljša"
Ne spreglejte