Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2023,
9.11

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

Natisni članek

Team Visma | Lease a Bike BORA - hansgrohe Jumbo-Visma Cian Uijtdebroeks

Ponedeljek, 11. 12. 2023, 9.11

5 mesecev

Drama se nadaljuje: Rogličeva ekipa za prestop Belgijca zahteva milijon evrov odškodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36
Cian Uijtdebroeks | Ekipa BORA - hansgrohe naj bi za prestop Ciana Uijtdebroeksa, ki si želi obleči dres Jumbo-Visme, zahtevala odškodnino v višini milijona evrov.  | Foto A.S.O./Oman Cycling Association/Thomas Maheux

Ekipa BORA - hansgrohe naj bi za prestop Ciana Uijtdebroeksa, ki si želi obleči dres Jumbo-Visme, zahtevala odškodnino v višini milijona evrov. 

Foto: A.S.O./Oman Cycling Association/Thomas Maheux

Potem ko je v soboto popoldne zaokrožila novica, da je 20-letni belgijski kolesar Cian Uijtdebroeks, ki mu napovedujejo izjemno svetlo kolesarsko prihodnost, iz ekipe BORA - hansgrohe prestopil k Jumbo-Vismi, kar so njegovi zdajšnji delodajalci le 88 minut pozneje odločno zanikali, zdaj ti za prestop zahtevajo okoli milijon evrov odškodnine, poroča specializirani kolesarski portal Wielerflits.

V soboto popoldne je zatišje v svetu cestnega kolesarstva prekinila eksplozivna novica. Iz ekipe Jumbo-Visma, ki se bo z novo sezono in novimi sponzorji preimenovala v Visma | Lease a Bike, so sporočili, da so z 20-letnim belgijskim kolesarjem Cianom Uijtdebroeksom podpisali pogodbo za naslednja štiri leta. Veselje ni trajalo dolgo. Le 88 minut pozneje so iz ekipe BORA - hansgrohe sporočili, da nadarjeni Belgijec, osmi na letošnji Vuelti, ne odhaja nikamor, saj ima z Nemci pogodbo sklenjeno vse do 31. decembra 2024.

A kot kaže, sta Uijtebroeks in agencija AEJ Allsports, ki ga zastopa (gre za isto agencijo, ki zastopa tudi Tadeja Pogačarja), prepričana, da temu ni tako. Uijtebroeks naj bi pogodbo z zdajšnjim delodajalcem prekinil 1. decembra letos, o čemer naj bi bila obveščena tudi Mednarodna kolesarska zveza (UCI), a pri Bori očitno niso istega mnenja.   

Spletni portal Wielerflits poroča, da je ekipa Jumbo-Visma nemški ekipi BORA - hansgrohe "brez obveznosti in iz kolegialnosti" za Uijtdebroeksa ponudila nadomestilo v višini njegove letne plače, kar za vodstvo Bore ni bilo dovolj. Po poročanju Wielerflitsa pri Bori zdaj za Belgijca zahtevajo odškodnino v višini milijona evrov, kar naj bi bil skoraj desetkratnik njegove letne plače.

Cian Uijtdebroeks | Foto: A.S.O./Oman Cycling Association/Thomas Maheux Foto: A.S.O./Oman Cycling Association/Thomas Maheux

To je že drug primer kadrovskega mešetarjenja med ekipama. Pred nekaj tedni je v ekipo BORA - hansgrohe iz Jumbo-Visme prestopil Primož Roglič, in to v času, ko je še imel veljavno pogodbo z nizozemsko ekipo. Rogličev odkupni znesek naj bi bil okoli tri milijone evrov, oseba, neposredno vpletena v ta prestop, pa je za Wielerflits povedala, da je Roglič sam sklenil dogovor z Jumbo-Vismo in da kupnine ni plačala neposredno ekipa BORA - hansgrohe.

Patrick Lefevere, menedžer ekipe Soudal Quick-Step, je ob novi prestopni zmešnjavi na omrežju X dal jasno vedeti, da takšni enostranski prestopi niso možni. "UCI mora spoštovati svoja lastna pravila. Do prestopa z odobritvijo UCI lahko pride samo v primeru, ko se vse tri strani strinjajo (nekdanja in bodoča ekipa ter kolesar, op. a.)," je bil jasen Lefevere.

Eden od dokazov, da je Uijtdebroeks prepričan, da bo v novi sezoni vozil za ekipo Visme, je tudi fotografija z nedeljskega treninga v Gironi, kjer je že kolesaril v spodnjem delu dresa z napisom Visma. 

Preberite še:

Sportal Mladi belgijski up zanetil spor med Rogličevimi in Rogličevimi nekdanjimi
Robert Gesink, Primož Roglič
Sportal Nekdanji sotekmovalec Primoža Rogliča: Upam, da mu uspe
Cian Uijtdebroeks
Sportal Pri Jumbo-Vismi potrdili zanimanje za moštvenega kolega Primoža Rogliča
Tadej Pogačar
Sportal Pri Pogačarju v slogu "boy bandov" razkrili drese za sezono 2024
THUMB - Tadej Pogačar
Sportal Govorice glede Pogačarja vse glasnejše

 

 

Ne spreglejte