SiolNET. Sportal Kolesarstvo
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka po Španiji, 17. etapa (Unquera–lagos de Covadinga, 185,5 km)

Primož Roglič z epsko vožnjo do rdeče majice!

10

termometer

Primož Roglič
Primož Roglič je v velikem slogu osvojil 17. etapo in prišel do rdeče majice. Foto: Guliverimage

Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma) je na Vuelti v izjemno zahtevni gorski etapi v velikem slogu prišel do rdeče majice. Skupaj z Eganom Bernalom sta se odpeljala že na predzadnjem gorskem cilju in pomahala tekmecem za skupno zmago v slovo. Da je prvi mož Vuelte, je Rogla pokazal na zahtevnem ciljnem vzponu, na katerem se je otresel Bernala in se odpeljal etapni zmagi naproti, po kateri je oblekel rdečo majico vodilnega. To je njegova tretja etapna zmaga na letošnji Vuelti. A pravega počitka ne bo, saj je že jutri spet na vrsti nova brutalna gorska preizkušnja.

Primož Roglič Sportal Roglič se je že v Tokiu navajal na novo družbo

Podrobno, 17. etapa

Cilj - Primož Roglič (Jumbo Visma) je v velikem slogu prišel do etapne zmage in rdeče majice vodilnega. Ekipni uspeh je dopolnil Sepp Kuss, ki je na ciljnem vzponu in zaključnem šprintu prišel do drugega mesta. Roglič ima v skupnem seštevku pred najbližjim zasledovalcem 2:22 prednosti. Na drugem mestu je Enric Mas (Movistar).

Izidi 17. etape:
1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       4:34:45
2. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                            + 1:34
3. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar)                    isti čas
4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)
5. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)
6. Enric Mas (Špa/Movistar)
7. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)
8. Gino Mäder (Švi/Bahrain Victorious)
9. Louis Meintjes (JAR/Intermarche-Wanty Gobert)            2:29
10. Clement Champoussin (Fra/Ag2r Citroen)                   2:44
...
15. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                           4:46
23. Odd Christian Eiking (Nor/Intermarche-Wanty-Gobert)      9:23
66. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                           32:20
74. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                    35:23
149. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                          45:19

...

Skupni vrstni red:
1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      68:42:56
2. Enric Mas (Špa/Movistar)                               + 2:22
3. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar)                        3:11
4. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                       3:46
5. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                           4:16
6. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                       4:29
7. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                        4:45
8. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                              5:04
9. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)                6:54
10. Gino Mäder (Švi/Bahrain Victorious)                      6:58
11. Odd Christian Eiking (Nor/Intermarche-Wanty-Gobert)      7:59
...
38. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                    1:26:22
103. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                  3:01:23
116. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                        3:10:50

...

dva kilometra do cilja - Primož Roglič ima 1:30 prednosti pred Bernalom in 1:40 pred naslednjimi zasledovalci.

Zaključni vzpon Lagos de Covadonga - 12,5-kilometrski vzpon ekstra kategorije. Povprečni naklon ima sicer "samo" 6,9 odstotka, a to zaradi nekaj ravnih predelov in celo dveh krajših spustov, medtem ko pravi plezalni odseki močno presegajo osem odstotkov, najstrmejši deli pa imajo 12- in 16-odstotni naklon. Zaključni vzpon Lagos de Covadonga - 12,5-kilometrski vzpon ekstra kategorije. Povprečni naklon ima sicer "samo" 6,9 odstotka, a to zaradi nekaj ravnih predelov in celo dveh krajših spustov, medtem ko pravi plezalni odseki močno presegajo osem odstotkov, najstrmejši deli pa imajo 12- in 16-odstotni naklon. Foto: A.S.O. 2,5 kilometra do cilja - Primož Roglič ima pred Eganom Bernalom 1:22 prednosti, slednjega pa bodo kmalu ujeli Lopez, Mas, Kuss in Yates.

tri kilometre do cilja - Enrica Masa so ujeli, nakar je poskušal skočiti celo Rogličev moštveni kolega Sepp Kuss, a so šli takoj za njim, zato je Američan popustil s tempom.

3,9 kilometra do cilja - Primožu Rogliču kaže izvrstno. Egan Bernal zaostaja 1:07. Za njim se je iz naslednje skupine podal Enric Mas, ki bi lahko ujel Kolumbijca.

5,4 kilometra do cilja - Roglič leti proti zmagi. Bernal zaostaja že 51 sekund, skupina z Masom na čelu 1:46.

6,4 kilometra do cilja - Primož Roglič v svojem slogu kolesari proti etapni zmagi in rdeči majici. Zdaj prihaja na vrsto najtežji del ciljnega vzpona. Medtem je iz skupine zasledovalcev skočil Miguel Angel Lopez. Sledila sta mu Sepp Kuss in Adam Yates. Njihov zaostanek znaša 1:44, Bernalov 34 sekund.

7,5 kilometra do cilja - Primož Roglič je navil tempo. Egan Bernal ima težave in mu ne more slediti. Preostali tekmeci zaostajajo 1:43.

devet kilometrov do cilja - Prednost Rogliča in Bernala spet nekoliko narašča. Trenutno je 1:34.

deset kilometrov do ciljaGuillaume Martin (Fra) Cofidis ima težave. Včeraj je padel in čuti posledice. Primož Roglič in Egan Bernal držita zasledovalce na varni razdalji. Njuna prednost je 1:24.

11 kilometrov do cilja - Prednost Rogliča in Bernala znaša 1:19. Bosta zdržala do konca?

12,5 kilometra do cilja - Roglič in Bernal sta začela s ciljnim vzponom. Povprečna hitrost je do tega trenutka znašala več kot 43 kilometrov na uro.

13,5 kilometrov do cilja - Še kilometer do zaključnega vzpona. Roglič in Bernal sta izgubila pol minute in imata še 1:34 prednosti. V ozadju navija tempo ekipa Bahrain Victoriousa, ki stavi na Jacka Haiga.

18 kilometrov do cilja - Roglič in Bernal se približujeta zaključnemu peklu. Njuna prednost pred skupino 20 kolesarjev zdaj znaša dve minuti. Ciljni vzpon Lagos de Covadonga je hkrati tudi gorski cilj - 12,5-kilometrski vzpon ekstra kategorije. Povprečni naklon ima sicer "samo" 6,9 odstotka, a to zaradi nekaj ravnih predelov in celo dveh krajših spustov, medtem ko pravi plezalni odseki močno presegajo osem odstotkov, najstrmejši deli pa imajo 12- in 16-odstotni naklon.

21 kilometrov do cilja - Roglič in Bernal imata 2:17 naskoka.

27,5 kilometra do cilja - Primož Roglič in Egan Bernal imata pred sabo še 15 kilometrov in začel se bo zaključni vzpon. Zanimivo bo videti, koliko jima je vzel močni skok na predzadnjem gorskem cilju. Povprečna hitrost je neverjetnih 44,8 kilometra na uro.

36 kilometrov do ciljaEgan Bernal in Primož Roglič povečujeta prednost. Zdaj znaša 1:49.

43 kilometrov do cilja - Egan Bernal in Primož Roglič imata še 30 kilometrov vožnje do ciljnega vzpona, ki sliši na ime Lagos de Covadonga (1.085 metrov nadmorske višine). Njuna prednost pred najbližjimi zasledovalci je 1:24. V tej skupini ima Roglič dva pomočnika v Seppu Kussu in Stevenu Kruijswijku. Ineos Grenadiers ima Adama Yatesa, Movistar Enrica Masa in Miguela Angelza Lopeza, Cofidis Guillauma Martina, ki je včeraj padel, v skupnem seštevku pa je bil pred današnjo etapo na drugem mestu, Bahrain Victorious pa Jacka Haiga.

Skupni vrstni red pred 17. etapo:

1. Odd Christian Eiking (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux 64;06:47
2. Guillaume Martin (Fra) Cofidis + 0:54
3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 1:36
4. Enric Mas (Špa) Movistar Team 2:11
5. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team 3:04
6. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious 3:35
7. Egan Bernal (Kol) Ineos Grenadiers 4:21
8. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 4:34
9. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 4:59
...

48 kilometrov do cilja - Rdeča majica Odd Christian Eiking je pri spustu na mokrem cestišču padel. Huje jih je skupil kolesar Astane Vlasov. Medtem sta Bernal in Roglič sama v ospredju. Njuna prednost je 1:08.

50 kilometrov do cilja - gorski cilj La Collada Llomena

1. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) 10 točk / 3 bonifikacijske sekunde
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 6 / 2
3. Wout Poels (Bahrain Victorious) 4 / 1"
4. Jack Haig (Bahrain Victorious) 2 
5. Gino Mäder (Bahrain Victorious) 1 

56 kilometrov do cilja - Egan Bernal in Primož Roglič sta kot prva drugič prešla gorski cilj La Collada Llomena. Njuna prednost znaša okoli 46 sekund. Zanimivo bo videti, kaj bo sledilo po spustu, saj je do zaključnega vzpona še približno 40 kilometrov vožnje po ravnini.

56,8 kilometra do cilja - Primož Roglič je virtualno v rdečem. Do danes vodilni Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche) zaostaja že 1:50, Guillaume Martin (Fra) Cofidis 43 sekund. Razlika med Rogličem in slednjim je v skupnem seštevku 42 sekund.

58 kilometrov do cilja - Miguela Angela Lopeza je glavnina, na čalu katere je ekipa Bahrain-Victoriousa, ujela. Egan Bernal in Primož Roglič sta sama v ospredju in imata 46 sekund prednosti. Bernal je v skupnem seštevku na sedmem mestu s 4:21, Roglič pa je tretji z 1:36 zaostanka.

59 kilometrov do cilja - Prednost Bernala in Rogliča znaša 32 sekund. Rdeča majica zaostaja že več kot minuto. Vodilna poskuša ujeti Miguel Angel Lopez (Movistar).

60,8 kilometra do cilja - Egan Bernal je skočil na predzadnjem vzponu dneva. Sledil mu je le Primož Roglič. Zanimivo je, da se je tako zgodaj odločil za skok, ker je po spustu še kar nekaj kilometrov vožnje po ravnini, preden se bo začel zaključni vzpon.

Gorski cilj La Collada Llomena. Gorski cilj La Collada Llomena. Foto: A.S.O. 62 kilometrov do cilja - Ubežnik Olivier Le Gac (Groupama-FDJ) je ujet. Rdeča majica spet v težavah. Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche) tudi tokrat na vzponu La Collada Llomena ne more slediti tempu.

63 kilometrov do cilja - Kolesarji so začeli z drugim vzponom na La Collada Llomena. Tudi tokrat so se v ospredje postavili kolesarji Ineos Grenadiersa. Ob Eganu Bernalu sta Pavel Sivakov in Tom Pidcock. Za njimi so kolesarji Jumbo-Visme s Primožem Rogličem na čelu. Cesta je zaradi dežja povsem zmočena.

64 kilometrov do cilja - "Čakali smo na to. Narediti bomo poskušali najboljše. Videli bomo, kakšen bo ritem dirke od samega začetka. Zagotovo upam, da bom imel dobre noge, da bom kaj pridobil. Upam, da se bom dobro počutil. Zaključnega klanca ne poznam, nekaj posnetkov sem videl. Lep je videti, a izjemno težak," je pred začetkom današnjega dneva dejal Primož Roglič, ki bi lahko danes oblekel rdečo majico.

72 kilometrov do cilja - Le še Olivier Le Gac (Groupama-FDJ) je v ospredju in ima 48 sekund prednosti. Ekipa Jumbo-Visme je medtem ulovila preostale ubežnike. Povprečna hitrost do tega trenutka znaša kar 45 kilometrov na uro.

75 kilometrov do cilja - Dež nagaja kolesarjem. Posebna pazljivost bo potrebna pri spustu z naslednjega gorskega cilja, ki bo drugič v današnjem dnevu La Collada Llomena. Za Primoža Rogliča in ostale bo to dodatna nevarnosti.

80 kilometrov do ciljaOlivier Le Gac (Groupama-FDJ) je sam v ospredju in ima pred 23 kolesarji 30 sekund prednosti, glavnina pa zaostaja 1:33.

AG2R Citroën: Cherel
Alpecin-Fenix: Vine
Astana-Premier Tech: I. Izagirre
Bahrain Victorious: Landa, Tratnik
Burgos-BH: Navarro, Cabedo, Okamika
Caja Rural-Seguros RGA: Cepeda
Cofidis: Je. Herrada
EF Nippo: Camargo
Euskaltel-Euskadi: Martin
Ineos Grenadiers: Van Baarle
Lotto Soudal: Moniquet
Movistar Team: Oliveira
Team BikeExchange: Nieve
Team DSM: Hamilton, Storer, Tusveld
Qhubeka NextHash: Aru, Henao
Trek-Segafredo: Nibali
UAE Team Emirates: De la Cruz, Trentin

85 kilometrov do cilja - Na čelu glavnine je zdaj ekipa Jumbo-Visme, ki računa na Primoža Rogliča. 24 ubežnikov ima 1:50 prednosti. Med njimi je Davide De La Cruz (UAE Emirates), ki v skupnem seštevku za rdečo majico zaostaja 7:11.

92 kilometrov do cilja - Pri spustu kolesarjem nagaja dež, zato bo potrebna dodatna previdnost. Ubežnik Michael Storer ima deset sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci, med katerimi je tudi Davide De la Cruz, glavnina s Primožem Rogličem na čelu pa zaostaja 1:26. Pri spustu se je tej skupini spet priključil vodilni v skupnem seštevku Odd Christian Eiking (Intermarche), ki pa bo imel pri naslednjem vzponu na La Collada Llomena vnovične težave.

97 kilometrov do cilja - gorski cilj La Collada Llomena

1. Michael Storer (Team DSM), 10 točk
2. Oscar Cabedo (Burgos-BH), 6 
3. Matteo Trentin (UAE Team Emirates), 4
4. Olivier Le Gac (Groupama-FDJ), 2 
5. David De la Cruz (UAE Team Emirates), 1

98 kilometrov do cilja - Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche) ne more več držati tempa glavnine. Ker sta do konca etape še dva izjemno zahtevna vzpona, je jasno, da bo danes predal rdečo majico vodilnega. Jo bo oblekel Primož Roglič, ki za ubežniki zaostaja le še 17 sekund?

99 kilometrov do cilja - Iz glavnine je skočil Mikel Landa (Bahrain-Victorious), ki pa ne predstavlja nevarnosti v skupnem seštevku, saj zaostaja 48 minut.

100 kilometrov do cilja - Ineos Grenadiers so se postavili na čelo glavnine. In na drugem mestu je Egan Bernal, ki bo očitno poskušal napasti. Medtem imajo ubežniki 1:21 prednosti. Do vrha je še 2,4 kilometra.

102,8 kilometra do cilja - Dobili smo nekaj skupin. Madrazo, Moniquet, Camargo in Van Baarle so v ospredju. Od glavnine se je odlepil tudi Davide De La Cruz (UAE Emirates), ki v skupnem seštevku za rdečo majico zaostaja 7:11 in je najbolj nevaren. Glavnina zaostaja 1:44.

104 kilometre do cilja - Na začetku vzpona smo dobili dve skupini. V uvodni je tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorious). Primož Roglič (Jumbo-Visma) in ostali tekmeci za skupno zmago zaostajajo 37 sekund.

104,8 kilometra do cilja - Vse bolj napeto je. Kolesarji so začeli z vzponom La Collada. V ospredju so ekipe, ki imajo v svojih vrstah favorite. Tudi Jumbo Visma Primoža Rogliča.

110 kilometrov do cilja - Nič novega. Povprečna hitrost je še vedno visoka in znaša 50,8 kilometra na uro. Še malo in čas bo za prvi vzpon na La Collada Llomena (1.003 metre nadmorske višine) - 7,6-kilometrski klanec s kar 9,3-odstotnim povprečnim naklonom in deli, ki presegajo deset odstotkov.

121 kilometrov do cilja - Izjemen tempo se nadaljuje, prav tako poizkusi pobegov, a vselej neuspešno. Kolesarjem bi lahko danes ponagajal tudi dež. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) naj bi ravno zaradi tega prišel do klubskega avta in vzel dežna oblačila.

124 kilometrov do cilja - Guillaume Martin (Cofidis), drugi v skupnem seštevku, čuti posledice padca v torkovi etapi, zato si od današnjega dne ne obeta veliko: "Praktično povsod čutim bolečine. Najbolj me boli v predelu reber, zato težje diham. Nisem najboljši."

134 kilometrov do cilja - Nora uvodna ura. Povprečna hitrost je več kot 51 kilometrov na uro. Napeto je v današnji etapi, pa se najzahtevnejši del sploh še ni začel. Še dobrih 20 kilometrov do gorskega cilja La Collada Llomena (1.003 metre nadmorske višine) - 7,6-kilometrski klanec s kar 9,3-odstotnim povprečnim naklonom in deli, ki presegajo deset odstotkov. Dvakrat se bodo podali nanj, v drugem prehodu si bodo najboljši razdelili tudi bonifikacijske odbitke sekund.

137 kilometrov do cilja - V glavnini niso dopustili, da bi se Jan Polanc odpeljal in so ga po nekaj kilometrih ujeli.

140 kilometrov do cilja - Jan Polanc (Uae Emirates) je bil tudi po spustu z gorskega cilja v ospredju, nato pa se je odločil za skok in se odpeljal glavnini.

148 km do cilja - Gorski cilj Altu de Hortigueru. Najhitrejši na vrhu je bil Jan Polanc.

1. Jan Polanc (UAE Team Emirates) 3 točke
2. Damiano Caruso (Bahrain Victorious) 2
3. Romain Bardet (Team DSM) 1

148 kilometrov do cilja - Ubežniki ujeti, a se vrstijo novi napadi.

150 kilometrov do cilja - Kolesarji se vzpenjajo na gorski cilj III. kategorije Altu de Hortigueru (5,3 kilometra/4,7-odstotni povprečni naklon).

152 kilometrov do cilja - Po 32 kilometrih bitke je zdaj z manjšo prednostjo 20 sekund osmerica kolesarjev - Alex Krieger (Alpecin-Fenix), Mark Padun (Bahrain Victorious), Kevin Geniets (Groupama-FDJ), Andreas Kron (Lotto Soudal), Damien Howson (Team BikeExchange), Michael Storer (Team DSM), Bert-Jan Lindemann (Team Qhubeka NextHash) in Joe Dombrowski (UAE Team Emirates).

160 kilometrov do cilja - Tudi Jan Tratnik je poskušal najti stik z ubežniki, a glavnina za zdaj vse še nadzira. Povprečna hitrost je kar 53,8 kilometra na uro. To zna biti še dolg dan.

177 kilometrov do cilja - Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Pelayo Sanchez (Burgos-BH), Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick Step), Arnaud Démare, Olivier Le Gac (Groupama-FDJ) in Dylan Sunderland (Team Qhubeka NextHash) so se odlepili od glavnine, pred katero imajo 14 sekund prednosti.

178 kilometrov do ciljaArnaud Démare je skupaj v skupini šestih kolesarjev, ki poskušajo s pobegom.

12.20 - Današnja etapa vsebuje štiri vzpone. Najprej gorski cilj III. kategorije Altu de Hortigueru (5,3 kilometra/4,7-odstotni povprečni naklon), dvakrat se bodo podali na gorski cilj I. kategorije La Collada Llomena (7,6 kilometra/9,3-odstotni naklon), sledil pa bo še zaključni s predznakom ekstra kategorije Lagos de Covadonga (12,5 kilometra/ 6,9-odstotni naklon). Tudi danes bo v rdeči majico kolesaril Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche), ki bi lahko vodilni položaj izgubil prav danes. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je izmed favoritov za končno zmago v najboljšem položaju.

12.15 - Pozdravljeni, čas je za gorski spektakel na Vuelti. Pred kolesarji je izjemno zahtevna etapa, v kateri bo zanimivo spremljati, kaj bodo pripravili tekmeci, ki jih na Dirki po Španiji zanima skupna zmaga. Vuelta 2021 - profili etap Foto: A.S.O.

Skupni vrstni red pred 17. etapo:

1. Odd Christian Eiking (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux 64;06:47

2. Guillaume Martin (Fra) Cofidis + 0:54

3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 1:36

4. Enric Mas (Špa) Movistar Team 2:11

5. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team 3:04

6. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious 3:35

7. Egan Bernal (Kol) Ineos Grenadiers 4:21

8. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 4:34

9. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 4:59

10. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 5:31

33. Jan Polanc (Slo) UAE Tem Emirates 55:26

106. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 2;26:55

108. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 2;27:24

Pred etapo

Na Vuelti se začenja končni obračun, sreda prinaša pravi spektakel, ki utegne močno premešati vrstni red v skupnem seštevku. Primož Roglič bo skoraj zagotovo tarča napadov, čeprav v skupnem seštevku zaseda tretje mesto, a kot zmagovalec zadnjih dveh Vuelt velja za prvega favorita.

Fabio Jakobsen Sportal Roglič preživel še eno nervozno etapo, Jakobsenu zmaga na rojstni dan

Se Norvežan poslavlja od rdeče majice?

Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarche) je v rdeči majici vodilnega preživel sedem dni in pričakuje, da jo bo slekel po 17. etapi, v kateri se bo razvnel boj za skupno zmago. "Že teh sedem dni v rdeči majici je več, kot sem si upal sanjati," pravi 26-letnik iz Storda. "Mislim, da bo etapa do Lagosa De Covadonge odločilna v boju za skupno zmago, pričakujem trdo dirkanje od starta do cilja. Zabavno bo, ampak z Rogličem in še nekaterimi velikimi favoriti se v klancih ne morem enakovredno kosati," je še razlagal Norvežan.

Odd Christian Eiking ne pričakuje, da bo lastnik rdeče majice tudi po sredini etapi. Odd Christian Eiking ne pričakuje, da bo lastnik rdeče majice tudi po sredini etapi. Foto: Guliverimage

Kaj načrtuje Egan Bernal?

Svet pričakuje napad Egana Bernala, ki se je v zadnjih nekaj etapah skrival in hranil moči za najnapornejše preizkušnje dirke. Bo jutri napadel Rogliča? "Rad bi ga, saj nimam prav ničesar izgubiti. Vseeno mi je, če dirko končam na petem ali desetem mestu, ampak za napad potrebuješ dobre noge," odgovarja 24-letni Kolumbijec, sicer tudi nosilec bele majice najboljšega mladega kolesarja na dirki.

"Na Giru sem napadal tudi daleč pred ciljem in tudi, ko sem že vodil na dirki. Mislim, da je tako tudi prav, ampak počutil sem se dobro, bil sem močan, rad dirkam na tak način. Bomo videli, kako se bom počutil jutri. Če se bom dobro, potem bom poskusil s kakšno potezo. Imam tudi močno ekipo, Adam Yates je močan, težava je le v tem, da smo izgubili dva kolesarja," se je še razgovoril zmagovalec letošnje Dirke po Italiji in Toura leta 2019.

O čem razmišlja Egan Bernal? O čem razmišlja Egan Bernal? Foto: Guliverimage

Kaj pa pravi Roglič?

In kaj pravi Roglič, zmagovalec zadnjih dveh španskih pentelj in prvi favorit, da letos pride še do tretje zaporedne lovorike v Španiji? "Težko je biti zdaj pameten in govoriti," je včeraj odgovarjal v svojem slogu in dodal: "Slej ko prej bodo strmina, vsi klanci in na koncu kronometer povedali, kaj je kdo igral, kdo ni. Bomo videli, kako bo potekalo. Težko je vnaprej delati načrte. Klancev je več kot dovolj. Dirka bo več kot težka. Zelo pošteno bo. Kaj kmalu se bo videlo, kdo ima še nekaj več in kdo ne."

Primož Roglič Vuelta Sportal Roglič: Težko je biti zdaj pameten in govoriti #video

In res, na vrsto prihaja strmina. Sredina 17. etapa bo naravnost brutalna. Začela se bo z zaprto vožnjo ob 12.10 v Unqueri, po 185,8 kilometra pa končala enkrat med 17.14 in 17.48 na vrhu vzpona na Lagos de Covadonga. Ampak vmes kolesarje čaka pravi pekel, najprej klanec tretje kategorije, nato dva prve kategorije in za konec še vzpon ekstra kategorije.

Epsko bo!

Prvi na vrsti bo Altu de Hortigueru z vrhom na 37. kilometru etape. Gre za 5,3-kilometrski vzpon III. kategorije s povprečnim naklonom 4,7 odstotka. Ta bo za ogrevanje. Sledita dva veliko resnejša preizkusa prve kategorije oziroma gre za isti klanec, ki ga bodo kolesarji morali premagati dvakrat zapored. Prvič se bodo na La Collada Llomena (1.003 metre nadmorske višine), 7,6-kilometrski klanec s kar 9,3-odstotnim povprečnim naklonom in deli, ki presegajo deset odstotkov, povzpeli v 80. kilometru etape (vrh bodo dosegli po 87,9 odpeljanih kilometrih), nato se bodo spustili z gore in jo napadli še drugič na 122. kilometru etape. V drugem prehodu si bodo najboljši razdelili tudi bonifikacijske odbitke sekund, a najtežje pride prav na koncu.

Ciljni vzpon 17. etape bo Lagos de Covadonga (1.085 metrov nadmorske višine), 12,5-kilometrski vzpon ekstra kategorije. Povprečni naklon ima sicer "samo" 6,9 odstotka, a to zaradi nekaj ravnih predelov in celo dveh krajših spustov, medtem ko pravi plezalni odseki močno presegajo osem odstotkov, najstrmejši deli pa imajo 12- in 16-odstotni naklon.

Primož Roglič Sportal Rogliča čaka peklenski zadnji teden španske pentlje

Skupni vrstni red po 16 etapah:

1. Odd Christian Eiking (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux 64;06:47

2. Guillaume Martin (Fra) Cofidis + 0:54

3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 1:36

4. Enric Mas (Špa) Movistar Team 2:11

5. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team 3:04

6. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious 3:35

7. Egan Bernal (Kol) Ineos Grenadiers 4:21

8. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 4:34

9. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 4:59

10. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 5:31

33. Jan Polanc (Slo) UAE Tem Emirates 55:26

106. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 2;26:55

108. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 2;27:24

Preberite še:

Stefan Bissegger Sportal Švicar suveren na kronometru, Mohorič 19. Tim Merlier Sportal Uvodna etapa Belgijcu, Mohorič 14.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin