Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 8. 2021,
17.15

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Jan Tratnik Jan Polanc Luka Mezgec Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Torek, 31. 8. 2021, 17.15

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 16. etapa, Laredo−Santa Cruz de Bezana, 180 km

Roglič preživel še eno nervozno etapo, Jakobsenu zmaga na rojstni dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Fabio Jakobsen | Fabio Jakobsen si je poklonil najlepše darilo za 25. rojstni dan. | Foto Guliverimage

Fabio Jakobsen si je poklonil najlepše darilo za 25. rojstni dan.

Foto: Guliverimage

Odločilni zadnji teden Dirke po Španiji je odprla ravninska, a razgibana 16. etapa, zmage v ciljnem sprintu pa se je veselil Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step), ki prav danes praznuje 25. rojstni dan. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je dan preživel relativno mirno, v začetku se je izognil tudi množičnemu padcu in ostaja na tretjem mestu v skupnem seštevku. Norvežan Odd Christian Eiking (Inetrmarche) je ubranil rdečo majico vodilnega, to pa se lahko spremeni že jutri, ko bodo na sporedu resni klanci.

Današnja etapa se je začela v Laredu, takoj po startu pa je prišlo do skupinskega padca, v katerega so bili vpleteni tudi kolesarji Rogličeve Jumbo-Visme, medtem ko se mu je Kisovčan uspešno izognil. Te sreče nista imela dva njegova konkurenta v skupnem seštevku, Guillaume Martin (Cofidis) in Enric Mas (Movistar), pa tudi Rogličev moštveni kolega Lennard Hofstede jo je nekoliko skupil.

Takoj po startu je prišlo do skupinskega padca. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Takoj po startu je prišlo do skupinskega padca. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dirko so nadaljevali vsi osmoljenci, nekaj kasneje pa sta, ko so postale posledice padca povsem jasne, odstopila Italijan Giulio Ciccone (Trek Segafredo) in Belgijec Sep Vanmarcke (Israel Start Up Nation). V dirki je po njunem odstopu ostalo 159 kolesarjev.

V času padca pobegnila peterica

Prav v času padca je v beg skočila peterica kolesarjev, Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Dimitri Claeys (Team Qhubeka NextHash), Quinn Simmons (Trek-Segafredo) in Jetse Bole (Burgos-BH), kasneje se jim je pridružil še Harm Vanhoucke  Lotto Soudal), a ubežniki danes niso imeli nobenih možnosti.

Moštva sprinterjev so jim dovolila pobegniti le za nekaj več kot dve minuti, še pred zaključkom etape pa je glavnina vse ubežnike ujela, zadnjega Dewulfa štiri kilometre pred ciljem.

Zadnji kilometer etape:

Tehnično zahteven, ovinkast zaključek je vseeno postregel s klasičnim sprinterskim spopadom, Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step) pa je še enkrat pokazal, da je najboljši sprinter na letošnji Vuelti. Prav na svoj 25. rojstni dan je prišel še do tretje zmage na 76. izvedbi španske pentlje in to je bila bržčas zadnja zanj, saj so do konca dirke na sporedu le še zahtevne etape, v katerih sprinterji nimajo nobenih možnosti, ter kronometer, v katerem so prva mesta prav tako rezervirana za kolesarje z drugačnim profilom.  

Vsak rojstni dan je lep, ta pa še posebej

"Vsak rojstni dan je lep, ampak s to zmago je pa najlepši," se je v cilju veselil Jakobsen in se spet zahvalil kolegom iz Deceunincka, ki so ga danes povlekli nazaj v glavnino, po tem, ko je UAE Emirates s hudim tempom na enem od nekategoriziranih klancev razbil skupino. "Kar ste videli danes, je pravo volčje krdelo (wolfpack je vzdevek ekipe Deceuninck Quick Step, op. p.). Na klancu sem zaostal in fantje so počakali name ter me pripeljali nazaj. Vse česar sem sposoben je dobiti kratek in hiter sprint, vse ostalo so naredili oni," je še dodal 25-letni nizozemski as, ki se je veličastno vrnil po grozljivem padcu na lanski Dirki po Poljski.

Izidi 16. etape:

1. Fabio Jakobsen (Niz) Deceuninck-QuickStep 4;08:57
2. Jordi Meeus (Bel) Bora-Hansgrohe
3. Matteo Trentin (Ita) UAE Team Emirates
4. Michael Matthews (Avs) Team BikeExchange
5. Alberto Dainese (Ita) Team DSM
6. Jon Aberasturi Izaga (Špa) Caja Rural-Seguros RGA
7. Rui Oliveira (Por) UAE Team Emirates
8. Riccardo Minali (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux
9. Antonio Jesus Soto (Špa) Euskaltel-Euskadi
10. Clement Venturini (Fra) AG2R Citroën Team

19. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious
39. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma vsi isti čas
96. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 0:49
120. Jan Polanc (Slo) UAE Tem Emirates 2:38

Skupni vrstni red:

1. Odd Christian Eiking (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux 64;06:47
2. Guillaume Martin (Fra) Cofidis + 0:54
3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 1:36
4. Enric Mas (Špa) Movistar Team 2:11
5. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team 3:04
6. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious 3:35
7. Egan Bernal (Kol) Ineos Grenadiers 4:21
8. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 4:34
9. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 4:59
10. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 5:31

33. Jan Polanc (Slo) UAE Tem Emirates 55:26
106. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 2;26:55
108. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 2;27:24

Dirka po Španiji, potek 16. etape:

Cilj: Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step) je zmagovalec 16. etape! Jakobsen je bil v ciljnem sprintu močnejši od Jordija Meeusa (Bora Hansgrohe) in Mattea Trentina (UAE Team Emirates), ki sta zasedla drugo in tretje mesto. Četrti je bil Michael Matthews (BikeExchange).

Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je zasedel 19. mesto, Primož Roglič (Jumbo-Visma) 39., oba sta v cilj prišla v času zmagovalca. Luka Mezgec (BikeExchange) je bil 96. (+ 0:49), Jan Polanc (UAE Emirates) pa 120. (2:38).

4 km do cilja – tudi Dewulf je ujet, ekipe se pripravljajo na zaključni sprint, glavnina je razpotegnjena, Roglič je za zdaj na varnem med kolegi iz Jumbo-Visme.

17.03 (8 km do cilja) – pred glavnino vztraja le še Belgijec Stan Dewulf, ima pa še 19 sekund prednosti. V glavnini narašča napetost, hitrost je poskočila prek 60 km/h.

16.55 (13 km do cilja) – Bizkarra je spet pospešil v skupini ubežnikov, iz te je nato izpadel Vanhoucke. Glavnina bo peterico vsak čas ujela, zdaj vozi le še 20 sekund za njo. Rogličeva Jumbo-Visma se vozi tik za čelom glavnine.

16.46 (19 km do cilja) – kolesarji so na nekategoriziranem klancu, šesterica ima še 33 sekund prednosti pred glavnino, na čelu te pa se pojavljajo tudi kolesarji moštev Alpecin-Fenix in Groupama FDJ. Ti pripravljajo teren za svojega aduta Arnauda Demara. "Danes je zadnja priložnost za nas sprinterje, zato bomo zagotovo čutili nekaj pritiska. Zaključek etape bo zahteven, vsi smo že močno utrujeni, saj je že tretji teden dirke," je pred etapo povedal Francoz.

Bliža se zaključek etape, ki pa bo zaradi številnih ovinkov nadvse zahteven. Hitro lahko pride do novega padca, zato bodo morali Roglič in njegovi kolegi budno paziti na dogajanje.

16.34 (28 km do cilja) – kolesarji UAE Emirates so se umaknili s čela glavnine, ubežna šesterica vzdržuje 50 sekund prednosti.

Izidi letečega cilja (Santillana del Mar):
1. Jetse Bol (Burgos-BH), 20 točk /3 sekunde bonusa
2. Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), 17/2
3. Quinn Simmons (Trek-Segafredo), 15/1
4. Mikel Bizkarra (Euskatel-Euskadi), 13
5. Dimitri Claeys (Team Qhubeka NextHash), 10

16.24 (35 km do cilja) – kolesarji se bližajo letečemu cilju v Santillani del Maru, šesterica ubežnikov ima zdaj 53 sekund prednosti pred glavnino.

16.14 (42 km do cilja) – UAE Emirates so malce popustili, šesterica spet vodi z nekaj več kot 40 sekundami.

"Če bodo pospešili na zadnjem klancu, bo zame izjemno težko"
"Mislim, da na moj rojstni dan nismo dobili še nobene dirke. Pred začetkom dirke sem videl, da je danes ravninska etapa, in si jo označil za morebiten sprint. Ampak je kar nekaj težjih klancev pred ciljem, bomo pa poskušali poskrbeti, da bo odločal skupinski sprint. Klanec 10 kilometrov pred ciljem je težak, če bodo tam pospešili, bo zame izjemno težko," je pred etapo priznal Fabio Jakobsen.

16.07 (47 km do cilja) – kolesarji Deceunincka so se morali pošteno potruditi, da so Jakobsena pripeljali nazaj v glavnino, tudi med ubežniki so zaznali potezo UAE Emirates in pospešili. Skočil je Bizkarra, drugi so mu sledili in ohranjajo še slabe pol minute prednosti pred glavnino.

Roglič in njegovi kolegi iz Jumbo-Visme se danes uspešno skrivajo in izmikajo nevarnostim ter nepotrebni izgubi energije.

16.00 (53 km do cilja) – načrt UAE Emirates se uresničuje, njihovemu hudemu tempu v klanec najboljši sprinterji niso mogli slediti in so nekoliko zaostali za glavnino, tudi zeleni Fabio Jakobsen. Glavnina zdaj vozi le še 34 sekund za vodilno šesterico, skupina z Jakobsenom zaostaja več kot minuto.

Roglič previden
"Daleč od tega, da bi bila današnja etapa lahka, zato moramo ostati osredotočeni. Zaključek je nekoliko drugačen, kot je bil v deseti etapi lanske Vuelte, nekaj manj klanca je, zato mislim, da se danes ne bom boril za zmago," je pred etapo povedal Primož Roglič, ki je lani na Vuelti zmagal v podobni etapi kot je današnja.

15.54 (57 km do cilja) – na enem od nekategoriziranih klancev so se na čelo glavnine postavili kolesarji moštva UAE Emirates, ki poskušajo z visokim tempom utruditi sprinterje in omogočiti boljše razmere svojemu adutu za današnjo zmago Matteu Trentinu. Prednost vodilne šesterice je naglo padla pod minuto, v ozadju pa nekaj kolesarjev že ne more več držati stika z glavnino.

15.43 (64 km do cilja) – Vanhoucke se je pridružil ubežni skupini, glavnina pa se je spet umirila. Šesterica zdaj vozi 1:25 pred glavnino.

15.39 (67 km do cilja) – zdaj vodilno peterico lovi le še Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), preostali napadalci so spet v glavnini. Vodilni imajo le še 13 sekund prednosti pred Nizozemcem, pred glavnino pa 1:15.

15.34 (73 km do cilja) – Nizozemec Jetse Bol (Burgos BH) je prvi prečkal edini gorski cilj dneva. Peterica vodilnih ima zdaj 20 sekund prednosti pred Vanhouckejem, ta 20 pred Calmejanejem, Madrazom, Okamiko, Cuadrosom, Azparrenom and Brambillo, glavnina vozi 55 sekund za vodilnimi.

Izidi gorskega cilja III. kategorije (Alto de Hijas):
1. Jetse Bol (Burgos-BH) 3 točke
2. Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi) 2
3. Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team) 1

15.31 (75 km do cilja) – na klancu sta iz glavnine skočila Maxim van Gils in Harm Vanhoucke (oba Lotto Soudal), sledijo jima še Ander Okamika, Angel Madrazo (Burgos-BH), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel-Euskadi) in Gianluca Brambilla (Trek-Segafrdo), vodilno peterico imajo že na očeh, razlike so majhne, glavnina pa se ne vznemirja in vozi 1:02 za čelom dirke.

15.23 (78 km do cilja) – kolesarji se vzpenjajo na Alto de Hijas, peterica ubežnikov 1:33 pred glavnino. V dirki po zadnjih dveh odstopih ostaja še 159 kolesarjev.

Konec dirke za Cicconeja in Vanmarcka
Giulio Ciccone je odstopil z dirke. "Pri padcu si je poškodoval koleno," so sporočili iz njegove ekipe Trek Segafredo. Odstopil je tudi Belgijec Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation).

15.10 (87 km do cilja) – James Knox (Deceuninck-Quick Step), Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ) in Martijn Tusveld (Team DSM) so se izmenjevali na čelu glavnine in jo ubežnikom približali na 1:24.

Mathhews pričakuje klasični sprint
"Zagotovo si bo veliko fantov želelo v beg, ampak kot sem uspel slišati, bodo etapo nadzorovale ekipe sprinterjev. Mislim, da bo danes klasični sprint, je pa zaključek precej tehničen," je pred etapo povedal Avstralec Michael Matthews, moštveni kolega Luke Mezgeca pri BikeExchangu.

14.47 (103 km do cilja) – peterica ima spet več kot dve minuti naskoka, karavana se počasi bliža edinemu kategoriziranemu klancu dneva, Alto de Hijas (III. kategorija, 4,2 km vzpona pri 6,5 % povprečnega naklona. Vrh tega klanca je 74 kilometrov pred ciljem. Čeprav je današnja etapa označena za ravninsko, je v resnici hribovita, poleg kategoriziranega klanca je na trasi še kopica nekategoriziranih, kolesarji pa se bodo danes vzpenjali kar 2.275 metrov.

Letošnja Vuelta le za Tourom
Vuelta je po kakovosti prijavljenih kolesarjev druga najmočnejša dirka svetovne serije v tej sezoni, so izračunali na Procyclingstats. S 1.585 točkami je prva seveda Dirka po Franciji, Vuelta je s 1.091 točkami v družbi Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja (1.059) in Dirke Pariz–Nica (1.056), letošnji Giro (907) je šele na šestem mestu, za Dirko po Baskiji (951). Olimpijskih iger v tem seštevku niso upoštevali.

14.35 (110 km do cilja) – dogajanje se je povsem umirilo, vodilna peterica je spet malce povečala prednost, zdaj vozi 1:45 pred glavnino.

14.21 (121 km do cilja) – na čelo glavnine se občasno postavijo tudi kolesarji moštva Deceuninck Quick Step, ki resno pogledujejo proti etapni zmagi, saj se danes pričakuje še zadnji obračun sprinterjev na letošnji španski pentlji. Vodilna peterica zdaj vozi le še minuto in pol pred zasledovalci.

14.05 (133 km do cilja) – glavnina zaostanek za ubežno peterico drži okoli dveh minut (zdaj 1:55), v prvi uri etape pa so kolesarji prevozili 43,6 kilometra.

13.49 (145 km do cilja) – vodilna peterica zdaj vozi natančno dve minuti pred glavnino, tej pa se je priključil tudi Ciccone.

Enric Mas zaskrbljen: Roglič ni prav nič utrujen
Enric Mas, ki je glavni španski adut na letošnji Vuelti, jo je odnesel brez poškodb, včeraj pa je novinarjem razlagal, da ne čuti, da bi imel prav veliko možnosti, da bi v zadnjem tednu premagal Primoža Rogliča. "Ne zdi se mi, da bi Primoževa forma v zadnjem tednu padla. Lahko pa rečem, da zagotovo ne bo rasla. Je pa eden najboljših kolesarjev na svetu in v odličnem položaju, prav nič ni utrujen," je na novinarski konferenci ocenil zvezdnik moštva Movistar.

13.35 (154 km do cilja) – prednost ubežne peterice se je ustalila pri nekaj več kot dveh minutah (zdaj 2:12), Ciccone po obisku zdravniškega avtomobila še lovi glavnino. Sicer pa med ubežniki ni nobenega kolesarja, ki bi lahko ogrožal katerega od nosilcev majic, še najvišje je v skupnem seštevku uvrščen Španec Mikel Bizkarra, pa še ta ima za Eikingom več kot uro in 55 minut zaostanka.

13.21 (166 km do cilja) – peterica ubežnikov je zdaj skupaj in ima že več kot dve minuti prednosti pred glavnino. Na čelu te vozijo kolesarji moštev DSM in Groupama FDJ.

Tudi Rogličev moštveni kolega Lennard Hofstede je utrpel nekaj odrgnin pri padcu:

Vuelta 2021 - padec v 16. etapi | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tudi Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) je bil udeležen v padec in je poiskal zdravniško pomoč, prav tako Rudy Mollard (Griopama FDJ). Vsi kolesarji so sicer že na varnem v glavnini.

Danes rojstna dneva praznujeta Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step) in Salvatore Puccio (Ineos Grenadiers). Nizozemec, nosilec zelene majice najboljšega po točkah, je danes dopolnil 25 let, Italijan je star 32 let.

13.17 (169 km do cilja) – zbežali so Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi), Dimitri Claeys (Team Qhubeka NextHash) in Quinn Simmons (Trek-Segafredo), lovi jih še Jetse Bole (Burgos-BH), ki mora nadoknaditi še 12 sekund, glavnina, v katero sta se po padcu vrnila Martin in Mas, pa je popustila in zdaj vozi 1:14 za ubežniki.

13.14 (171 km do cilja) – vsi kolesarji nadaljujejo etapo, se je pa glavnina zaradi padca pretrgala na dva dela. Nekoliko je pobegnila četverica kolesarjev, sledi ji še eden.   

13.10 (175 km do cilja) – prišlo je do množičnega padca, na tleh so se znašli kolesarji moštev Movistar, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, Qhubeka NextHash, Euskatel-Euskadi, Decuninck-Quick Step ... Tudi  Guillaume Martin (Cofidis) in Enric Mas (Movistar Team).

Vuelta 2021 - padec v 16. etapi | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

13.07 (176 km do cilja) – takoj po uradnem startu so se začeli napadi, šesterici se je uspelo odlepiti za 15 sekund, pa je glavnina stopila na plin in jih ujela. Nadaljujejo se skoki in poskusi pobega, hitrost glavnine na trenutke presega celo 60 km/h. Nekaj kolesarjev le stežka drži stik.

13.00 (180 km do cilja) – 16. etapa Vuelte 2021 se je začela! 161 kolesarjev se je podalo na 180-kilometrsko pot do mesteca Santa Cruz de Bezana.

12.49 – kolesarji so se v Laredu podali na zaprto vožnjo, kilometer nič naj bi dosegli ob 13. uri.

Ta teden bodo kolesarji opravili s 1.319 kilometri in kar 27.966 višinskimi metri. V prvem tednu so odpeljali 10.705 višinskih metrov, v drugem 14.305, poroča spletna stran Procyclingstats.

Tretji teden Vuelte v rdeči majici vodilnega začenja Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), ki ima v skupnem seštevku 54 sekund prednosti pred Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis) in minuto in 36 sekund pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma).

Pred etapo

V 16. etapi bodo načeloma na svoj račun prišli šprinterji. Trasa je zelo razgibana, prevoziti pa bodo morali približno 2300 višinskih metrov. Kategoriziran bo le vzpon Alto de Hijas, ki se bo začel 79 kilometrov pred ciljem. Dolg bo 4,2 kilometra, povprečna naklonina pa bo znašala 6,5 odstotka.

Primož Roglič Vuelta
Sportal Roglič: Težko je biti zdaj pameten in govoriti #video

Šprinterji bi lahko imeli težave tudi na nekategoriziranem klancu Alto de San Cipriano, ki bo sledil čez 20 kilometrov. Dolg bo 5,1 kilometra, povprečna naklonina bo znašala 4,2 odstotka. Prav na teh dveh klancih bi se lahko ekipe otresle šprinterjev, če bodo imele takšen načrt.

Zaključni kilometer dneva bo tehničen, zato bo pomemben položaj pred šprintom.

16 etapa Vuelta | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

A favoriti za končno zmago na Vuelti bodo morali tudi na današnji etapi paziti, da se ne bi zgodili neljubi dogodki, zaradi katerih bi izgubili dragocen čas. Do konca tritedenske španske kolesarske pentlje je namreč le še šest tekmovalnih dni. Še posebej težka dneva bosta sreda in četrtek, ko bosta dve gorski etapi z zaključno vožnjo navkreber na gorski cilj ekstra kategorije.

Primož Roglič
Sportal Rogliča čaka peklenski zadnji teden španske pentlje

Med tistimi, ki so resni kandidati za skupno zmago, najbolje kaže Primožu Rogliču. Trenutno je na tretjem mestu, pomembno pa je, da ima prednost pred tistimi, ki bi ga lahko ogrozili pri ponovnem pohodu do rdeče majice. Enric Mas (Movistar) zaostaja 35 sekund, Miguel Angel Lopez (Movistar) minuto in 28 sekund, Jack Haig (Bahrain Victorious) minuto in 59 sekund, Egan Bernal (Ineos Grenadiers) pa že dve minuti in 45 sekund.

Skupni vrstni red pred 16. etapo

1. Odd Christian Eiking (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux     59;57:50
2. Guillaume Martin (Fra) Cofidis 0:54
3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma        1:36
4. Enric Mas (Špa) Movistar Team           2:11
5. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team        3:04
6. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious      3:35
7. Egan Bernal Gomez (Kol) Ineos Grenadiers   4:21
8. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers  4:34
9. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma            4:59
10. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 5:31

33. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 52:48
109. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 2;26:06
111. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 2;27:24

Primož Roglič
Sportal Izjemni Poljak do etapne zmage, Roglič danes prihranil nekaj moči
Ne spreglejte