Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 8. 2021,
16.51

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Jan Polanc Jan Tratnik Luka Mezgec Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 29. 8. 2021, 16.51

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 15. etapa, Navalmoral de la Mata−El Barraco, 197,5 km

Izjemni Poljak do etapne zmage, Roglič danes prihranil nekaj moči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Primož Roglič | Primož Roglič je privarčeval nekaj moči za peklenski zadnji teden Vuelte. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je privarčeval nekaj moči za peklenski zadnji teden Vuelte.

Foto: Guliverimage

Pred drugim dnevom počitka so se kolesarji na Dirki po Španiji pomerili še na razgibani 15. etapi, zmage pa se je veselil Poljak Rafal Majka (UAE Emirates). Pri vrhu skupnega seštevka sprememb ni bilo, Primož Roglič (Jumbo-Visma) ostaja tretji z zaostankom 1:36 za nosilcem rdeče majice, Norvežanom Oddom Christianom Eikingom (Intermarche). 

Primož Roglič je v cilj pripeljal na 14. mestu v skupini z rdečo majico, in sicer 2:57 za zmagovalcem, med favoriti je v zaključku etape napadel le Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers) in proti tekmecem v skupnem seštevku pridobil 15 sekund. Yates je bil četrti v etapi.

V skupnem seštevku je Eiking ohranil 54 sekund prednosti pred Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis) in 1:36 pred Rogličem. Yates ostaja osmi (+ 4:34), za Enricom Masom, Miguelom Angelom Lopezom, Jackom Haigom in Eganom Bernalom.

Preostali trije Slovenci so bili danes v ozadju, Luka Mezgec (BikeExchange) je zasedel 103. mesto in v cilj pripeljal dobrih 29 minut za zmagovalcem, Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je bil 148., Jan Polanc (UAE Emirates) pa 160., za Polančevim moštvenim kolegom sta oba zaostala skoraj 36 minut.

Majka zbežal na prvem klancu dneva

Majka, zmagovalec dirke Po Sloveniji leta 2017, je glavnini zbežal na prvem kategoriziranem vzponu današnje 197,5-kilometrske etape od Navalmorala de la Mate do El Barraca. Najprej je vozil ob Fabiu Aruju (Team Qhubeka NextHash) in Maximu Van Gilsu (Lotto Soudal), v lov za trojico pa se je podala večja skupina, v kateri je bil tudi Kruijswijk.

Rafal Majka po štirih letih spet dobil etapo Vuelte. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rafal Majka po štirih letih spet dobil etapo Vuelte. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Majka in Aru sta se v nadaljevanju otresla Van Gilsa, na vzponu na Puerto de Pedro Bernardo pa je bil tempo Poljaka prehud tudi za Italijana. Tudi skupina zasledovalcev se je redčila in kmalu je Majka ostal sam v vodstvu, sledil pa mu je le Rogličev nizozemski moštveni kolega. A Kruijswijk Majke do cilja ni ujel, zadovoljiti se je moral z drugim mestom.

31-letni Poljak je prišel do svoje druge zmage na Vuelti, in to štiri leta po prvi. Na španski pentlji leta 2017 je dobil 14. etapo, tokrat 15., ima pa še tri etapne zmage s Toura v letih 2014 in 2015, danes pa je vknjižil svojo 12. zmago med profesionalci. Majka v skupnem seštevku letošnje Vuelte sicer zaseda 18, mesto, za Eikingom zaostaja 26 minut in 20 sekund.

V ponedeljek je na Vuelti zadnji dan odmora, torkova 16. etapa bo bolj ali manj ravninska, imela bo le en vzpon tretje kategorije, nato pa se začne peklenski finiš dirke, z dvema epskima gorskima etapama, dvema divjima hribovitima, čisto za konec pa v nedeljo sledi še 34-kilometrski kronometer.

"Želel sem dobiti to etapo in posebej bi jo posvetil pokojnemu očetu. Tako zelo sem vesel te zmage." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Želel sem dobiti to etapo in posebej bi jo posvetil pokojnemu očetu. Tako zelo sem vesel te zmage." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zmago posvetil pokojnemu očetu

"Včasih poskusiš, a ti ne uspe priti v beg. Tokrat sem se trudil do bridkega konca in bil za to poplačan. Danes nisem čakal preostalih, le odpeljal sem se. Želel sem dobiti to etapo in posebej bi jo posvetil pokojnemu očetu. Tako zelo sem vesel te zmage," je bil po etapi čustven Majka. "Za sabo nimam ravno najboljše sezone, težko je tako meni kot družini, zato sem želel zmagati zanje in za to izjemno ekipo," je še dodal.

Roglič je bil na varnem, zato se je Kruijswijk lahko boril

"Danes je šlo na polno vse od starta, uspelo se mi je priključiti ubežnikom, ko pa sta se nam odpeljala Aru in Majka, pa v skupini ni bilo več nobene kohezije. Na zadnjem dolgem klancu sem se potrudil po najboljših močeh, a se Rafalu nisem uspel približati. Vesel sem, da mi je ekipa dala priložnost, žal ga nisem mogel ujeti," je po etapi povedal Kruijswijk. "Primož je imel dovolj podpore naših preostalih kolesarjev, če pa bi bilo treba, pa bi mu na pomoč priskočil tudi sam. Tako dirkamo mi, če je možnost, lovimo etapno zmago, če nas kapetan potrebuje, se vrnemo," pa je opisal taktiko Jumbo-Visme.  

Eiking ubranil rdečo majico

"Zelo sem si oddahnil, da sem bil lahko v skupini najboljših ob koncu. Za nami je dolg in zahteven dan. Z ekipo smo opravili dober posel. Brez njih ne bi tako dolgo ostal v rdeči majici," je po etapi dejal 26-letni Eiking. Zdaj bo majico "nosil" najmanj do torka, saj bo v ponedeljek prost dan. "Pogledal sem, kdo so najbližji tekmeci. Saj vsi vemo, kdo je za nami in kdo je blizu. Zaključek je bil vseeno navzdol in ni nas skrbelo, da bi majico izgubili," je še dodal Norvežan za organizatorje Vuelte.

"Zaključek je bil vseeno navzdol in ni nas skrbelo, da bi majico izgubili."  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Zaključek je bil vseeno navzdol in ni nas skrbelo, da bi majico izgubili." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Izidi 15. etape:

1. Rafal Majka (Pol) UAE Team Emirates              4;51:36
2. Steven Kruijswijk (Niz) Jumbo-Visma               + 1:27
3. Christopher Hamilton (Avs) Team DSM 2:19
4. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers  2:42
5. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo   2:57
6. Odd Christian Eiking (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux    
7. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe  
8. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma           
9. David de la Cruz (Špa) UAE Team Emirates    
10. Enric Mas (Špa) Movistar Team

14. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma      vsi isti čas
103. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 29:02
148. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 35:47
160. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates isti čas

Skupni vrstni red:

1. Odd Christian Eiking (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux     59;57:50
2. Guillaume Martin (Fra) Cofidis 0:54
3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma        1:36
4. Enric Mas (Špa) Movistar Team           2:11
5. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team        3:04
6. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious      3:35
7. Egan Bernal Gomez (Kol) Ineos Grenadiers   4:21
8. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers  4:34
9. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma            4:59
10. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 5:31

33. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 52:48
109. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 2;26:06
111. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 2;27:24

Dirka po Španiji, potek 15. etape:

Cilj: Poljak Rafal Majka (UAE Team Emirates) je zmagovalec 15. etape Vuelte, v cilj je prišel minuto in 27 sekund pred Nizozemcem Stevenom Kruijswijkom (Jumbo-Visma), tretji je bil Chris Hamilton (Team DSM), Avstralec je za Majko zaostal dve minuti in 19 sekund.  

16.39 (5 km do cilja) – Majka je Puerto San Juan de Nava prečkal 1:42 pred Kruijswijkom, glavnina je močno zmanjšala zaostanek za Poljakom, zdaj vozi 4:13 za njim. Nekaj favoritov je postalo nestrpnih, skočil je De la Cruz, pa nato Adam Yates, Roglič ostaja v stiku.

16.27 (10 km do cilja) – Majka se vzpenja na zadnji klanec dneva, na Puerto San Juan de Nava (III. kategorija, 8,6 km vzpona, 3,8-odstotni povprečni naklon), pred Kruijswijkom ima 1:43 prednosti, pred glavnino še 5:17. Intermarche vleče glavnino.

16.15 (19 km do cilja) – Majka je bil na dolgem spustu izjemno previden, Kruijswijk je tvegal nekaj več in se Poljaku približal na minuto in 30 sekund, glavnina vozi mirno, 6:11 za vodilnim. Zelena skupina zaostaja že 22 minut. Rafalu Majki se široko nasmiha etapna zmaga, nazadnje je na Vuelti slavil pred štirimi leti.

15.55 (37 km do cilja) – Majka ne popušča, Puerto de Mijares je prečkal 1:45 pred Kruijswijkom, je pa tudi veliko boljši na spustih od Nizozemca, zato je v dobrem položaju za etapno zmago. Kruijswijka lovi Chris Hamilton, glavnina vozi 6:28 za vodilnim Poljakom.

Izidi gorskega cilja I. kategorije (Puerto de Mijares):
1. Rafal Majka (UAE Team Emirates) 10 točk
2. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) 6
3. Chris Hamilton (Team DSM) 4
4. Michael Storer (Team DSM) 2
5. Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) 1

15.41 (43 km do cilja)  Kruijswijk se počasi približuje Majki, zdaj vozi 1:30 za njim, dobro minuto za Nizozemcem je Avstralec Chris Hamilton (Team DSM), ta ima 30 sekund prednosti pred enajsterico z Lopezom Perezom, Bouchardom, Verono … Glavnina vozi 6:03 za vodilnim, skupina z zeleno majico pa za Poljakom zaostaja že skoraj 15 minut.

Vsi štirje Slovenci, poleg Rogliča še Jan Polanc (UAE Team Emirates), Jan Tratnik (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Team BikeExchange) se brez težav vozijo v glavnini.

V spodnjem videu si poglejte, katero majico bo oblekel Luka Mezgec in kaj pravi o gorskem kolesarstvu.

15.30 (48 km do cilja) – Aru je zdaj že v glavnini, ta pa vozi 6:05 za vodilnim Poljakom. Tega še vedno lovi Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), zaostaja še 1:32. Zeleni Jakobsen in še nekaj specialistov za bolj ravninske etape trpi ter za Majko zaostajajo že 11 minut in 50 sekund.

Majka v skupnem seštevku za rdečim Eikingom zaostaja 29:30 in zaseda 22. mesto. Kruijswijk je 17. (+ 16:24).

15.18 (54 km do cilja) – Kolesarji se vzpenjajo na Puerto de Mijares (I. kategorija, 1.570 m. n. v., 20,4 kilometra vzpona pri 5,4-odstotnem povprečnem naklonu), Majko zdaj lovi Kruijswijk sam, vozi 1:41 za Poljakom, glavnina zaostaja 6:08, vmes pa je še nekaj skupinic zasledovalcev.

15.05 (59 km do cilja) – Aruja je ujela skupinica s Kruijswijkom, Bouchardom, Verono in Arensmanom, ki je skočila iz večje skupine zasledovalcev. Peterica zdaj lovi Rafala Majko, nadoknaditi mora pa 2:19 zaostanka. V glavnini danes ni nobene drame, favoriti napredujejo mirno, vozijo 6:18 za vodilnim Poljakom.

Za Rogliča in njegovo Jumbo-Vismo se etapa odvija imenitno, nadzor nad dirko so prepustili Eikingovi ekipi Intermarche-Wanty-Gobert, za nameček imajo "podtaknjenca" med ubežniki (Kruijswijk), zaostanki so za zdaj pod nadzorom, Kisovčan pa se ne napreza po nepotrebnem.

14.51 (70 km do cilja) – Majka je na dolgem spustu povečal prednost pred Arujem na 42 sekund, pred dvajseterico zasledovalcev na 2:35, pred glavnino na 6:15. Med kolesarji, ki vozijo pred glavnino, je v skupnem seštevku najvišje uvrščen Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo), ki za rdečim Oddom Christianom Eikingom (Intermarche) zaostaja deset minut in osem sekund. Španec (16. v skupnem seštevku) vozi v skupini s Kruijswijkom, 3:40 pred glavnino.

14.40 (82 km do cilja) – Majka je Puerto de Pedro Bernardo prečkal 17 sekund pred Arujem in 2:12 pred Krujswijkovo skupino. Glavnina z Rogličem zaostaja skoraj pet minut.

Medtem je z dirke odstopil še tretji Ekvadorec danes, Jhonathan Narvaez (Ineos Grenadiers).

Izidi gorskega cilja III. kategorije (Puerto de Pedro Bernardo):
1. Rafal Majka (UAE Team Emirates) 5 točk
2. Fabio Aru (Team Qhubeka NextHash) 3
3. Michael Storer (Team DSM) 1

14.34 (86 km do cilja)Rafal Majka, zmagovalec dirke Po Sloveniji leta 2017, zdaj vodi sam, Fabio Aru, ki vozi svojo zadnjo dirko v karieri, je zaostal in čaka na močno skupino s Stevenom Kruijswijkom, medtem je skupina favoritov mirna, vozi 4:37 za vodilnim Poljakom.

14.26 (89 km do cilja) – Geoffrey Bouchard, Gianluca Brambilla in Michael Storer zmanjšujejo zaostanek za vodilnima, zdaj ta znaša le še 1:15, dve minuti in 20 za poljsko-italijanskim dvojcem vozi še ena večja skupina zasledovalcev, glavnina z Rogličem in rdečo majico pa zaostaja 4:25.

14.19 (92 km do cilja) – Fabio Aru (Team Qhubeka NextHash) in Rafal Majka (UAE Team Emirates) se na Puerto de Pedro Bernardo vzpenjata 1:55 pred skupino, v kateri so Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), Geoffrey Bouchard (AG2R-Citroën), Gorka Izagirre (Astana-Premier Tech), Wout Poels (Bahrain Victorious), Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), Diego Andres Camargo (EF Education Nippo), Rudy Molard (Groupama-FDJ), Simone Petilli (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Guy Niv (Israel Start-Up Nation), Steff Cras, Maxim Van Gils (Lotto Soudal), Carlos Verona (Movistar Team), Lucas Hamilton, Mikel Nieve (Team BikeExchange), Thymen Arensman, Chris Hamilton, Michael Storer, Martijn Tusveld (Team DSM), Guanluca Brambilla, Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) in Joe Dombrowski (UAE Team Emirates).

2:20 za vodilnima je še skupina šestnajstih zasledovalcev, glavnina vozi štiri minute za Arujem in Majko, skupina z zeleno majico zaostaja 6:50.

14.05 (101 km do cilja) – Majka in Aru imata 2:05 prednosti pred skupino enaindvajsetih zasledovalcev in 3:50 pred glavnino z Rogličem. Skupina z zeleno majico zaostaja 5:50 za vodilnima.

Kolesarji se spuščajo v dolino, kmalu bodo začeli vzpon II. kategorije na Puerto de Pedro Bernardo (1.226 m. n. v ., devet km pri 4,3-odstotnem povprečnem naklonu). 

13.57 (107 km do cilja) – Aru in Majka sta Alto de la Centenera prečkala 1:49 pred zasledovalci in 3:40 pred glavnino z Rogličem, prvi dve uri etape pa so kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo 43 km/h.

Izidi gorskega cilja I. kategorije (Alto de la Centenera):
1. Rafal Majka (UAE Team Emirates) 10 točk
2. Fabio Aru (Team Qhubeka NextHash) 6
3. Michael Storer (Team DSM) 4
4. Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) 2
5. Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step) 1

13.46 (114 km do cilja) – Aru in Majka sta se otresla Van Gila, ta še vztraja dobro minuto pred štirinajsterico zasledovalcev, med temi in glavnino je še skupina kolesarjev, ki se poskušajo prebiti v ospredje, Roglič pa ostaja miren v glavnini ob rdeči majici. Ta oziroma del nje vozi s favoriti 2:38 za vodilnima. Skupina z zeleno majico zaostaja že 4:30.

13.37 (118 km do cilja) – Aru, Majka in Van Gils vozijo 29 sekund pred enajstimi zasledovalci, tem z desetimi sekundami zaostanka sledi še Wout Poels (Bahrain Victorious), 47 sekund za njim je glavnina z Rogličem, ki se vozi za rdečo majico.

13.32 (121 km do cilja) – V lov za vodilno trojico so se podali še Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), Geoffrey Bouchard (AG2R-Citroën), Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), Carlos Verona (Movistar Team) in Michael Storer (Team DSM), tem sledijo Steff Cras (Lotto Soudal), Lucas Hamilton (Team BikeExchange), Chris Hamilton (Team DSM), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Rudy Molard (Groupama-FDJ) in Guy Niv (Israel Start-Up Nation), v glavnini je spet nervoza, tudi Roglič in njegovi kolegi so pospešili.

13.24 (124 km do cilja) – Po številnih skokih in napadih na prvem kategoriziranem klancu dneva se je uspelo odlepiti trojici, Fabio Aru (Team Qhubeka NextHash), Maxim Van Gils (Lotto Soudal) in Rafal Majka (UAE Team Emirates). Ti imajo zdaj nekaj sekund prednosti pred zasledovalci, v ozadju pa se je že oblikovala skupina okoli nosilca zelene majice Fabia Jakobsena (Deceuninck Quick Step), ki ne zdrži hudega tempa glavnine.

13.14 (130 km do cilja) – Po 67 kilometrih je konec boja, trojica je v glavnini, ta pa začenja prvi kategoriziran vzpon dneva.

13.12 (132 km do cilja) – Na spustu je vodilna ujel še Matteo Trentin (UAE Emirates), a zasledovalci niso daleč. Kmalu se bo začel 15-kilometrski vzpon na Alto de la Centenera (I. kat, 1.359 m. n. v., povprečni naklon 5,5 odstotka).

13.08 (135 km do cilja) – Vodilna dvojica ima zdaj le še deset sekund prednosti pred močno razpotegnjeno glavnino, ki se trga na več skupin.

12.59 (142 km do cilja) – Cort Nielsen in Sivakov zdaj bežita povsem sama, preostali ubežniki so ujeti, pred glavnino pa imata Danec in Rus 31 sekund prednosti.

12.56 (143 km do cilja) – Zdaj vodita le še Magnus Cort Nielsen (EF Education Nippo) in Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), sledijo jima še Bol, Černy in Mate, preostali prvotni ubežniki so že v glavnini.

Tempo je neizprosen, v prvi uri etape so kolesarji prevozili 51,2 kilometra.

12.52 (146 km do cilja) – Gorka Izagirre (Astana-Premier Tech), Jetse Bol (Burgos-BH), Josef Černy, Mauri Vansenenant (oba Deceuninck-Quick Step), Magnus Cort Nielsen (EF Education Nippo), Luis Angel Mate, Antonio Jesus Soto (oba Euskaltel Euskadi), Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), Andreas Kron (Lotto Soudal) in Imanol Ervitti (Movistar Team) imajo 25 sekund prednosti pred glavnino, iz katere še vedno skačejo kolesarji, Bahrain Victorious pritiska, želi si v beg, Romain Bardet (Team DSM) jim sledi.

12.45 (151 km do cilja) – Glavnina se je vodilni deseterici približala že na manj kot deset sekund, nato se je ta spet nekoliko bolj odlepila in ima zdaj 28 sekund prednosti, a boja še ni konec. Kolesarji se vzpenjajo na nekategoriziran klanec, takoj za njim bo na vrsti zahteven vzpon na Alto de la Centenero (I. kategorija). Danes tekmovalce čaka več kot 3.600 višinskih metrov.

12.38 (158 km do cilja) – Zdaj v ospredju vztraja le še deseterica, ima 28 sekund prednosti pred glavnino, na čelu katere pritiskajo kolesarji moštev Bahrain Victorius in DSM. Hitrost je še vedno več kot 50 km/h.

12.30 (164 km do cilja) – Vodilna skupina je razpadla na dva dela, naprej so se odpeljali G. Izagirre, Bol, Vansevenant, Craddock, Cort Nielsen, Mate, Soto, Sivakov, Kron in Erviti, pred štirinajsterico zasledovalcev imajo 22 sekund naskoka, pred glavnino 38.

12.24 (169 km do cilja) – Glavnina še vedno silovito pritiska, močna ubežna skupina pa drži 24 sekund prednosti. Kolesarji zdaj vozijo z več kot 50 km/h, Trentin je izpadel iz ubežne skupine zaradi predrte zračnice.

12.16 (177 km do cilja) – V ospredju se je zbrala skupina 25 kolesarjev, ki ima že 29 sekund prednosti pred glavnino, v kateri pa moštva Movistar Team, Caja Rural-Seguros RGA in Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux niso zadovoljna s sestavo ubežne skupine in močno pritiskajo, da bi jo ujela.

V vodilni skupini so tudi asi Magnus Cort Nielsen (EF Education Nippo), Matteo Trentin (UAE Team Emirates), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Sepp Kuss (Jumbo-Visma) ...

12.01 (191 km do cilja) – Že od starta se vrstijo skoki, pobegniti poskušajo tudi kolesarji, ki so na tej Vuelti že dobivali etape, kot so Magnus Cort Nielsen (EF Education Nippo), Romain Bardet in Michael Storer (Team DSM). Glavnina takšnih seveda noče pustiti, zato so njihovi poskusi neuspešni. Tempo je hud, glavnina raztrgana na več skupin.

11.52 (197,5 km do cilja) – Kolesarji so prevozili kilometer nič in dirka se je začela zares. Poleg Carapaza je odstopil še en Ekvadorec, Jonathan Caicedo (EF Education Nippo), etapo je tako začelo 163 kolesarjev.

Ob 11.32 se je karavana podala na zaprto vožnjo, pravi start 15. etape bo ob 11.52.

Richard Carapaz
Sportal Olimpijski prvak ima dovolj Vuelte: Trpel sem v vročini, popolnoma sem izpraznjen

Na podpisu startne liste pa se danes ni pojavil olimpijski prvak s cestne vožnje v Tokiu, Ekvadorec Richard Carapaz. Zvezdnik moštva Ineos Grenadiers je po dolgi sezoni povsem izčrpan, dokončno pa ga je uničila še vročina na že tako zahtevni Vuelti.

Primož Roglič pa je podpisal startno listo:

Pred etapo

Norveški kolesar Odd Christian Eiking bo tudi danes kolesaril v rdeči majici vodilnega in ob pogledu na traso se mu odpira pot, da jo zadrži vsaj do srede, ko bo na vrsti kraljevska etapa. V skupnem seštevku je drugi Guillaume Martin, ki zaostaja 54 sekund, na tretjem mesti pa najdemo slovenskega šampiona Primoža Rogliča, ki ima po nedelji zdaj minuto in 36 sekund pribitka.

A ne Eidking ne Martin nista med tistimi, ki Rogliča ogrožajo pri pohodu do tretje zaporedne zmage. Slovenski kolesar ima trenutno vse pod nadzorom. Pred rivali ima zalogo prednosti, povrhu vsega pa zadnji dan Vuelte sledi 34 kilometrov dolg kronometer, v katerem nima konkurence.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar upa, da bodo šefi kmalu upoštevali njegovo željo

Gorski cilj Alto de la Centenera | Foto: A.S.O. Gorski cilj Alto de la Centenera Foto: A.S.O.

Zanimivo bo videti, kako se bodo kolesarji lotili današnje gorske etape v dolžini 197,5 kilometra. Vse skupaj se bo začelo z dokaj ravninsko vožnjo, klanci bodo prišli na vrsto na 70. kilometru, ko se bodo začeli vzpenjati na gorski cilj Alto de la Centenera (I. kategorija, 15 km/5,5-odstotni naklon).

Ker bo na vrhu na voljo veliko točk v točkovanju za najboljšega na gorskih ciljih, lahko v akciji pričakujemo sobotnega junaka Romaina Bardeta in Damiana Carusa. Po tehnično zahtevnem spustu bo sledila nova vožnja navkreber. Puerto de Pedro Bernardo je gorski cilj II. kategorije. Dolg je devet kilometrov, povprečna naklonina pa je 4,2-odstotna.

Primož Roglič
Sportal Roglič naredil nov korak proti rdeči majici

Gorski cilj Puerto de Mijares. | Foto: A.S.O. Gorski cilj Puerto de Mijares. Foto: A.S.O.

Po spustu in krajši vožnji po dolini bo kolesarje čakal nov izziv. Tokrat bo to gorski cilj I. kategorije. Vzpon na Puerto de Mijares bo dolg kar 20 kilometrov, povprečni naklon pa bo znašal 5,4 odstotka.

Takoj po koncu spusta bo v kraju Burgohondo edini leteči cilj, do konca dneva pa bodo morali kolesarji opraviti še 22 kilometrov. Na papirju je zadnji vzpon lahek, saj je dolg 8,6 kilometra in ima vsega 3,8-odstotni naklon. A ta podatek je zavajajoč, saj je uvodni del bolj kot ne raven, drugi del pa bistveno bolj strm. Za prve tri na vrhu gorskega cilja Puerto San Juan de Nava, ki ima predznak III. kategorije, se bodo delile bonifikacijske sekunde.

Za zaključek bosta sledila še spust in 1,5 kilometra vožnje po ravnini do cilja. Zanimivo bo videti, kako se bodo zaključka lotili tekmeci za končno zmago na Vuelti.

Sportal Kakšno majico je oblekel Luka Mezgec?

Vrstni red pred 15. etapo:

  1. Odd Christian Eiking (Nor/Intermarche-Wanty-Gobert)   55:03:17
  2. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                          + 0:54
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                           1:36
 
4. Enric Mas (Špa/Movistar)                                  2:11
  5. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar)                         3:04
  6. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                        3:35
  7. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                        4:21
  8. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                         4:49
  9. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                               4:59
 10. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)                 5:31
...
 19. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                       19:58
105. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                   1:54:34
115. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                         2:00:01

Ne spreglejte