Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 11. 2020,
16.51

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,72

4

Natisni članek

Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 4. 11. 2020, 16.51

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 14. etapa

Zmaga bojevitemu Belgijcu, Roglič varno v rdečem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,72

4

Primož Roglič | Primož Roglič je brez kakršnihkoli težav ubranil vodstvo na dirki. | Foto Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Primož Roglič je brez kakršnihkoli težav ubranil vodstvo na dirki.

Foto: Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020

V 14. etapi Dirke po Španiji, pa čeprav je bila dolga kar 204,7 kilometra, se ni zgodilo nič pretresljivega. Zmagal je Belgijec Tim Wellens (Lotto Soudal), član ubežne skupine, ki je danes v cilj prikolesarila nekaj minut pred glavnino. V tej so favoriti budno pazili drug na drugega, zato v skupnem seštevku pri vrhu ni sprememb. Primož Roglič (Jumbo-Visma) ostaja varno v rdeči majici, danes je bil deseti.

Današnja, 14. etapa od Luga do Ourenseja je bila kot naročena za ubežnike, zato je trajalo precej dolgo, da se je izoblikovala skupina kolesarjev, ki ji je glavnina dovolila pobegniti. Nazadnje je to uspelo sedmerici, Zdenek Štybar (Deceuninck-Quick Step), Thymen Arensman (Sunweb), Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Michael Woods (EF Pro Cycling), Tim Wellens (Lotto Soudal), Pierre Luc Périchon (Cofidis) in Marc Soler (Movistar), ki je nato pred glavnino vztrajala vse do cilja 204-kilometrske preizkušnje.

Tim Wellens se je veselil druge etapne zmage na letošnji Vuelti. | Foto: Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020 Tim Wellens se je veselil druge etapne zmage na letošnji Vuelti. Foto: Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020

V zaključku etape so v boj za zmago skočili Soler, Štybar in Wellens, a se preostali ubežniki niso vdali in so napadalce ujeli. O etapni zmagi je tako odločal ciljni šprint, v katerem je največ moči ostalo Wellensu. Belgijec je tako osvojil še drugo etapno zmago na letošnji Vuelti, medtem ko na skupni vrstni red ni vplival. Wellens je sicer eden od najbolj bojevitih kolesarjev na letošnji španski pentlji, domala na vsaki etapi se poskuša prebiti med ubežnike.

Vodilni Roglič se je namreč v cilj pripeljal s svojimi največjimi tekmeci za skupno zmago in tako pred 15. etapo ohranja 39 sekund prednosti pred Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers) in 47 pred Britancem Hughom Cartyjem (EF Pro Cycling).

Jutri kolesarje čaka najdaljša etapa Vuelte, 230-kilometrska preizkušnja od Mosa do Puebla de Sanabrie, ki bo vsebovala pet vzponov tretje kategorije, cilj pa bo po spustu z zadnjega.    

Slovenski šampion je dan preživel mirno. | Foto: Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020 Slovenski šampion je dan preživel mirno. Foto: Luis Angel Gomez ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Izidi 14. etape:

1. Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal 4;37:05
2. Michael Woods (Kan) EF Pro Cycling
3. Zdenek Štybar (Češ) Deceuninck-Quickstep
4. Dylan Van Baarle (Niz) Ineos Grenadiers isti čas
5. Marc Soler (Špa) Movistar Team 0:11
6. Thyman Arensman (Niz) Team Sunweb 0:13
7. Pierre Luc Perichon (Fra) Cofidis 3:11
8. Daniel Martin (Irs) Israel Start-Up Nation 3:44
9. Gonzalo Serrano Rodriguez (Špa) Caja Rural-Seguros RGA
10. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma isti čas

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 53;57:05
2. Richard Carapaz (Ekv) Ineos Grenadiers + 0:39
3. Hugh Carthy (VBr) EF Pro Cycling 0:47
4. Daniel Martin (Irs) Israel Start-Up Nation 1:42
5. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 3:23
6. Wout Poels (Niz) Bahrain McLaren 6:15
7. Felix Grossschartner (Avt) Bora-Hansgrohe 7:14
8. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 8:39
9. Aleksandr Vlasov (Rus) Astana Pro Team 8:48
10. David De la Cruz Melgarejo (Špa) UAE Team Emirates 9:23

Zadnji kilometer 14. etape:

 

Dirka po Španiji, potek 14. etape:

Cilj: Tim Wellensk je v ciljnem šprintu zdržal pred Michaelom Woodsom in prišel do druge etapne zmage na letošnji Vuelti! Primož Roglič je v cilj prišel v skupini favoritov, 3:45 za zmagovalcem. Razlik pri vrhu skupnega seštevka danes ni.

1 km do cilja: spredaj je zdaj šesterica, odpadel je Francoz Perrichon, glavnina pa je še malo popustila in je zdaj 4:40 za vodilnimi.

10 km do cilja: Štybar in Soler sta pobegnila preostalim štirim ubežnikom, kmalu se jima je pridružil še Tim Wellens, vodilni trio ima dobrih deset sekund prednosti pred zasledovalci in 3:45 pred glavnino.

19 km do cilja: ubežniki so spet nekoliko povečali prednost, zdaj so dobri dve minuti pred glavnino, morda pa jim vendarle uspe v cilj prikolesariti z manjšo prednostjo.

25 km do cilja: kolesarji se vzpenjajo na Alto de Abelaira (III. kat.), zadnji klanec dneva, vodilna sedmerica drži 1:37 prednosti pred Rogličem, Carapazom in preostalimi favoriti Vuelte 2020.  

30 km do cilja: prednost ubežnikov je močno padla, v tem trenutku nič ne kaže, da bi jim danes uspelo zdržati do cilja. Pred glavnino ima vodilna sedmerica le še 2:15 naskoka.

50 km do cilja: ubežna sedmerica ima še 3:58 prednosti pred glavnino.

60 km do cilja: na drugi kategoriziran vrh dneva (Alto de Guitara. III. kat.)  (km 142.8) je prvi prikolesaril Tim Wellens (Lotto Soudal) in osvojil tri točke, dve je ujel Pierre Luc Périchon (Cofidis), eno pa Michael Woods (EF Pro Cycling).

87 km do cilja: kolesarji so opravili s prvim kategoriziranim vzponom dneva, na Alto de Escarion (III. kat.) je tri točke osvojil Pierre Luc Périchon (Cofidis), dve Tim Wellens (Lotto Soudal) in eno Michael Woods (EF Pro Cycling). Ubežniki imajo 4:56 prednosti pred glavnino, zaradi izčrpanosti pa je odstopil Martin Salmon (Sunweb).

110 km do cilja: v drugi uri etape so vodilni prevozili 44,1 km, pred glavnino vzdržujejo 5:28 prednosti.

125 km do cilja: prednost ubežnikov je narasla na pet minut, eden med njimi, Belgijec Tim Wellens, pa je pred etapo povedal, da kje danes idealen dan za uspešen pobeg: "Danes, jutri in pojutrišnjem so lepe priložnosti za uspešen pobeg. Danes bo vsak želel biti v ubežni skupini, tudi jaz, saj mi zaključek etape zelo ustreza. Zelo je namreč podoben tistemu v peti etapi, ko sem zmagal."

Kolesarji danes vozijo v mrazu, pri le osmih stopinjah Celzija.

135 km do cilja: po nervoznem začetku etape so se stvari vendarle umirile, glavnina je popustila, prednost ubežne sedmerice pa je narasla na 3 minute in 20 sekund. Roglič vozi na varnemv glavnini, v družbi kolegov iz Jumbo-Visme.

140 km do cilja: očitno so se kolesarji sprijaznili z ubežno skupino. To sestavljajo Zdenek Štybar (Deceuninck-Quick Step), Thymen Arensman (Sunweb), Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Michael Woods (EF Pro Cycling), Tim Wellens (Lotto Soudal), Pierre Luc Périchon (Cofidis) in Marc Soler (Movistar), trenutno pa imajo minuto in 30 sekund prednosti pred glavnino.

Španec Soler je med ubežniki najvišje uvrtščen v skupnem seštevku, z več kot 18 minutami zaostanka za Rogličem zaseda 18. mesto.

146 km do cilja: Carlos Barbero (NTT) je odpadel iz vodilne skupine, tudi Hofsted in Izagirre sta obupala, v ospredju ostaja sedmerica kolesarjev s 50 sekundami prednosti pred glavnino.

148 km do cilja: vodilni peterici so se pridružili še Thymen Arensman (Sunweb), Brent Van Moer (Lotto Soudal) in Carlos Barbero (NTT), v lov za njo sta se iz glavnine podala še Lennard Hofsted (Jumbo-Visma) in Ion Izagirre (Astana). Glavnina zdaj kolesari 40 sekund za vodilnimi.   

150 km do cilja: vodilni so v prvi uri etape prevozili 49,1 km, pa še vedno ni jasno, če jim bo beg sploh uspel. Glavnina, iz katere ves čas skačejo kolesarji, ki bi se radi pridružili ubežni skupini, namreč še ni popustila, zaostaja še vedno samo 26 sekund.

155 km do cilja: Guillaume Martin je spet v glavnini, v lov za vodilno peterico sta se podala še Reinard Janse Van Rensburg (NTT) in Willie Smit (Burgos-BH), a tudi njima ni uspelo pobegniti glavnini, na čelu katere kolesarijo Rogličevi kolegi iz Jumbo-Visme. Vodilna peterica ima 35 sekund prednosti.

160 km do cilja: tudi drugi poskus pobega se je končal, tretji napad dneva pa so pripravili Zdenek Štybar (Deceuninck-Quick Step), Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Michael Woods (EF Pro Cycling), Tim Wellens (Lotto Soudal) in Marc Soler (Movistar), ki jih lovi še Guillaume Martin (Cofidis). Glavnini so pobegnili za 30 sekund.

"Današnja etapa je čisto nepomembna v rezultatskem smislu," je v pogovoru za STA povedal nekdanji kolesar Martin Hvastija. Prepričan je, da za Rogliča do nedeljskega cilja Vuelte v Madridu ni večjih nevarnosti, da bi izgubil rdečo majico, le njegova ekipa Jumbo-Visma bo morala budno paziti na Kisovčanove tekmece. Današnjo in jutrišnjo etapo utegneta zaznamovati uspešna pobega, še meni Hvastija: "Četrtkova etapa sicer v zaključku poteka na kratek klanec, na katerem bi lahko Primož kaj dodal, ampak mislim, da bo tudi tam beg prišel do cilja, saj ekipa ne bo želela trošiti moči,"

173 km do cilja: v ospredju zdaj kolesari skupina 26 kolesarjev, pred glavnino pa ima le 14 sekund prednosti.

179 km do cilja: zdaj bežijo Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Tim Wellens (Lotto Soudal), Guillaume Martin (Cofidis), Marc Soler, Carlos Verona (Movistar), Ian Garrison (Deceuninck-Quick Step), Jasha Sütterlin (Sunweb) in Dorian Godon (AG2R La Mondiale). Lovi jih še šesterica, ki zaostaja pet sekund, pred glavnino pa imajo vodilni 33 sekund naskoka.

190 km do cilja: prvi pobeg dneva se je hitro končal, osmerico je glavnina ujela. Današnjo etapo je sicer začelo 151 kolesarjev.

200 km do cilja: takoj po štartu so se začeli napadi, do manjše prednosti se je uspelo prebiti skupini osmih kolesarjev. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step), Martin Salmon (Sunweb), Gorka Izagirre (Astana), Michael Schwarzmann (Bora-Hansgrohe), Nans Peters (AG2R La Mondiale), Stan Dewulf (Lotto Soudal) in Gino Mäder (NTT Pro Cycling) vozijo 16 sekund pred glavnino.

To danes čaka kolesarje:

Štart: od 12. uri so kolesarji prevozili "kilometer nič" in začeli 14. etapo letošnje Vuelte. Rdeči Primož Roglič (Jumbo-Visma) brani 39 sekund prednosti pred Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers) in 47 pred Britancem Hughom Cartyjem (EF Pro Cycling) v skupni razvrstitvi.

Takole se je karavana podala na nevtrealno vožnjo, nekaj minut kasneje pa že pričela dirkati tudi zares:

Pred etapo

Po veliki zmagi Primoža Rogliča na torkovem kronometru, je zdaj v taboru Jumbo-Visme spet bolj umirjeno. Slovenski šampion je zaostanek desetih sekund za Richardom Carapazom pretopil v prednost 39 sekund. Tretji Hugh Carthy, za katerim je prav tako dobra dirka, zaostaja 47 sekund. Četrti Daniel Martin ima pribitek že 1:41, Enric Mas pa po slabšem kronometru celo 3:23.

V 14. etapi ne bi smelo biti pretresov, čeprav je na letošnji Vuelti vselej razburljivo in nepredvidljivo. Trasa je sicer dolga 204,7 kilometra, vendar nima pretežkih klancev, čeprav je razgibana.

Ali je ostalo še kaj energije?

Primož Roglič
Sportal Rogličev krik veselja povedal vse #video

Kaj pripravlja konkurenca?

Prvega od treh gorskih ciljev III. kategorije bo predstavljal Aldo de Escairon (8,7 km/3,3-odstotni naklon), naslednjega Alto de Guitara (7,8-km/3,8-odstotni naklon), zadnjega pa Alto de Abelaira (7,6 km/3,8-odstotni naklon).

Vuelta 14 etapa | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

V primerjavi z zadnjimi preizkusi, ko so bili klanci zelo strmi, pa bodo današnji zelo prizanesljivi do kolesarjev, ki bi lahko tudi takšno traso naredili zelo zahtevno, če tempo dodobra navijejo.

Dejstvo je, da bodo morale ekipe tudi v takšnih etapah napadati, če bodo želele sleči Rogliča, ki pa ima ob sebi odlično zasedbo, da ukroti poskočne kolesarje.

Primož Roglič
Sportal Zaskrbljenost je bila prisotna, a se je obrnilo v pravo smer

Zaključek, ki ugaja Rogliču

Današnji dan prinaša še eno zanimivost. Če ubežnikom ne bo uspelo priti do konca in odvoziti svoje dirke, bi lahko zaključek predstavljal najbolj razburljivi del dneva. V zadnjih dveh kilometrih se cesta namreč nenehno dviguje, naklon pa je v tem delu petodstoten.

14. etapa se zaključi s klancem. | Foto: A.S.O. 14. etapa se zaključi s klancem. Foto: A.S.O.

Videli smo, kako je Kisovčan v petkovi ravninski etapi, ki je imela strm zaključek, prav tam pometel s konkurenco. "Zaključek je težak. Prvo bomo videli, kako se bo dirka začela. Ali bo pobeg ali se bomo vsi borili za etapno zmago. Bo pa "ful gas" šprint," je o današnji trasi povedal vodilni v skupnem seštevku.

Vse skupaj se bo začelo ob 12. uri, dogajanje pa bomo tudi tokrat pospremili na Sportalu.

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)              49;16:16 
2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)         + 0:39 
3. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                      0:47 
4. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)            1:42 
5. Enric Mas (Špa/Movistar)                                    3:23 
6. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                     6:15 
7. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)        7:14 
8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                      8:39 
9. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana)                           8:48
10. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates)     9:23
...

Primož Roglič
Sportal Roglič junak dneva: osvojil etapo in še rdečo majico!
Primož Roglič
Sportal Super novice z Vuelte: mehurček je neprodušen!
Ne spreglejte