Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
26. 8. 2023,
20.45

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,67

Natisni članek

Remco Evenepoel Jonas Vingegaard Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Sobota, 26. 8. 2023, 20.45

8 mesecev, 1 teden

Dirka po Španiji, 1. etapa, ekipni kronometer, Barcelona (14,8 km)

Drama na Vuelti: Roglič in Jonas izgubila veliko časa v primerjavi z Remcom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,67
Primož Roglič Jumbo-Visma | Primož Roglič je prvi dan v zelo težkih razmerah skupaj s preostalimi člani Jumbo-Visme zaostal 32 sekund. Kar nekaj dragocenega časa so izgubili zaradi počene pnevmatike na kolesu Jonasa Vingegaarda. | Foto Unipublic/Sprint Cycling Agency

Primož Roglič je prvi dan v zelo težkih razmerah skupaj s preostalimi člani Jumbo-Visme zaostal 32 sekund. Kar nekaj dragocenega časa so izgubili zaradi počene pnevmatike na kolesu Jonasa Vingegaarda.

Foto: Unipublic/Sprint Cycling Agency

Takšnega začetka Dirke po Španiji si kolesarji niso zaželeli. Dež je dodobra namočil ulice Barcelone, po katerih so se moštva pomerila v ekipnem kronometru. Tisti povsem na koncu so kolesarili celo v zelo slabi vidljivosti, saj se je že delala noč nad katalonskim glavnim mestom. Primož Roglič, ki ga zanima skupna zmaga, je z moštvenimi kolegi na čelu z Jonasom Vingegaardom in Janom Tratnikom za 32 sekund zaostal za najboljšo ekipo, ki je bila presenetljivo Team dsm. Takšen zaostanek gre pripisati tudi počeni pnevmatiki junaka Dirke po Franciji. Za razliko od nizozemskega moštva se je dobro izkazala ekipa Remca Evenepoela, ki je zaostala le šest sekund, v primerjavi z Jumbo-Vismo pa bila hitrejša 26 sekund. Težave v težkih razmerah so imeli tudi pri ekipi UAE Emirates našega Domna Novaka. Dobro so se znašli pri Bahrain-Victorious (Matevž Govekar), kjer so se lahko pohvalili le z desetimi sekundami pribitka.

Primož Roglič Vuelta
Sportal Upa na Vuelto polno preobratov in Zdravljico v Madridu

V živo:

20.45 - Veliki zmagovalci dneva so postali kolesarji Team dsm. Drugo mesto so za vsega 0,55 zaostanka osvojili kolesarji Movistarja z Enricom Masom. Tretji so bili člani EF Educiation - Easypost. Jumbo-Visma s Primožem Rogličem, Jonasom Vingegaardom in Janom Tratnikom na čelu je v težkih razmerah zaostala 32 sekund. Kot se je kasneje izkazalo, je imel Vingegaard težavo s počeno pnevmatiko. Zadovoljni so lahko bili pri Soudal Quick-Stepu, kjer imajo v svojih vrstah lanskoletnega zmagovalca Vuelte Remca Evenepoela. Na koncu so izgubili le šest sekund, a v primerjavi z Jumbo-Vismo pridobili 26. Ekipa Ineos Grenadiers je za sobotnimi zmagovalci zaostala 20 sekund, veliko pa so izgubili tudi pri UAE Emirates, kjer imajo kapetana Juana Ayusa in Joaoa Almeido ter našega Domna Novaka. Njihov zaostanek je znašal 37 sekund. Matevž Govekar je z ekipo Bahrain Victorious zaostal vsega deset sekund.

Rezultati po 1. etapi

Results powered by FirstCycling.com

20.40 - Na cilju so kolesarji ekipe Soudal Quick-Step, ki je zaostala za vsega šest sekund. Remco Evenepoel je bil lahko zadovoljen s prednostjo, ki jo je pridobil v primerjavi s tekmeci za skupno zmago, zato pa je bil zelo jezen na organizatorja, da je pustil kolesarje dirkati, ko se je v Barceloni že delala tema.

20.33 - Kolesarji Movistarja s kapetanom Enricom Masom so za razliko od Jumbo-Visme tvegali ogromno in za vsega 0,55 sekunde zaostali za vodilnimi Team dsm.

20.30 - Primož Roglič, Jonas Vingegaard, Jan Tratnik in preostali člani Jumbo-Visme so v dežju in težki zaostali za 32 sekund.

20.20 - Kolesarji Jumbo-Visme so pri prvem merjenju časa zaostajali 28 sekund.

20.17 - Kolesarji Jumbo-Visme so imeli nekaj težav, saj sta se naredili dve skupini, zato so morali prvi trije kolesarji počakati preostalo peterico. Medtem je na traso šla tudi zadnja ekipa Soudal Quick-Step na čelu z lanskim zmagovalcem Remcom Evenepoelom.

20.13 - Kolesarji Ineos Greandiers so zaostali 20 sekund, a so bolj kot z zaostankom razočarani, ker jih je skupil Laurens De Plus.

20.11 - Na razmočene ulice Barcelone se je podal tudi Domen Novak s preostalimi kolesarji UAE Emirates, ki imajo v Juanu Ayusu in Joau Almeidi dva favorita za skupno zmago.

20.08 - Ekipa Ineos Greandiers je na merjenju vmesnega časa zaostajala 14 sekund.

20.07 - Na progo so se podali kolesarji Jumbo-Visme. Kako se bodo Primož Roglič, Jan Tratnik, Jonas Vingegaard znašli na razmočenem cestišču?

19.55 - Na delu so kolesarji Ineos Grenadiers, ki so eni od favoritov za današnjo zmago. V svojih vrstah imajo svetovnega podprvaka Filippa Ganno, kapetana Gerainta Thomasa ...

19.50 - Ekipa Bahrain Victorious (Matevž Govekar) je za vodilno ekipo zaostala deset sekund.

19.44 - Dež je vse močnejši. Kolesarji Bahrain-Victorious na čelu z našim Matevžem Govekarjem so pri merjenju časa devet sekund za vodilno ekipo Team dsm.

19.37 - Padec kolesarjev Team Arkea Samsic tik pred ciljem. Ceste v Barceloni so zaradi dežja razmočene.

19.31 - Na traso se je podala ekipa Bahrain-Victorious, za katero kolesari Matevž Govekar.

19.24 - Ekipa Team dsm je postavila nov najboljši čas. Razdaljo 14,8 kilometra je prekolesarila v času 17:30, povprečna hitrost pa je bila nekoliko nad 50 km/h.

19.22 - Ekipa Lidl-Trek je imela težave v enem od desnem ovinku. Kolesarji so morali močno zavirati, nakar so potrebovali čas, da so spet strnili svoje vrste.

19.20 - Rezultati se nekoliko spreminjajo, zato je treba še počakati, da bo vse postavljeno na pravo mesto. Očitno ni le vreme spremenljivo.

19.13 - Ekipa Caja Rural-Seguros je prestala vse pasti mokrega cestišča in končala ekipni kronometer s časom 18:12,710. Povprečna hitrost je znašala 48,76 km/h. 

19.05 - Na štartu je zaradi dežja vse mokro, v nadaljevanju pa se nato razmere na cestah po Barceloni spreminjajo. Ponekod je suho, ponekod mokro, kar povzroča kolesarjem dodatne preglavice. Ne glede na vse ekipa Caja Rural-Seguros, ki je štartala kot prva, hitro vrti pedala. Pri merjenju časa pri Segrada Familii so imeli povprečno hitrost nekaj več kot 47 km/h.

18.55 - DEŽ na Vuelti! Kot prvi so se na razmočeno cesto podali kolesarji Caje Rural-Seguros RGA. A niso vsi deli Barcelone razmočeni, zato bo še toliko bolj nepredvidljivo.

18.50 - Še pet minut do začetka.

18.15 - Dodatne težave? Bo razplet prvega dne krojil dež? Temni oblaki se namreč zgrinjajo v okolici Barcelone in zna se zgoditi, da bi imele prve ekipe še suhi teren, medtem ko bi zadnje kolesarile po namočenem cestišču.

V spodnjem videu pa si lahko pogledate, kako so se za ekipni kronometer na dirkališču pripravljeni kolesarji Ineos Grenadiers, ki so danes eni izmed favoritov za zmago.

18.05 - Osrednji favoriti za današnjo zmago so kolesarji Jumbo-Visme, ki imajo ob Primožu Rogliču in Janu Tratniku v svojih vrstah tudi zmagovalca zadnjih dveh Dirk po Franciji Jonasa Vingegaarda. Nizozemcu bodo z njim in Rogličem napadali tudi skupno zmago na Vuelti in tako skušali zaključiti trilogijo zmag na letošnjih Grand Tourih – Giro je osvojil Roglič, Tour de France Vingegaard. Favoriti za skupno zmago so še lanskoletni junak Vuelte Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), domači matador Juan Ayuso in Joao Almeida (UAE Emirates), Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) ...

18.00 – Prvi dan na Vuelti je čas za ekipni kronometer po ulicah Barcelone v dolžini 14,8 kilometra. Ekipe bodo štartale z osmimi kolesarji, za njihov rezultat pa se bo štel, ko bo peti kolesar iz moštva prečkal ciljno črto, kar je nekoliko drugače, kot smo vajeni, ko velja dosežek četrtega kolesarja, kar smo lahko videli na zadnji preizkušnji na Dirki po Burgosu. Od slovenskih kolesarjev se bo kot prvi na delo podal Matevž Govekar – njegova ekipa Bahrain Victorious bo nastopila ob 19.31. Primož Roglič in Jan Tratnik (Jumbo Visma) bosta začela z delom ob 20.07, štiri minute pozneje pa še Domen Novak (UAE Emirates). Kot zadnji bodo nastopili kolesarji Soudal Quick-Step z lanskoletnim zmagovalcem Remcom Evenepoelom na čelu.

17.55 – Pozdravljeni ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Čez natanko uro se z ekipnim kronometrom začne 76. Dirka po Španiji, ki bo zanimiva tudi za slovenske navijače. Primož Roglič (Jumbo-Visma) se bo v moči konkurenci potegoval za četrto zmago na Vuelti, od slovenskih kolesarjev pa bodo še nastopili njegov moštveni kolega Jan Tratnik, Domen Novak (UAE Emirates) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious).

Napoved pred etapo

Jonas Vingegaard, Primož Roglič (oba Jumbo-Visma), Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Juan Ayuso, Joao Almeida (oba UAE Emirates) in Geraint Thomas (Ineos Greandiers) so osrednji favoriti Dirke po Španiji, ki bo v naslednjih treh tednih kanila največ kolesarske pozornosti, ob Rogliču pa bo imela Slovenija še tri predstavnike, Jana Tratnika (Jumbo-Visma), Domna Novaka (UAE Emirates) in Matevža Govekarja (Bahrain-Victorious).

Tako močne zasedbe na španskih cestah že dolgo ni bilo. Neizprosen boj za skupno zmago se obeta, vse skupaj pa se bo začelo zapletati uvodni dan, ko kolesarje v Barceloni čaka ekipni kronometer v dolžini 14,8 kilometra.

Trasa bo potekala mimo številnih znamenitosti, ki dnevno v katalonsko prestolnico privabljajo številne turiste z vsega sveta. Že v prvih kilometrih bodo šli mimo Katalonskega parlamenta, slavoloka zmage (Arco de Triunfo de Barcelona), ki ga ne smemo zamenjati s pariškim, kjer se tradicionalno zaključi Tour de France.

Pot se bo po nekaj ostrih ovinkih obrnila proti trgu Plaça de les Glòries Catalanes, nakar bodo kmalu pred seboj zagledali veličastno Sagrado Familia, kjer bo vmesno merjenje časa. Naslednja v vrsti Gaudijevih znamenitosti v Barceloni bo Casa Mila, kjer bosta sledila dva ostra ovinka, trasa pa se bo nadaljevala proti Montjuicu. Ciljna črta je ob vznožju ikonične vzpetine, s katero bodo imeli opravka v nedeljo.

Štartna lista ekipnega kronometra
18.55 –  Caja Rural-Seguros RGA
18.59 –  Team dsm-firmenich
19.03 –  Lidl-Trek
19.07 –  Cofidis
19.11 –  Burgos BH
19.15 –  TotalEnergies
19.19 –  Arkéa-Samsic
19.23 –  Intermarché-Circus-Wanty
19.27 –  Lotto Dstny
19.31  –  Bahrain Victorious (Matevž Govekar)
19.35 –  EF Education-EasyPost
19.39 –  Alpecin-Deceuninck
19.43 –  Jayco AlUla
19.47 –  Groupama-FDJ
19.51 –  BORA-hansgrohe
19.55 –  INEOS Grenadiers
19.59 –  AG2R Citroën
20.03 –  Astana Qazaqstan
20.07 –  Jumbo-Visma (Primož Roglič, Jan Tratnik)
20.11 –  UAE Emirates (Domen Novak)
20.15 –  Movistar
20.19 –  Soudal Quick-Step

Jumbo-Visma kot dream team

Celotna trasa ni dolga, a dovolj, da se bodo med najboljšimi naredile razlike. Sicer verjetno manjše, saj bo kar nekaj ovinkov po Barceloni. Če gledamo sestavo moštev, potem ima Jumbo-Visma najboljše kolesarje, ki so sposobni voziti kronometer. Z Rogličem, Vingegaardom in našim Janom Tratnikom na čelu (Roglič, Jonas, Tratnik, Dylan van Baarle, Wilco Kelderman, Robert Gesink, Attila Valter in Sepp Kuss so člani zasedbe) bodo navijali tempo od samega začetka. Da so dobro naoljen stroj, smo se lahko prepričali nedavno na Dirki po Burgosu, kjer je nizozemsko moštvo deklasiralo konkurenco.

Jonas Vingegaard pogleduje proti skupni zmagi. | Foto: A.S.O./Charly Lopez Jonas Vingegaard pogleduje proti skupni zmagi. Foto: A.S.O./Charly Lopez

Tokrat so pri Jumbo-Vismi prišli z dream teamom in že pred začetkom nagnali tekmecem strah v kosti. Njihov cilj je jasen, zaključiti trilogijo vseh Grand Tourov v tem letu, potem ko sta Roglič in Vingegaard že osvojila Giro in Tour de France. 

A je treba izpostaviti, da pri UAE Emirates na Dirki po Burgosu niso imeli kakovostne sestave in so morali na ekipnem kronometru trije kolesarji z Adamom Yatesom na čelu čakati četrtega kolega, ki je še komaj premogel njihov tempo. Zdaj imajo v Almeidi, Ayusu in ostalih povsem drugačne kolesarje, zato lahko moštvo, katerega član je sicer tudi Tadej Pogačar, danes pričakujemo povsem v ospredju.

Kdo bo osvojil letošnjo Dirko po Španiji?

  • Primož Roglič
    83,91 %
    1690 glasov
  • Jonas Vingegaard
    10,63 %
    214 glasov
  • Remco Evenepoel
    3,33 %
    67 glasov
  • Joao Almeida
    0,35 %
    7 glasov
  • Geraint Thomas
    0,40 %
    8 glasov
  • Juan Ayuso
    0,74 %
    15 glasov
  • Kdo drug
    0,65 %
    13 glasov
Oddanih 2014 glasov

Posamični kronometer po godu Remcu, a bodo gorske etape naredile odločilno razliko

V vrstah Soudal Quick-Stepa imajo svetovnega prvaka v kronometru Remca Evenepoela. Belgijec je na radarju Jumbo-Visme, a nima tako močne ekipe, kot je nizozemska. Zanimivo bo videti, kako bodo družno vrteli pedala, si pa Remco obeta bistveno več v deseti etapi, ko je na sporedu ravninski kronometer in bi znal slaviti etapni uspeh ter tekmecem odščipniti kar nekaj sekund.

Remco Evenepoel se veseli štarta. Lani je osvojil tritedensko špansko pentljo. | Foto: A.S.O./Charly Lopez Remco Evenepoel se veseli štarta. Lani je osvojil tritedensko špansko pentljo. Foto: A.S.O./Charly Lopez

A se dirka ne bo prelomila na teh dveh kronometrih, saj bodo imeli kolesarji pred seboj peklenske gorske etape, zato bo treba za skupno zmago največ moči pokazati ravno pri vožnji navkreber. Nakloni ključnih vzponov so nekajkrat zelo strmi in bodo naredili ogromno selekcijo.

Primož Roglič
Sportal Pasti za Rogliča

Uvodni dan ne smemo pozabiti na najbogatejše moštvo Ineos Grenadiers na čelu z Geraintom Thomasom, ki bo imel na ekipnem kronometru ob sebi svetovnega podprvaka Filippa Ganno, Jonathana Castrovieja, na vožnji na čas pa se znata dobro peljati tudi Thymen Arensman in Laurens De Plus. Ob tem bodo imeli v ekipi še Egana Bernala, Omara Fraileja in Kima Heiduka.

Razburljivo in spektakularno dogajanje se nam torej obeta že prvi dan, nato pa sledi še 20 peklenskih etap.

Ne spreglejte