Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2024,
17.03

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

Natisni članek

Dirka po Italiji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Četrtek, 23. 5. 2024, 17.03

3 tedne, 2 dneva

Dirka po Italiji, 18. etapa (Fiera di Primiero–Padova, 178 km)

Merlier hitrejši od Milana, Pogačar po mirnem dnevu ostaja trdno v vodstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91
Tim Merlier, Giro 2024 | Zaključni sprint 18. etape Gira je dobil Belgijec Tim Merlier. | Foto Reuters

Zaključni sprint 18. etape Gira je dobil Belgijec Tim Merlier.

Foto: Reuters

Belgijski sprinter Tim Merlier (Soudal - Quick Step) je zmagovalec 18. etape Dirke po Italiji, 178-kilometrske preizkušnje od mesta Fiera di Primiero do Padove. V zaključnem sprintu je za malenkost ugnal italijanskega asa in nosilca ciklamne majice Jonathana Milana (Lidl - Trek). Tretje mesto je danes zasedel Avstralec Kaden Groves (Alpecin - Deceuninck). Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v cilj prišel varno z glavnino in ohranil veliko prednost v skupnem seštevku dirke. 

Slovenski as Tadej Pogačar je danes na Giru preživel miren dan, dogajanje na pretežno ravninski etapi so namreč nadzorovale sprinterske ekipe. Gorenjec je ohranil veliko prednost v skupnem seštevku, v tem ima sedem minut in 42 sekund prednosti pred Kolumbijcem Danielom Martinezom (BORA - hansgrohe).

Večji del dneva je bila v begu skupina štirih kolesarjev. Danec Mikkel Honore (EF Education - Easy Post) ter Italijani Mirco Maestri (Polti Kometa), Andrea Pietrobon (Polti Kometa) in Filippo Fiorelli (VF Group – Bardiani CSF - Faizane), katerih prednost ni presegla dveh minut in pol. V zadnjih 60 kilometrih etape se jim je pridružil še Edoardo Affini (Visma | Lease a Bike), a tedaj je glavnina, na čelu katere so bile danes ves čas sprinterske ekipe, za čelom dirke zaostajala le še okoli 20 sekund. Bega je bilo konec deset kilometrov pred ciljem, ko so na sceno stopili sprinterski vlaki.

Tadej Pogačar je preživel miren dan na kolesu. | Foto: Guliverimage Tadej Pogačar je preživel miren dan na kolesu. Foto: Guliverimage

V zaključnem sprintu v Padovi je bil danes najmočnejši Belgijec Tim Merlier (Soudal - Quick Step), ki je dosegel 43. zmago v karieri, tretjo na Giru in drugo na letošnji izvedbi rožnate pentlje. Drugi je bil Italijan Jonathan Milan (Lidl - Trek), ki ostaja trdno v vodstvu v razvrstitvi najboljšega po točkah in mu le še čudež lahko prepreči osvojitev ciklamne majice na 107. Giru.  

Jutri se bo karavana približala Sloveniji. Start je v bližini Vidma, cilj pa v Dolomitih. V soboto sledi še ena gorska etapa, v nedeljo pa je v Rimu na sporedu tako imenovana parada šampionov. V nedeljo bodo za prestižno zmago spet obračunali sprinterski asi, ki bodo jutri in v soboto na zadnjih gorskih preizkušnjah znova trpeli.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Italiji, potek 18. etape:

Cilj: Tim Merlier (Soudal - Quick Step) je v zaključnem sprintu za malenkost ugnal Jonathana Milana (Lidl - Trek), ki je silovito napadel malce iz ozadja. V skupnem seštevku danes ne bo večjih sprememb, Tadej Pogačar je ohranil orjaško prednost pred najbližjimi zasledovalci.

1,5 kilometra do cilja – Ekipa Tudor navija tempo za Alberta Dainesija. Milan je izgubil stik s svojim sprinterskim vlakom.

3 kilometri do cilja – Favoriti v skupnem seštevku se lahko sprostijo, oder so zdaj zasedli sprinterji. Soudal - Quick Step je povsem v ospredju, Jonathan Milan s kolegi iz Lidl - Trek preži v drugi vrsti.

6 kilometrov do cilja – Vzpostavili so se sprinterski vlaki, kolesarji so pripravljeni na zaključni sprint. Težave z okvaro kolesa je imel Nizozemec Thymen Arensman (Ineos Grenadiers), ki je zaostal za glavnino. 

10 kilometrov do cilja – Bega je konec, Affini, Fiorelli, Pietrobon, Honore in Maestri so spet v glavnini. Nadaljuje se boj za položaje v ospredju glavnine. 

15 kilometrov do cilja – V glavnini že poteka boj za položaje, dirkanje postaja vse bolj nervozno, peterica še vedno ohranja dobrih deset sekund prednosti. 

25 kilometrov do cilja – Glavnina ima zdaj vodilno peterico ves čas na očeh, razlika med skupinama je manj kot deset sekund. V osrepdje glavnine so se prebile tudi ekipe najboljše uvrščenih v skupnem seštevku, tudi vodilni na dirki Tadej Pogačar zdaj vozi v ospredju, obkrožen s kolegi iz UAE Emirates. Zaključek etape utegne biti nervozen, Pogačar mora paziti, da se ne vplete v kakšen padec. Morda bo danes pomagal v sprinterskem vlaku za Juana Sebastiana Molana.

35 kilometrov do cilja – Na čelu glavnine je zdaj skoraj celotna ekipa Lidl - Trek, vzdržuje pa okoli 15 sekund razlike do vodilne peterice.

45 kilometrov do cilja – V Martellagu so se na letečem cilju vodilni kolesarji spopadli še za bonifikacijske sekunde, tri je osvojil Fiorelli, dve Pietrobon in eno Maestri. Ubežna peterica ima le 20 sekund prednosti pred glavnino. Na čelu glavnine tempo diktirata moštvi Soudal - Quick Step in Lidl - Trek.

55 kilometrov do cilja – Affini je v vodilni skupini, peterica pa ima 25 sekund prednosti pred glavnino.

59 kilometrov do cilja – Iz glavnine je v napad skočil še Italijan Edoardo Affini (Visma | Lease a Bike) in poskuša ujeti vodilno četverico, prednost te je padla na le 20 sekund.

69 kilometrov do cilja – Leteči cilj v Villorbi je dobil Filippo Fiorelli (VF Group – Bardiani CSF - Faizane), v glavnini, ki je imela tam 45 sekund zaostanka, je neizzvan še štiri točke pobral Jonathan Milan (Lidl - Trek).

Izidi letečega cilja, Villorba:
1. Fiorelli 12 točk/3 bonifikacijske sekunde
2. Pietrobon 8/2
3. Maestri 6/1
4. Honore 5
5. Milan 4
6. Lopez 3
7. Theuns 2
8. Consonni 1

90 kilometrov do cilja – Potem ko je prednost vodilne četverice padla na le 45 sekund, so se v glavnini spet malce umirili ter zdaj spet vozijo dobro minuto in pol za vodilnimi. Do naslednjega letečega cilja v Villorbi je še kakšnih 20 kilometrov, sicer pa je trasa povsem ravna prav do cilja etape v Padovi.

105 kilometrov do cilja – Prednost vodilne četverice je padla pod minuto, na čelu glavnine se pojavljajo tudi kolesarji moštva Tudor, sicer pa za Pogačarja in favorite dan poteka povsem mirno. 

110 kilometrov do cilja – Leteči cilj v Valdobbiadeneju so vodilni prevozili mirno, brez boja za točke, v glavnini pa je po štiri skočil nosilec ciklamne majice Jonathan Milan. Prednost četverice niha od minute in deset sekund do minute in pol.

Izidi letečega cilja, Valdobbiadene:
1. Pietrobon 12 točk
2. Maestri 8
3. Fiorelli 6
4. Honore 5
5. Milan 4
6. Theuns 3
7. Bagioli 2
8. Stork 1

115 kilometrov do ciljaMikkel Honore (Dan/EF Education – Easy Post), Mirco Maestri (Ita/Polti Kometa), Andrea Pietrobon (Ita/Polti Kometa) in Filippo Fiorelli (Ita/VF Group – Bardiani CSF - Faizane) imajo le še 1:18 prednosti pred glavnino. Na čelu te se še vedno izmenjujejo člani Soudal – Quick Step in Lidl - Trek.

130 kilometrov do cilja – Glavnina zdaj ubežnike drži pod dvema minutama razlike, trenutno ima četverica le 1:40 prednosti. Danes sta pred ciljem etape še dva leteča cilja, en kolesar lahko danes potencialno osvoji 74 točk.

Točke, ki so na voljo na današnji etapi:
Leteči cilj, Valdobbiadene (67,9 kilometra etape): 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1
Intergiro, Villorba (106,8 kilometra): 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1
Cilj etape: 50, 35, 25, 18, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1

150 kilometrov do cilja – Ubežna četverica vozi 2:30 pred glavnino, na čelu te pa se izmenjujejo kolesarji moštev Soudal - Quick Step in Lidl - Trek. Član tega je tudi prvi favorit za današnjo zmago, italijanski sprinter Jonathan Milan, ki bi danes že lahko odločil boj za ciklamno majico. V tem seštevku z 284 točkami udobno vodi, drugi najboljši, Avstralec Kaden Groves (Alpecin - Deceuninck), jih ima 175.  

159 kilometra do cilja – Bežijo Danec Mikkel Honore (EF Education – Easy Post) ter Italijani Mirco Maestri (Polti Kometa), Andrea Pietrobon (Polti Kometa) ter Filippo Fiorelli (VF Group – Bardiani CSF - Faizane). Maestri je osvojil prvi in edini gorski cilj etape, prednost vodilne četverice pa je hitro narasla in se približuje dvema minutama.

Izidi gorskega cilja, Lamon (IV. kategorija):
1. Maestri 3 točke
2. Honore 2
3. Fiorelli 1

162 kilometrov do cilja – V vodstvo se je le odpeljala skupina štirih kolesarjev, sprinterska moštva, predvsem Alpecin – Deceuninck, Soudal - Quick Step in Lidl - Trek, pa so zablokirala glavnino, se razvrstila na čelu ter poskrbela, da ni novih skokov. Imamo torej uspešen pobeg.

164 kilometrov do cilja – Začel se je vzpon na edini kategorizirani klanec dneva, še vedno ni uspešnega pobega, dež pa pojenja. 

171 kilometrov do cilja – Trasa se v začetku današnje etape spušča, karavana se premika hitro, zato je pobeg za zdaj izjemno težak. Nekaj malega prednosti si je privozila šesterica kolesarjev, pa jo je glavnina spet ujela. Nadaljujejo se poskusi pobega. Glavnina se je zaradi tempa raztrgala na dva dela. Zdaj tudi že močneje dežuje. Kmalu se bo začel edini kategorizirani vzpon današnje etape Lamon (IV. kategorija, 3,5 kilometra, 5,6-odstotni povprečni naklon).

178 kilometrov do cilja – Kolesarji so prevozili "kilometer nič" in 18. etapa Gira se je začela zares. Takoj so se začeli napadi na čelu glavnine. 

Start: Ob 13.08 so se kolesarji z nekaj zamude podali na 1,9 kilometra dolgo zaprto vožnjo.

Pozdravljeni, ljubitelji kolesarstva! Danes je pred nami 18. etapa 107. Gira, na tej pa bo spet priložnost za sprinterje. Predzadnja na letošnji dirki, na svoj račun bodo prišli le še v nedeljo v Rimu, v petek in soboto pa bosta trasi veliko bolj razgibani.

Etapo, dolgo 178 kilometrov, bodo začeli v rahlem dežju, druga, povsem ravninska polovica pa naj bi potekala v lepšem vremenu. 

Pred začetkom etape se je zaradi bolezni poslovil Christian Scaroni iz ekipe Astana, ki na Giru ostaja z zgolj štirimi kolesarji. 

Pred etapo 

107. izvedba Dirke po Italiji, ki jo je na najboljši mogoči način zaznamoval Tadej Pogačar z ekipo UAE Emirates, se bliža koncu. Pred nami so samo še štiri etape, dve (današnja in zadnja v Rimu) sta vsaj na papirju rezervirani za šprinterje, v petkovi in sobotni pa pričakujemo boje med favoriti za skupno razvrstitev.

18. etapa Dirke po Italiji | Foto:

Današnja 18. etapa Gira od mesta Fiera di Primiero do Padove ima 178 kilometrov (550 "višincev") in samo en, pa še to ne preveč zahteven gorski cilj četrte kategorije, ki jih čaka na 17. kilometru trase v italijanski občini Lamon. Klanec je dolg 3,5 kilometra in ima 5,6-odstotni naklon, kar šprinterjem, ki so preživeli težke gorske etape v preteklih dneh, ne bi smelo predstavljati prevelikih težav. 

Več kot 40 kilometrov od vrha edinega gorskega cilja 18. etape v kraju Valdobbiadene, ki je že petkrat gostil Giro, leta 2020 pa je bil tam tudi cilj posamičnega kronometra, kolesarje čaka prvi leteči cilj dneva, drugi pa sledi čez 60 kilometrov v Martellagu, ki prvič gosti rožnato karavano. 

Cilj etape je v Padovi, mestu, ki leži med Benetkami in Verono in je že petnajstkrat gostilo kolesarje na Giru. 

Jhonatan Narvaez
Sportal Se bo Jhonatan Narvaez pridružil Pogačarju in Novaku v UAE?

Kdo so favoriti?

Glede na profil trase je pričakovati šprint večje skupine, v kateri je glavni favorit do zdaj najhitrejši kolesar na dirki, Italijan Jonathan Milan, ki močno vodi v posebni razvrstitvi za ciklamno majico najboljšega po točkah. Svojo priložnost bodo skušali izkoristiti Kaden Groves, ki na tem Giru še ni zmagal, Tim Merlier, Fernando Gaviria, moštveni kolega Pogačarja Juan Sebastián Molano ali celo Caleb Ewan, ki bi prav tako rad kaj odnesel z letošnjega Gira. 

Bo Pogačar spet pomagal Molanu pri sprintu? Nekdanji kolesar Jumbo-Visme Nathan Van Hooydonck mu to toplo odsvetuje.

V rožnati majici bo tudi danes vozil Tadej Pogačar, ki na Giru vodi že od druge etape, modro za najboljšega na gorskih ciljih bo posodil Giuliu Pellizzariju, najmlajšemu kolesarju na Giru, ki je v 17. etapi na gorskih ciljih zbral kar 90 točk, v beli pa bo najboljši mladi kolesar Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious).

Po 17 dneh dirkanja so vsi kolesarji v karavani že nekoliko načeti, tudi na videz še vedno sveži in dobro razpoloženi Pogačar. Včeraj je na vprašanje Eurosporta, kako utrujen je na lestvici od 1 do 10, odgovoril, da je utrujen za deset. "Tako kot bi morali biti vsi v zadnjem tednu tritedenske dirke," je dejal. 

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.05, najboljše pa v cilju pričakujemo okoli 17. ure.  

Preberite še:

Georg Steinhauser
Sportal Zvezda je rojena! Do etapne zmage sin kolesarja, ki je zmagal na dirki Po Sloveniji.
Georg
Sportal Zmaga kariere za 22-letnega Nemca, nečaka Jana Ullricha, Pogačar varno v cilju
Tadej Pogačar
Sportal Nezaustavljivi Pogačar spodbudil prijatelja, ki mu je odvrnil: Pojdi po novo!
Giulio Pellizzari Tadej Pogačar Giro 2024
Sportal Častitljiva gesta Pogačarja razveselila Italijana
Tadej Pogačar
Sportal Neverjetni Pogačar do nove zmage na kaotičen dan na Giru

 

Ne spreglejte