Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2024,
17.07

Osveženo pred

1 dan, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Jan Tratnik Luka Mezgec Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Ponedeljek, 1. 7. 2024, 17.07

1 dan, 23 ur

Dirka po Franciji, 3. etapa (Piacenza–Torino, 230,8 km)

Tadej Pogačar predal rumeno majico na Dirki po Franciji, zgodovinski dan za Eritrejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Remco Evenepoel Tadej Pogačar | Tadej Pogačar se je odločil, da preda rumeno majico. Jutri bo v njej kolesaril Richard Carapaz. V cilj je prikolesaril skupaj z Remcom Evenepoelom (povsem levo). | Foto Reuters

Tadej Pogačar se je odločil, da preda rumeno majico. Jutri bo v njej kolesaril Richard Carapaz. V cilj je prikolesaril skupaj z Remcom Evenepoelom (povsem levo).

Foto: Reuters

Po enem dnevu je Tadej Pogačar (UAE Emirates) predal rumeno majico Ricardu Carapazu (EF Education EasyPost). Ekvadorec jo ima krstno na svojih plečih zaradi dejstva, da ima boljše etapne uvrstitve, sicer pa imata identičen skupni čas še Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel. Sicer je tretja etapa, ki je bila z 231 kilometri najdaljša, pričakovano postregla z zaključnim šprintom, v katerem je bil najhitrejši Eritrejec Biniam Girmay, ki se je veselil zgodovinske zmage.

Podrobneje, tretja etapa

Cilj - Zgodovinska zmaga za Eritretjo. Zgodovinska zmaga za Biniama Girmaya, ki je bil najhitrejši v šprintu. Richard Carapaz se je v zaključku držal osrednjih šprinterjev, saj je očitno želel obleči rumeno majico vodilnega. Ta je bila danes na plečih Tadeja Pogačarja, ki ima tako kot Ekvadorec, Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel isti čas, a mu je majica pripadla zaradi boljše nedeljske etapne uvrstitve. Ker se je le Carapaz danes zavzemal za dobro dnevno uvrstitev, je po koncu dneva postalo jasno, da jo bo v četrti etapi nosil na svojih plečih, kar je zanj zgodovinski uspeh.

Zgodovinska zmaga za Biniama Girmaya | Foto: Reuters Zgodovinska zmaga za Biniama Girmaya Foto: Reuters

Results powered by FirstCycling.com

2,3 km do cilja - Padec v glavnini. Brez možnosti za etapno zmago je ostal tudi Jasper Philipsen.

Tour Bologna
Sportal Verjame, da je dal Primož Roglič vse od sebe

3 km do cilja - Izjemno napeto je v glavnini. Kolesarji gredo na polno. Bo Richard Carapaz vzel rumeno majico?

5 km do cilja - Favoriti za skupno zmago so v zaščitenem območju. Vsi bodo dobili čas današnjega zmagovalca. Tadej Pogačar se je pomaknil v ozadju.

7 km do cilja - Še dva kilometra ločijo kolesarje od varne točke, ko se bo štel vsem enak čas. Medtem ima Mathieu van der Poel težave s kolesom, kar je udarec za šprinterja Jasperja Philipsena.

9 km do cilja - Med kolesarji je ogromno prerivanja. Luka Mezgec pomaga Dylanu Groenewegnu, ki je eden od favoritov za današnjo zmago.

12 km do cilja - Padec Casperja Pedersena (Soudal Quick-Step). Veliko krožišč bodo morali kolesarji prevoziti v zaključku etape pred Torinom. Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta vseskozi s svojimi pomočniki na čelu na varnem. Tega ne moremo reči za Primoža Rogliča, ki je s svojimi moštvenimi kolegi bolj v ozadju. Matej Mohorič je medtem na desni strani cestišča in diktira ritem Philu Bauhausu.

16 km do cilja - Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta povsem v ospredju glavnine. Ekipi zaradi varnosti ne želita ničesar prepustiti naključju. Ekipa Red Bull - BORA - hansgrohe je nekoliko bolj v ozadju.

23 km do cilja - Ekipe so postavljene po celotnem cestišču. Vse bližje je zaključni del dneva. Rumeni Tadej Pogačar je s svojimi moštvenimi kolegi povsem na levi strani. Ob UAE Emirates so kolesarji Visme | Lease a Bike. Prišlo je do izmenjave nekaj besed. Jan Tratnik se je pogovarjal s kolesarjem UAE Emirates, prav Tratnik pa je prvi pred Jonasom Vingegaardom. Moštva Primoža Rogliča ni povsem v ospredju.

28 km do cilja - Ubežnik je ujet. Vse bolj napeto bo postajalo v glavnini.

34 km do cilja - Glavnina bo kmalu ujela ubežnika Fabiena Grellierja (TotalEnergies).

49 km do cilja - Fabien Grellier (TotalEnergies) je pred lepo navijaško kuliso prišel kot prvi na vrh zadnjega gorskega cilja. Njegova prednost znaša 53 sekund.

53 km do cilja - Ekipam, ki imajo v svojih vrstah šprinterje, ni všeč pobeg, zato so se hitro zbrali na čelu glavnine. Grellier, ki je letos kolesaril na dirki Po Sloveniji, ima medtem 48 sekund prednosti. Pred njim je vzpon na zadnji gorski cilj dneva. Côte de Sommariva Perno je gorski cilj četrte kategorije. Dolg je 3,1 kilometra (4,6-odstotni naklon).

65 km do cilja - Pa smo ga dočakali. Prvi skok iz glavnine. Fabien Grellier (TotalEnergies) se je odlepil in ima 31 sekund prednosti.

75 km do cilja - Moštveni kolega Primoža Rogliča v ekipi Red Bull - BORA - hansgrohe Metteo Sombrero je na domačih tleh skočil pred vrhom gorskega cilja in osvojil točke. Glavnina je spet skupaj.

77 km do cilja - Pred kolesarji je drugi gorski cilj četrte kategorije Côte de Barbaresco. Klanec je dolg 1,5 kilometra in ima 6,5-odstotno povprečno naklonino.

90 km do cilja - Mark Cavendish, ki išče 35. etapno zmago na Dirki po Franciji, s katero ne bi bil več izenačen z legendarnim Eddyjem Merckxom, je imel težave s kolesom. S pomočjo moštvenega kolega Lucenka se je hitro vrnil v glavnino, saj tempo ni hiter.

100 km do cilja - Obeta se dolg dan. Kolesarji zaradi zadržanega tempa niso na želeni časovnici. Glavni del bo prišel na vrsto, ko se bodo ekipe približevale cilju, kjer pričakujemo ciljni šprint.

123 km do cilja - Kolesarji so prevozili več kot sto kilometrov trase, še vedno pa se ne dogaja nič posebnega. Uvodni etapi sta namreč pustili posledice. Povprečna hitrost znaša 39 kilometrov na ura.

Tadej Pogačar ima danes posebno obarvano kolo. V barvah lastnika rumene majice. | Foto: Guliverimage Tadej Pogačar ima danes posebno obarvano kolo. V barvah lastnika rumene majice. Foto: Guliverimage

136 km do cilja - Na edinem letečem cilju je bil Mads Pedersen najhitrejši. Drugi je bil Jasper Philipsen, ki je lani osvojil zeleno majico na Touru in se veselil štirih etapnih zmag.

145 km do cilja - Še vedno nič pretresljivega. Glavnina je skupaj.

160 km do cilja - Kolesarji so v mirnem tempu prestali prvi gorski cilj četrte kategorije. Cote de Tortone jim ni predstavljal preglavic. Najhitrejši je bil Jonas Abrahamsen (One-X), ki je vzel edino točko.

Kraj Tortona ima posebno vrednost, saj je tu živel legendarni Fausto Coppi, ki je Tour de France osvojil dvakrat, petkrat Giro, odličen pa je bil tudi na klasikah (Milano–San Remo je osvojil trikrat, Paris–Roubaix enkrat in Dirko po Lombardiji kar petkrat).

175 km do cilja - Glavnina je še vedno skupaj, oblikovala pa se je daljša kolona in kolesarji ne kolesarijo več vzporedno drug ob drugem.

190 km do cilja - V glavnini je še vse mirno. Povprečna hitrost znaša 38,3 kilometra na uro.

206 km do cilja - Na trasi ni nič novega. Kolesarji so se očitno odločili za bistveno mirnejši dan kot v soboto in nedeljo, ko je bilo ob težjih trasah še neznosno vroče.

213 km do cilja - Ni videti nobene želje po begu. Povprečna hitrost kolesarjev znaša le 35,7 kilometra na uro. Medtem je imel Enric Mas (Movistar), ki v skupnem seštevku za Pogačarjem zaostaja 21 sekund, težave s predrto pnevmatiko, a je že nazaj v glavnini.

219 kilometrov do cilja - Ubežnika sta imela očitno drugačen namen. Ko sta bila v ospredju, sta se z nasmehom na obrazu kazala kameram, zdaj pa se že peljeta v glavnini, ki je skupaj.

221 km do ciljaJonas Abrahamsen, lastnik zelene majice, in njegov moštveni kolega pri Uno-X Mobilty Johannes Kulset sta se po petih kilometrih odcepila od glavnine. Njuna prednost znaša 1:32.

11.35 - Kolesarji so prečkali kilometer nič.

11.20 Pozdravljeni, ljubiteljice in ljubitelji kolesarstva. Danes je čas za ravninsko etapo, v kateri bodo prvič na letošnjem Touru prišli na vrsto šprinterji. Tadej Pogačar bo danes kolesaril v rumeni majici najboljšega. Pričakujemo lahko, da njegova ekipa ne bo lovila ubežnikov. Zato pa jih bodo ekipe, ki računajo, da bodo zaključno delo opravili njihovi šprinterji.

Kdo bo zmagovalec tretje etape?

Kdo bo osvojil 3. etapo?

  • Jasper Philipsen
    25,38 %
    50 glasov
  • Mark Cavendish
    21,83 %
    43 glasov
  • Dylan Groenewegen
    15,74 %
    31 glasov
  • Alexander Kristoff
    1,52 %
    3 glasov
  • Mads Pedersen
    8,63 %
    17 glasov
  • Fabio Jakobsen
    3,55 %
    7 glasov
  • Phil Bauhaus
    2,03 %
    4 glasov
  • Kdo drug
    21,32 %
    42 glasov
Oddanih 197 glasov

 

Napoved pred etapo

Na Dirki po Franciji je napočil čas za prvo ravninsko etapo, priložnost, da se izkažejo, pa bodo imeli najboljši sprinterji, ki so v zahtevnih prvih dveh etapah letošnje dirke trpeli. Luka Mezgec bo danes najbrž najbolj izpostavljen slovenski kolesarski as, pa čeprav bo v rumeni majici kolesaril Tadej Pogačar, ki je včeraj v Bologni prevzel vodstvo v skupnem seštevku dirke. Mezgeca v zaključku današnje preizkušnje čaka delo za sprinterskega aduta moštva Jayco AlUla, Nizozemca Dylana Groenewegna.

Luka Mezgec
Sportal Luka Mezgec z enim boljših vlakov na Dirki po Franciji

Prvi favorit za zmago v Torinu je najbrž belgijski as Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck), ki je lani osvojil zeleno majico najboljšega sprinterja Dirke po Franciji, štrene mu bodo poleg Groenewegna poskušali mešati še asi, kot so Arnaud de Lie (Lotto Dstny), Alexander Kristoff (Uno-X Mibility), pa Mohoričev kolega Phil Bauhaus (Bahrain - Victorious), Mads Pedersen (Lild - Trek), Bryan Couqard (Cofidis), Sam Bennett (Decathlon AG2R La Mondiale).

Zanimivo bo videti, koliko moči je po trpljenju v prvih dneh dirke ostalo 39-letnemu Britancu Marku Cavendishu (Astana), ki je na Tour prišel po rekordno 35. etapno zmago. Zdaj si s 34 zmagami rekord deli z belgijsko legendo Eddyjem Merckxom.

Kolesarska karavana se bo tretji dan dirkanja v Italiji poklonila legendarnemu Faustu Coppiju (zmagovalec Toura v letih 1949 in 1952), ko se bo odpravila skozi Tortone, kjer je "Il campionissimo" umrl leta 1960, po tem, ko se je na safariju v Burkina Fasu okužil z malarijo. Star je bil le 40 let.

Prav v Tortoneju bo prvi od treh kategoriziranih klancev dneva. Tortone–Fausto Coppi je 1,1 kilometra dolg vzpon četrte kategorije s 6,3-odstotnim povprečnim naklonom na 71. kilometru etape, 14 kilometrov za tem bo v Alexandrii leteči cilj, na 156. in 181. kilometru etape pa še dva klančka četrte kategorije, Barbaresco (1,5 km, 6.5 %) in Sommariva Perno (3,1 km, 4,6 %). Skupno kolesarje danes čaka le 1.100 višincev.

Zaključek utegne biti eksploziven, 1,2 kilometra pred ciljem je na cesti 90-stopinjski levi ovinek, pa nato znotraj zadnjega kilometra še ena tehnično zahtevna šikana, nato pa 750 metrov ravnine do Olimpijskega stadiona v prestolnici pokrajine Piemonte.

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 11.15, ob 11.35 tudi zares, ko bodo prevozili kilometer nič, v cilju pa najboljše pričakujejo okoli 17.00.  

Skupni vrstni red po dveh etapah:

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)            9;53:30
2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal Quick-Step)         isti čas
3. Jonas Vingegaard (Dan/Visma-Lease a Bike)
4. Richard Carapaz (Ekv/EF Education-EasyPost)
5. Romain Bardet (Fra/DSM-firmenich PostNL)          + 0:06
6. Maxim Van Gils (Bel/Lotto Dstny)                    0:21
7. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)              isti čas
8. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious)
9. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)
10. Giulio Ciccone (Ita/Lidl-Trek)
...
19. Primož Roglič (Slo/Red Bull-BORA-hansgrohe)     isti čas
84. Jan Tratnik (Slo/Visma Lease a Bike)               30:01
86. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)             32:43
123. Luka Mezgec (Slo/Jayco-AlUla)                      46:02

...

Preberite še:

Tadej Pogačar, TDF 24, 2. etapa
Sportal Tadej Pogačar do rumene majice!
Marco Pantani
Sportal Francoski Tour s poklonom človeku, ki ga je nekoč oboževala vsa Italija #video
Tour Firence Jonas Vingegaard
Sportal Jan Tratnik jasen: Več kot to ne morem povedati
Kirssi Krista Carina
Sportal Finka Carina Kirssi s posebno nalogo v ekipi Primoža Rogliča
Octave Lapize, spomenik na Tourmaletu
Sportal Po brutalnih pirenejskih klancih ozmerjal prireditelje Toura: Vi ste morilci!
Ne spreglejte