Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2019,
16.53

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,69

2

Natisni članek

Ineos Geraint Thomas Egan Bernal Jan Tratnik Matej Mohorič Matej Mohorič Julian Alaphilippe Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 26. 7. 2019, 16.53

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 19. etapa

Toča skrajšala etapo, Bernal Alaphilippu vzel rumeno majico, Pinot odstopil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,69

2

Egan Bernal | Egan Bernal prevzema rumeno majico. | Foto Reuters

Egan Bernal prevzema rumeno majico.

Foto: Reuters

Devetnajsto etapo Dirke po Franciji so morali prireditelji skrajšati, saj je normalno tekmovanje onemogočila močna nevihta s točo. Za končne so obveljali izidi z najvišje točke letošnjega Toura, 2.770 metrov visokega prelaza de l'Iseran, na katerega je prvi pripeljal mladi Kolumbijec Egan Bernal (Ineos) in tako oblekel tudi rumeno majico vodilnega na dirki. Francoze je užalostil tudi odstop enega od tihih favoritov za končno zmago, Thibauta Pinota (Groupama-FDJ).

Alaphilippe se po 14 dneh v vodstvu poslavlja od rumene majice in jo predaja Kolumbijcu Eganu Bernalu (Ineos), ki je bil najboljši na vrhu de l'Iserana, točki, ki je bila po odpovedi zadnjega dela etape določena za cilj. Prireditelji so odločitev sprejeli na hitro, ko so izvedeli, da je cesta v dolini v okolici Val d'Isera zaradi toče, vode in zemeljskih plazov neprevozna.

Bernal je napadel na vzponu na Iseran, Alaphilippe pa je trpel in vse bolj zaostajal, na vrhu klanca že več kot dve minuti. S Kolumbijcem je ostal le Britanec Simon Yates (Michelton Scott), ki bi se utegnil boriti za etapno zmago, če bi obveljala izvirna, 126,5-kilometrska trasa. Tako pa je bil Yates drugi, tretji pa Francoz Warren Barguil (Arkéa-Samsic). Zardi nenadne prekinitve etape uradnih rezultatov še ni, so pa organizatorji dirke odločili, da zaradi skrajšane dirke ni zmagovalca etape.

Potek 19. etape:

16:50: direktor dirke je odločil, da bo etapa skrajšana, za cilj je določil Col de l'Iseran. Neuradni zmagovalec etape je Kolumbijec Egan Bernal (Ineos), ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Rezultati so še neuradni. 

16:43: kolesarji se spuščajo v dolino, kjer pa je cesta neprevozna zaradi hudega naliva s točo, zaradi česar bo vodstvo dirke etapo nevtraliziralo. Za končne rezultate etape bodo obveljali izidi in časovne razlike na vrhu de l'Iserana.

Izidi gorskega cilja na Iseranu:

1. Egan Bernal 40 točk in 8 sekund bonusa
2. Simon Yates 30  in  5 sekund
3. Warren Barguil 24 in 2 sekundi
4. Laurens De Plus 20
5. Steven Kruijswijk 16
6. Geraint Thomas 12
7. Emanuel Buchmann 8
8. Vincenzo Nibali 4

16:35: Bernal se je do najvišje točke Toura otresel vseh tekmecev, Col de l'Iseran je prečkal 58 sekund pred skupino s Thomasom, Kruijswijkom, Buchmanom, Nobalijem, Uranom ... Alaphilippe je na vrh prikolesaril dve minuti za vodilnim.

16:30: v vodstvu vztrajajo Bernal in Simon Yates, Berguil popušča, Nibalija so ujeli Thomas, Kruijswijk in Buchmann ... Alaphilippe izgublja rumeno majico, dva kilometra pred vrhom de l'Iserana zaostaja 1:28.

16:25: štiri kilometre pred vrhom de l'Iserana je Bernalova skupinica z Nibalijem, Uranom in Simonom Yatesom, ki se je malo pred tem otresla Thomasa, Kruijswijka in Buchmanna, ujela vodilnega Berguila. Rumeni Alaphilippe izgublja čas, popustil je tudi zmagovalec včerajšnje etape Nairo Quintana.

16:19: Na vzponu na Col de l'Iseran so v ospredju ostali Uran, Valverde, Barguil, G. Martin, Reichenbach, Lutsenko, De Plus, Woods, Ciccone, Nibali, Caruso, S. Yates, Amador in Cort, Alaphilippe je v težavah, pobegnila sta mu favorita Ineosa Bernal in Thomas, ki sta se podala na lov za vodilnimi. Thomasa in Bernala se drži tudi Kruijswijk.

16:05: Kolesarji se vzpenjajo na najvišjo točko Toura, na 2.770 metrov visoki Col de l'Iseran (12,9 km; 7,5 % – najvišja kategorija). Ubežna skupina ima 1:30 prednosti pred glavnino.

16:03: Po Medeleinu je v ubežni skupini ostalo še 21 kolesarjev: Dylan van Baarle (Ineos), Patrick Konrad (Bora-Hasngrohe), Tony Gallopin (AG2R-La Mondiale), Vincenzo Nibali, Damiano Caruso (Bahrain-Merida), Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Alejandro Valverde, Andrey Amador (Movistar), Pello Bilbao, Gorka Izagirre, Magnus Cort, Aleksej Lucenko (Astana), Laurens De Plus (Jumbo-Visma), Rigoberto Uran, Michael Woods (EF Education First), Simon Yates (Mitchelton-Scott), Dan Martin (UAE Team Emirates), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Jesus Herrada (Cofidis), Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) in Warren Barguil (Arkéa-Samsic).

15:50: Col de Medeleine sta prva prečkala italijanska kolesarja Bahrain-Meride Vincenzo Nibali in Damiano Caruso.

Na 50. kilometru etape je imela ubežna skupina 29 kolesarjev in 1:30 prednosti pred glavnino. Kmalu so jo zapustili še Bauke Mollema, Thomas De Gendt, Roman Kreuziger in Elie Gesbert.

15:02: Gorski cilj (Montée d'Aussois): 1. Damiano Caruso, 5 točk; 2. Tony Gallopin 3; 3. Vincenzo Nibali 2; 4. Roman Kreuziger 1. Prednost ubežne skupine je presegla minuto.

15:00: Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), peti v skupnem seštevku in eden od tihih favoritov za zmago na letošnjem Touru je odstopil. 86 kilometrov do cilja se je v solzah usedel v klubski avto. Težave je imel s poškodbo na levi nogi, ki jo je staknil že v 17. etapi. "Ko se je poskušal izogniti padcu, je s kolenom udaril v krmilo. Bolečina je bila vse hujša. Upali smo, da se bo stanje izboljšalo, a je vse od starta trpel. Vedeli smo, da se bo zapletlo, če bo etapa težka, nemogoče je bilo nadaljevati," je za francosko televizijo pojasnil športni direktor moštva Groupama-FDJ Philippe Maudit.

14:52: Zasledovalci so ujeli štiri ubežnike, vodilna skupina zdaj obsega 25 kolesarjev in ima 45 sekund prednosti pred glavnino z vsemi majicami, Pinot zaostaja 3 minute in 32 sekund. V ospredju so Alaphilippu najnevarnejši Rigoberto Uran (EF EDucation First), Alejandro Valverde (Movistar) in Waren Barguil (Arkea Samsic), ki v skupnem seštevku za njim zaostajajo 5:33, 5:58 in 7:47. 

Ubežna skupina: Dylan van Baarle (Ineos), Patrick Konrad (Bora-Hasngrohe), Tony Gallopin (AG2R-La Mondiale), Vincenzo Nibali in Damiano Caruso (Bahrain-Merida), Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Alejandro Valverde in Andrey Amador (Movistar), Pello Bilbao, Gorka Izagirre in Aleksej Lucenko (Astana), Laurens De Plus (Jumbo-Visma), Rigoberto Uran, Alberto Bettiol in Michael Woods (EF Education First), Simon Yates (Mitchelton-Scott), Dan Martin in Fabio Aru (UAE Team Emirates), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Michael Matthews (Sunweb), Jesus Herrada (Cofidis), Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert), Warren Barguil in Elie Gesbert (Arkéa-Samsic). 

14:44: Eden od tihih favoritov za zmago, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), je v težavah, najprej so ga oskrbeli iz zdravniškega vozila, nato se je dolgo mudil še ob klubskem spremljevalnem vozilu, Francoz izgublja dragocen čas, a za zdaj ostaja na kolesu.

14:40: Kolesarji so že opravili s prvim kategoriziranim klancem etape, Cote de Saint-Andre je prvi prečkal Dan Martin (UAE Emirates).

14:05: Beg je sprožil Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), pridružili so se mu še Dan Martin (UAE Emirates), Pello Bilbao (Astana) in Jesus Herrada (Cofidis). Na lov za ubežniki se je podala večja skupina kolesarjev.

13:55: Začela se je 19. etapa Dirke po Franciji, na 126,5-kilometrsko etapo se je pognalo 156 kolesarjev.   

Tudi sobotna 20. etapa bo kratka, 130-kilometrska preizkušnja od Albertvilla do Val Thorensa. Karavano čakajo trije vzponi, za začetek na 1.968 metrov visoki Cormet de Roseland (19,9 km, 6 % – 1. kat.), nato na Cote de Lonefoy (1.190 m.n.v., 6,6, km, 6,5 % – 2. kat.) in ciljni vzpon v smučarsko središče Val Thorens (2.365 m.n.v., 33,4 km, 5,5 % – najvišja kategorija).

Preostali etapi kolesarske Dirke po Franciji 2019

Etape Dan Kraj in dolžina Vrsta
20.  sobota, 27. julij Albertville–Val Thorens (130 km) gorska
21.  nedelja, 28. julij Rambouillet–Pariz (128 km) ravninska

Preberite še:

Nairo Quintana, dirka po Franciji
Sportal Quintani razburljiva kraljevska etapa, sprememba pod vrhom
Sportal Lepa gesta: rumeno majico podaril premraženemu dečku #video
Sportal Komisarji neusmiljeni: Martin in Rowe izključena s Toura
Richard Carapaz
Sportal Movistar razpada: odhajata zmagovalec Gira in Quintana, morda tudi Landa!
Sportal Sagan dal avtogram kar med vožnjo na Tourmalet #video
Ne spreglejte