Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2024,
15.19

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Dirka Pariz - Nica Remco Evenepoel Primož Roglič Primož Roglič Pariz - Nica

Sobota, 9. 3. 2024, 15.19

1 mesec, 2 tedna

Dirka Pariz–Nica, 7. etapa

Vendarle zmaga za Rogličevo Boro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Aleksandr Vlasov | Primož Roglič in njegovi kolegi iz moštva BORA - hansgrohe se le veselijo etapne zmage na letošnji Dirki Pariz - Nica. Zanjo je poskrbel Rus Aleksandr Vlasov. | Foto Guliverimage

Primož Roglič in njegovi kolegi iz moštva BORA - hansgrohe se le veselijo etapne zmage na letošnji Dirki Pariz - Nica. Zanjo je poskrbel Rus Aleksandr Vlasov.

Foto: Guliverimage

Predzadnja, 7. etapa Dirke Pariz-Nica se je odvila v dežju in mrazu, prav zaradi slabega vremena pa so jo organizatorji skrajšali na 104 kilometre. Zmagal je Rus Aleksandr Vlasov, za zadovoljstvo v ekipi BORA - hansgrohe pa je s tretjim mestom poskrbel še Primož Roglič. Med oba člana nemške ekipe se je vrnil Belgijec Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step). Rumeno majico vodilnega na dirki je zadržal Američan Brandom McNulty (UAE EMirates). 

dirka Pariz Nica Primož Roglič
Sportal Rogliču ubežniki ušli na spustu, rumena majica ima novega lastnika

"Načrt je bil, da ostanem ob Primožu do konca, če bi me potreboval pri sprintu za sekunde ali v cilju. Ampak sem se počutil dobro, zaradi stanja v skupnem seštevku nisem bil nikomur v skupini preveč nevaren in sem dobil dovoljenje za napad. Izšlo se je odlično in izjemno sem vesel te zmage," je bil v cilju po svoji prvi zmagi na dirki proti soncu zadovoljen 27-letni Rus Aleksandr Vlasov.

Njegov kapetan v moštvu BORA – hansgrohe je danes v cilj prišel kot tretji, skupaj z Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal – Quick Step), osem sekund za zmagovalcem. Primož Roglič je v skupnem seštevku napredoval na šesto mesto in ima 1:21 zaostanka za Američanom Brandonom McNultyjem, ki je danes z zadnjimi močmi še uspel ubraniti rumeno majico vodilnega na dirki.

McNultyjev najbližji zasledovalec, njegov rojak Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike) ima le štiri sekunde zaostanka, tretji in četrti, Danec Mattias Skjelmose (Lidl – Trek) in Remco Evenepoel imata 35 in 36 sekund zaostanka, peti v skupnem seštevku pa je Avstralec Lucas Plapp (Jayco – AlUla) s 47 sekundami zaostanka.

Na dirki je nastopal še en Slovenec Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa je danes v zahtevnih vremenskih pogojih kot deset drugih kolesarjev odstopil.

82. Dirka Pariz–Nica se bo končala jutri s 109,3 kilometra dolgo etapo s startom in ciljem v Nici. Kolesarje čaka pet kategoriziranih klancev, tri druge in dva prve kategorije.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka Pariz-Nica, 7. etapa

Cilj: Rus Aleksndr Vlasov (BORA - hansgrohe) je zmagovalec sedme etape 82. Drike Pariz-Nica, njegov moštveni kolega Primož Roglič je v cilj prišel na tretjem mestu tik za Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal - Quick Step).

1,9 km do cilja - Vlasov ima 14 sekund prednosti, v ozadju je za novo selekcijo z napadom poskrbel Evenepoel, McNulty je zaostal, tudi Bernal, Evenepoela se držijo Roglič, Jorgenson, Buitrago in Skjelmose.

2,8 km do cilja - Vlasov ima 13 sekund prednosti pred zasledovalci.

3,9 km do cilja - Z Evenepoelom je ostala peščica favoritov, tudi Roglič, protinapad pa je sprožil Rus Aleksandr Vlasov (BORA - hangrohe). Američan Brandon McNulty uspešno brani rumeno majico in se vozi v skupini favoritov.

4,3 km do cilja - Remco Evenepoel je sprožil napad.

7 km do cilja - Egan Bernal (Ineos Grenadiers) je pobral šest bonifikacijskih sekund v Utellu, Remco je šel za njim, pa je Kolumbijec zdržal, pred Evenepoelom je leteči cilj prečkal tudi njegov moštveni kolega Ilan van Wilder.

Izidi letečega cilja, Utelle:
1. Bernal 10 točk/6 sekund
2. Van Wilder 6/4
3. Evenepoel 4/2

11 km do cilja - Soudal je s tempom močno razredčil glavnino, v ospredju je zdaj le še večja skupina favoritov, tudi Roglič se s kolegoma Vlasovom in Sobrerom še dobro drži. Sedem kilometrov pred ciljem bo še leteči cilj, na katerem so spet na voljo tudi bonifikacijske sekunde.

14 km do cilja - Jacobsenovega bega je konec, na vrsti so favoriti, Evenepoelov Soudal - Quick Step je že prevzel vajeti.

15 km do cilja - Kolesarji so začeli zadnji vzpon na Madone d'Utelle (I. kategorija, 15,1 km, 5,7 odstotka povprečnega naklona), v glavnini je tempo najprej navil Mads Pedersen (Lidl - Trek), zdaj so se na čelo postavili člani Ineosa. Primoža Rogliča in njegove Bore ni v ospredju. Jacobsen bo vsak čas ujet.

22 km do cilja - Glavnina je spet skupaj, kolesarji se bližajo zaključnemu klancu dneva. 

27 km do cilja - Na čelo glavnine se je postavila Evenepoelova ekipa Soudal - Quck Step, ki je navijala tempo ter poskrbela, da se je glavnina raztrgala na dva dela. Vodilni Jacobs še vztraja v vodstvu, ima pa le še 24 sekund prednosti.

36 km do cilja: V begu je zdaj osamljen le še Johan Jacobs (Movistar), ki je za sabo pustil Benjamina Thomasa (Cofidis). Glavnina z Rogličem za vodilnim kolesarjem zaostaja 30 sekund.

45 km do cilja: Še slabih 30 kilometrov in spopadli se bodo s 15,1 kilometra dolgim vzponom na Madone d'Utelle, ki ima povprečno naklonino 5,7 odstotka - označen je kot I. kategorija. Benjamin Thomas (Cofidis), Johan Jacobs (Movistar) vztrajata v begu, a glavnina je njuno prednost znižala na 45 sekund. Soudal-QuickStep varno ob Remcu Evenepoelu, ki je za vodilnim McNultyjem pred etapo zaostajal 1:03. Razmere so še naprej zelo zahtevne, dež spremljajo tudi posamezne snežinke.

51 km do cilja: Kolesarji so na polovici skrajšane etape. V begu vztrajata Thomas in Jacobs, glavnina, na čelu katere so kolesarji Soudal-QuickStep in Visma-Lease a Bike, zaostaja še dobro minuto. 

56 km do cilja: Do konca etape še dobrih 50 kilometrov, še naprej močno dežuje, ceste so spolzke, v begu vztrajata Thomas in Jacobs s slabo minuto in pol prednosti pred glavnino, v kateri je tudi trenutno vodilni na dirki Brandon McNulty. Njegov moštveni kolega Finn Fisher-Black, ki bi mu lahko pomagal v zaključnem vzponu, ima težave in je zaostal za glavnino.

Remco Evenepoel kolesari v glavnini, ki ima 80 kilometrov pred ciljem dobro minuto zaostanka. | Foto: Guliverimage Remco Evenepoel kolesari v glavnini, ki ima 80 kilometrov pred ciljem dobro minuto zaostanka. Foto: Guliverimage 70 km do cilja: tudi Leemreize je obupal in znova kolesari v glavnini, pred katero imata ubežnika Thomas in Jacobs 1:20 prednosti.

80 km do cilja: V begu ostajata Benjamin Thomas (Cofidis), Johan Jacobs (Movistar), Leemreize jima poskuša slediti, medtem ko so se Dujardin, Van Moer in Tusveld vrnil v glavnino. Na čelu te so kolesarji Ineos Grenadiers, ki poskušajo zmanjšati zaostanek za ubežniki. Ta je 1:10.

Tusveld je moral menjati kolo, na njegovo srečo je v drugi ubežni skupini njegov moštveni kolega Leemreize. Kolesarje spremljata dež in mraz.

90 km  do cilja: Kot prvi je z vzponom na Côte de Gattières opravil Benjamin Thomas in pobral pet točk, a vodilnega v gorskem seštevku Mathieuja Burgaudeauja (TotalEnergies). Tusveld ima težave s kolesom, tako da sta v begu Thomas in Jacobs.

Trije kolesarji - Benjamin Thomas (Cofidis), Johan Jacobs (Movistar) in Martijn Tusveld (DSM-Firmenich PostNL) -  so pobegnili iz glavnine in poskušajo s pobegom. Poskuša jim slediti trojica Sandy Dujardin (TotalEnergies), Brent Van Moer (Lotto Dstny), Gijs Leemreize (DSM).

Kolesarje spremlja deževno in mrzlo vreme. | Foto: Guliverimage Kolesarje spremlja deževno in mrzlo vreme. Foto: Guliverimage

100 km do cilja: V skrajšani 7. etapi bodo opravili zgolj z dvema vzponoma. Petnajst kilometrov po začetku jih čaka vzpon Côte de Gattières (4,6 km, 4,7 odstotka), 15 kilometrov pred ciljem pa vzpon La Madone d'Utelle (15,1 km, 5,7 odstotka).

104 km do cilja: V rumeni majici vodilnega je etapo začel Brandon McNulty, ki ima pred najbližjim zasledovalcem Matteom Jorgensonom 23 sekund prednosti. Primož Roglič na 11. mestu zaostaja minuto in 44 sekund.

Pred začetkom: Kolesarji so ob 12.10 začeli skrajšano kraljevsko etapo, na kateri bodo zaradi slabih vremenskih razmer morali prevoziti le 104 kilometre. Uvodnih 89 kilometrov je nespremenjenih, namesto z zaključnim vzponom na Auron, ki ga je pobelil sneg, pa se bodo za konec spopadli s 15,1 kilometra dolgim vzponom na Madone d'Utelle, ki ima povprečno naklonino 5,7 odstotka - označen je kot I. kategorija. 

Sedma etapa je zaradi neugodne vremenske napovedi skrajšana. | Foto: Guliverimage Sedma etapa je zaradi neugodne vremenske napovedi skrajšana. Foto: Guliverimage

Pred 7. etapo:

Pred kolesarji na Dirki Pariz–Nica sta še dve etapi. Današnja bi jih morala odpeljati po 173 kilometrov dolgi trasi, a bo ta lažja, kot je bilo predvideno, saj so jo organizatorji zaradi neugodne vremenske napovedi morali skrajšati. In to za skoraj 70 kilometrov. 

Pariz Nica 7. etapa skrajšana | Foto: La FlammeRouge Foto: La FlammeRouge Kolesarje tako čaka 104 kilometre dolga etapa. Začelo se bo v Nici, prvih 89 kilometrov bo nespremenjenih, namesto z zaključnim vzponom na Auron, ki ga je pobelil sneg, se bodo za konec spopadli s 15,1 kilometra dolgim vzponom na Madone d'Utelle, ki ima povprečno naklonino 5,7 odstotka - označen je kot I. kategorija.

A vzpon nima pretiranih težkih odsekov, kar bo težje pri sprožanju napadov. Kljub vsemu pričakujemo razburljivo dirkanje, saj bodo kolesarji iskali pot do rumene majice.

 Karavano naj bi spremljal dež, temperatura pa bo okoli 6 stopinj Celzija.

Primož Roglič Pariz-Nica 2024
Sportal Primož Roglič bo tik pred Tourom predstavil pomembno novost

McNulty v rumenem, Roglič dve minuti zadaj

Po šesti petkovi etapi se je v skupno vodstvo vrnil Brandon McNulty (UAE Emirates), ki ima 23 sekund prednosti pred rojakom Matteom Jorgensonom (Visma | Lease a Bike) in 34 pred Lukom Plappom (Jayco-AlUla). Četrti je trenutno Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), peti pa Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), ki ima 1:03 minute zaostanka.

Primož Roglič zaostaja minuto in 44 sekund. | Foto: Guliverimage Primož Roglič zaostaja minuto in 44 sekund. Foto: Guliverimage

Slovenski as Primož Roglič (BORA – hansgrohe), ki je petkovo etapo končal v zasledovalni skupini za najboljšo trojico z zaostankom 53 sekund, na 11. mestu zaostaja 1:44 minute. Rogla je imel v prvotnem načrtu pred odhodom na Tour de France odpeljati Dirko Pariz-Nica, Dirko po Baskiji in Kriterij po Dofineji. Po novem naj bi odpeljal tudi enodnevni prestižni klasiki – Valonsko puščico in belgijski spomenik Liege–Bastogne–Liege, ki ga je osvojil leta 2020.

Primož Roglič, Pariz - Nica 2024
Sportal Obtožba Lefeverja: "Roglič plačal denar, da je zapustil Jumbo-Vismo"
Dirka ParizNica, vrstni red po 6. etapi:

1. Brandon McNulty (UAE Emirates)
2. Matteo Jorgenseon (Visma |Lease a Bike) +0,23
3. Lucas Plapp (Jayco-AlUla) +0,34
4. Mattias Skjelmose (Lidl - Trek) +0,54
5. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) +01:03
6. Egan Bernal (INOES Grenadiers) +01:04
7. Joao Almeida (EAE Emirates) +01:30
8. Felic Gall (Decethlon AG2R La MOndiale ( +01,36
9. Harold Tjeada (Astana) +01:37
10. Wilco Kelderman (Visma | Lease a Bike) +01:39
11. Primož Roglič (Bora-hansgrohe) +01:44

Preberite še:

 
Olav Kooij, Pariz - Nica 2024
Sportal Veliko veselje za tabor Visme | Lease a Bike, Roglič brez težav
Ne spreglejte