Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 6. 2021,
7.00

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

1

Natisni članek

Tadej Pogačar Tadej Pogačar Po Sloveniji BikeExchange Urška Žigart

Četrtek, 10. 6. 2021, 7.00

2 leti, 10 mesecev

Urška Žigart zadovoljna s kolesarskim razvojem

Dekle Tadeja Pogačarja: napredek na kolesu, huda preizkušnja v družini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

1

Urška Žigart | Kolesarka Urška Žigart kljub hudi preizkušnji v družini doživlja kolesarski preporod.  | Foto Osebni arhiv Urške Žigart

Kolesarka Urška Žigart kljub hudi preizkušnji v družini doživlja kolesarski preporod. 

Foto: Osebni arhiv Urške Žigart

Slovenska kolesarka Urška Žigart uživa v novem kolesarskem okolju, od januarja letos je članica avstralske ekipe najvišje ravni BikeExchange, a se zaradi bolezni v družini sooča tudi s težkimi trenutki.

Že prvi dan je na dirki Po Sloveniji vladalo izjemno vzdušje. | Foto: Vid Ponikvar Že prvi dan je na dirki Po Sloveniji vladalo izjemno vzdušje. Foto: Vid Ponikvar

Prva etapa kolesarske dirke Po Sloveniji, ki je včeraj v dobrih 151 kilometrih obredla pot od Ptuja do Rogaške Slatine, je kolesarje peljala tudi mimo Slovenske Bistrice, domačega kraja kolesarke Urške Žigart, partnerice Tadeja Pogačarja, aktualnega zmagovalca Dirke po Franciji, ki na letošnji slovenski pentlji velja za prvega favorita za skupno zmago.  

Težka preizkušnja v družini

Če bi bilo vse tako, kot bi si vsi želeli, bi Urškina družina za Pogačarja ob trasi bržkone pripravila kaj posebnega, a ker je njena mama zaradi težke bolezni na zdravljenju v tujini, je ta del navijaške folklore tokrat žal odpadel. 24-letna kolesarka pravi, da o tej temi, ki jo nedvomno bremeni, nerada govori, je pa prav gotovo ne skriva.  

Urška Žigart, članica avstralske ekipe BikeExchange, na štartu 1. etape 27. dirke Po Sloveniji, kjer je njen fant Tadej Pogačar prvi favorit za skupno zmago. | Foto: Alenka Teran Košir Urška Žigart, članica avstralske ekipe BikeExchange, na štartu 1. etape 27. dirke Po Sloveniji, kjer je njen fant Tadej Pogačar prvi favorit za skupno zmago. Foto: Alenka Teran Košir

Kljub situaciji v družini se je Žigartova včeraj pripeljala na štart etape, dogajanje v domačem kraju, kjer s Pogačarjem preživita veliko skupnega časa, tamkajšnje ceste pa poznata do zadnjega kotička, pa z babico in preostalimi sorodniki spremljala ob trasi. 

"V načrtu imam tudi obisk današnje etape s ciljem na Celjskem gradu, mogoče pa pridem tudi v soboto na Sveto Goro. Glede na to, da imam v petek na programu zelo zahteven trening, še  ne vem, ali pridem z avtom ali kolesom," je namignila 24-letna kolesarka, ki v avstralskem klubu svetovne serije BikeExchange, kjer nanjo stavijo predvsem v gorskih etapah, doživlja pravi kolesarski preporod.

V novi ekipi BikeExchange se odlično počuti.  | Foto: Team BikeExchange V novi ekipi BikeExchange se odlično počuti. Foto: Team BikeExchange

Z večjo mero samozavesti do zgodovinske zmage

"Mislim, da sem v novi ekipi napredovala na vseh ravneh. Bolj sem samozavestna, zaupam vase in v svoje sposobnosti," je povedala Žigartova, ki je napredek v svojem kolesarskem razvoju dokazala tudi na cesti. V začetku maja je zmagala na zadnji od štirih etap Dirke po Valencii, kar je zgodovinski podvig za slovensko žensko kolesarstvo, saj gre za prvo zmago slovenskih kolesark na tej ravni tekmovanj.

Žigartova pravi, da se v novi ekipi počuti izredno dobrodošlo in da se z dekleti iz ekipe odlično razume. "V ekipi me podpirajo. Tudi če naredim napako, znajo poiskati tisto, kar je bilo dobro, in izpostavijo tisto, kar je pozitivno, medtem ko v prejšnji ekipi take podpore nisem čutila," je bila tako kot vedno odkrita Žigartova. V enem od intervjujev za Sportal je pred časom brez dlake na jeziku spregovorila tudi o svojih prehranskih motnjah v mladosti, iz katerih se je marsičesa naučila. 

Urška Žigart
Sportal Kolesarka Urška Žigart: mnogo več kot samo dekle Tadeja Pogačarja #intervju

Tako kot Pogačar bo tudi Žigartova nastopila na obeh tekmah državnega prvenstva – 17. junija bosta s Pogačarjem v Kopru branila naslov državnega prvaka oz. prvakinje v vožnji na čas –, tri dni pozneje pa ju čaka še test na cestni dirki. 

Žigartova in Pogačar sta državna prvaka v kronometru.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Žigartova in Pogačar sta državna prvaka v kronometru. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Žigartova ne skriva, da si želi ubraniti naslov državne prvakinje, tudi zato, ker so ji v klubu v ta namen izdelali res všečen kronometrski dres, ki pa ga letos sploh še ni imela priložnosti obleči, saj na njenem programu dirk letos še ni bilo kronometrske preizkušnje.

Mlado kolesarko, ki zaključuje študij prava, takoj po domačih dirkah čaka pot v Belgijo, kjer bo nastopila na štiridnevni etapni dirki, čeprav priznava, da bi sama precej raje štartala na enodnevni dirki La Course by Le Tour de France, ženski preizkušnji, ki se na isti dan odvija na istem mestu (Brest za SZ Francije) kot štart Dirke po Franciji, kjer bo njen partner branil lansko zmago. Obe dirki se začenjata 26. junija 2021. 

Dirka Po Sloveniji:

Po Sloveniji 2021 - 2. etapa
Sportal Izjemni Tadej Pogačar odpihnil konkurenco
Po Sloveniji 2021, 1. etapa
Sportal Tratnik in Mohorič poskrbela za zmago moštvenega kolega
Po Sloveniji 2021, 1. etapa
Sportal Prva zmaga na letošnji dirki Po Sloveniji nemškemu sprinterju
Tadej Pogačar (Liege - Bastogne - Liege 2021)
Sportal Tadej Pogačar bo še naprej vrtel pedala. Tudi doma
Dirka Po Sloveniji
Sportal Toliko bodo zaslužili najboljši na dirki Po Sloveniji
Tadej Pogačar
Sportal Svetovna javnost pogleduje proti Pogačarju
Matej Mohorič Tadej Pogačar Diego Ulissi
Sportal Pogačar uperil pogled proti zmagi, Mohorič ga je zaustavil: Nismo na Touru

 

 

Ne spreglejte