Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2023,
17.15

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

14

Remco Evenepoel Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Kataloniji

Natisni članek

Petek, 24. 3. 2023, 17.15

1 leto, 4 mesece

Dirka po Kataloniji, 5. etapa (Tortosa-Lo Port, 176,6 km)

Velika zmaga Primoža Rogliča, na ciljnem vzponu strl Evenepoela!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

14

Primož Roglič | Primož Roglič je zmagovalec 5. etape dirke po Kataloniji. V sprintu ciljnega vzpona je strl Remca Evenepoela. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je zmagovalec 5. etape dirke po Kataloniji. V sprintu ciljnega vzpona je strl Remca Evenepoela.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec 5. etape dirke po Kataloniji, ki se je končala s ciljnim vzponom na klanec ekstra kategorije Lo Port, je Primož Roglič, ki je v sprintu strl največjega tekmeca Remca Evenepoela, tretji je bil z 12 sekundami zaostanka Joao Almeida. Za Rogliča je bila to 71. zmaga v karieri in druga na letošnji preizkušnji po Kataloniji. Slovenski as ima v skupnem seštevku dirke deset sekund prednosti pred Evenepoelom. 

 

Tadej Pogačar Dirka po Flandriji 2022
Sportal Pogačar naredil selekcijo, v ciljnem šprintu trojice pa priznal premoč

Ciljno črto je tokrat prečkal šest sekund pred glavnim tekmecem Evenepoelom (Soudal-Quick Step). Ta je večkrat napadel, a se ni znebil slovenskega asa. Dolgo je z njima vztrajal tudi Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates), ki je ciljno črto prečkal 12 sekund za slovenskim asom.

V skupnem seštevku je Roglič prednost povišal na deset sekund, potem ko sta peto etapo z Evenepoelom začela povsem poravnana. Na tretje mesto je v seštevku napredoval Almeida, ki zaostaja 1:02 minute.

Etapo odločil vzpon na Lo Port

Etapo je pričakovano odločil 14,1 km dolg in zelo strm (povprečje 8,2 odstotka) vzpon na Lo Port. Pred tem je moštvo Soudal-Quick Stepa narekovalo ritem, po njihovem opravljenem delu pa je okoli 4,5 km pred ciljem Evenepoel pospešil in razbil skupino najboljših.

Sprva je z Evenepoelom in Rogličem, ta je ob koncu tudi sam enkrat napadel Belgijca, ostal Španec Marc Soler (UAE Team Emirates), pozneje pa se jim je pridružil še Almeida.

Primož Roglič | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Portugalec je nekajkrat poskusil tudi sam, a ni bil uspešen, nekaj sto metrov pred ciljem pa je pospešil Evenepoel. Tokrat pa se za razliko od srede od Rogliča ni odlepil.

Slovenec je ostal v zavetrju, na strmem ciljnem vzponu pa si je v zadnjih 100 m privozil prednost in se Belgijcu oddolžil za zaključek sredine etape. Takrat je Belgijec v cilj prišel dve sekundi pred Kisovčanom in se z njim takrat časovno izenačil.

Roglič: Zelo zadovoljen, kako se je etapa razpletla

"Vesel sem. Še enkrat bom poudaril, da se šele vračam, zato je težko vedeti, kako se bom počutil po takšnih naporih. Ampak res sem zelo zadovoljen, kako se je etapa razpletla," je v izjavi za organizatorje dirke dejal Roglič.

"Vesel sem. Še enkrat bom poudaril, da se šele vračam, zato je težko vedeti, kako se bom počutil po takšnih naporih. Ampak res sem zelo zadovoljen, kako se je etapa razpletla." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Vesel sem. Še enkrat bom poudaril, da se šele vračam, zato je težko vedeti, kako se bom počutil po takšnih naporih. Ampak res sem zelo zadovoljen, kako se je etapa razpletla." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"V prvi etapi sem dejal, da je bilo dovolj že 300 ali 500 m vzpona. Ta vzpon je bil nekoliko daljši, a gre mi vse bolje," je dodal. "Težko bo do samega konca, čakata nas še dve zahtevni etapi. Ne toliko jutrišnja, zagotovo pa nedeljska. Dirkali bomo, dali vse od sebe in videli, kam nas bo to popeljalo," je sklenil slovenski as.

V soboto bo na sporedu razgibana etapa od Martorella do Molins de Reija. Dolga bo 174,1 km. V nedeljo bo konec sedemdnevne preizkušnje v Barceloni s kratko, a razgibano etapo.

5. etapa Dirke po Kataloniji:

Cilj: za zmago sta se udarila Roglič in Evenepoel, zadnji je vodil do 150 metrov pred ciljem, nato pa je Kisovčan prestavil v višjo prestavo in ugnal Belgijca.

1,2 km do cilja: Joao Almeida je ujel vodilno trojico Rogliča, Evenepoela in Marca Solerja.

3,4 km do cilja: Roglič, Evenepoel in Marc Soler so ujeli Grmaya in si priborili 11 sekund prednosti pred Joaom Almeido, Mikelom Lando, Rigobertom Uranom in Michaelom Woodsom.

6,6 km do cilja: beži le še Tsgabu Grmay, preostali ubežniki so ujeti, peloton zaostaja 13 sekund.

7 km do cilja: le še trije ubežniki so spredaj, glavnina z Rogličem in Evenepoelom zaostaja 40 sekund.

9 km do cilja: ubežniki so začeli ciljni vzpon.

29 km do cilja: prednost ubežnikov je dve minuti, Vse bližje je ciljni vzpon Lo Port, kamor pelje 8,6 kilometra dolga cesta z 8,8-odstotnim povprečnim naklonom.

36,4 km do cilja: šesterica ohranja 2 minuti in 40 sekund prednosti. 

 48 km do cilja: na begu je šesterica kolesarjev, ki ima pred glavnino dve minuti in 42 sekund prednosti. V glavnini sta oba glavna protagonista dirke Primož Roglič in Remco Evenepoel.

 

 

Profil 5. etape Dirke po Kataloniji:

 

Preberite še:

 

Primož Roglič, Katalonija
Sportal Avstralcu klasični sprinterski obračun, miren dan za Rogliča in Evenepoela
Remco Evenepoel & Primož Roglič, Katalonija
Sportal "Roglič in Evenepoel sta bila na drugi ravni, nismo mogli slediti"
Remco Evenepoel, Katalonija
Sportal Remco Evenepoel zapretil Primožu Rogliču: Pričakujem oster boj za zmago
Primož Roglič
Sportal Ciccone v ciljnem šprintu ugnal Rogliča, ki ostaja vodilni
dirka po Kataloniji Primož Roglič
Sportal Roglič dobil ciljni šprint, grd padec sedmih kolesarjev

 

Ne spreglejte