Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2023,
17.10

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

3

Natisni članek

Matevž Govekar Luka Mezgec Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar E3 Saxo Classic

Petek, 24. 3. 2023, 17.10

1 leto, 1 mesec

65. izvedba enodnevne dirke E3 Saxo Classic (204,1 km)

Pogačar naredil selekcijo, v ciljnem šprintu trojice pa priznal premoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

3

Tadej Pogačar Dirka po Flandriji 2022 | Tadej Pogačar se pripravlja na dirko po Flandriji. V petek je nastopil na belgijski klasiki E3.  | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar se pripravlja na dirko po Flandriji. V petek je nastopil na belgijski klasiki E3.

Foto: Guliverimage

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je na enodnevni klasiki E3 Saxo Bank v okolici belgijskega Harelbekeja (204,1 km), znani kot "mala Flandrija", kar je generalka pred dirko po Flandriji, naredil selekcijo 39 kilometrov pred ciljem, a je moral v ciljnem šprintu priznati premoč Woutu van Aertu (Jumbo-Visma) in Mathieuju van der Poelu (Alpecin-Deceuninck). Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je bil sedmi.

Primož Roglič
Sportal Velika zmaga Primoža Rogliča, na ciljnem vzponu strl Evenepoela!

Dirka E3, letos je bila na sporedu 65. izvedba, je vsako leto dober kazalnik pripravljenosti najboljših pred drugim vrhuncem spomladanskih klasik, saj je del trase speljan prav po tlakovanih klancih in odsekih (Paterberg, Oude Kwaremont, Kanarieberg, Knokteberg in Taaienberg), ki bodo drugega aprila del znamenite dirke po Flandriji, drugem kolesarskem spomeniku sezone, ki je še 70 kilometrov daljši kot dirka E3.

Ta je eden od osrednjih ciljev spomladanskega dela sezone Tadeja Pogačarja, ki je v izjemni formi. Na dirki E3 nastopa prvič. "Vzdušje tukaj v Belgiji je v času klasik nekaj posebnega in strast, ki jo imajo tukajšnji ljudje do kolesarstva, je res čudovita. Že od lani imam na to obdobje sezone krasne spomine," je belgijskim ljubiteljem kolesarstva na dušo popihal prvi kolesar z lestvice Mednarodne kolesarske zveze. "Lačen sem ponovnega dirkanja tu," je dodal dvakratni zmagovalec Toura, ki so ga na dirki E3 spremljali Mikkel Bjerg, Ryan Gibbons, Matteo Trentin, Sjoerd Bax, Rui Oliveira in Tim Wellens.

Trasa dirke E3:

Matej Mohorič | Foto: AP / Guliverimage Matej Mohorič Foto: AP / Guliverimage Na štartnem seznamu so bili tudi vsi trije glavni akterji prvega kolesarskega spomenika te sezone, dirke Milano–Sanremo, Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Wout van Aert (Jumbo-Visma), lanski zmagovalec dirke E3, in Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). V boj za zmago se je poskušal vmešati še Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step). Trasa pa je ustrezala tudi Mateju Mohoriču (Bahrain-Victorious), ki si je za osrednji cilj spomladanskega dela sezone obkrožil dirko Pariz– Roubaix (deveti april). Nastopila sta še Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla).

Prvi napadi že 80 kilometrov pred ciljem

Krajši vzponi, odseki s kockami in ostri zavoji so si sledili večji del etape. Prvi napadi so se začeli že 83 kilometrov pred ciljem. Najprej sta potegnila Van der Poel in Alaphilippe, sledil jima je Van Aert. A je Pogačar dvignil ritem in so bili ubežniki po nekaj kilometrih ujeti, v ozadju glavnine pa so prvi kolesarji že odpadali. Še več napadov si je sledilo 60 kilometrov pred ciljem (aktivna sta bila tudi Pogačar in Mohorič), in to kljub težkim razmeram z močnimi sunki vetra. Oblikovalo se je več manjših skupin, ki so si sledile na nekaj sto metrov. Se je pa 57 kilometrov pred ciljem oblikovala vodilna skupina šestih kolesarjev, tudi z dvema Slovencema: Pogačar, Mohorič, Van der Poel, Van Aert, Sören Kragh Andersen in Nathan van Hooydonck. Nov dvig ritma je sledil 15 kilometrov pozneje. Odpadel je Van Hooydonck, sprva tudi Mohorič, a se je hitro spet priključil.

Pogačar naredil odločilno selekcijo

Dirka se je začela lomiti 39 kilometrov pred ciljem, na enem od tlakovanih klancev, ko je napadel Pogačar. Sledil mu je Van del Poel, le s težavo Van Aert (najprej je nekaj izgubil, nato pa le priključil). Mohorič visokega ritma rojaka ni mogel slediti. V dveh kilometrih so si Pogačar, Van del Poel in Van Aert pridirkali 23 sekund prednosti pred Mohoričem, Kraghom in Van Hooydonckom, v desetih kilometrih pa že celo minuto.

V ciljnem šprintu Van Aert do 40. zmage 

Wout Van Aert | Foto: AP / Guliverimage Wout Van Aert Foto: AP / Guliverimage Konec etape je bil lažji, položnejši. Prvi trije so držali dobro minuto prednosti pred prvimi zasledovalci. Zatišje pred nevihto. Pogačar je poskusil z napadom 3,4 kilometra pred ciljem, a se tekmeca nista dala. Znova je poskusil 1,2 kilometra pred ciljem. Neuspešno. Slovenski as je prvi začel tudi ciljni šprint, a se je hitro izkazalo, da imata tekmeca po 200 kilometrih več moči. Predal se je nekaj 10 metrov pred ciljem, na ciljni črti pa je Van Aert za svojo prvo zmago v letu 2023 in 40. v karieri premagal Van der Poela. Tokrat tretji Pogačar ostaja pri devetih zmagah v letu 2023, a z novo potrditvijo, da je pred največjimi dirkami v vrhunski formi. Mohorič je skozi cilj prišel na sedmem mestu, s 56 sekundami zaostanka. Mezgec je bil 73., Govekar pa 98.

Osemindvajsetletni Belgijec Van Aert je na E3 slavil že lani in postal prvi po Fabianu Cancellari, ki mu je uspelo ubraniti zmago (2010, 2011).

Pogačar: Zadovoljen sem z rezultatom

Prvi trije na petkovi dirki v Belgiji. Tretji Tadej Pogačar. | Foto: AP / Guliverimage Prvi trije na petkovi dirki v Belgiji. Tretji Tadej Pogačar. Foto: AP / Guliverimage

"Dobri občutki, lepa dirka. Imel sem dobre noge in zadovoljen sem z rezultatom. Lepo je biti v ospredju s takšnima zvezdnikoma, še bolje pa bi bilo, če bi imel bolj eksplozivne noge v sprintu. Dvakrat sem poskušal, a sta to pričakovala in le malce dvignila zadnjici s sedeža ter me ujela," je dejal Pogačar. "Imel sem nekaj težav s položajem v glavnini na Taaienbergu. Takšnih dirk se ne udeležujem ravno pogosto, zato se moram na to še navaditi. Pred vzponom nisem bil v najboljšem položaju in nato sem pri lovljenju izgubil nekaj moči. Takšnih napak prihodnjo nedeljo ne bo."

Zadovoljen je bil tudi Mohorič, ki je na vzponih porabil preveč moči. "Dal sem vse od sebe, imel dobre noge, a bil malo prekratek, da bi ostal z najboljšimi tremi. Če bi porabil nekoliko manj moči na Taaienberg, ko je dirka 80 kilometrov pred ciljem eksplodirala, bi najbrž še šlo. Ampak tukaj je vedno tisti 'mogoče'. Najboljši trije so bili pač v ospredju, ampak upam, da bom s to predstavo dodal še kakšen odstotek pripravljenosti za naslednjo nedeljo. Zagotovo je forma tu, počutim se najbolje doslej. Če se bodo zvezde poravnale, bi lahko napadel stopničke ali celo zmago."

E3 Saxo Bank, Harelbeke (204,1 km):

1. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma) 4:44:59

2. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Deceuninck) isti čas
3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) isti čas
4. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar) +0:33
5. Ivan Garcia Cortina (Špa/Movistar) +0:44
6. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ) +0:56
7. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) isti čas
8. Valentin Madouas (Fra/Groupama-FDJ) +1:25
9. Soeren Kragh Andersen (Dan/Alpecin-Deceuninck) +1:31
10. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers) isti čas
...
73. Luka Mezgec (Slo/Jayco AlUla) +8:26
98. Matevž Govekar (Slo/Bahrain-Victorious) +11:58
Tadej Pogačar & Mathieu van der Poel
Sportal Tadej Pogačar posodobil svoj koledar, že jutri spet na delu
Jasper Philipsen
Sportal Philipsenu sprinterska klasika, Mezgec in Govekar odstopila
Dirka Po Sloveniji 2021
Sportal Znana okvirna trasa dirke po Sloveniji, pri Tadeju Pogačarju še vprašaj
Ne spreglejte