Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
17.10

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

2

Natisni članek

Remco Evenepoel Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Kataloniji

Četrtek, 23. 3. 2023, 17.10

1 leto, 1 mesec

Dirka po Kataloniji, 4. etapa

Avstralcu klasični sprinterski obračun, miren dan za Rogliča in Evenepoela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

2

Primož Roglič, Katalonija | Primož Roglič ostaja v majici vodilnega na Dirki po Kataloniji. | Foto Guliverimage

Primož Roglič ostaja v majici vodilnega na Dirki po Kataloniji.

Foto: Guliverimage

O zmagovalcu četrte etape Dirke po Kataloniji je odločal klasični ciljni sprint, v katerem je bil najmočnejši Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck). Za favorite za skupno zmago je bil danes bolj miren dan, Primož Roglič (Jumbo-Visma) je ciljno črto 188,2 kilometra dolge etape od Llivie v Gironi do Sabadella prečkal v času zmagovalca na 15. mestu in ostaja v majici vodilnega.

Remco Evenepoel & Primož Roglič, Katalonija
Sportal "Roglič in Evenepoel sta bila na drugi ravni, nismo mogli slediti"

Današnja etapa ni prinesla sprememb v skupnem seštevku, povsem drugače pa utegne biti jutri, ko kolesarje spet čaka gorska peta etapa z zahtevnim ciljnim vzponom. Začela se bo v Tortosi in po 176,6 kilometra končala na Lo Portu. Zaključni klanec je ekstra kategorije in na njem lahko pričakujemo nov spopad Rogliča in Evenepoela.

"Zelo zadovoljen sem s svojo formo, izidi, predvsem pa s svojim napredkom. Pred Dirko po Italiji se vse odvija v pravo smer," je pred današnjo etapo povedal povsem sproščeni Roglič. Prikimal je trditvi, da bo o zmagovalcu letošnje Dirke po Kataloniji odločala petkova etapa, a jo je dopolnil: "Vse bo seveda jasno šele v nedeljo na cilju v Barceloni." 

"Bilo je naporno leto do zdaj, zato je ta zmaga fantastična. Še posebej po vsem trdem delu, ki so ga opravili moji moštveni kolegi. Ta zmaga je zanje," pa je bil po svoji deseti zmagi v karieri vesel Groves. 

Izidi:

1. Kaden Groves (Avs/Alpecin-Deceuninck) 4;19:37
2. Bryan Coquard (Fra/Cofidis)
3. Corbin STrong (NZl/Israel - Premier Tech)
4. Ide Schelling (Niz/Bora - Hansgrohe)
5. Clement Venturini (Fra/AG2R Citroën) 
...
15. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
...
26. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-QuickStep) vsi isti čas

Skupno:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 17;01:54
2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-QuickStep) isti čas
3. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo) + 0:19
4. Mikel Landa (Špa/Bahrain - Victorious) 0:44
5. Joao Almeida (Por/UAE Emirates) isti čas
...

Dirka po Kataloniji, potek 4. etape

Cilj: O zmagovalcu današnje etape je odločal klasični ciljni sprint, v tem je bil najmočnejši Avstralec Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck). Groves je za nekaj centimetrov ugnal Franciza Bryna Coquarda (Cofidis), tretji pa je bil Novozelandec Corbin Strong (Israel – Premier Tech). 

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb pri vrhu, vodilna Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep) sta v cilj prišla v času zmagovalca.

4 km do cilja - Ubežniki so ujeti, na čelu glavnine se pojavljajo tudi kolesarji Evenepoelovega Soudal-QuickStepa.

8 km do cilja - Glavnina pospešuje, ubežniki imajo le še 11 sekund prednosti, beg danes očitno ne bo uspel. Na čelu glavnine silovit tempo narekuje ekipa Ineos Grenadiers.

13 km do cilja - Vodilna peterica se ne predaja, na vse kriplje se trudi obdržati prednost do cilja, še vedno vozi 35 sekund pred glavnino.

18 km do cilja - Prednost ubežnikov zdaj naglo kopni, peterici ostaja le še 38 sekund naskoka pred glavnino.

29 km do cilja - Za kolesarji je še zadnji vzpon dneva, na Coll de Lligabosses (III. katerogira) je prvi prikolesaril Naqns Peters (3 točke), drugi Torstein Traen (2) in tretji Roger Adria (1). Glavnina se je ubežnikom približala na minuto, zdaj pa se bodo za zaključek etape počasi začeli pripravljati sprinterski vlaki. 

50 km do cilja - Prednost vodilne peterice je padla pod dve minuti (1:52), v glavnini sta padla Francoz Matthieu Ladagnous (Groupama - FDJ) in Danec Jonas Gregaard (Uno-X Pro Cycling Team), oba nadaljujeta z dirko, a se je moral Gregaard ustaviti pri klubskem avtomobilu zaradi okvare. Roglič in Evenepoel se danes predvsem izogibata odvečnim tveganjem in vozita kar se da varno med moštvenimi kolegi v glavnini.

77 km do cilja - Kolesarji so danes že premagali 1.116 višinskih metrov od skupno 2.437 metrov, ki jih ponuja današnja razgibana etapa. Prednost ubežne peterice je padla na 2:35. Na čelu glavnine se izmenjujejo kolesarji Ineosa, Cofidisa in Alpecin-Deceunincka.

90 km do cilja - Zmagovalec letečega cilja v Perafiti je Adria (3 točke, 3 bonifikacijske sekunde), drugi je bil Peters (2/2), tretji pa De la Cruz (1/1). Vodilna peterica vztraja dobre tri minute pred glavnino. 

99 km do cilja - Na klanec tretje kategorije Collet de Sant Agustí je prvi prikolesaril Roger Adria (3 točke), drugio Nans Peters (2) in tretji David de la Cruz (1). 

117 km do cilja - Na letečem cilju v Ripollu je Traen pobral tri točke in tri bonifikacijske sekunde, De la Cruz dve točki in dve sekundi, Adria pa eno točko in eno sekundo. Zadnje omenjeni je tudi najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku dirke med ubežniki, a za vodilnima Rogličem in Evenepoelom zaostaja 13 minut in 40 sekund. Glavnina vzdržuje tri minute zaostanka za vodilno peterico.

130 km do cilja - Ubežna peterica vozi tri minute pred glavnino. Do konca etape kolesarje čakata še dva vzpona tretje kategorije.

154 km do cilja - Na spustu je iz glavnine skočila četverica kolesarjev, naposled se je v vodstvu izoblikovala skupina petih. Bežijo Francoz Nans Peters (AG2R Citroën), Danec Cristopher Juul-Jensen (Jayco AlUla), Norvežan Torstein Traen (Uno X) ter Španca David de la Cruz (Astana) in Roger Adria (Kern Pharma).

160 km do cilja - Kolesarji so opravili z najtežjim vzponom dneva, prvi je La Molino (I. kategorija) prečkal Francoz Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën) in osvojil deset točk za seštevek gorskih ciljev. Drugi je bil Bruno Armirail (8 točk), tretji Guilaume Martin (6), četrti še en Francozi, Romain Bardet (4) ...

Start - Kolesarji so se na 188,2 kilometra dolgo traso četrte etape podali v Llivii, cilj bo okoli 17. ure v Sabadellu.

Skupni vrstni red po treh etapah:
1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 12;42:17
2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-QuickStep) isti čas
3. Giulio Ciccone (Ita/Trek-Segafredo) + 0:19
...

Pred etapo

Kolesarska karavana bo iz kraja Llivia (1.100 m) v pokrajini Girona startala ob 12.45 in že kmalu zagrizla v najtežji vzpon današnje etape. Vzpon na vrh najstarejšega smučarskega središča v Španiji, na La Molino na nadmorski višini 1.795 metrov, je ocenjen kot klanec 1. kategorije. Dolg je 7,1 kilometra in ima 5,4-odstotni povprečni naklon. Sledi daljši spust in na 78. kilometru nov vzpon na Collet de Sant Agusti na 345 metrih nadmorske višine (3. kategorija, 8,5 km, 3,5-odstotni naklon).

Profil 4. etape na Dirki po Kataloniji:

Dirka po Kataloniji, 4. etapa | Foto:

Sledi razgibana trasa vse do naslednjega vzpona v zadnjem delu etape na Coll de Lligabosses na nadmorski višini 645 metrov (3,8 km, 4,8-odstotni naklon), ki je ocenjen kot klanec 3. kategorije. Od tam naprej sledi samo spust v dolino in cilj v kraju Sabadell.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) bo kljub temu, da ima v seštevku dirke enak čas kot Remco Evenepoel, tudi danes nosil belo-zeleno majico vodilnega, vodi tudi v točkovanju, medtem ko je Evenepoel najboljši med mladimi kolesarji.

Nov dan za sladokusce se obeta v petek, ko bo na sporedu 177 kilometrov dolga etapa z zaključkom na klanec ekstra kategorije Lo Port.

Preberite še:

Remco Evenepoel, Katalonija
Sportal Remco Evenepoel zapretil Primožu Rogliču: Pričakujem oster boj za zmago
dirka po Kataloniji Primož Roglič
Sportal Roglič dobil ciljni šprint, grd padec sedmih kolesarjev
Ne spreglejte