Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 6. 2023,
15.56

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič Jumbo-Visma Steven Kruijswijk

Sobota, 3. 6. 2023, 15.56

10 mesecev, 2 tedna

Steven Kruijswijk

"Brez Rogliča nam bo na Touru lažje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Steven Kruijswijk | Steven Kruijswijk: Brez Rogliča nam bo na Touru lažje. | Foto Guliverimage

Steven Kruijswijk: Brez Rogliča nam bo na Touru lažje.

Foto: Guliverimage

"Morda bo tokrat malce bolj prijetno, ko imamo na Dirki po Franciji le enega kolesarja za skupno razvrstitev," je v pogovoru za Procycling povedal izkušeni nizozemski kolesar moštva Jumbo-Visma Steven Kruijswijk. Pred dnevi je postalo jasno, da slovenskega asa, velikega zmagovalca letošnje Dirke po Italiji, Primoža Rogliča na Touru ne bo. Nizozemska ekipa se bo tako lahko popolnoma posvetila Dancu Jonasu Vingegaardu in mu zagotovila vso podporo pri napadu na drugo zaporedno zmago.

Primož Roglič Richard Plugge
Sportal Pri Jumbo-Vismi ne odstopajo, znana rezerva za Tour de France

"Lani je bilo treba ves čas iskati kompromis med Jonasom in Primožem, sploh na Touru pa je izjemno težko oba držati ves čas v najboljšem mogočem položaju," je še pojasnil 35-letni Steven Kruijswijk in dodal: Poleg tega smo imeli še Wouta (Van Aerta, op. p.), ki je občasno prav tako zasledoval svoje cilje (zelena majica najboljšega sprinterja, op. p.). Tako smo resnično ves čas potrebovali prav vse kolesarje, vsi smo morali pomagati na vseh etapah. Jaz sem že v prvi etapi vozil 150 kilometrov v ospredju, da sem naše vodje varoval pred vetrom."

"Tokrat bo lažje. Na ravnini mi ne bo treba toliko garati."

Kruijswijk je sicer specialist za gorske etape, na Touru bo tako imenovani "super domestique", ki bo ob Vingegaardu na najzahtevnejših vzponih. "Tokrat bo lažje. Na ravnini mi ne bo treba toliko garati, s tem pa bom privarčeval moči za klance. Na teh se počutim najbolje in tam lahko za ekipo naredim največ," pravi veteran, ki bo nastopil na svojem osmem Touru. Najboljši rezultat z največje dirke na svetu ima iz leta 2019, ko je francosko pentljo končal na tretjem mestu v skupnem seštevku.      

Z Vingegaardom, Tiesjem Benootom, Christopherjem Laportejem, Nathanom van Hooydonckom in Dylanom van Baarlejem bodo taktične podrobnosti pred julijskim Tourom pilili na Kriteriju po Dofineji, ki se začenja v nedeljo. Ob njih bo še Madžar Attila Valter, tega pa bo v ekipi za Tour nadomestil Wout van Aert, ekipo za dirko sezone pa bo dopolnil Američan Sepp Kuss.

Oglasil se je tudi Vingegaard

Vingegaard je za Cyclingnews komentiral odsotnost Van Aerta na Dofineji. "Želel si je nastopiti na Dirki po Šivici in to moram spoštovati, bila je njegova odločitev. Prepričan pa sem, da bo, kjer mora biti. Na Touru ima svoje načrte, jaz pa svoje." Van Aert naj letos na Dirki po Franciji ne bi napadal zelene majice, privarčevati želi nekaj moči za svetovno prvenstvo, na katerem si želi osvojiti naslov prvaka.

Vingegaard je spregovoril tudi o Rogliču in tem, da Zasavca ne bo na Touru. "Vem, da ima Primož svoj program, dirkal je na Giru in mislim, da bi bilo prenaporno, če bi nastopil še na Touru. Z zdaj sem osredotočen na ekipo, ki jo imam in sem z njo zelo zadovoljen."

Preberite še:

Jumbo-Visma Giro
Sportal Jumbo se umika iz športa, tudi iz Rogličeve ekipe
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar se je odločil, spregovoril je tudi o Rogliču
Primož Roglič Giro Rim
Sportal "Roglič? Pogovor z njim se konča pri 'dobro jutro'"
Adam Yates
Sportal Pogačarjevi v boj z Vingegaardom pošiljajo …
Ne spreglejte