Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 5. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

SP v hokeju 2017 risi Pariz Nik Zupančič Švica slovenska hokejska reprezentanca

Sobota, 6. 5. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Slovenija začenja SP proti Švicarjem

Nik Zupančič: Švicarjem smo še nekaj dolžni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

slovenska hokejska reprezentanca Norveška U25 | Foto Hokejska zveza Slovenije

Foto: Hokejska zveza Slovenije

Slovenska izbrana vrsta bo svetovno prvenstvo v Parizu odprla ob 12.15 proti Švici. Slovenski selektor Nik Zupančič zaupa svojim varovancem in verjame, da lahko prvič premagajo sedmo reprezentanco sveta. Če bi risi malce po 14. uri res slavili, bi s tem naredili velik korak k prvemu cilju – obstanku med elito.

Po debelem mesecu priprav na drugi vrhunec reprezentančne sezone – na prvem so si Slovenci drugič zapored priigrali olimpijsko vozovnico – je prišel časa za prvi preizkus na svetovnem prvenstvu najkakovostnejšega razreda. Slovenija v njem nastopa devetič, le dvakrat je uspela obstati v njem. Zadnjič leta 2005. Slovenski tabor je odločen, da v Parizu, kjer bo v desetih dneh odigral sedem tekem, naredi konec sprehodom med elito in divizijo I.

Nič kaj lep spomin

Konkreten korak k cilju bi izbranci selektorja Nika Zupančiča, ki bo reprezentanco med elito prvič vodil kot selektor, lahko naredili že v času zgodnjega kosila. Prvi plošček na srečanju med Slovenijo in Švico bo namreč padel že ob 12.15. Naši hokejisti se z zgodnjo uro ne obremenjujejo, saj so v preteklosti že dokazali, da lahko dobro igrajo tudi v tem času.

Slovenija in Švica sta se med elito pomerili leta 2013, ko so risi izgubili s kar 1:7. | Foto: Reuters Slovenija in Švica sta se med elito pomerili leta 2013, ko so risi izgubili s kar 1:7. Foto: Reuters

Slovenski strateg, pa tudi igralci, na edini obračun tekmecev na svetovnih prvenstvih elitne divizije nimajo lepega spomina. Reprezentanci sta se srečali leta 2013, ko so Švicarji Slovenijo premagali s kar 7:1. "Odkar sem v reprezentanci kot pomočnik ali glavni trener, je Švica edina, ki nas je v Stockholmu nadigrala (leta 2013, op. a.). S tega vidika smo ji še nekaj dolžni," razmišlja Zupančič, ki verjame, da je njegova četa (trenutno na 15. mestu svetovne lestvice) sposobna spodnesti tla tudi sedmi reprezentanci sveta.

"Če bomo kompaktni in če bodo obrambne naloge na sto odstotkih, potem se lahko nadejamo uspeha. Spredaj imamo kreacijo, lahko skreiramo marsikaj. Če bomo Švicarje prisilili v kakšno napako, dobili morda igro z igralcem več in jo izkoristili, vratar pa bo na visoki ravni, potem se lahko nadejamo uspeha."

Slovenija se je s Švico od samostojnosti sicer do zdaj pomerila štirikrat in vselej izgubila.

Dozdajšnje tekme Slovenije in Švice (le enkrat sta se pomerili na SP elite):

Švica Slovenija | Foto:

Delovna ekipa dobrih drsalcev

Slovenija ima v najkakovostnejši hokejski ligi na svetu le enega hokejista, Švica 11. Risi na pomoč Anžeta Kopitarja ne bodo mogli računati, hokejisti s križem na dresu pa, vsaj na začetku (postava Švice - od mogočih 25 hokejistov so jih v četrtek prijavili le 17), le na enega. Nekateri so se igranju za reprezentanco odpovedali, nekateri imajo še vedno klubske obveznosti.

"Imajo ogromno kakovostnih igralcev, ki pa niso zveneča imena. Očitno se je selektor odločil, da bo šel na prvenstvo z malo bolj delovno ekipo. Analizirali smo njihove tekme zadnjega obdobja in videli, da veliko in dobro drsajo ter izvajajo pritisk po celem igrišču. Seveda se v tem lahko pokaže tudi kakšna slabost. Treba bo biti predvsem drsalno na zelo visoki ravni in dobro prisoten vseh 60 minut, saj te lahko hitro prisilijo v kakšno napako," o tem, kako se spustiti v boj s Švicarji, razmišlja 48-letni slovenski strateg.

Tekmo bo v slovenskih vratih začel Gašper Krošelj, njegova menjava bo Matija Pintarič. S tribune bodo soigralce spremljali debitanta na svetovnih prvenstvih elite napadalec Nik Pem in branilec Jurij Repe ter vratar Luka Gračnar.

Najprej se je učil, zdaj drugič s taktirko v roki

Švicarsko izbrano vrsto, stalno članico elite, bo drugič zapored vodil domači trener, 41-letni Patrick Fisher. Nekdanji dolgoletni švicarski reprezentant je na SP najprej dvakrat sodeloval kot pomočnik trenerja, se moral nato za leto umakniti, v sezoni 2015/16 pa so mu zaupali selektorsko taktirko.

Lani je z varovanci končal na 11. mestu, letos želi precej višje, a v ponovitev izjemnega uspeha iz leta 2013 verjame le peščica. Švicarji so takrat pod vodstvom kanadskega strokovnjaka Seana Simpsona zasedli drugo mesto.

Bo slovenska reprezentanca na SP uresničila prvi cilj - obstanek med elito?

  • Da, a bo zelo težko.
    68,73 %
    189 glasov
  • Seveda. Še presegla ga bo in se uvrstila v izločilne boje.
    12,73 %
    35 glasov
  • Ne. Spet ji bo malo zmanjkalo.
    17,82 %
    49 glasov
  • Ne vem, me ne zanima.
    0,73 %
    2 glasov
Oddanih 275 glasov

Verjamejo v močno domačo ligo, Malginov oče navduševal na Jesenicah

Za razliko od slovenske izbrane vrste, v kateri je le Aleš Mušič nosil dres domačega kluba, v švicarski prevladujejo hokejisti iz domačih klubov, le trije s seznama pa so drsali onkraj Atlantika.

Dva v ligi AHL, 20-letni Denis Malgin pa je nosil dres NHL-ovca Florida Panthers. Ljubiteljem hokeja priimek zagotovo zveni znano. Njegov oče Albert Malgin, dober znanec nekdanjega slovenskega selektorja Matjaža Kopitarja, s katerim je letos sodeloval v drugi švicarski ligi, pa je v sezoni 1992/93 navduševal privržence Jesenic.

Z železarji je na odločilni sedmi finalni tekmi državnega prvenstva po loteriji premagal Olimpijo in se veselil naslova slovenskega prvaka - ob Kopitarju je prav on uspešno izvedel kazenski strel.

Švicarji večinoma stavijo na hokejiste iz domače lige. Iz lige NHL prihaja le mladi 20-letni Denis Malgin, sin Alberta Malgina, ki je nekoč drsal v dresu Jesenic. | Foto: Reuters Švicarji večinoma stavijo na hokejiste iz domače lige. Iz lige NHL prihaja le mladi 20-letni Denis Malgin, sin Alberta Malgina, ki je nekoč drsal v dresu Jesenic. Foto: Reuters

Pestro pripravljalno obdbobje

Slovenija je odigrala šest pripravljalnih tekem in štirikrat zmagala, Fischer pa je svojo vrsto preizkusil na kar devet obračunih, na katerih so šestkrat slavili, trikrat pa izgubili.

Pred štirimi dnevi so se pomerili z aktualnimi prvaki Kanadčani, ki so na svoji edini pripravljalni tekmi že po 12. minutah vodili s 3:0, na koncu pa Švicarje ugnali s 4:1 (razmerje v strelih 41:17 za Kanado).

Pripravljalne tekme Švice:
Francija : Švica 3:4
Francija : Švica 3:2*
Slovaška : Švica 1:2
Slovaška : Švica 0:3
Švica : Rusija U25 2:1
Švica : Rusija U25: 2:0
Švica : Danska 4:5
Švica : Danska 2:0
Švica : Kanada 1:4

Pripravljalne tekme Slovenije pred SP:
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji - zmaga Slovenije z 1:4
28. april: tekma v Sankt Peterburgu proti Norveški U25 - zmaga Slovenije s 5:3
29. april:
tekma v Sankt Peterburgu proti Rusji U25 - poraz Slovenije s 3:5

Kaj so povedali slovenski hokejisti pred SP?

 

Seznam slovenske reprezentance

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (9): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

Ne spreglejte